Реклама / Ads
0| 4195 |27.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 октомври

.
Вестниците пишат за потреса на Доган от омразата; затова, че БСП търси заместник на Бойко; за връщането на юпитата; за двойните заплати за учените (?); за кметското искане за връщане на жителството.
 

 

Доган: Потресен съм от омразата, цитира Дневен Труд.

“Всичко това, което става е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 година”. Това изречение от предсмъртното писмо на Ахмед Емин отваря нова загадка за необяснимото му желание да посегне на живота си. В петък (24 октомври) писмото официално е било представено на лидера на ДПС Ахмед Доган, който е един от адресатите на посланието. “Настоявам прокуратурата час по-скоро да оповести писмото. В него няма нито един факт, който да пречи на разследването. Това заяви Ахмед Доган, който приел екип на вестника в т.нар. сарай в Бояна. “Трябва да установим картината, защо се е самоубил, сега търсим мотивите, редим пъзела. Разбирам колко обществото е потресено, затова ние имаме най-голяма полза от излизането на истината наяве”, каза Доган пред “Труд”.

Подтикнат ли е бил Емин към смърт, пита 24 часа.

Кой подтикна Ахмед Емин към самоубийство, ще разследва прокуратурата. В понеделник обвинители уточниха, че проверката ще включва и отговор на въпрос дали наистина началникът на кабинета на Ахмед Доган е бил тласнат да посегне на живота си. Безспорно обаче е установено, че Емин сам е дръпнал спусъка на своето лично оръжие в сараите на ДПС в столичния квартал Бояна. В часовете след самоубийството били разпитани 26-има души, между които и Ахмед Доган.  

Сергей Станишев: Натискът върху престъпността трябва да бъде повсеместен, цитира Дума.

Готов съм да дам ясната си подкрепа - политическа, логистична и организационна, за подхода през последните месеци на Прокуратурата, ДАНС, МВР и всички ангажирани в борбата с организираната престъпност институции по отношение на натиска върху знакови за обществото престъпни фигури. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на среща вчера с ръководството на Прокуратурата, инициирана от главния прокурор Борис Велчев. Станишев увери главния прокурор, че може да има пълната му подкрепа. Натискът върху престъпността в България трябва и ще бъде повсеместен, системен и от различни посоки, бяха единодушни премиерът и главният прокурор Борис Велчев. Премиерът Сергей Станишев ще инициира срещи между всички институции в тази посока, за да има пълно взаимодействие.

В Европа цените падат, у нас не мърдат, установява Монитор.

Докато цените на черната и бялата техника в Европа падат заради финансовата криза, у нас те не мърдат, показа проверка на "Монитор". Бяла и черна техника на по-ниски цени ще има чак по време на коледните намаления. Преди това няма да станат драстични поскъпвания, но не се и очакват поевтинявания, подобни на тези в други страни от Евросъюза. Намаленията по Коледа традиционно вървят в рамките на 10 на сто от обичайната цена, каза за "Монитор" Стилиян Станев, председател на Асоциацията на търговците и вносителите на домакински електроуреди и аудиовизуални средства. Коледни намаления ще има, обещават и от "Техномаркет", защото клиентите са свикнали по това време от годината да се предлагат уникални цени за техниката. 

Освобождават от данък големите инвеститори, съобщава Дневен Труд.

През следващите три години големите инвеститори да бъдат освободени от 10-процентния корпоративен данък. Това е една от десетте антикризисни мерки, които властта залага в проектобюджета за 2009 година. Съветът на управляващата коалиция на БСП, НДСВ и ДПС се събра, за да финализира сметките в хазната за догодина. На нощната сбирка в столичната резиденция Лозенец властта трябваше да уточни инвестиции в какъв размер ще бъдат освободени. Идеята за глътката въздух била на зам. шефа на ДПС Йордан Цонев, а останалите партньори я одобрили. В бюджета за 2009 година за първи път са заложени антикризисни мерки, които да помогнат на икономиката ни да не пострада от очакваната в света Голяма депресия 2. Мерките са превантивни, обясни депутат от мнозинството.  

Фискалният резерв ще е буфер срещу кризата, научаваме от Дневник.

Фискалният резерв ще бъде използван като буфер при евентуални проблеми в банковата система в резултат от глобалната финансова криза, а свиването на преките чуждестранни инвестиции ще се компенсира с увеличава- не на публичните инвестиции. Това са двете по-сериозни мерки за противодействие на кризата и по-рязко забавяне на икономиката, предложени от финансовото министерство и обсъждани от съвета на управляващата коалиция заедно с основните параметри на бюджет 2009. За пръв път финансовото министерство в прав текст говори за използване на фискалния резерв като буфер, натрупаните средства в който в случай на нужда ще се използват за стабилизиране на банковата система.  

БСП търси заместник на Бойко, твърди Монитор.

БСП вече активно търси с кого да смени столичния кмет Бойко Борисов. Това научи "Монитор" от редови соцактивисти. При провеждането на цикъла от конференции преди конгреса в столицата градските организации по райони вече гласували и фаворита си за бъдещ градоначалник. Това се налагало, защото от "Позитано" 20 са изчислили, че след местните избори през юни догодина Бойко Борисов едва ли ще остане кмет на София. "Или ще е депутат, или нещо повече, но е малко вероятно да остане столичен кмет", категорични са червените. По принцип преди всеки висш форум червените предлагат свои кандидати за шеф на партията, шеф на градската организация, членове на Висшия съвет и делегати на конгреса. Във въпросника им обаче вече фигурирала още една точка - кой да е подкрепеният от БСП бъдещ кандидат-кмет на София. "Не може всеки път да решаваме в последния момент и без никаква подготовка. Затова провеждаме вече сериозни предварителни сондажи. Трябва да се използва фактът, че целият столичен актив е събран на едно място и да се действа и по този въпрос", обясниха пред "Монитор" от "Позитано" 20. 

Кметове искат жителство, информира 24 часа.

Трябват строги правила, подобни на някогашното жителство, за да се знае колко души реално живеят в големите градове. Тази теза развиха кметове, когато бе обявена класацията на най-добрия град за живеене в България. Бойко Борисов преброил само на входа на София в неделя вечерта откъм магистрала “Хемус” 300 хиляди автомобила. Варненският му колега Кирил Йорданов вижда повече номера от съседен град из своя регион. “За жителство едно време определението беше – трайно установил се и присъстващ в регистрите на населеното място. Последният елемент от това определение в България сега законодателно липсва”, заяви Йорданов. Той призова за законови правила, за да има яснота колко души живеят в градовете.  

Връщат ни юпитата, известява Стандарт.

Европа ни връща юпитата. Финансовата криза удари младите българи, които работят в лондонското Сити и големите западни банки. Финансовите къщи са започнали съкращения, които тръгват от източноевропейците с най-малък стаж. Това съобщиха българи, които са принудени да се върнат у нас и да се преквалифицират. Чистката вече е засегнала 1000 души. Юпитата ни в Испания обаче твърдят, че няма да се върнат за постоянно в България за по-малко от 40 000 евро годишно. Кризата удари и гастербайтерите. Нашенците от САЩ и Европа се оплакват от масово орязване на надниците.  

Двойни заплати за учените, обявява Дума.

Заплатите на преподавателите и учените у нас ще скочат на практика двойно, ако МС приеме предложението, което зам.-министърът на образованието и науката Ваня Добрева е внесла при министър Даниел Вълчев. Самата тя съобщи вчера, че идеята е асистентите и научните сътрудници да получават най-малко 3 минимални за страната заплати, доцентите и ст.н.с. II ст. - поне 5 минимални заплати, а професорите и ст.н.с. I ст. - поне 7. След като правителството по лично настояване на премиера Станишев направи първа стъпка с увеличаването на докторантските стипендии до 450 лв. и на пожизнените възнаграждения за академиците, логично е да се направи и следващата стъпка за работещите в науката и висшето образование, каза Добрева. Сега асистентите и научните сътрудници получават по-малко от докторантите. Ще закрепим минимума на заплатите, който автономните вузове и организации могат да надграждат, каза още Добрева. В момента асистент взема около 380 лв., доцент - около 500 лв., а професор - около 700 лв. При минимална заплата 220 лв. за увеличението ще трябват около 300 млн. лв. годишно. 

Новото строителство губи битката с кризата, оповестява Пари.

Истинска игра на нерви между купувачи и продавачи наблюдават брокерите на имоти в София през последните месеци. Залогът е ще удържат ли строителните предприемачи исканите цени, или ще отстъпят, притиснати от срокове и текущи плащания към банките. По всичко личи, че пазарът работи в полза на купувачите. А те все още изчакват. Според брокерите на имоти в най-критична ситуация са жилищата в начален етап на строеж и панелните апартаменти. През последните седмици се появиха сгради с пусков срок през следващите 1-2 години, в които десетки апартаменти се предлагат на по-ниски нива. Заради затегнатото банково финансиране зачестяват и отстъпките за панелни жилища.

Доменните пещи на „Кремиковци” спират, металурзите отново излизат на протести, пише Новинар.

Ръководството на „Кремиковци” ще спре работата на доменните пещи в комбината до края на вторник. Въпрос на ден-два е и да бъде затворено коксохимическото производство. Очаква се от началото на следващия месец „Булгаргаз” поетапно да ограничи доставките на гориво към предприятието заради натрупаните задължения. От газовата компания се опасяват, че след като украинската „Ворскла стийл” прекрати договора си за доставка на суровини в „Кремиковци”, заводът няма да може да плаща борчовете си. Преди дни икономическият министър Петър Димитров заяви, че ако до края на тази седмица не бъде намерен инвеститор, комбинатът ще трябва да затвори окончателно.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3878 |26.10.2008 Понеделнишката преса на 27 октомври . 0| 4246 |23.10.2008 Петъчната преса на 24 октомври . 0| 4256 |22.10.2008 Пресата на 23 октомври . 0| 3972 |21.10.2008 Пресата на 22 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads