Реклама / Ads
0| 4047 |26.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 януари

.
Вестниците пишат за непреодолимата сила на газовите посредници; за това, че гръцката атака губим милиони евро, а стачници продават трактори; за края на доцентите.
 

 

Непреодолимата сила на газовите посредници, описва Новинар.

След края на газовата война между Русия и Украйна основният въпрос пред засегнатите държави и най-вече пред България е да предоговорим отношенията си с “Газпром” и да ги направим по-изгодни за страната. Още преди седмици се заговори, че “Булгаргаз” трябва да се възползва от създалата се ситуация на газов колапс и да се опита да промени условията по договора за доставки на синьо гориво. По неофициални данни през последното тримесечие на миналата година доставяният газ от посредниците към "Булгаргаз" е бил на цени 503 долара по договора с "Овергаз Инк", 486 долара по договора с "Газпром експорт" и 548 долара по договора с "Винтерсхал". Според запознати Германия си доставя руски газ на цена от 360 долара.

От гръцката атака губим милиони евро, пише Пари.

Безпрецедентното блокиране на сухопътните ни превози за Евросъюза от гръцките фермери е на път да постави на колене за пореден път автомобилния транспорт у нас. Независимо че 100% от този бранш е частен, той носи на държавата приходи от милиони евро под формата на данъци. Кризата наистина се оказа сериозна, коментира за в. Пари председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

Стачници продават трактори, видял е Стандарт.

Здрав бизнес се завъртя на българо-гръцката граница. Наши фермери се уредиха с трактори на безценица. Последната сделка бе сключена на браздата между Капитан Петко войвода и Орменион. Предприемчив стопанин от свиленградското село ликуваше, след като си купи машина само за 600 евро. Той я спазарил от свой гръцки колега. Българските фермери се шегуваха, че най-бързия начин за отваряне на пътя към Гърция е да изкупим тракторите на комшиите.

Банки оставиха фермери без заеми, съобщава Стандарт.

Фермери може да останат без пари за пролетната кампания. Причината е затрудненият достъп до кредитиране. Досега банките даваха заеми срещу представен документ от Фонд “Земеделие” за очакваните директни плащания на единица площ. Само преди дни обаче срещу предоставено такова удостоверение е отказан кретит от три банки. Клиент, който има да получава близо 80 хиляди лева субсидия за обработваеми площи за миналата година, е получил отказ за заем до 50 хил. лева. Мотивът бил – първо първо да се изчакат парите от Брюксел да дойдат в София.

Кредитният рай свърши, оповестява Дневник.

Рязко забавяне на кредитирането през декември показват данните на БНБ. Ръстът на заемите за фирмите и за домакинствата се е свил десет пъти през последния месец на 2008 г. в сравнение с декември 2007. Най-голямо е забавянето при фирмените кредити. БНБ отчита и намаление и на общия обем на потребителските кредити през декември спрямо ноември 2008 г. Това означава, че обемът на новите заеми е бил по-малък от вноските по вече съществуващи кредити. Двата основни фактора за спада в кредитирането, който започна да се наблюдава още през октомври и продължи през ноември, са намаленото търсене на ресурс от бизнеса и домакинствата и свитото предлагане от страна на банките, коментират специалисти. Според тях компаниите замразяват проекти заради неизвестността докога ще продължи глобалната криза и колко дълбока ще е тя.

Ако договаряте лично лихва, държавата не пази влога, твърди 24 часа.

Депозитите с индивидуално договорена лихва не се изплащат при фалит на банка. Това каза шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Бисер Манолов. Защитата важи само за депозитите, разплащателните и спестовните сметки със стандартни условия. Такива са и промоционалните оферти, чиито лихви са според общите условия на финансовите институции, уточни Манолов. Напоследък зачестили обажданията на граждани, които се интересували кой влог е защитен. Ще предложим във всички договори за депозит изрично да се запише дали той се гарантира по закон, или не, каза още шефът на фонда. Така по-добре щели да се защитят потребителите, особено в сегашната ситуация, когато банките се надпреварват да привличат клиенти и да им предлагат все по-атрактивни условия.

Левче в родна стока пази едно работно място, смята 24 часа.

Всеки лев, даден за българска стока, гарантира запазването на едно работно място. Тази сметка направи в Русе Емилия Масларова, обявявайки нова национална кауза - сами да се спасим от кризата. “Сега е моментът да призовем да се купуват българските стоки. Защото всяко левче за роден производител е едно работно място за български гражданин”, каза още тя. 18 300 българи могат да бъдат спокойни - ако кризата натисне техния работодател, социалното министерство ще му плаща, за да ги остави на половин щат. Всяка такава фирма ще получава по 120 лева за работник.

Край с доцентите! Всички са професори, отбелязва Дневен Труд.

Край с доцентите! Вместо това ще имаме само професори в университетите и научните институти. Според ново предложение на работна група от ректори, учени и експерти на образователното министерство всички досегашни доценти ще бъдат преквалифицирани на професори. Те пък ще се делят на два вида - обикновени и национални. Първите ще са сегашните доценти и тези, които тепърва ще израстват – настоящите доктори, научни сътрудници, асистенти и т.н. Вторите ще са наличните професори и тези, на които предстои да хабилитират. Промяната, която трябвало до 20 дни да стане проектозакон за научните степени и звания, взриви научната и академичната общност.

330 000 българи са пробвали дрога, установява Дневен Труд.

Над 330 000 българи са опитали поне веднъж в живота си наркотици, а 30 000 - 40 000 са зависими от тях. Тези данни съобщиха от Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Експертите му обясниха, че се забелязва тенденция все по-често посягането към дрогата да предхожда престъпление. Това важи особено за наркотиците, които пораждат зависимост, като хероина и кокаина. Според проучванията наркозависимите могат да извършат престъпление, ако това ще им помогне да се сдобият с нужната дневна доза.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4005 |25.01.2009 Понеделнишката преса на 26 януари . 0| 3992 |22.01.2009 Петъчната преса на 23 януари . 0| 4239 |21.01.2009 Пресата на 22 януари . 0| 4065 |20.01.2009 Пресата на 21 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads