Реклама / Ads
0| 4202 |26.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 май

.
Вестниците пишат за прокурорската проверка за сделки тип "Приморско"; че паспорти ще се сменят и в събота; че масово се крадат катализатори за коли; че се въвежда данък за празен компактдиск.
 

Прокурори ще преровят общините за сделки тип "Приморско", оповестява Дневник.

Повсеместна проверка на правото на строеж, което общините са давали на частни лица върху имотите си, обяви зам. главният прокурор Валери Първанов. Повод за нея са случаите с роднините на магистрати, получили право да строят край морето в Приморско като крайно бедни. Обвинителите са си дали срок от един месец, в който да преровят всички общини в страната. Фокусът на действията им обаче ще са морските и планинските курорти. Прокурорите ще изискат документацията за всички случаи на отстъпено право на строеж върху общинска земя през последните години и ще проследят дали са спазени всички законови изисквания, обясни Първанов.

Паспорти ще се сменят и в събота, информира 24 часа.

Паспортните служби ще работят и в събота, а през седмицата служителите да отварят час по-рано и да затварят 60 минути след 17 ч. Това са някои от мерките на МВР за справяне с опашките за нови документи, които ще бъдат въведени до седмици, обеща шефката на дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) Мария Костадинова. "С министър Цветанов преди повече от седмица сме обсъдили тази промяна и той подкрепи всички мерки, които ще улеснят гражданите. Ако се появи възможност за ускоряване на процеса, сме готови и на законови промени", категорична е комисар Костадинова. Вчера имаше поредна оперативна среща между нея, зам. вътрешния министър Павлин Димитров и експерти от МВР, на която се обсъждаше какво още може да се направи, за да се ускори подмяната на паспорти и лични карти.

Махат шеф на агенция заради “голяма уста”, твърди 24 часа.

Правителството вчера изненадващо освободи назначената само преди 7 месеца шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова. Мотиви за решението не бяха съобщени, но наблюдаващият работата на ведомството министър Божидар Димитров разясни, че Манджукова си отива заради нелоялно и некоректно отношение към управляващите. Той отказа подробности, но подчерта, че е разговарял с отстранената шефка на агенцията и тя е наясно за какво става въпрос.
Самата Манджукова заяви, че продължава да не знае какви са точно нейните нарушения. Според разказа й Димитров й се обадил и казал, че си ритнала трудовата книжка с нещата, които говорила по време на посещението на председателя на парламента Цецка Цачева в Прага и Микулчице. “На срещите със сънародници споделих, че част от причините да не можем да отговорим на всичките им изисквания са свързани с липсата на координация между държавните институции у нас”, обясни Манджукова. Признанието й било посрещнато от Цачева с думите, че за първи път вижда държавен служител, който така целенасочено да говори срещу държавата и че тя ще направи всичко възможно това да стигне до най-високото ниво.

Бойко Борисов: Чужденците са ми мили,но българите са ми по-мили, цитира Дневен Труд.

Премиерът Бойко Борисов скастри методите на работа на някои немски фирми у нас на работен обяд с Германско-българската индустриално-търговска камара в столичния хотел “Шератон”. Германските фирми трябва да работят по правилата, по които работят и в Германия, каза Борисов при въпрос за работата на енергоразпределителните дружества, по който представителят на Е.ОН отказа да говори. “Тук някои от тях много бързо научават българската поговорка, че не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава”, отбеляза Борисов. Той подчерта, че проверките в енергоразпределителните компании ще докажат нарушения. Ще им изпратим съвсем учтиви писма да спазват правилата и ако не го правят, да отидат там, където ще ги търпят, каза премиерът и продължи: “Чуждите инвеститори са ми мили, но българите са ми по мили. Омръзна ми всяка вечер на новините да гледам как хората се жалят от Енергото. Какво ще стане в Германия, ако започнат да горят телевизори и печки заради българско дружество?”  Премиерът не пропусна да припомни и гафа с новите документи за самоличност. Представете си в Мюнхен да се извият опашки за паспорти, защото българска фирма не си е свършила работата, каза Борисов, без да спомене изрично “Сименс”, която изработи системата за биометричните документи. Минути по-късно обаче представител на компанията публично му благодари, че не им е споменал името, и го попита кога ще си получат парите за информационната система. Не сме се почувствали обидени - наистина имаше отклонение от първоначалните параметри, за което многократно сме се извинили, казаха от “Сименс”.
“Да, но хората псуват не вас, а правителството. Защо не отидете на опашките и обясните на хората, не на мен”, каза Борисов. От германската компания припомниха, че не са си получили парите по проекта. Това е добре за мен и лошо за вас, каза премиерът.

Крадат масово катализатори на коли, разкрива Новинар.

Хиляди катализатори на автомобили са изчезнали в последните няколко месеца. Основно кражбите ставали нощем, като умелите майстори успяват бързо да прережат тръбите на катализатора. Най-търсени били тези на големите коли, най-често джипове и по-високи модели, защото "демонтажът" е по-лесен. Това обясниха столични полицаи, които всекидневно приемат десетки жалби от потърпевши. Най-често набезите ставали с обикновени ВИК инструменти. Според различни търговци именно високата напоследък цена при изкупуването на катализатори вдигала и търсенето. Ценното в тях е платината, която може да се извлече. От друга страна, всички държави в ЕС са задължени да ползват катализатори, за да намалят вредните газове в атмосферата. В България това не е задължително, но води до плащането на по-нисък данък. Почти всички коли, произведени след 1996 г., имат вградени пречистващи устройства.

Данък за празен компактдиск, съобщава Дневен Труд.

Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право.
Производителите и търговците на празни CD, DVD, видеокасети, USB стикове с памет или други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани.
Крайната цена на един CD, който струва левче, ще поскъпне с една или две стотинки.

Наши джебчии в Скотланд ярд, твърди Стандарт.
 
Родни джебчии може да се уредят с кралска служба. Те обаче трябва да станат тайни агенти на Скотланд Ярд. Това не е сценарий за продължението на култовия филм "Мисия Лондон", а операция "Тишина" на британската полиция. Нейната цел е да се ударят българските и румънските улични апаши, от които е пропищяло лондонското метро, съобщава вестник "Ивнинг стандард". Периодичните хайки срещу джебчиите не дават желания резултат. Затова сега целта на властите в Лондон е да открият главните организатори на престъпните мрежи, които прибират огромни суми от джебчийство. Скотланд ярд планира да внедри свои хора сред крадците, за да ги удари отвътре. На Острова имат информация, че цели кланове български роми правят набези в метрото.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4220 |25.05.2010 Пресата на 26 май . 0| 4428 |24.05.2010 Пресата на 25 май . 0| 4477 |20.05.2010 Пресата на 20 май . 0| 4184 |18.05.2010 Пресата на 19 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads