Реклама / Ads
0| 4207 |26.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 ноември

.
Вестниците пишат за отвлечен син на министър и върнат без пръст след откуп; за заговора за хляба; за евтините военни имоти на морето; за покачването на студентските стипендии.
 

Отвличат сина на министър, връщат го без пръст, научил е 24 часа.

Професионални похитители са отвлекли и отрязали пръста на по-малкия син на бившия министър Вилхелм Краус. След месец в плен 30-годишният Михаил е освободен на 20 ноември, когато е платен откуп от 300 хиляди евро. “Няма такова нещо, Мишо си е жив и здрав и си е при нас. Не потвърждавам тази информация, това са щуротии”, коментира бившия транспортен министър Краус. Отвличането, за което “24 часа” има информация от седмица, потвърдиха обаче високопоставен източник от МВР и семейни близки. Експерти, които познават схемата на всички похищения у нас, смятат, че е напълно естествено бащата да се въздържа от каквато и да е информация. Михаил Краус е атакуван вечерта на 22 октомври в София, разказаха запознати. Той излязъл с автомобил от дома си, но по пътя е нападнат и прехвърлен в друга кола.

Общините ще плащат нова държавна такса за боклука, четем в Дневник.

Министерството на околната среда и водите обмисля въвеждането на такса депониране, която общините да плащат на операторите на сметищата. Това е записано в меморандума, който ще бъде подписан в четвъртък между ведомството на Джевдет Чакъров и организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки. Идеята е новата такса да ангажира в процеса всички - гражданите, бизнеса и местните власти, тъй като размерът й ще зависи от количеството изхвърлен на сметището боклук. Експерти на екологичното и на финансовото министерство вече разработват нова методика за такса смет, която да се определя според количеството изхвърлени отпадъци. Сега тя се плаща от гражданите според площта на жилището, а от фирмите - според материалните активи.

Фермерите засяха 20% по-малко зърно, информира Дневник. 

Производителите засяха с 20 на сто по-малко площи с пшеница и ечемик тази есен заради липсата на финансиране и проблемите с изплащането на компенсациите за сушата. Докато през миналата година бяха засети над 10 млн. декара, тази есен площите са едва 8 млн. дка, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Цифрите съвпадат с последните данни на земеделското министерство за засетите площи. При нормална в климатично отношение година площите са достатъчни, за да се върже хлебният баланс, но ако се повтори тазгодишната суша, може да се очаква криза според експерти.

Заговор за хляба, описва Стандарт. 

Заговор на хлебарите надува цената на насъщния. Това разследва антимонополната комисия. Вместо да се конкрурират, големите заводи играят в комбина. Целта е хлябът да поскъпва. В момента цената за килограм е около 1.30 лв., което е с 30- 40 % повече от лятото. Производителите плашеха, че хлябът ще удари 2 лева до Коледа. Заради промоциите на коледните погачи обаче такова поскъпване едва ли ще има, твърдят собствениците на малки пекарни. Според тях цените на житото у нас се държат спекулативно високи. На световните пазари пшеницата започна да поевтинява след пика през октомври. У нас обаче нивата остават без промяна. Средната цена на тон е 490 лв. по данни на системата за агропазарна информация. Проверката на антимонополистите може да докара солени глоби на уличените фирми.

Вдигат с над 40 % студентските стипендии, осведомява Дневен Труд.

Студентските стипендии ще бъдат увеличени с над 40 % през втория семестър на учебната година. Новината съобщи главният секретар на просветното министерство Димитър Танев. Парите за повишението ще дойдат по програмата за управление на човешките ресурси на Евросъюза. От нея са отпуснати 10 млн. евро. Всичките са само за стипендии. Тази сума е извън обичайните 25 млн. лв., които държавата дава всяка година. Допълнителната субсидия е за срок от 2 год. и университетите ще кандидатстват за нея с проекти. Сега младежите взимат между 50 и 90 лв. на месец.

Евтини военни имоти на морето, описва Дневен Труд. 

Министерството на отбраната пуска на търг свой имот край брега на морето с начална цена 15 евро за квадратен метър. Общата площ на терена е 5400 кв.м. Върху него има стари постройки. Имотът се намира в Сарафово, наричан от бургазлии “кварталът на богатите”. Според агенциите за недвижими имоти в този район парцелите вървят на цена над 200 евро за квадрат. В Поморие пък военните продават 10 дка на цена от 5 лв./ кв. м.

Какъв е министърът на народ от глупаци?, пита в анализ Монитор.

Не българското правителство, а българската общественост, провокирана по различни начини - най-вероятно добронамерено, доведе до това бавене на магистрала "Тракия". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пред БНР в неделя. Добронамерено или не могат да бъдат подведени много хора, но цял народ - надали. Да, не всички сме гении, но за 18 години се научихме да надушваме далаверата от километри. България разполага с отлично подготвени пътни строители, които знаят как се правят магистрали. Имаме и счетоводители, които могат да изчислят себестойността на 1 км. Нито един от посочените специалисти не защити проекта на консорциума, избран да изгради “Тракия”. Това направиха само политиците, бабували на концесията. Всеки знае, че строителите на магистрали не са алтруисти и не биха тръгнали да изграждат “Тракия”, ако трафикът по нея няма да стига да си върнат парите. Такава вероятност съществува, ако районът стане толкова размирен, че и последният търговец реши да го заобиколи. В такива случаи ще се задейства клаузата в договора за концесията, според която държавата доплаща, ако трафикът е недостатъчен. Държавата, както е известно, взема парите за това от нас. Така за една и съща услуга ще броим пари по два пъти - веднъж, за да минем по магистралата, и, втори път, за това, че никой друг не ще да го прави. Чисто и печелившо. Преди да стане регионален министър Асен Гагаузов бе най-върлият противник на концесията. Оставям на фантазията на читателя да избере какво може така драматично да преобърне убежденията на един сериозен мъж. По-важният въпрос е: А сега, накъде? “Тракия” е почти готова. Имаме и структура, която може да се грижи за нея - Национална агенция “Пътна инфраструктура”. При това положение всеки, освен регионалният ни министър се пита: Кому е нужна концесията? Отговорът е очевиден - единствено на концесионера и на неговите политически покровители. "Ние обичаме да си поставяме препятствия, които след това геройски да преодолеем и да стигнем до същото ниво, но забавени с няколко години и понякога плащайки повече." Тези думи отново принадлежат на Асен Гагаузов. Прав е, да си спомним за електроразпределителните дружества, за БТК, за “Софийска вода”, за боклука. Всички те са ни много скъпи, защото плащаме за лошите им услуги, но многократно повече от необходимото. Като оставим настрана евфемизмите, според мен Асен Гагаузов нарече 7,9 милиона българи глупаци. А какъв е тогава министърът, който нарича своя народ така? От друга страна, прав е Гагаузов - глупаци сме, щом търпим. Че и заплати им даваме. И не питаме на какво се дължи тази страст, с която регионалният министър отстоява интересите на концесионера. Сякаш той, а не те ще събират таксите в следващите тридесетина години.

Глоба при шофиране без спътник, предвещава Дума.

Санкции ще понесе всеки, който се вози в колата си сам. Това ще е една от мерките за нормализиране на движението в столицата чрез намаляването на колите по улиците след създаването на Агенцията по трафика. Какви точно ще са глобите, ще определят експертите в агенцията, която се очаква да стане факт от следващата година, обясни пред ДУМА шефът на транспортната комисия в Столичната община Радослав Тошев. Новата структура първоначално ще е общинско дружество, като средствата за създаването й ще се гласуват от столичните общинари на едно от последните им заседания за тази година - на 6 или 20 декември. След стартирането на агенцията ще се сключат договори с МВР и КАТ, обясни Тошев. Зелена вълна за автобусите е един от вариантите за разтоварване на движението в София, издаде още Тошев. Това ще стане възможно чрез GPS-ите в превозните средства на градския транспорт. При приближаването им до светофар зелено ще светва само за бус-лентата. Регистрацията на нов автомобил да става само след като собственикът й удостовери, че има гараж или паркомясто, е заложено още в стратегията за работата на агенцията. За тази цел разрешителни за строителство на нови сгради се предвижда да се издават само ако е предвидено изграждането на гаражи за всеки апартамент. Какво очаква обаче хората, които живеят в блокове без предвидени паркоместа, Радослав Тошев обясни, че са готови документи за конкурсите за изграждане на 12 подземни паркинга. Те трябва да станат факт до 2011 г., като паркомясто в тях ще се наема за 1 или 2 лева на ден.

210 млн. лв. са събрани от винетки, изчислява Новинар. 

210 млн. лв. е събраната сума от винетки и други такси от началото на годината. Това съобщи директорът на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев. Само от стикери приходите на фонда са 180 млн. лв. Според Георгиев недоволството на шофьорите на камиони относно поскъпването на годишните стикери за 2008 г. за тежкотоварни автомобили е неоснователно, защото решението за по-високата такса е съгласно евродиректива, която страната ни е приела през миналата година. От следващата година винетките за тежкотоварни автомобили и автобуси с над осем места стават 550 лв. вместо досегашните 500 лв. По-евтини обаче ще са дневните, седмичните и месечните стикери за шофьорите на камиони.

Партии печелят незаконно от наеми, пише Дума.

Повечето партии у нас не плащат наема си редовно, ползват общински помещения, без да имат право или преотдават незаконно на трети лица. Това показва одитът на Сметната палата върху управлението на предоставеното имущество на партиите за 2006 г. Според одита 8 политически формации получават приходи от преотдаване под наем на помещенията, предоставени им от държавата за партийни нужди. Общо 40 партии пък ползват имоти, наети от областните или общинските администрации, без да имат право на това. 17 политически формации от тези, които имат право да използват помещения, не плащат наемите си редовно, сочи още одитът. Сред тях са “Атака”, БЗНС-НС, БСП, БНПП, БЗНС, ВМРО-БНД, “Гергьовден”, Движение за социален хуманизъм, ДПС, Демократическа партия, ДСБ, Евророма, ЗС “Ал. Стамболийски”, НДСВ и др.

Власт и опозиция заедно ще слагат ред в лобизма, осведомява Сега.

За пръв път управляващи и опозиция ще внесат заедно стратегически документ в парламента. Това ще е проектозакон за лобизма, съобщи пред "Сега" шефът на комисията за борба с корупцията към НС Бойко Великов. Ако никой не се отметне, документът би трябвало да стане факт бързо и безпрепятствено. Според проекта всяка институция, която издава закони и подзаконови актове, ще поддържа регистър на лобистите. Там ще се вписва кой какви конкретни предложения е направил по даден нормативен документ. Подобни регистри ще имат Народното събрание, органите на изпълнителната власт и общинските съвети. Подготвеният законопроект регламентира най-подробно лобизма в парламента. При внасяне на нормативен акт или при изказване депутат, който има финансов интерес от обсъждания проблем, е длъжен да го съобщи. Всяка година до 30 април народните представители ще подават декларация, в която ще изброяват юридическите лица, за които са извършвали консултантски, посреднически или адвокатски услуги. Депутатите ще обявяват недвижимото имущество и превозните средства - включително самолети, яхти или кораби, които ползват, но не са тяхна собственост. Ще съобщават кой е реалният собственик и основанията за ползване. Ще вписват данни за юридическите лица с нестопанска дейност и търговските дружества, в чиито управителни органи са участвали те или техни близки роднини. Ще посочват сътрудниците и консултантите си, както и размера на възнаграждението им. Информацията ще се съхранява от специална комисия в парламента.

Лукс хотели отказват студенти за 8 декември, информира Монитор.

Петзвездните хотели в столицата не предлагат куверти за студенти за 8 декември. Това съобщиха маркетинговите директори на няколко от тях. “Хич не ни трябват, патили сме с тях. Студентите са като хуни, които ще изплашат редовната и значително по-платежоспособна клиентела”, коментират хотелиерите. В същото време, богатите студенти не остават в София, а пътуват до добрите курорти или дори в чужбина. През последните години нарасна интересът към дву и тридневни воаяжи до планински или морски курорти. Първите резервации започват да се правят още в началото на октомври, казаха туроператори, а онези, които се сещат в последния момент намират и най-високите цени. Дори хижите по Витоша не падат под 50 лв. за куверт и нощувка. Отрано планиращите избират обекти, които предлагат модерни глезотии - СПА процедури, басейни, джакузи. Първо се пълнят традиционно големите курорти Боровец, Банско, Велинград и Пампорово. Но не поради липса на места, а заради друг тип интереси, мнозина се упътват директно към Копривщица, Боженци, Калофер, Априлци, Арбанаси. Офертните цени през тази година започват от 35 лв. в с. Църквище, Софийска област за нощувка и вечеря и стигат до 463 лв. на промоция в петзвездния Кемпински хотел гранд арена в Банско. Студентите плащат само две вечери, спят в хотела три нощи, с включени закуска и безплатно ползване на басейн, сауна, парни бани, джакузи, зона за релаксация.

Жените прахосват по три години пред огледалото, установява Новинар.

Един мъж прекарва средно 3 месеца от живота си в чакане на своята половинка, съобщи вестник “Сън”, като цитира изследване на козметичната компания Nephria. Оказва се, че животът на хората наистина е едно дълго чакане. Резултатите от анкетата на компанията показват, че представителите на силния пол чакат средно по един час пред всяка пробна. Повечето от тях запълват това време, като гледат останалите купувачи. В Испания дори бе създадена специална "ясла" за мъже, които придружават половинките си при пазаруване. В своеобразната забавачка има телевизор, удобни кресла и вестници, с които господинът може да запълва времето си, докато жена му сменя тоалет след тоалет пред огледалата в пробните. Идеята на испанските молове се оказва успешна. Все повече мъже карат партньорките си да пазаруват, за да могат да отидат с тях и да посетят удобното място за почивка и да споделят неволи със себеподобните си. Съревнованието за най-много изгубено време обаче не може да бъде спечелено от мъж. От изследване на същата компания става ясно, че жените губят не три месеца, а цели три години, за да изглеждат добре. Установено е, че 22 минути на ден са нужни за душ и бръснене на краката, 7 минути за нанасяне на овлажняващи средства и 23 минути – за сушене и подреждане на косата. За грима на дамата й трябват средно по 14 минути, а след това тя се облича за 6 минути. Това крайно необходимо време, което на мъжете се струва напълно излишно, е и причина за всяка десета раздяла между мъж и жена.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3910 |21.11.2007 Пресата на 22 ноември . 0| 3924 |20.11.2007 Пресата на 21 ноември . 0| 4329 |14.11.2007 Пресата на 15 ноември . 1| 4256 |13.11.2007 Пресата на 14 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads