Реклама / Ads
0| 4229 |29.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 април

.
Вестниците пишат за политици, които питат врачки ще влязат ли в парламента; за това, че кабинетът реже още харчове; за сина на Карамански - шампион.
 

СЗО: Наближаваме фаза 5 на грипна пандемия, съобщава Дневник.

Световната здравна организация обяви, че събитията около новия грип насочват към покачване с още една степен на опасността от пандемия. До 17 часа в сряда официално докладвани в СЗО са 114 случая от цял свят, от които осем смъртни, един от тях - в САЩ. Всички останали все още се проверяват в лабораториите, за да е напълно сигурно, че са причинени от мутиралия вирус H1N1. Властите в Мексико твърдят, че имат 159 смъртни случая, 26 потвърдени със зараза и 2500 подозрителни. САЩ обявиха в сряда, че имат първа жертва - 2-годишно мексиканче, пристигнало за лечение, и 94 заразени. За пръв път заразени откриха Австрия и Германия. От няколко дни организацията изчаква данни, че заразата е плъзнала в повече от една-две държави, за да има основание да обсъди обявяване на първата грипна пандемия от 1968г. насам. Кейджи Фукуда, и.д. помощник генерален секретар на СЗО, заяви в централата в Женева, че има очевидни признаци, че епидемията от т.нар. свински грип е плъзнал по света и няма сигнали темпът на разпространение да намалява. Експерти виждат на място, че заразата се пренася от човек на човек и със сигурност консумирането на свинско месо не играе роля в този процес, подчерта Фукуда.

Победа в Москва? По-скоро защита на нашето си, информира 24 часа.

Така че при визитата си в Москва премиерът Станишев имаше за цел да отстоява вече подписани договори между корпорациите за транзит на руски природен газ и междуправителствени споразумения за новата тръба. Цяла драматургия се завихри около това посещение. Знаково бе отложената в последния момент среща с президента Дмитрий Медведев, и то минути преди българският премиер да се качи в колата на път към резиденция "Барвиха". Това пък знаково отвори време Станишев да пазарува книги и филми. Последва импровизираната среща на четири очи с премиера Путин, която отвърза възела на напрежението и отприщи зациклилите преговори. "Играят на доброто и на лошото ченге", коментираха в нашата делегация. Във всичките тези сценки българската страна отстоя позицията си. За нещо, което поначало е договорено и подписано. Но пък и през 2006 г. имаше договор за транзит, който още би трябвало да действа, но се съгласихме на нов, за да не останат тръбите празни след 2010 г. И времето беше на страната на българската позиция. До изборите у нас остава малко повече от месец. Очаква се неясна конфигурация за правителство, а и при нови управляващи всичко трябва да тръгне отначало. Така че за руснаците беше по-добре да се подпише още в Москва.

Политици питат врачки ще влязат ли в парламента, твърди Новинар.

Депутати се допитват до хора с паранормални способности ще влязат ли в бъдещия парламент, разкриха гадателки пред "Новинар". Те обясниха, че дори са намалили цените заради кризата и за едно предсказание взимат скромно около 10-20 лв. Бизнесмени, притеснени от развитието на кризата у нас, пък се допитват кога ще свършат финансовите им проблеми. Гадателите се оплакват, че в момента са засипани с обаждания и посещения от предприемачи, които искали да знаят кога е най-удобното време да се инвестира, ще се увеличат ли поръчките им. Обаждания от този вид са се увеличили двойно в сравнение с миналата година, споделиха гадатели. Строителни предприемачи пък се интересували дали да довършват започнати сгради или да замразят строежите. Посещенията и запитванията при астролози също са повече. Често бизнесмени разчитали на хороскопа да им подскаже как да постъпят. Врачките, които пожелаха анонимност заради високопоставените си клиенти, предвещаха пред "Новинар", че най-тежките месеци за строителния сектор у нас ще са юни и септември. Някои бизнесмени пък смятали, че конкуренти са им направили черна магия и не кризата, а прокоба е причина за неуспеха им. Тогава срещу скромно заплащане врачки обещават да развалят магията.

Цветозар Томов, управител на агенция "Скала": Възможно е СДС и ДСБ да не влязат в парламента, цитира Новинар.
- Г-н Томов, как ще коментирате промените в изборния закон в последните месеци преди вота от страна на БСП, ДПС и РЗС, които наложиха 8-процентна бариера въпреки ветото на президента Първанов? Сега пък от НДСВ обявиха, че ще атакуват по съдебен ред промените в закона. Как според вас ще приключи тази балканска драма?

- Вероятно с утвърждаване на промените в избирателния закон. Колкото до самите промени – те са най-драстичният израз на една непочтена игра с правилата, която съпровожда всички избори в България.
- Според мнението на някои експерти 8-процентна бариера би предположила кражба на гласове, т.е. при преразпределението гласовете от малките партии се преразпределят от големите, това справедливо ли е? И как може да се избегне?
- Точно така ще стане. Бариерата и особено “мажоритарните” райони ще доведат до преразпределение на мандатите в полза на трите най-големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. За справедливост не може да става и дума, защото подмяната на вота на избирателите няма как да е справедлива. Всъщност промените в закона целят именно такава подмяна. Емблематичен е примерът с мажоритарните райони.Заиграва се популистки с желанието на хората да гласуват мажоритарно, но по същество не се въвеждат мажоритарни избори, защото няма балотаж. Ефектът ще е, че 31 мандата се запазват за ГЕРБ, БСП и ДПС, тъй като отсега е ясно, че във всичките 31 района представител на една от тези партии ще има най-висок резултат. Това ще са партийно, а не мажоритарно избрани кандидати, при това с гласовете на 10-15 на сто от имащите право на глас.Осемпроцентовата бариера пък прави възможна хипотезата, че коалицията между СДС и ДСБ няма да влезе в парламента. Самото наличие на такава хипотеза в публичното пространство води до отлив на гласове от СДС-ДСБ и работи в полза на ГЕРБ, която е другата основна алтернатива за много от десните избиратели.

Националистите втори в Пловдив, само на един процент след ГЕРБ, изчислил е Атака.

АТАКА вече е втора политическа сила в Пловдив и диша във врата на ГЕРБ, съобщи вчера областният координатор на националистите Тодор Христев. В областта само 1 процент ни дели от ГЕРБ, в града разликата е 3 на сто, добави Христев.
Резултатите от регионално социологическо изследване сочат, че два месеца преди вота ГЕРБ води с 21 процента, следван от АТАКА с 18 на сто. Трета е социалистическата партия, която е предпочетена от 12.7 % от анкетираните.
Проучването изследва нагласите на твърдите ядра на партиите и е проведено от местни социолози, които са анкетирали 1 054 активисти на основните политически сили в Пловдив и областта. Последното проучване на "Маркет линкс", поръчано пък от партията на Бойко Борисов за Пловдив-град, сочи АТАКА като трета политическа сила - само на 1% след БСП, която събира 9, 9% от предпочитанията на потенциалните избиратели и на 16% след ГЕРБ - с 24, 7%. Тодор Христев коментира, че на предишните парламентарни избори през 2005 г. големите агенции, които той нарече социологически проститутки, изобщо не включвали в сметките си партията му, която взе в Пловдив 7.88 процента. Регионално изследване за Бургас също дава второ място за партията на националистите.

Президентът критикува остро стратегията за наука, пише Дума.

Предложената от МОН стратегия за развитие на научните изследвания изигра положителната роля да стимулира дебатите в професионалните среди по този въпрос, който е един от най-важните за бъдещето на страната, но в този му вид документът не може да бъде разглеждан в парламента. Това заяви вчера президентът Георги Първанов в края на тридневния форум на Съюза на учените за науката, организиран под негов патронаж в рамките на поредицата "Български дебати". Във форума участваха представители на БАН, Селскостопанската академия и висшите училища. Едно от основните обобщени предложения от дебатите на форума, приети от участниците, е стратегията да не се приема от НС и да бъде доработена. То бе посрещнато с ръкопляскания от залата - толкова бурни, че може да бъдат чути в съседната сграда на НС с просто ухо, отбеляза Първанов. В това време в самото НС само с 8 гласа не мина идеята стратегията да бъде включена в дневния ред на седмицата. Има опити да се търси рамката на стратегии за икономическото развитие на страната, но това става напълно откъснато от вижданията за науката, подчерта Първанов. В стратегиите доминира описанието, няма политика и управленски решения, няма начертани перспективи, те се правят с мандатно мислене, обобщи той. Не може да има стратегия за науката без стратегия за икономиката, без ясна представа за нуждите на трудовия пазар, има нужда от единна стратегия за науката, висшето образование и развитието на научните кадри във връзка с развитието на бизнеса, каза още президентът.

Депутати ще ходят в МВР и ДАНС да четат материали по делото "Лиана", осведомява Дневник.

Работна група от вътрешната комисия в парламента ще посети на 12 май МВР и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тогава депутатите имат намерение да се запознаят с разработката "Лиана", която се свързва с нерегламентирано финансиране на партията на Ахмед Доган. Това съобщи в сряда след заседание на комисията председателят й Минчо Спасов (НДСВ). Той обясни действията на депутатите с това, че вътрешният министър Михаил Миков е изпратил писмо, в което се твърди, че той не е успял да подготви необходимата информация, която е изискала комисията по делото. От МВР съобщиха пред "Дневник", че цитираното от Спасов писмо е изпратено в понеделник и срокът за отговор е малък.

Плащат пътни от работа до дома, осведомява Дума.

Нова схема, наречена “На път”, по оперативната програма за “Развитие на човешките ресурси”, бе оповестена вчера в социалното министерство. Тя дава възможност на наети по трудов договор хора да получават средства за транспортни разходи за период до една година, когато работата им е извън населеното място, в което са регистрирани по настоящ адрес. Тази схема ще се реализира чрез предоставяне на поименни месечни карти за транспорт. С бюджет от 25 млн. лв. транспорт до и от работното място ще бъде осигурен за най-малко 6 хиляди души. Това съобщи вчера социалната министърка Емилия Масларова. Общо 373 милиона лева са предвидени по програма “Развитие на човешките ресурси” за преодоляване на негативите от световната криза. Този значителен ресурс ще бъде насочен към създаване на заетост, насърчаване мобилността на работната сила, подкрепа за работници и служители, преминали на непълно работно време и обучение за безработни и заети лица. Министър Масларова съобщи, че от старта на оперативната програма до момента се изпълняват 769 договора на стойност над 252 млн. лв. Буквално преди ден, на четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, са одобрени 12 нови схеми за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 272,6 милиона лева, каза още тя.

ГЕРБ прибрала 400 000 лв. за строеж на селско кметство, научаваме от Монитор.

400 000 лв. от градския бюджет на Сливен са инвестирани за строеж на ново кметство в село Бинкос с население малко над 100 души. Това стана ясно вчера на кръгла маса на тема „Истината за местното самоуправление на ГЕРБ", организирана от градския съвет на БСП-София. "Селото има кметски наместник, защото е твърде малко, за да има кмет. В момента сградата се строи от фирма, близка до ГЕРБ", каза Мартин Славов, председател на червените съветници в Сливен. Според него в града има три новосформирани дружества, които масово печелят обществените поръчки на местната администрация. Червеният депутат Димитър Гъндев пък посочи съмнителни ходове на градската управа във Враца. За пример той даде създаденото с гласовете на ГЕРБ ново общинско дружество "Паркинги и гаражи". По думите на Гъндев фирмата е ненужна за град като Враца и се използва като параван, за да се приберат средства от 6 млн. лв. общински приходи. "Стара Загора е потънала в боклуци заради кризата в София", коментираха още социалистите. Причината - фирма "Титан" изтеглила част от техниката си в София. "За един месец ползвахме техника от Стара Загора, докато се решат проблемите с почистването на столицата", коментира пред "Монитор" шефът на "Титан" Ивайло Даковски. Той допълни, че в момента там няма проблеми и градът се чисти по график. "БСП ще създаде интернет страница, на която всеки може да публикува злоупотребите на ГЕРБ", заяви столичният съветник Гергана Алексова. Социалистите обещаха на колегите си от провинцията да ги информират редовно какви нередности могат да се очакват от администрацията на ГЕРБ.

Кризата помете продажбите на фирмите, установява Дневник.

Икономическата криза се е разразила с пълна сила в България през първото тримесечие на тази година, след като тревожните сигнали започнаха да излизат още в края на 2008 г. Това показват публикуваните отчети на част от публичните компании за периода януари-март. От тях се вижда, че продажбите на повечето борсово търгувани български дружества са намалели драстично - с между 40 и 70%, спрямо година по-рано. Резултатите съвпадат с най-мрачните очаквания на анализаторите. Причините за спада в приходите са свитото потребление в страната и намалелите поръчки от чужбина. Силно негативни са резултатите на дружествата от дървообработването и машиностроенето, докато по-слаб спад има при фармацевтичните компании. Някои са се принудили да намалят цените на продукцията си, за да компенсират бързо свиващото се търсене, но редица мениджъри твърдят, че и промоциите не помагат в тази криза.

Кабинетът реже още харчове, пише Дневен Труд.


Високоплатените бюрократи в държавата ще се увеличат поне с още четирима, ако парламентът приеме предложението членовете на Комисията за регулиране на съобщенията от 5 да станат 9, както искат от БСП и ДПС. Комисарите във ведомството вземат основна заплата от около 2800 лева, но с всички бонуси и облаги на службата чистият им месечен доход не пада под 5000 лв. 373 млн. лв. дават нов шанс на безработните. Страната ни ще бори последствията от световната криза с 373 млн. лв. Толкова са предвидени по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” от началото на тази година, съобщи вчера социалната министърка Емилия Масларова. Неотдавна комитетът за наблюдение на програмата е одобрил 12 нови схеми за безвъзмездна финансова помощ на стойност 272,6 млн. лв. Четири от тях директно са насочени към пазара на труда и засегнатите от кризата. Проектът за 64 млн. лв. “Отново на работа” ще даде хляб на 8000 безработни предимно в предпенсионна възраст. Предпочитани ще са учители, медицински сестри, социални работници. Те ще гледат деца от 1 до 3-годишна възраст срещу 240 лв. заплата. С предимство ще са самотни родители или с увреждания, многодетни семейства с доход до 2 средни заплати.

Зелена река тече в новия дом на властта, видял е Дневен Труд.

Сгради, които напомнят малка планина, пресечена от зелена река. Така ще изглежда бъдещият правителствен комплекс в района на 4-ти километър в София. Там ще бъде изграден втори столичен център със сгради на министерства, фирми, търговски площи и жилищни блокове. Концепцията е на френския архитект Доминик Перо и бе представена вчера в галерията за чуждестранно изкуство заедно с останалите 5 проекта, участвали в международния архитектурен конкурс.
“Като разгледах проектите, мога да изразя съчувствие към журито - никак не им е било лесно”, сподели премиерът Сергей Станишев. Проектът на Перо спечелил журито с идеята, че не фиксира сгради, а пространства, като дава само “габаритите” на бъдещите здания. Така концепцията може да се реализира “постепенно във времето”, обясни главният архитект на София Петър Диков. Френският проектант, в чийто екип били привлечени и българи, предлага и множество екологични решения. Той запазва съществуващите дървета по бул. “Асен Йорданов” срещу спортната база на ЦСКА. Сградите са разположени така, че да се отопляват пасивно от слънцето през зимата, а лятната жега да не се усеща. Соларни панели, вятърни турбини и модули за производство на електрическа и топлинна енергия от биомаса ще гарантират 40% от енергията в комплекса да е възобновяема. Високите сгради са по краищата на терена, за да се осигури акустичен шлем, пазещ от шума на “Цариградско шосе”. Доминик Перо предлага още строителство с изцяло рециклирани материали, засаждане на храсти, консумиращи минимални количества вода, и дори зеленчукова градина.

Синът на Карамански шампион, съобщава 24 часа.

Иво Карамански-младши стана шампион на държавния турнир по тенис до 12 години в Русе и носител на купа "Оптима". На финала възпитаникът на софийския клуб "15:40" разгроми за около половин час с 6:3, 6:1 Георги Костов от "Албена" (Пловдив). "Тренирам при Атанас Георгиев. Искам да стана велик играч като Борис Бекер и другите големи звезди на тениса", каза синът на сочения за Кръстника на мафията бивш гребец Иво Карамански. "Много възпитано и любезно момче. Играе отличен тенис, за него ще се говори само хубаво", коментираха пред "24 часа" съдии и други длъжностни лица. Иво получи купата "Оптима" от председателя на Общинския съвет в Русе Искрен Веселинов. За първи път малкият Иво стъпил на тенис корта с вуйчо си Ивайло. Грабнал ракетата едва 6-годишен. Брат ми ходеше да спортува като любител и след неговия час записваше и час на детето, разказа вчера майката на шампиона Нели Атанасова, водеща на предаването по БНТ 1 "Бъди звезда". По-късно обаче учителите убедили Нели в таланта на сина й и тя го поверила в ръцете на един от най-добрите треньори Атанас Георгиев. През последните 3 години момчето активно участва в турнири.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5369 |28.04.2009 Пресата на 29 април . 0| 4426 |27.04.2009 Пресата на 28 април . 0| 4065 |26.04.2009 Понеделнишката преса на 27 април . 1| 4495 |23.04.2009 Петъчната преса на 24 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads