Реклама / Ads
0| 4370 |29.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 август

.
Вестниците пишат за обира на полицията; за над 150-те агенти, крили се в НС; за по-високите пенсии и по-ниските осигуровки; за Кадафи, който погнал министри заради медиците ни.
 

Русия поставя нови условия за тръбата до Гърция, научаваме от Дневник.

Нови условия на Русия за петролопровода Бургас - Александруполис поставят под въпрос реализацията на проекта и ползата на България от него. На среща в Атина руските представители са поискали България и Гърция да осигурят 49% от необходимия нефт за тръбата в съответствие с миноритарните дялове на двете страни в проекта. В случай че представителите на двете държави не могат да осигурят с нефт дяловото си участие, ще носят финансова отговорност. При ратификацията на междуправителственото споразумение за петролопровода в българския парламент в края на май беше съобщено, че държавата няма финансови ангажименти по проекта, а финансовите ползи се изчисляват на 35 млн. долара годишно. Доставките на нефт са задължение на руската страна, каза в интервю за "Дневник" зам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев, който водеше финалните експертни преговори преди подписването на споразумението. Това беше и обяснението защо България се е съгласила Русия да придобие мажоритарен дял от 51% в петролопровода, което й позволява да контролира съоръжението.  

$ 100 000 за Цар Калоян от Турция, пише 24 часа.

Пострадали от потопа ще съдят общината. 100 000 долара дарение за пострадалия от наводненията в началото на месеца град Цар Калоян е гласувало правителството в Турция. “Ще продължим да помагаме на пострадали хора навсякъде по света, независимо какви са”, отговориха от външното министерство в Анкара на въпрос дали го правят заради големия брой на турското население в града. Същата помощ бе пратена и на пострадалите от земетресението в Перу. Дарението е в отговор на призив на нашето правителство да се помогне на пострадалите от пороите.

Обраха полицията, изплаква Стандарт.

Вальо Топлото и пандизчии с GSM направиха за смях и Темида Бандити взеха за мезе полицията и Темида. Докато ченгетата борят престъпността, нагли апаши обраха дирекцията им в София. Крадците са задигнали папки и веществени доказателства през прозорец на втория етаж. Едно от изчезналите дела е за голям банков обир, научи "Стандарт". Голям фарс се разигра и в съда на първото дело срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров. Той изплака, че няма пари да си плати парното, защото сметките му били блокирани. Заради пропуски в обвинителния акт съдът прекрати дългоочакваното дело и го върна на прокуратурата. Пандизчии от Cофийския затвор също ошашавиха магистратите. Проверка на Върховната касационна прокуратура разкри, че бандитите крият в килиите цял арсенал от GSM, ножове и спринцовки.

МВР се включи във войната между алкохолните производители, твърди Дневник.

Отправените публично обвинения за масово производство на алкохол с фалшиви бандероли от водещи в сектора компании прераснаха в открита война, в която се включи и МВР. Антимафиоти са влезли в понеделник в четвъртия по големина български производител "Селект дистилъри", съобщи Павлин Найденов, един от управителите на дружеството. Именно Найденов, който е и председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, обяви в средата на август, че трите най-големи производители на алкохол в България продават продуктите си на дъмпингови цени и с фалшиви бандероли. "Идваха при нас с качулки. Войната си е война - щом един застане срещу другите, те гледат да го прецакат при тези връзки и политически чадъри, с които разполагат", заяви Найденов. Той обясни, че след изявленията си за фалшивите бандероли е получил заплахи, но не за физическа разправа, а за икономическа - изпращане на спецполицаи, образуване на следствени дела и "разкарване" по прокуратури.

Червените решават за София в петък, издава Дневен Труд.

Плашат с отлюспване социалисти, дръзнали да се явят като независими. Малко вероятно е тройната коалиция да издигне общ кандидат за кмет в София. За това е уведомил Изпълнителното бюро на БСП шефът на партията в столицата Румен Овчаров. Новината потвърди Антон Кутев от соцръководството. Бюрото обсъдило вота в София и Пловдив, но решенията щели да вземат градските пленуми. Под тепетата сбирката е днес. “Не знам дали бизнесменът Георги Гергов ще се кандидатира, решението кого да издигне БСП е на местната организация”, каза Кутев. От “Позитано” 20 не можели да спрат устрема на пловдивския соцлидер Захари Георгиев, въпреки че партията е убедена в неговия пореден неуспех, признаха социалисти.

Знам как да помиря Борисов и Костов, казва в интервю за Стандарт Пламен Юруков, лидер на СДС.

Решението на Националния изпълнителен съвет категорично гласи, че СДС ще подкрепи Бойко Борисов, при условие че ГЕРБ застане зад успешни сини кметове. От партията на Борисов обаче ни отговориха писмено, че няма да го направят. Много от условията на ДСБ пък бяха по-меки, отколкото са сега. Но мисля, че ще успеем да довършим преговорите успешно. В столичната организация много добре знаят как стоят нещата в партията. Решението идва от тях, но се санкционира от националното ръководство. А в момента решението на НИС не позволява да се подкрепи Бойко Борисов. Така че за сините в столицата остават 3 възможности - сами да се явят на изборите в София, заедно с ДСБ или да си изберат някой друг - може и НДСВ, само не БСП. Кметовете на СДС нямат нужда от подкрепа, те ще спечелят и без нея. Но става въпрос за добро сътрудничество и политика. Защо ние да подкрепяме лидера на една формация, която все още не е доказала, че е дясна?! Това предизвиква учудване. СДС е най-голямата дясна партия, с най-добрата структура, с най-много хора, които участват в нея. Голямата дясна идея в България е СДС. И ние сме длъжни да я защитим с твърда позиция.

СДС-София е на път да бламира Пламен Юруков, опровергава Новинар.

СДС-София е на път да бламира лидера на партията Пламен Юруков. Най-влиятелната структура на сините продължава да настоява Бойко Борисов да бъде подкрепен на вота в столицата. В понеделник Пламен Юруков беше категоричен, че следващият кмет на София няма да се казва Бойко Борисов, а ще е общият кандидат на СДС и ДСБ. Вчера обаче пред бТВ шефът на СДС-София Борислав Бориславов заяви, че ако Бойко Борисов иска да е представител на новата десница, може да е кандидат и на СДС. Той подчерта, че според решенията на Националния съвет на партията столичната структура трябва да вземе решение. По повод изискването на Иван Костов при общо явяване на СДС и ДСБ в общата листа да не участват "хора, които са нарицателни за модела на управление на общината", Бориславов заяви, че при лидера на ДСБ "харесването" е проблем. Друг представител на СДС-София, който в средата на юли загуби борбата за лидерския пост срещу Пламен Юруков - Стефан Иванов, подчерта, че все още съществуват три варианта за явяване на вота в столицата. Единият е за общо явяване с ГЕРБ, другият е с ДСБ и третият - самостоятелно участие на сините. Иванов подчерта, че не е нормално основната цел в кампанията да е смяната на кмета Борисов. За да има успешни разговори между СДС и ДСБ, има две задължителни условия - разговорите да се водят на местно ниво и никой да не поставя условия, категоричен е Стефан Иванов.

Бриго на крака при Станишев, четем в Стандарт.

Среща на четири очи между Бриго Аспарухов и Сергей Станишев разбуни духовете на "Позитано" 20. В понеделник ексшефът на НРС и бивш депутат от левицата отишъл на крака при премиера, довериха източници от ръководството на Столетницата. Според тях на сглядата двамата обсъждали местния вот в София. "Аспарухов е потенциален кандидат", заявиха още те. "Успяхте да ме разсмеете. С министър-председателя обсъждах лични дела. Не сме говорили за вота", отрече обаче през смях самият Аспарухов. Кандидатът на БСП в столицата ще стане ясен в петък. Тогава софийските социалисти се събират на пленум, за да решат кого да пратят срещу Бойко Борисов. На заседанието ще присъства и соцлидерът Сергей Станишев. "Освен Стоян Сталев в петък ще обсъждаме още две-три нови имена", заявил на вчерашното заседание на ИБ на БСП Румен Овчаров. Той обаче запазил в тайна самоличностите им. Сред другите спрягани имена са външният министър Ивайло Калфин и финансовият Пламен Орешарски, но кандидатирането им е малко вероятно. На заседание днес пък БСП-Пловдив ще реши кой ще бъде техният кандидат в Града под тепетата. Местните социалисти са разделени между шефа си Захари Георгиев и бизнесмена Георги Гергов. Гергов лично информирал ръководството на БСП за намерението си да се кандидатира. От "Позитано" 20 обаче са резервирани за шансовете да го подкрепят.

Пенсионери и образование - основен приоритет на БСП, научаваме от Дума.

Левите в Пловдив днес решават кой да е техният кандидат в града под тепетата Александър Симов Пенсионерите и образованието стават двата основни приоритета на БСП оттук нататък. Това обяви вчера секретарят на Изпълнителното бюро на партията Антон Кутев след заседание на ръководството. Според него левицата е направила достатъчно стъпки по отношение на бизнеса и отсега ще се концентрира върху посочените два приоритета. Все още не било уточнено какви стъпки точно ще се предприемат, но секретарят на ИБ даде за пример това, че в рамките на тази година пенсиите са скочили с 20 на сто. Такова нещо преди аз не си спомням, коментира Кутев. На заседанието на Изпълнителното бюро отчет за свършената досега работа са представили двамата зам.-министри на образованието от левицата Кирчо Атанасов и Ваня Добрева. Кутев припомни, че вече е приета наредбата за диференцирано заплащане на учителите. В бюджета на МОН са предвидени 15,1 млн. лв., които тепърва предстои да бъдат разпределени между педагозите. От септември пък ще започне допълнителната квалификация в сферата на образованието, за да бъде изпълнен този ангажимент са предвидени 2 млн. лв. за допълнителна квалификация на директорите и 5 милиона лева за учителите, допълни още той. Секретарят на ИБ изчисли, че в ход са общо 15 програми на стойност 171 млн. лв. за развитие на средното образование.

По-високи пенсии и по-ниски осигуровки от октомври, цитира обещания Сега.

Пенсиите да нараснат с 10% от 1 октомври, а осигуровките да паднат с 3 на сто от същата дата, реши вчера надзорният съвет на НОИ. Експертите одобриха проектите за промени в Закона за бюджета на ДОО за 2007 г., Кодекса за социално осигуряване, както и проект на Постановление на МС за нов размер на социалната пенсия за старост. В резултат на увеличението минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 102,85 лв., а социалната пенсия - 76,23 лв. От октомври един пенсионер ще получава средно по 183,34 лв. на месец, изчисляват от института. За новото индексиране на пенсиите до края на годината ще са нужни 121,2 млн. лв. допълнително. Средствата ще бъдат набавени от преизпълнението на приходите, както и от спестени пари от обезщетенията за болест и безработица. Това е второто индексиране на пенсиите за тази година. През юли парите за старост нараснаха също с 10%. Индексацията обхваща всички пенсии, отпуснати до края на 2006 г.

Над 150 агенти са се крили в парламента, информира Новинар.

Над 150 са агентите, обитавали Народното събрание от 1990 г. досега, каза вчера пред "Новинар" Валери Кацунов от комисията по досиетата. Той обаче обясни, че хората, проучвани от бившата Държавна сигурност като потенциални сътрудници, са много повече. Най-голям брой доносници имало във Великото народно събрание, което прие новата ни конституция. От парламентарно представените партии пък депутатите от БСП най-често били вербувани от службата в миналото. Има изненади отвсякъде, коментира обаче председателят на комисията Евтим Костадинов. Самите народни представители не са уведомени за резултатите от проверката. Не сме длъжни да го правим, ще пуснем информацията в интернет, уточни Костадинов. Най-голямото унищожение на архивите е станало през 1990 г., съобщи пък Екатерина Бончева и обясни, че делата са унищожени чрез изгаряне, чрез накъсване или чрез претопяване. Тя разкри, че една от публичните личности се е легитимирала в обществото не с кръщелното си собствено име, а с агентурния си псевдоним. Бончева не посочи името на човека, но спомена, че става дума за депутат.

Ядем, без да знаем, 10 храни мутанти, оповестява Новинар.

В 10 хранителни продукта на българския пазар са открити генномодифицирани организими, които обаче не са били обозначени на етикетите. Това показват резултатите от приключилия проект за наблюдение на контрола върху храните "Генномодофицирани, облъчени и нови храни и химикали", които бяха представени вчера от експерти на здравното министерство. В хода на проучването са взети над 200 проби от хранителни продукти. Проверките показаха, че на пазара се предлагат генномодифицирани царевично брашно, пуканки, соево брашно, колбаси и соеви изолати, съобщи главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев. Сред генномодифицираните продукти, които са пуснати на пазара, засега не е доказано да имат някакво негативно влияние върху човека. Организмите се модифицират генно, за да бъдат по-устойчиви на различни вредители, замърсители и хербициди, уточни Тенев.

Пилешкото у нас догони цените в ЕС, европеизира ни Монитор.

Цените на фуражите и на пилешкото месо в България почти стигнаха нивата в Европа и няма да растат с темповете на предишните два месеца. Това прогнозира вчера Славейко Пеев, зооинженер във фирма "СВС 98" ЕООД. Според Пеев цената на пилешкото месо зависи най-вече от тази на фуражите, а те вече не се различават от фуражните смески в Европейския съюз. В момента цената на пилешкото се движи от 2,90 лв. до 10,40 лв. за килограм в търговската мрегжа в страната , показа проверка на Комисията за защита на потребителите . Според проучване на Съюза на птицевъдите потреблението на пилешко у нас се е увеличило с над 10 на сто през последните години. Междувременно вчера бе оповестено, че френският производител на пилета Дюк, съвместно с фирма "СВС 98" пуска в България пиле - хибрид между бройлер и домашно пиле. Породата е създадена преди 17 години и се предлага за първи път на нашия пазар от май. Във Франция пилето Дюк има сертификат, който се издава от Министерството на земеделието. Той гарантира на потребителя че стоката е отглеждана точно 56 дни и се е хранила само с растителна храна.

Заради гаф в закона кражбите от банкомат не се наказват, съобщава Сега.

Прокуратурата иска спешно да се прецизира промяната в НК, която е внесена от авторите на поправката "Ванко 1" . Заради промяна в Наказателния кодекс източването на суми до 2520 лв. от банкови карти изобщо не се наказва. За поредния гаф на депутатите сигнализира прокуратурата, която поиска правосъдното министерство спешно да внесе поправка в НС. Недоразумението е сътворено миналата година с пакета от промени, който роди гафа "Ванко 1" и доведе до драстично намаляване на присъдите за сводничество. Тогава е променен и текстът за нерегламентирано използване на платежни инструменти. В него депутатите са завишили наказанието за това престъпление - то става от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба в двоен размер на придобитата сума, но са поставили допълнително условие за налагане на санкциите - да са нанесени "значителни имуществени вреди".

Кадафи погна министри заради медиците, информира 24 часа.

Либийският лидер бил бесен, че София не оставила нашенците в затвора. Mуамар Кадафи наказал вътрешния и външния министър заради българските медсестри, разкриват арабски дипломатически източници пред в. “Либия днес”. Той наредил на премиера си Багдади Махмуди да наложи вето върху решенията на вътрешния министър Салех Реджеб ал Мисмари и първия дипломат Абделрахман Шалкам. Провинението им било това, че не успели да се справят с международния натиск за освобождаването на медиците и за това, че не получили гаранции, че те ще лежат в затвора и в родината си.

20-30% по-евтини хотели по морето от 1 септември, рекламира Дневен Труд.

“Лятото в България продължава и през септември”, това напомня Държавната агенция по туризъм  с рекламния си клип. “Макар че финансовите ни възможности са ограничени, направихме клипа, за да се обърнем специално към потенциалните български туристи, които все още не са изкарали отпуската си. И да им припомним, че българските морски курорти не отстъпват по нищо на чуждестранните”, заяви за “Труд” председателят на ДАТ Анелия Крушкова. Клипът е изработен от “Силвър адвъртайзинг”, в следващите дни ще бъде пуснат и по румънската телевизия, обясни Крушкова.

Манекенки с прашки в агитката на “Ахат”, радва Монитор.

Красавици в оскъдно облекло ще са една от атракциите на концертите от националното турне на "Ахат". Всички фенове ще бъдат посрещани на входа на стадионите и залите от три момичета на агенция "Евромоделс", облечени само с бюстиета и прашки. Секси облеклото е част от рекламните материали на музикантите, които още на предишните турнета даваха възможност на меломаните да си купят прашки и кондоми с емблемата на групата. Тази вечер хеви-метъл бандата ще изнесе концерт в Бургас. На входа на Летния театър феновете ще получат куп подаръци, а след това и автографи от музикантите. Турнето ще продължи до 29 септември, като следващите градове, в които ще прозвучи на живо хитът "Черната овца", ще бъдат Пловдив, Стара Загора, Попово, Русе, Ловеч, София и Благоевград. Очаква се там девойките по прашки да са повече от три. Два тира и два камиона с 40 тона техническо оборудване ще следват метъл бандата по време на обиколката є из страната. За всеки от концертите 30 души технически екип ще изгражда сцената, която е с дължина десет метра и дълбочина осем метра.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4301 |28.08.2007 Пресата на 28 август . 0| 5091 |22.08.2007 Пресата на 23 август . 3| 4314 |22.08.2007 Пресата на 22 август . 0| 4307 |21.08.2007 Пресата на 21 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads