Реклама / Ads
0| 3959 |27.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 октомври

.
Вестниците пишат за това, че Бойко отзовава Сертов; че кризата днес ще е по тежка от 1997-а; за 240 деца болни от свински грип; за въпроса на Световната банка: Умирате рано, защо късна пенсия?
 

Бойко отзовава Сертов, научаваме от Стандарт.

Премиерът Бойко Борисов ще снеме доверието си от бившия председател на ДАНС Петко Сертов, а в следващите дни ще го отзове от консул в Солун. Той посочи, че причината за това е нашумелият в последните дни доклад на ДАНС, който вероятно е бил укриван. След поредица от скандали в родното ФБР в края на мандата на предишното правителство Петко Сертов подаде оставка от поста и бе пратен за генерален консул на България в Солун. Всичко е в ръцете на главния прокурор по случая с доклада на ДАНС. „Прокурорите имат много работа. И ако този път всички тези лица не си отидат – от създателите, до преносителите и тези, при които е бил документът, към арестите и затворите, нищо добро не чака България”, каза Борисов.

Иван Кръстев: Кризата днес ще е по тежка от 1997-а, цитира Дневен Труд.

“Мнозина продължават да не си дават сметка, е, че кризата, в която България се намира днес, е по-тежка от тази през 1997 г. И че ако през 1997 г. кризата създаде реформаторско мнозинство в обществото, то днес има риск от разрушаването на реформаторския консенсус”, заявява в интервю за “Труд” политологът Иван Кръстев. Според него хиперинфлацията през 1997-а беше кратка, но разтърсваща,а днес сме в ситуация на задълбочаваща се криза. Правителството на Борисов беше длъжно да извади скелетите от гардероба на кабинета “Станишев”. През 1997-а кабинетът “Костов” реши да не рови в наследството на Виденов и това направи по-лесно за БСП да извърши промяна във външнополитическата и икономическата си ориентация. “Днес правителството няма тази опция, защото това, което избирателите очакват да разберат, е дали Борисов е на страната на народа или на страната на елита”, е мнението на Иван Кръстев.

Винетките – на стари цени, обявява Дневен Труд.

Винетките за леките коли няма да поскъпнат догодина. За това се договориха вчера финансовото и регионалното министерство. Първоначално се предлагаше поскъпване. Министър Росен Плевнелиев настояваше то да е само за годишния стикер, който сега струва 67 лева. Различни ще бъдат обаче цените на винетките за камиони и автобуси. Те ще зависят от екостандарта, на който отговарят. В същото време автоинструктори обявиха, че шофьорските курсове ще поскъпнат със 100 лв. заради изискването да имат камери в колите.

240 деца болни от свински грип, оповестява 24 часа.

Училище в Трявна пламна от свински грип, съобщиха потърпевши родители. След като над 240 деца останали вкъщи за лечение, в понеделник директорът на СОУ “П. Р. Славейков” алармирал РИОКОЗ - Габрово. От днес затварят и останалите 3 училища. Засега грипната ваканция е до края на седмицата. До момента нямало тежки случаи. Изпратени са 100 дози тамифлу, които ще се дават по преценка в приемно-консултативното отделение на местната болница, каза д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ. Трявна е на крачка от епидемия, добави той. Пред взрив била и математическата гимназия в Ямбол. В София още не са пламнали училища, но има много болни.

Световната банка: Умирате рано, защо късна пенсия?, пита 24 часа.

България е рекордьор по ранна смъртност в Европа и специалистите трябва да се замислят, когато говорят за повишаване на пенсионната възраст. Това обяви Аста Зиниене, експерт по социално осигуряване от Световната банка, пред консултативния съвет по пенсионните въпроси към социалното министерство вчера. Средната продължителност на живот у нас е с 6 г. по-малка от тази на европейците. Докато в развитите страни мъжете живеят до 75 г., у нас умират на около 69. Жените навън изкарвали до 82 г. при 76 у нас. Наскоро социални експерти и финансовият министър Симеон Дянков заявиха, че ще се мисли за повишаване на пенсионната възраст с първа стъпка изравняване на жените с мъжете до 63 г.

Правосъдният министър спря назначенията на магистрати, пише Дневник.

Mинистърът на правосъдието Маргарита Попова наложи мораториум върху кадруването във Висшия съдебен съвет (ВСС), като зачеркна от дневния ред на заседанието му в четвъртък всички точки, свързани с назначения на магистрати. Така тя осъществява на практика предложението на председателя на Върховния административен съд Константин
Пенчев и на главния прокурор Борис Велчев да спрат всички назначения, докато съветът не изясни докрай аферата с „черничкия Красьо с ланците“. Преди седмица Велчев заяви, че „доверие във ВСС практически няма и не би трябвало да назначаваме когото и да било, докато то не се върне“.

Шефката на ЮНЕСКО лобира за борба с допинга у нас, установява Новинар.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обеща на министъра на спорта Свилен Нейков да говори с представителя на Международната антидопингова агенция Джон Фейхи за по-скорошното лицензиране на българската антидопингова лаборатория. Двамата обсъдиха възможностите по въпроса на официален обяд, непосредствено след конференцията на страните членки на ООН и ЮНЕСКО по международната конвенция срещу допинга в спорта, която се проведе в Париж. Допинг центърът е сред основните приоритети на министър Нейков за връщането на спорта на високото ниво от близкото минало.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4565 |26.10.2009 Пресата на 27 октомври . 0| 4400 |25.10.2009 Понеделнишката преса на 26 октомври . 1| 4067 |22.10.2009 Петъчната преса на 23 октомври . 0| 3971 |21.10.2009 Пресата на 22 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads