Реклама / Ads
0| 4130 |27.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 януари

.
Вестниците пишат за заплахата на тютюнопроизводители към властта: "Почваме ви, кръв ще се лее!"; за това, че продадат ли bTV, може да сменят името й.
 

Брюксел разследва 425 млн. евро помощи за гръцките фермери, съобщава Дневник.

Европейската комисия съобщи, че започва официално разследване на решението от миналата година да се отпуснат на протестиращите в момента гръцки фермери помощи в размер на 425 милиона евро. Сумата, оформена като "компенсации", е предвидено да се раздава от гръцката Организация за застраховане на земеделската продукция (ELGA) през 2008-2009 г.
Брюксел има съмнения в логиката зад финансовата подкрепа за фермерите и подозира, че това е прикрита форма на държавна помощ. Средствата били оправдани като обезщетяване за последиците от природни бедствия в Гърция през споменатия период. В действителност обемът на такива щети изглежда доста по-малък, а мярката може би не съответства на правилата на единния пазар, се казва в съобщението. Започването на разследване дава право на Европейската комисия да получи пълна информация за оценяване на казуса. Властите в Атина имат 1 месец да представят своите обяснения.

Парламентът прие промените в кабинета на Борисов, пише Дневник.


Със 127 гласа "за" и 69 "против", без "въздържал се" парламентът прие промените в кабинета "Борисов". Предложените от премиера промени бяха подкрепени от всички гласували депутати от ГЕРБ -95, "Атака" (18) и "Синята коалиция" (14). Против гласуваха присъстващите депутати от БСП - 36, и ДПС - 33. Независимите депутати от РЗС не участваха в гласуването. Министър на външните работи е Николай Младенов. Министър на отбраната е Аню Ангелов. Двамата положиха клетва.
Дебатите по предложените от премиера персонални промени бяха изместени от темата за антикризисните мерки на правителството. Тон за това даде председателят на БСП Сергей Станишев, който коментира , че след шестмесечно управление на ГЕРБ финансово-икономическата политика и тази в здравеопазването дават лоши резултати. Икономическата криза се задълбочава не само заради обективни причини, а и заради липсата на антикризисен план на кабинета, каза Станишев.

Тютюнопроизводители към властта: Почваме ви, кръв ще се лее!

Над 20 000 български тютюнопроизводители ще излязат на протести в четвъртък, като се очаква да блокират границата ни с Румъния при Дунав мост, пътищата при Хасково, Свиленград, Гоце Делчев, Първомай, обяви шефът на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков. На по-късен етап тютюнджиите могат да се присъединят към блокадата на гръцките фермери по границата с южната ни съседка. Производителите настояват да им бъдат изплатени премии в размер на 178 млн. лв. вместо обещаните от правителството и договорени с Брюксел 116 млн. лв. Във вторник земеделският министър Мирослав Найденов се срещна с представители на тютюнопроизводителите, за да обсъдят графика за изплащане на договорените средства. Първоначално производителите се съгласиха с мотивите ни, но след проведен телефонен разговор поискаха по-висока сума и заявиха „Почваме ви, кръв ще се лее”, обясни Найденов.

ДСБ пита "Кушлев" за имущество на приближен до Доган, информира Новинар.

ДСБ настоява комисията „Кушлев" да отнеме имуществото в полза на държавата на Арбен Хавальов - съсобственик на луксозния хотел "Каса Домини" в Рибарица. Хавальов, който е сочен за приближен на лидера на ДПС Ахмед Доган, беше осъден от Пернишкия окръжен съд на три години условно лишаване от свобода. Той е признат за виновен за подправяне на документи и счетоводни измами. "Каса Домини" е имот, който се стопанисва от поставени лица, но на практика е на върхушката на ДПС, поясни лидерът на ДСБ Иван Костов. Той обяви, че заради присъдата на пернишкия съд е пратил писмо до шефа на комисията Стоян Кушлев с въпроса какви действия ще предприеме ръководеното от него ведомство.

ВиК секторът в частни ръце, твърди Дума.

Правителството на ГЕРБ ще започне през следващата година процес по концесиониране на целия ВиК сектор в България, обяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Причината е, че липсвали средства по оперативна програма "Околна среда" за подмяна на водопроводите. По закон собствеността в сдруженията е 65% общинска и 35% държавна. До март общините трябва да отпишат имуществото си и да го прехвърлят на асоциациите за управление на водната инфраструктура. Строителният министър препоръча на кметовете "да не се дърпат" при отписването на общинското имущество и прехвърлянето на собствеността. Засега се обмислят варианти за срочност на концесионните договори от 20 до 35 години. Плевнелиев уточни, че общините ще трябва да се обединяват в асоциации, които да сключват договори с инвеститорите на базата на публично-частното партньорство. Какво пречи на Банско и Разлог да се обединят в асоциация, а тя пък да се присъедини към Благоевград?, коментира строителният министър. Според него нашите кметове не са свикнали да работят по този начин. Регионалното министерство вече работело по проект със Световната банка и с Международната финансова кооперация.

$ 36 000 на месец за наш лекар в Арабия, изчислява Дневен Труд.

$ 36 000 месечна заплата предлага Саудитска Арабия за наши военни лекари. А Финландия, Норвегия, Катар и Оман искат да наемат военните ни медици срещу възнаграждения от $ 15 000 до $ 20 000, съобщи вчера ген. Стоян Тонев, директор на Военномедицинската академия. Той получил предложенията само за една седмица след среща с посланиците на петте държави. “А те са готови да наемат цели екипи - и със сестрите, без ограничения в броя”, каза още генералът. В същото време личните лекари и болниците пак останаха без пари. Здравната каса не им е превела изработеното през декември м. г.
Саудитска Арабия, Катар, Оман, Финландия и Норвегия искат да наемат военни травматолози, анестезиолози, хирурзи и операционни сестри. Изискването е да имат поне 10 г. стаж и да знаят английски. Работодателите от военните болници в Саудитска Арабия, Катар и Оман поемали и разходите за квартира. “В арабския свят към тези болници обикновено има общежития. Именно в тях живеят наетите чужди лекари”, обясни ген. Тонев. За далечните държави било по-изгодно да наемат доктори зад граница. Защото според швейцарската методика, която се прилага в цял свят, 5-годишното обучение на специалист струва около 400 000 евро. Затова вземането на българи излизало почти без пари. “Със сигурност ще изпратим наши екипи в Норвегия. Но не можем да си позволим да оголим болницата”, каза генералът. Асоциацията на университетските болници заяви вчера подкрепата си за Министерството на здравеопазването за извършваната реформа. Клиниките обещаха работни места на колегите си от закритите малки лечебни заведения.

Продадат ли bTV, може да сменят името й, анализира 24 часа.

“Ще има сделка за bTV, когато парите, които чака Мърдок, и тези, които дава Лаудер, се срещнат някъде. И срещата трябва да е по-близо до предложението на купувача”, каза отлично запознат източник с преговорите от страна на компанията “Сентръл юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ). Очаква се тя да погълне най-гледаната телевизия у нас. Сделката е пред приключване, съобщи оня ден Ройтерс, без да назовава откъде има информацията. Но пък спомена сума - продажбата ще е за 500 млн. евро. В медийните среди и особено сред конкурентните телевизии продажбата на bTV е най-обсъжданото нещо, като всички са убедени, че тя вече се е случила и ще бъде обявена тези дни или в началото на февруари. Дори в Комисията за регулиране на съобщенията са чули за нея и чакат да пристигнат документи за прехвърляне на лиценза. “Няма да е скоро”, твърди обаче медийният консултант на bTV Красимир Гергов. “Сделките се управляват от корпоративното ниво и централата на СМЕ. Ние сме на работно ниво. Информацията се дава от официалния говорител на СМЕ. В която и държава да попитате за сделките на компанията, ще ви насочат към него”, каза шефът на ПРО.БГ Огнян Димов. Медията е собственост на СМЕ от 2008 г. И преди 5 месеца продаваха телевизията на Мърдок. Подобни и подробни информации за предстоящата и абсолютно сигурна продажба на bTV, която отивала в ръцете на румънците от СМЕ, имаше и тогава. “До дни подписват”, твърдяха близки до ръководството на ПРО.БГ. По същото време в София пристигна президентът и главен изпълнителен директор на СМЕ Адриан Сърбу за промоцията на новата програмна схема на ПРО.БГ. На тържеството имаше хора, които го сочеха и казваха: “Ето го новия собственик на bTV”. Собственикът в действителност е американският бизнесмен Роналд Лаудер, но той не се занимава пряко с телевизиите си. Има ръководна група в Румъния, а центърът на медийната му компания е в Прага. Преди е била базирана в Лондон, но там им става много скъпо, затова се преместват. Лаудер имал и други бизнес интереси, сред които били енергоснабдяване и нефт от Румъния, твърдят запознати. Видя се обаче, че преди 5 месеца кризата изигра номер на двете медийни групировки. Към днешна дата Рупърт Мърдок е искал 800 млн. евро, за да даде bTV, двата канала bTV Comedy и bTV Cinema, както и двата канала на дъщерната си фирма “Фокс интернешънъл ченълс” - “Фокс лайф” и “Фокс крайм”. Имало е вероятност към сделката да бъде включена и телевизията на “Нюз корпорейшън” в Латвия, но това май няма да се случи.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4214 |26.01.2010 Пресата на 27 януари . 0| 4029 |25.01.2010 Пресата на 26 януари . 0| 4198 |24.01.2010 Понеделнишката преса на 25 януари . 0| 3967 |21.01.2010 Петъчната преса на 22 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads