Реклама / Ads
0| 3903 |28.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 януари

.
Вестниците пишат за това, че пак убиха студент в пиянски бой; за премахването на изпитите за гимназия; за прекратяване на договорите с „батковците“.
 

 

Пак убиха студент в пиянски бой, информира 24 часа.

По-малко от два месеца след нелепата смърт на Стоян Балтов друг студент бе убит в София. 22-годишният Найден Вучков бе наръган жестоко след пиянски скандал до НДК. Младежът издъхнал на столичната улица “Бузлуджа” малко след 1,30 часа в нощта срещу сряда. Свидетели разказвали, че повод за смъртоносното спречкване станали виковете на подпийналите приятели на Найден. Закъсняваш след 20 ч – 5000 глоба 5 хиляди лева глоба за нарушаване на вечерния час се въвежда в Кюстендил. Новата санкция се регламентира с промени в наредбата за обществения ред на територията на общината, съобщи председателят на общинския съвеът в града Олег Смолички. Предложението ще се гледа на заседание на съветниците в четвъртък. Малолетните до 14 години трябва да се прибират вкъщи до 20 часа. Ограничението за по-големите тийнейджъри до 18 години пък ще е 22 часа.

Махат изпитите за гимназия, съобщава Дневен Труд.

В елитните гимназии вече ще се влиза без изпит. Промяната влиза в сила от 2010 г. Кандидатите ще се записват с оценките от няколко теста. Те ще са като матурите и ще се държат след седми клас, съобщи зам.-министърът на образованието Кирчо Атанаасов. Учениците ще държат тестовете в собственото си училище, но ще бъдат оценявани от чужди преподаватели.

Калфин не е оптимист за арестувания шофьор в Иран, установява Дума.

Обвинението е толкова сериозно, че възможностите, които имаме, не са особено големи. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по повод смъртната присъда, която грози шофьорът на ТИР Живко Русев в Иран. Външният ни министър коментира, че всичко, което външното ни министерство може да направи за него, вече се прави. Той информира, че ръководеното от него ведомство е научило за случая преди десетина дни. Направили сме остър протест, защото на практика България не е била уведомена преди два месеца, че наш сънародник е задържан. Той обясни, че на нашия сънародник се осигурява цялата консулска и правна помощ, на която има право в Иран. За съжаление престъплението, за което е обвинен, е много тежко. Калфин добави, че според законодателството там няма възможност за замяна на смъртното наказание с доживотен затвор, защото става въпрос за огромно количество наркотици - 125 кг. Това действително е огромно количество и е очевидно, че може би е част от някаква по-голяма организация, заключи Калфин. По думите му единственото, което българската страна може да направи, е да осигури на нашия сънародник правата съгласно иранското законодателство.  

И съдиите на съд, пише Дневен Труд.

Съдебните власти да бъдат подвеждани под отговорност, ако необосновано отлагат дела. Да се поставят крайни срокове за решаването на съдебните процеси особено срещу хора, злоупотребили с еврофондовете. Това бяха част от препоръките на американския посланик Нанси Макълдауни на кръгла маса за противодействие на корупцията. “Сега човек с трима адвокати и добър лекар не може да бъде осъден и няма да лежи в затвора. Ако има добър личен лекар, няма да е и в ареста”, обясни столичния кмет Бойко Борисов на форума, озаглавен “Престъпление без наказание”.

Прекратени са договори с „батковците“, четем в Дневник.

Национална агенция „Пътна ифраструктура“ е прекратила два договора, подписани от бившия й шеф Веселин Георгиев с фирми, в управлението на които участват братята му. Спрени са и плащанията по тях. Съобщението беше разпространено късно в сряда, часове преди започващата днес проверка на Еврокомисията в пътната агенция. От констатациите на евроекспертите зависи деблокирането на спрените средства по ИСПА и оперативните програми за над 1 млрд. евро. От НАПИ не посочват кои точно договори се прекратяват и на каква стойност възлизат. Източници на „Дневник“ само посочиха, чрез сред тях не е този за ремонт на прохода Хаинбоз, възлизащ на 46 млн. лв.

Брюксел ни дава 20 млн. евро за газова връзка с Гърция, констатира Новинар.

Европейската комисия отпуска 20 млн. евро за реализиране на газова връзка между България и Гърция и по-конкретно за изпълнение на проекта Хасково-Комотини, който ще свърже страната ни с тръбопровода между Гърция и Турция. Това стана ясно след заседание на Европейската комисия, на което беше уточнено финансирането на енергийни проекти. Идеята е спешно да се финансира изграждането на газопреносни връзки между държавите, като по този начин ще се разчита на внос и от други източници на гориво, не само от Русия. Допълнителните пари, които ще бъдат отпуснати за енергийни проекти, ще бъдат общо 5 млрд. евро.

ЕК: Махнете некадърните чиновници, цитира Атака.

България трябва спешно да подобри капацитета на държавната администрация, като обърне особено внимание на службите по конкуренцията, контрола и регулирането, както и на съдебната система, да поддържа строга фискална политика, като подобрява качеството на държавните разходи и сдържа растежа на заплатите в съответствие с производителността на труда, бързо трябва да намали значително бюрокрацията на централно и местно равнище. Това са препоръки на Европейската комисия изнесени вчера. На редовно седмично заседание в пълен състав, комисията одобри препоръки към всяка страна членка на Европейския съюз с оглед изпълнението на предложения от нея План за икономическо възстановяване от икономическата криза.  

Румен Овчаров оплел кошницата на Овергаз, твърди Пари.

Природният газ, който България получава приоритетно от Газпром чрез посредника Овергаз, не може да бъде компенсиран, ако поради някаква причина тези количества не бъдат доставени. Това е записано в допълнителното споразумение, подписано в края на 2006 г. между Овергаз и Булгаргаз, изготвено от бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Бронират банкоматите, оповестява Стандарт.

Банките купуват бронирани банкомати. Новите машини ще са със супер защити и ще отчаят бандитите, които точат кредитните ни карти. Вече ще бъде невъзможно прикрепването на устройство за копиране, което е сред любимите трикове на измамниците, увериха експерти. Новите модели са с подобрен софтуер и модерни датчици, които предават много по-бързо данните от банкомата към картовия център. Те дори имат и отполителна система, за да не блокират в студа. Няколко скрити камери следят всяко движение пред машината. Вече се подменят банкоматите на най-оживените места.  

Министър оказва “натиск” на “Сватбата” на Слави, разучил е Монитор.

Действащ министър, певици, артисти и музиканти са впрегнати в тв състезанието на "Шоуто на Слави" - "Моята голяма телевизионна сватба", чийто финал ще се излъчва директно утре вечер от 20 часа, научи "Монитор" от достоверни източници. Десетина много известни българи ще обявят публично своите фаворити измежду "сватбарите". Така вероятно ще окажат индиректно влияние на журито, което ще определи двойката победители. "Пак министри си уреждат хората", коментираха наблюдатели. "Нищо не можем да потвърдим във връзка с финала. Всичко около него остава в тайна", обясни пресаташето на предаването Боряна Бонева. Не са ясни дори и членовете на журито. Дългия държи всичко да тъне в мистерия. Аргументът на Слави Трифонов бил, че ако бъдат оповестени по-рано, те може да се срещнат случайно с финалистите и да стане някоя далавера. Самите участници също яко ги тресе мания за секретност. Двойките са се затворили в хотела, където са настанени, и не си подават носа навън. Те репетират тайно за четирите минути телевизионно време на всяко бъдещо семейство, през които ще правят каквото си поискат. Финалистите се крият едни от други, за да не се получи изтичане на идеи в посока на противниковите играчи. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4210 |27.01.2009 Пресата на 28 януари . 0| 4048 |26.01.2009 Пресата на 27 януари . 0| 4005 |25.01.2009 Понеделнишката преса на 26 януари . 0| 3992 |22.01.2009 Петъчната преса на 23 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads