Реклама / Ads
1| 3926 |02.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 януари

.
Вестниците пишат за туристи, които гладуват на Нова година в Банско; за снега, който тихо парализира държавата; за цените, които ще се помпат заради бензина.
 

Туристи гладуват по празниците в Банско, разкрива Новинар.

Туристите, които изкараха Нова година в планинския ни курорт Банско, със сигурност няма да се върнат втори път там. Много от посетителите в туристическото градче останаха гладни навръх 31 декември, тъй като всичките им опити да влязат в механа по обед в този ден, останаха напразни. И тази година родните хотелиери показаха на чуждестранните туристи, дошли да карат ски и да празнуват, как не трябва да се прави бизнес.
Недружелюбни келнери отпращаха гостите с думите, че няма места и че заведението не може да приеме повече клиенти, видя “Новинар”. Това се случваше дори в кръчми, където свободни места не липсваха. Не стига, че пържени картофи със скара излизат над 15 лв., а и няма къде да седнем да ги изядем, оплакаха се туристи. Подобни оплаквания е имало не само в Банско, а и в други хотели по планините. За подобни проблеми в ски курорта Банско през празничните дни е сигнализирано и в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Снегът затрупа 170 милиона, изчислява Стандарт.

Снегът провали първия работен ден за годината. 170 милиона лева останаха под преспите, изчислиха икономисти. Това е брутният вътрешен продукт на страната ни за ден. Стотици фирми обявиха 2 януари за "ваканция по принуда". Служителите не се явиха на работа или закъсняха заради снега. Хиляди бяха заклещени по пътищата и летищата. В София, Пловдив и другите големи градове хората пътуваха най-малко два часа до работата. Стихията остави половината държава без ток. 200 селища са в бедстващо положение. Преспи парализираха столицата. С празни щандове останаха бакалии, пазари и супермаркети. Колите със стоки не успяваха да се доберат до магазините.

Много координатори - хилаво почистване, е изводът на Дневник.

Десетина часа снеговалеж в София доведоха до срамна за местната власт ситуация, в която в първия работен ден на годината все още полупразната столица затъна в мръсен непочистен сняг и прехвърлящи си вината община, концесионери, фирми и полиция. Кметът Бойко Борисов обвини концесионерите, че го "лъжат безобразно" и че ще пита БАН дали е избрана подходяща технология, включи МВР в събирането на данни за снегорините и заплаши с прекратяване на договорите. От своя страна концесионерите заявиха, че прилагат нова технология - първо размекват снега и чак после ще го изриват и извозват, а и никъде не пише колко коли да изкарват. Продължиха и споровете докъде точно чистят градските фирми и откъде - тези на държавата.

Снегът тихо парализира държавата, описва Дума.

Почти не остана кътче от България вчера, където да не валя сняг. Валежът бе очакван и не бе необичайно силен, но успя за кой ли път да изненада всички. 195 населени места останаха без ток. София застина. Причината - столицата остана непочистена и поради това липсваха обичайните задръствания. Преди обяд стълбите на подлеза пред централния вход на НДК бяха ледена пързалка. Преминаването по тях беше възможно само на четири крака. Същото беше положението малко преди обяд и в другия край на града - подлезите на Окръжна болница. По същото време двучасовата обиколка в центъра на столицата показа, че не е имало нито един снегорин. По основни булеварди има следи от преминаването на снегопочистваща техника, но не се виждат снегорини, нито коли с пясък и луга. Тротоарите на много места останаха непроходими през почти цялата част на деня. Допреди обяд на бул. "Евлоги Георгиев" тротоарът по посока Орлов мост бе абсолютно непроходим и редките минувачи биеха пъртина през снега

Редица пътища и магистрала “Тракия” в отсечката Бургас-Карнобат бяха затворени заради навяванията. Снежната покривка варира от 20-30 см до 2-3 метра, съобщи Андрей Иванов от Гражданска защита.

Проверяват дела срещу мафията, очаква 24 часа.

Тотална проверка на всички дела на оперативен отчет започва инспекторатът на МВР в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". На практика това означава, че ще се гледат под лупа всички актуални разработки срещу мафията, по които в момента работи службата. Ще се проверява основно дали служителите не нарушават закона, превишавайки правата си и погазвайки вътрешните правила, съобщи вътрешният министър Румен Петков.

МВР и Илия Илиев в спор за 4 тона хероин, допълва Дневен Труд.

МВР и бившият главсек на ведомството Илия Илиев влязоха в задочен спор за едни 4 тона хероин. Министър Румен Петков опроверга вчера генерала, който по-рано заяви, че бил разписал оперативна комбинация за залавянето на огромното количество дрога. Всъщност Илиев е резолирал издаването на документ за самоличност на сръбския наркобос Будимир Куйович.

Шефове на фалирали банки с 8000 лв. пенсия, пише Монитор.

По 8 000 лева пенсия на месец са си докарали шефове на фалирали банки. Това съобщи директорът на Националния осигурителен институт Йордан Христосков. Пенсиите на общо 37 000 души в България са над 3000 лева, каза още шефът на НОИ. В годините, когато бяха източени 16 български трезора, висшият им мениджмънт си е писал баснословни заплати, върху които е плащал огромни осигуровки. Това е станало възможно заради стария Закон за пенсиите, който предвиждаше парите за прослужено време да се определят от избрани от кандидат-пенсионера 3 поредни години с висока заплата. В този закон няма таван на осигурителният доход. Точно от тази нормативна празнота са се възползвали банкерите.

Навиват Вълчев да оглави НДСВ-2, твърди Стандарт.

Надясно или на място. Това е въпросът, който вълнува най-новата парламентарна група БНД. Мнозинството от 16-те й членове иска да оформи с части от СДС, ДСБ и някои независими още по-нова и голяма група в Народното събрание. Появата й обаче преминава през драматична битка с Иван Костов, когото ексжълтите са решили да оставят на практика сам в тъмносиньото пространство на пленарната зала. Водят се преговори с бунтарите от ДСБ, признават новите демократи. Харесани за политически годеж са и Елеонора Николова и Мария Капон, както и недоволни от лидерството на "синята спетема" депутати. . Защитниците (малцинство засега) на тезата "намерихме си мястото" искат и се надяват лидер да им стане Даниел Вълчев. "Царят няма да му прости и ще го махне от министерския пост", убедени са те. " Върне ли се Вълчев в парламента, той ще поеме и групата, ще стане и лидер на новата партия, казват от БНД. И зоват да се мисли не накъде да се завива, а как да се градят партийни структури за момента на истината - предстоящия парламентарен вот през 2009 г.

ДПС стяга редиците в началото на годината, прогнозира Дневник. 

ДПС ще започне новата година със смяна на местни лидери и потягане на дисциплината на всички нива - от структурите в страната до представителите в изпълнителната власт. Това прогнозираха членове на ръководството на партията. Очаква се политиката на движението да бъде обсъдена на заседание на Централния съвет в средата на януари. Това ще е първата сбирка на ръководството на ДПС след местните избори преди три месеца и на нея ще бъде направен анализ на резултатите от вота. Предстои форум, на който всеки ще си получи заслуженото, някои хора се самозабравиха, коментира зам.-председателят на ДПС Касим Дал. Сред най-проблемните била структурата в София, която се провали в поставената от лидера Ахмед Доган задача да спечели поне едно място в Столичния общински съвет. Депутати твърдят, че в партията дори имали информация, че членове на ДПС - София, "дали рамо" на кмета Бойко Борисов чрез представителите си в секционните комисии.

Суперизгодно да си с нива край “Кремиковци”, твърди 24 часа.

Земята край “Кремиковци” е поскъпнала с 56% до 45 евро/кв. м през миналата година, показа справка в IMOT.BG. Повишения между 29 и 55 на сто има и в съседните Сеславци, Враждебна, Челопечене. Според брокери купувачите на земя се активизирали, откакто се заговори, че може да затворят комбината, но засега предприемачи изкупували терени предимно за индустриални сгради.

Помпат цените заради бензина, информира Стандарт.

Търговци и производители отново се готвят да напомпат цените на стоките. Този път те си намериха оправдание - поскъпването на бензина с 5-6 ст. от 1 януари заради по-високия акциз. Хлебарите първи обявиха, че ще искат увеличение. До края на месеца самуните ще поскъпнат с 10-15%, заяви Георги Попов, шеф на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Някои от пещите ни са на природен газ, който скача с близо 10%. По-старите са на нафта. С 5% ще скочат и разходите ни за транспорт, аргументира се Попов. Най-масово обаче във фурните се ползва ток, който засега няма да поскъпва, обясниха производители. С увеличени разходи за транспорт се оправдават и млекарите. По-скъпите горива ще се отразят с 2% върху цените на млечните продукти, каза Михаил Тачев, шеф на Националната асоциация на млекопреработвателите. Няма да има промяна в цените на мръвките през януари и февруари, категорични са колбасарите. "В момента внасяме суровина от ЕС, а там цените са благоприятни", каза Магдалина Младенова, икономически експерт на Асоциацията на месопреработвателите.

Над 1 милион фирми фантоми у нас, съобщава Новинар.

1,3 млн. фирми са фантоми, т.е. не извършват дейност и ще изчезнат, след като търговският регистър започне работа. Това съобщи председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Част от предприятията са регистрирани, но не извършват никаква дейност, а други са в сивия сектор. По думите на Данев този проблем ще изчезне, след като заработи регистърът. От вчера в 27-те областни града в страната има офиси на Агенцията по вписвания, където собствениците на фирми могат да подават заявления за регистрация и на хартия, ако не желаят да се регистрират по електронен път. Процедурата по регистрация на предприятията по интернет става на адрес https://www.brra.bg/. В търговския регистър са задължени да се регистрират всички действащи фирми в страната.

Училищата в селата стават хотели и винарни, твърди Дума.

Бивши училища в села в Добричко масово се изкупуват от бизнесмени, сочи статистиката. Докато преди две-три години те бяха купувани заради камъните, от които са изградени сградите, сега има нова мода. Школата, които обикновено са в центъра на селата и имат големи прилежащи към тях дворове, се купуват не за да бъдат разрушавани, а за да се използват като семейни хотели, винарни по проекти със средства по Програмата за развитие на селеските райони, където финансите са над 3 млрд. евро. Много от училищата и къщите в по-малки села са "преместени" в крайморски курорти заради евтината покупка и възможността хотелиери и ресторантьори да създадат автентична българска атмосфера в заведенията си.

Петролът мина рекордните $100 за барел, тревожи се Дневник.

Петролът премина днес за пръв път психологическата граница от 100 долара за барел на търговията в Ню Йорк на фона на геополитическо напрежение, намаляващи запаси в страните потребители и слаба американска валута, предизвикала вълна от спекулативни покупки на борсата. Трицифрената цена се задържа за малко и след това котировките леко паднаха до 99.41 долара за барел, но сигналът бе безпогрешно разчетен на Уолстрийт като лоша новина за състоянието на американската икономика, потреблението и инфлацията. Така борсите са на крачка от абсолютния рекорд от 101.70 долара за барел - преизчислена през инфлацията цена от 1980г., когато избухна ирано-иракската война и това доведе до световна петролна криза. Според анализаторите днес е много трудно да се посочи таванът, на който може да се спре пазарът. В публикувана през ноември прогноза Международната енергийна агенция (IAE) посочи, че глобалното търсене ще расте с по 1.3% годишно до 2030г. и с голяма вероятност дефицитът на суровина ще се усеща до 2015г. с произтичащи от това сценарии за рязък скок на цената.

Иде австралийски грип, за който няма ваксина, предупреждава Дневен Труд.

В Европа вече има грип, очаква се той да пресече границите на България до една-две седмици. До тази прогноза ни навежда статистиката на “нахлуването” на грипния вирус през годините досега, съобщи вчера д-р Ангел Кунчев, началник на отдел “Противоепидемичен” в Министерството на здравеопазването. Резултатите от изследвания в европейските бюлетини показват, че от направени 129 проби, в 109 е открит вирусът “Соломонови острови”, а в 6 - “Бризбейн” (кръстен на град в Австралия). И двата са нови, те са изолирани за първи път през миналата година и носят имената на местата, където са били открити, каза още д-р Кунчев. Той обясни, че “Соломонови острови” и “Бризбейн” са “роднини” на познатия ни от 2005 г. грипен вирус “Уискънсин”. Все още не се знае как точно ще протичат новите “видове”, но със сигурност ще носят основните характеристики на болестта - висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главата и очните ябълки, хрема. Грипният вирус “Соломонови острови” е включен в противогрипната ваксина за т. г., но не и чисто новият “Бризбейн”. Ако лекарите не познаят и грипът дойде в края на януари, все още има смисъл да се имунизирате. Но ако пристигне до 1-2 седмици, няма защо да се ваксинирате.

 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4138 |26.12.2007 Пресата на 27 декември . 1| 4724 |19.12.2007 Пресата на 20 декември . 0| 4105 |18.12.2007 Пресата на 19 декември . 2| 3984 |17.12.2007 Пресата на 18 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads