Реклама / Ads
4| 4773 |25.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 26 септември

.
Вестниците пишат за това, че ако я караме така, оставаме бедни; за разделението на учителите; за левите, които си леели куршум срещу Бойко Борисов; за трошките и ковчезите.
 

Световната банка: Ако я карате така, оставате бедни, цитира Дневник.

България никога няма да успее да настигне европейските нива на доходи, ако не вземе мерки да увеличи производителността на труда. В случай че се запази сегашното състояние през следващите няколко десетилетия, страната може да достигне най-много половината от средните доходи на ЕС и да спре на това ниво. По-оптимистичният сценарий е за изравняване със стандарта в съюза към 2040 г., но само при условие че производителността се удвои до 5% и трайно се задържи поне на това равнище. В момента доходите на глава от населението в България са една трета от средните за ЕС, а ръстът на производителността е едва 2% от 2002 г. насам. Това са основните изводи и предупреждения, съдържащи се в последния доклад на Световната банка "Ускоряване на конвергенцията на България: предизвикателството да се повиши производителността", представен в понеделник. Намаляването на производителността наистина е много тревожна тенденция, коментира министърът на финансите Пламен Орешарски. По думите му обаче тя се дължи до голяма степен на бързото намаляване на населението в трудоспособна възраст. Предупрежденията в доклада продължават с това, че ниската производителност на труда, неефективното образование и недостатъчната квалификация на работната ръка застрашават икономическия растеж и изравняването на стандарта на живот със страните от ЕС. Рисковете идват от изпреварващия ръст на заплатите пред този на производителността на труда, показват данните на банката.  

Българи перат милиони евро в чужбина, сигнализира Дума.

Българи перат милиони евро в чужбина, а у нас става въпрос за много по-малки суми. Това заяви главният прокурор Борис Велчев пред БНР вчера. Той припомни, че у нас вече има девет осъдителни присъди за "пране на пари", от които осем са влезли в сила и изрази надежда, че до края на годината в съда ще бъдат внесени всички обвинителни актове по делото "Топлофикация". Съдът прекрати делото срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Димитров и го върна за преразглеждане в прокуратурата. Велчев обаче не се ангажира с конкретни срокове за крайните присъди, като допълни, че не вижда никакви пропуски от страна на съда по това дело. Главният прокурор уточни, че в момента държавното обвинение работи много сериозно по няколко големи престъпни групи, като се стреми да преодолее закъснението от 10-15 години. Според него данните за успех в работата на МВР не са пресилени, тъй като са разбити няколко значими престъпни групи. Някои от тях са обществено известни, но това не ги прави по-малко опасни, коментира още Велчев. В момента се работи по неутрализирането им, рано или късно те ще сбъркат някъде, заяви обвинител №1 . Въпреки това главният прокурор призна, че по редица дела прокуратурата допуска технически грешки. Той посочи още, че има и оправдателни присъди, но те са полезни, защото са показали, че в България вече има опитни прокурори, които могат да защитят своите тези в съда.

Учители се разделят, създават ново движение, твърди Новинар.

Част от преподавателите в столичните училища се разграничават от синдикатите, съобщи за "Новинар" председателят на Независимия учителски синдикат Аспарух Томов. Това са учителите от 101-во и 29-о училище, заедно с отделни представители на други столични училища, които преди време инициираха среща с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Тогава те искаха стартовото възнаграждение от 1 юли 2007 г. да стане 540 лв., а от 1 януари 2008 г. - 1200 лв. Те заплашваха, че няма да завършат учебната година. В края на годината учителите не искаха да навредят на децата и затова прекратиха протестите. Тогава ни обвиниха, че не искаме да протестираме, каза още Томов. Според него сега учителите недоволстват срещу искането за увеличение на заплатите със 100%, защото не било реалистично да се борят за толкова висок процент, който държавата няма да отпусне. Томов коментира още, че стачката, която започна в понеделник, ще продължи около седмица, защото преподавателите няма да могат да издържат финасово. След това ефективният протест ще продължи на щафетен принцип. Има колеги, които ще се включат от 1 октомври, защото късно са подали документите си, каза още той. Междувременно стана ясно, че в основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Кърджали се назначават по заместване пенсионирани учители на мястото на стачкуващите, което на практика е локаут. Подобни сигнали постъпват в синдикатите и от Монтана и Златоград.

Челен удар, описва Стандарт.

Челен удар Бойко - Станишев разтърси БСП и ГЕРБ и отекна чак в Брюксел. Вече не ни е страх от Борисов, икономическата му програма е лъжа, показа мускули премиерът пред червения актив. Той сравни обещания от Генерала икономически възход за 700 дни с царските 800. ГЕРБ ще отприщи инфлацията и ще дестабилизира страната, каза още Станишев. Премиерът коментира като махленски клюкар, отвърна Бойко на удара и се закани: "Няма вечно да го жаля. Все пак Станишев каза нещо, досега чувахме само дрън-дрън, пляс-пляс и пичовско". В същото време евродепутатите от ГЕРБ атакуваха в Брюксел колегите си от БСП. Те скочиха срещу Емилия Масларова заради мизерията в приюта в Могилино.

На социалистите им минал уплахът от ГЕРБ, научаваме от 24 часа.

БСП не може да дава обещания, които са блъфове и лъжи. В мръсна и компроматна война не участваме, били сме нейни жертви. Няма да извадим пари, за да купуваме влияние. Така Сергей Станишев очерта ситуацията за БСП в навечерието на местните избори вчера. Той събра на национално съвещание в НДК всички леви кандидати и посочи пред тях рисковете, които дебнат партията на вота. Говорейки за лъжливите обещания,премиерът заяви: “Достатъчно е да погледнем икономическата програма на партия ГЕРБ и ако действително лидерът й застава зад нея, това означава финансова дестабилизация на страната, загуба на много от постигнатото, драстично нарастване на инфлацията и оголване на бюджета.”

Левите си леят куршум срещу Бойко, установил е Стандарт.

Първоначалната уплаха в БСП към ГЕРБ е преминала и нещата се променят, защото зад популярността на лидера по места се крият лични, икономически и други интереси. Това обяви председателят на соцпартията Сергей Станишев на Национално съвещание с членове на Висшия съвет, кандидат-кметове, министри, зам.-министри и депутати. Зевзеци извън "Позитано" 20 коментираха, че червените си лели куршум срещу Бойко Борисов. Те се страхуват генералската партия да не ги отнесе, както стана на евроизборите, обясняваха шегаджиите. Станишев подчерта, че представената от ГЕРБ икономическа програма е блъф и лъжа, и сравни обещаните промени за 700 дни с царските 800 дни. Тя би довела до финансова дестабилизация, загуба на много от постигнатото, драстично нарастване на инфлацията и оголване на бюджета от средства за социални дейности, допълни Станишев. Изказването на премиера вбеси най-популярния у нас генерал. Станишев да не ме обсъжда като махленски клюкар, а да си гледа неговата работа, коментира Бойко Борисов.

Борисов се криел, но Аспарухов го търсел, синтезира Дневен Труд.

Без двама от основните кандидати за кмет на София - Бойко Борисов и Бриго Аспарухов, мина вчера организирана от в. “24 часа” и Дарик радио дискусия. Опонентите им не спираха да ги нападат за това. Водачът на столичната общинска соцлиста Георги Кадиев опита с шега да сложи точка на темата и допусна какво правят двамата генерали: “Борисов се крие, а Бриго Аспарухов го търси”. Не дойде и жълтата претендентка Антония Първанова, но тя не бе замесена в “жмичката”. Десният Мартин Заимов нарече “диктаторска” управленската програма на ГЕРБ. Според социолога Михаил Мирчев тези избори ще сложат край на прехода. Битката за София щяла да е много оспорвана, защото 40 % ще решат за кого да пуснат бюлетина в деня за размисъл.

Бизнесът атакува властта, информира Дума.

На тези местни избори се вижда, че и бизнесът се опитва да влезе във властта с псевдополитически партии. За това предупреди вчера лидерът на БСП Сергей Станишев на национално съвещание на партията, посветено на вота. Според премиера социалистите трябва да се противопостaвят на всякакви тенденции за изкористяването на демокрацията и бруталното купуване на гласове. Повечето финансови средства в общините обаче правят така, че апетитът и амбициите на много хора също стават по-големи, коментира той. Премиерът посочи, че мнозина вече били наточили ножове за еврофондовете, без да си дават сметка колко много работа се изисква по тяхното усвояване. Станишев допълни още, че на БСП й предстои много работа до деня на изборите, а и след него.

Данчо Кокошката се разпява за изборите, шегува се 24 часа.

Изпълнителят на култовата “6 кокошки съм заклала” чака оферти от кандидати за кмет. Човекът, който се превърна в неформалния музикален идол на България с култовото си парче “Шест кокошки съм заклала”, си търси предизборна кампания. "Готов съм да помагам с музикални изяви на партия или кандидат за местния вот срещу заплащане", призна пред "24 часа" Йордан Арнаудов от Димитровград, по-известен като Данчо Кокошката. Парчето, което той изпълни на кастинга на "Music idol" преди няколко месеца, буквално взриви мрежата и се превърна в тотален хит. Той дори вече звучи като мелодия на GSM.

Опозицията вероятно ще остане само с едно място в новия Висш съдебен съвет, научил е Дневник от депутати след заседание на групата на левицата.

До петък Народното събрание трябва да гласува 11-членната си квота в съдебния орган. Юристи от БСП обясниха, че същинските преговори за разпределение на местата все още не са започнали, но в последните дни управляващите са имали предварителни разговори по темата. Засега нагласите били социалистите да посочат петима представители в съвета, НДСВ - трима и ДПС - двама. Разпределението не е окончателно, така че не се обсъждат конкретни имена, казаха народни представители от БСП.

Идеалният център на София слиза под земята, оповестява Новинар.

Идеалният център на София в района около ЦУМ и жълтите павета ще се премести постепенно на две нива под земята. Това става ясно от новия устройствен план на западното направление на града, който се очаква да бъде гласуван на сесията на градския парламент в петък. Половината от Ларгото ще стане зелена територия, градинката между президенството и Министерския съвет ще бъде разширена в посока сградата на кабинета. Така жълтите павета от бул. "Дондуков" до бул. "Мария-Луиза" ще станат пешеходна зона. Колите ще продължат да минават покрай президенството, където ще си останат две платна за движение. В района на ЦУМ ще бъде обособена и древната улица - Виа Принципалис. Женският пазар в София да бъде закрит и на сергиите да се продават само плодове и зеленчуци, а не както досега и дрехи, е записано още в плана на западното направление. Проектът предвижда още и да се построи мост над пазара, където също да има магазини и кафенета. В центъра на столицата ще бъдат изградени нови подземни гаражи, като това ще предостави на столичани поне още 1200 паркоместа. Пред хотел "Шератон" ще има 400 паркоместа, а пред ЦУМ - 800. В няколко квартала по продължението на бул. "Тодор Александров" до бул. "Константин Величков" инвеститори ще могат да строят нови сгради само ако те са архитектурно еднакво "изпипани", като блоковете няма да могат да надвишават 25 м височина и 30 м дължина.

Щом караме трошки, ще броим ковчези, анализира Стандарт.

Зверската катастрофа с пет жертви край Градево за пореден път постави въпроса защо българите се избиваме с такова настървение по шосетата. Постоянно се чуват различни версии за касапниците. Горчивата истина е, че катастрофите у нас стават най-вече заради липса на елементарна автомобилна култура у повечето от водачите. Чичо, който от два коня се качи на сто, и неговите деца станаха причина за много тежки проблеми по пътищата. В същото време майката, която учи децата да се пазят от огъня, не ги учи по същия начин да се пазят от автомобилите. Повечето хора схващат закона като врата в полето която може да бъде заобиколена. И го правят, защото се мислят за недосегаеми. Такъв пример е делото с катастрофата на Максим Стависки, което дълго се разтакава за нови експертизи, а още от самото начало нещата бяха ясни като две и две четири. Правилата за движение по пътищата висят като някаква догма за повечето водачи. В същото време в закона се правят промени на парче, вместо да се създаде един изцяло съобразен с изискванията на ЕС документ. Успели сме да побългарим много от текстовете, писани в Европа. Такъв пример са правата на пешеходците. И сега в предпоследната промяна в Закона за движение по пътищата се казва, че пешеходецът, преди да стъпи на пътеката, трябва да се огледа, да види на какво разстояние е идващият автомобил и по най-бързия начин да пресече. Никъде не е казано, че той е защитен от автомобилите. Нито че този, който блъсне пешеходец на пътеката, носи углавна отговорност. Друго съществено е, че липсва строга система за негласен контрол, както е в повечето страни от ЕС. Там трудно ще видите полицай на пътя.

Вадим си кръщелно и по интернет, установява Дневен Труд.

Копия на кръщелни свидетелства по интернет издават вече три общини в България, научи “Труд”. Срещу 2-3 лв. могат да се подадат по мрежата документи за дубликат на акт за раждане от Бургас, Стара Загора и Добрич. За целта не е необходимо само да имаме компютър и интернет връзка, а и електронен подпис. Това е малка програма, която замества подписа върху хартия. Готовия документ ще трябва да си получим на място. От 1 октомври правителството пуска интернет сайт, където можем да ползваме онлайн 1000 подобни услуги.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4962 |24.09.2007 Пресата на 25 септември . 0| 4306 |19.09.2007 Пресата на 20 септември . 1| 5008 |19.09.2007 Пресата на 19 септември . 0| 4449 |12.09.2007 Пресата на 13 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads