Реклама / Ads
0| 4210 |27.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 януари

.
Вестниците пишат затова, че ДАНС проверява данъчните; за предложението да блокираме и ние границата с Гърция; за това, че 25% от българите биха гласували и през нощта; за мистър Дупе, водещ на “Страх”.
 

 

Атила от Севлиево отвлече автобус с 37 заложници, описва Новинар.

Тридесет и три годишният Мирослав Блажев, известен в интернет като Атила от град Севлиево, държа два часа вчера 37 заложници от автобус на фирма „Биомет”, пътуващ по линията София-Варна, с насочен към тях газов пистолет, като ги заплаши, че ще ги взриви с бомба, поставена в багажника. Инцидентът стана към 14,30 часа, а към 16,30 мъжът се предаде. Хората от автобуса са невредими. Блажев, който е бил сред пътниците, е заплашил шофьора с пистолета си и го е принудил да спре на бензиностанция в село Сопот на 35 км от Ловеч. Блажев поставил условие на полицията да му доведе Петър Ганев от сливнишкото село Хераково, който по думите му през август миналата година е причинил катастрофа, в която бременната му приятелка Росинка Костова е загубила детето си. Оказа се обаче, че детето се е родило невредимо. Блажев твърдеше, че е търсил правосъдие по всички други възможни начини. 

Искат скенери за оръжие пред автобусите, информира Стандарт.

Закон за разрешаване на проверки на багажа на пътниците ще поискат от държавата превозвачите. Това заяви шефът на автобусния отдел на фирма "Биомет" Слав Монов. "Случилото се с нашия автобус показва, че трябва да се узаконят проверките на багажа на пътниците. В момента нямаме право нито на това, нито да им искаме имената, ако пътуват по вътрешни линии", аргументира се Монов. Той заяви, че след инцидента с отвлечения автобус му предстоят разговори с колеги превозвачи. Заедно те ще оформят исканията си до държавата за контрол върху пътниците. Според Монов е необходима повишена охрана на гарите и ограничаване на достъпа до пероните. Проверка на багажа и поставяне на скенери на самите гари и перони ще повишат сигурността на пътниците. 

Бесят наш в Иран за дрога, твърди 24 часа.

След 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор заплашен с екзекуция заради 135 кг хероин. Новината потвърди външното министерство, където вчера следобед по случая се събра спешна кризисна група. През цялото време дъщеря му мислила, че баща й се е задомил с рускиня в Армения, а от фирмата работодател първо мълчали, а накрая подали сигнал за изчезнал шофьор, но със съвсем друго име. 55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили вчера на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.  

ДАНС проверява данъчните, пише Дневник.

Държавна агенция "Национална сигурност" проверява Националната агенция за приходите за изтичане на информация. Проверката беше потвърдена пред "Дневник" от източник от ДАНС, пожелал анонимност. Друг източник от агенцията уточни, че се проверява сигурността на софтуера за управление на приходите на НАП. Причината била, че има около 500 000 грешки в обмена на данни за осигуряващите се лица между НАП и НОИ. От приходната агенция отказаха информация и обясниха, че всеки контролен орган може да прави проверки. "Този, който прави проверките, той е отговорен да съобщи за тях и за резултатите", допълниха от пресцентъра на НАП. Оттам казаха още, че агенцията обслужва информационен масив с над 18 милиарда единици данни. Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина не отговаряше на мобилния си телефон. Управителят на НОИ Йордан Христосков не знаеше за проверките на ДАНС в НАП. Той каза, че между агенцията и осигурителния институт няма обмен на данни. По думите му НАП използвала информационната система на осигурителния институт като софтуер. Така до редакционното приключване на броя замесените институции не уточниха какъв точно е проблемът, предизвикал проверката - технически или неоторизиран достъп до данните.  

Омански фонд купува 30% от капитала на Корпоративна банка, съобщава Дневник.

Мажоритарният акционер на Корпоративна търговска банка - "Бромак" ЕООД е сключил предварителен договор за продажба на 1.8 млн. акции или 30% от капитала на банката на регистрираната в Люксембург компания "Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ", съобщиха от компанията чрез БФБ-София. Компанията купувач е един от суверенните фондове на султаната Оман. Фондът е осъществил редица инвестиции в България и счита, че участието му в капитала на Корпоративна търговска банка е следващата съществена стъпка от инвестиционната му дейност в страната, с която се ангажира да участва активно и да подпомага растежа на една от водещите банки в България, се посочва в съобщението. Предварителният договор за придобиване на дела е влязъл в сила след като миналият петък е било подадено заявление до БНБ за издаване на разрешение, както и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Това ще е първата продажба на българска банка от есента на 2007 г., когато последно СИБанк се продaдe на белгийската група KBC. 

Движение "Напред": Да блокираме и ние границата с Гърция, цитира Новинар.

Движение "Напред" излезе с позиция относно блокирането от гръцка страна на българо-гръцката граница. От коалицията възнамеряват да организират реципрочна блокада ако в най-кратки срокове границата не бъде отворена. От движението възнамеряват да предприемат и спешна среща с посланика на Република Чехия у нас за вземане на мерки от Чешкото председателство за прекратяване на блокадата. Те ще инициират също така изработването на обща позиция на Народното събрание по въпроса. Председателят на партия ЛИДЕР Кънчо Филипов смята, че правителството трябва да поеме много по-активна позиция от името на България за предотвратяване на последствията за българския бизнес от блокадите на гръцките фермери. „Не можем като страна да търпим толкова много щети – газовата криза, икономическата криза, а сега и криза заради блокадата на границата ни с Гърция”, добави Филипов. 

Ще глобяват партии за агитация с писма и SMS, информира 24 часа.

На партиите е забранено да извършват директен маркетинг чрез изпращане на SMS и писма до гражданите. Това напомниха вчера от Комисията за защита на личните данни по повод предстоящите избори. Оттам обясниха, че вече са се произнасяли по подобни казуси, когато партии използват лични данни за изборна агитация, затова вече няма да издават предписания, а ще глобяват с до 100 000 лв. От комисията определиха като нарушение филмирането на протестите пред парламента с камери от МВР без предварителна информация или надпис, че това се прави. В конституцията е записано, че никой не може да бъде заснеман тайно, напомни юристът Красимир Димитров. Затова гражданите могат да се обръщат за съдействие към комисията, ако установят, че въпросните записи са използвани за други цели освен гарантирането на реда. Същият призив бе отправен и към служителите, които биват уволнявани, защото отказват да се идентифицират в службата с пръстов отпечатък. Комисията е предала на прокуратурата десетки случаи на неправомерно прехвърляне на лични данни между пенсионни фондове и е глобила с по 100 000 лв. мобилни оператори заради незаконното им събиране.Членовете й следят с интерес и подготвяната от МВР наредба за следенето в интернет, която не била съгласувана с тях. 

Жълта партенка за излизане от коалицията, коментира Монитор.

От НДСВ за пореден път заплашиха коалиционните си партньори с излизане от коалицията. Председателят на парламентарната група на жълтите Пламен Моллов заяви вчера пред БНР, че партията може да излезе от тройния съюз, ако държавният и общественият интерес бъдат засегнати. Като фактор за напускане той посочи евентуално отрицателно становище на Европейската комисия в преговорите за рестартирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Моллов дори се закани, че в такъв случай НДСВ ще търси отговорност от ДПС и БСП. По-късно на брифинг на партията обаче царистите уточниха, че няма да напускат коалицията и че Пламен Моллов е коментирал само хипотеза. “Разбира се, че коалиционното управление е сложно. Имаме различия и те са естествени. Но това не означава, че не можем да отстояваме предложенията си по различни политики”, каза зам.-председателят на партията Марина Дикова. 

ГАЛЪП: 25% от българите биха гласували и през нощта, твърди Дума.

Около 20-25 на сто от българите, или около 1 400 000 души, са политически активни - четат вестници и следят политически предавания и биха гласували, дори ако изборите са през нощта или например във вторник. Този извод направи вчера социологът Андрей Райчев от "Галъп". Той представи с колегата си Кънчо Стойчев резултати от последното изследване на агенцията от януари за нагласите за предстоящите избори. Райчев смята, че пасивният електорат в България е около 30 на сто, като голяма част от него включва средната класа, която има месечни доходи от около 1600 лева. Тези хора са предимно софиянци, богати са и не се интересуват от изборите, заявиха социолозите. В отговор на въпрос за протестен вот Андрей Райчев даде пример с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и отбеляза, че гласуването за неговата партия е нещо като протестен вот, защото не е парламентарно представена. Целият вот за лидера на "Атака" Волен Сидеров също изцяло е протестен, но не по дадени поводи, а като цяло и за всичко в живота, коментира социологът. Кънчо Стойчев пък допълни, че през последните месеци съществува нова тенденция в страната, която не е свързана толкова с политическото съзнание на хората, а с промененото им отношение към икономическата тематика.  

Такса смет в София скача с 20%, тревожи се Дневен Труд.

След като преди седмица общинарите от БСП поискаха такса смет в София да се намали от 2 промила на 1,5 промила, вчера и от групата на ГЕРБ внесоха подобно предложение. В комисията по екология към градския парламент ГЕРБ-ерите настояха налогът да е 1,6 промила. Дори и с намалението, което се очаква да бъде гласувано на сесията в четвъртък, обаче столичани ще дадат 20% повече пари за такса смет, тъй като данъчните оценки на имотите са с 50% по-високи от 1 януари т. г.  

Мистър Дупе ще води “Страх”, известява Монитор.

Българският вариант на "Страх" вече си има лице - Наско Михайлов. Според мълвата той се е преброил за позицията в прайм тайма на Нова в конкуренция с още четири популярни лица от малкия екран, сред които и Зуека. Младежът, който в последно време анонсира тийнейджърски поздрави в ефира на Сити тв, ще съчетава ангажиментите си в стопанисваната от Камен Спасов медия и продуцираното от Маги Халваджиян шоу. Поотрасналите с развлекателните програми на БНТ зрители го познават и от "МелоТВмания". Името му влезе в интензивно обръщение по вестникарските колонки обаче през 2007 г., когато спечели противоречиво възприемания сред мъжете конкурс "Мистър Дупе". Кристина Димитрова, вече бившото му гадже, отнесе приза на Sloggie при дамите, а по-късно триумфира и на международния финал. Малко след "интелектуалните" титли, с които се сдоби, двойката се раздели. Известното със задните си части момиче го заряза заради ученическата си любов, с която в момента са сгодени. 

Вещи лица бягат от делото срещу Очите,  твърди Дневен Труд.

Делото, известно като “Комисията “Кушлев” срещу Митьо Очите”, остана без експерти, които да оценят имуществото на наркобоса. Трите вещи лица, назначени от Бургаския окръжен съд, си направиха отвод. По искане на комисията за установяване на незаконно придобитото имущество, съдът наложи запор върху имоти на Очите за близо 2,4 млн. лева, за които има данни, че са придобити с доходи от незаконна дейност. Делото за тяхната конфискация в полза на държавата започна в края на м.г, но бе съпътствано от поредица от скандали и буксува. “Всички експерти, които досега са назначавани, са се отказали, и в момента няма вещи лица, които да извършат експертизите”, заяви вчера пред “Труд” съдията-докладчик Антоанета Андонова. На 15 декември м. г. по време на второто съдебно заседание по делото, заведено срещу Очите по искане на комисията, стана ясно, че общо 11 експерти от Бургас са си направили отвод. Така със задачата да установят възможно ли е с доходи от минимални работни заплати или със заеми, каквато е защитната теза на Желязков, той да придобие луксозни вили, апетитни парцели и автмобили за милиони, съдът ангажира трима експерти от Ямбол. Те трябваше да обявят заключенията си на 13 април т.г., но изненадващо си направили отвод.  

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4048 |26.01.2009 Пресата на 27 януари . 0| 4005 |25.01.2009 Понеделнишката преса на 26 януари . 0| 3992 |22.01.2009 Петъчната преса на 23 януари . 0| 4239 |21.01.2009 Пресата на 22 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads