Реклама / Ads
0| 4269 |29.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 декември

.
Вестниците пишат за Ламбо vs. Бойко; за шока и ужаса на финансовите пазари; за новия синдикат на служителите от МВР; за протестите през януари; за вълната от депресии след празниците.
 

 

Ламбо vs. Бойко, съобщава Стандарт.

Майор Деянов срещу генерал Борисов. Това ще бъде най-интригуващата битка на парламентарните избори догодина. БСП хвърля в София любимеца на червените Стефан Данаилов срещу най-рейтинговия политик и кмет на столицата. Само Ламбо може да бие Бойко на вота, в който и да е район, издаде за "Стандарт" източник от соцръководството. Софиянци не се лъжат, отговори кметът на хвърлената ръкавица. Той припомни имената на десетина политици, които са се провалили в двубои с него. Избори в София вече губиха Бриго Аспарухов, Мартин Заимов и Таня Дончева. Сергей Станишев, Румен Овчаров и Стефан Данаилов ще са водачите на трите червени софийски листи за изборите, решили в БСП. На предишния вот премиерът пое работническия 25-и район, а Ламбо - тъмносиния център. Овчаров традиционно води червените в 23-и район.  

Служителите в МВР правят нов синдикат, известява Дневник.

До месец ще бъде създаден нов синдикат на служителите в МВР, обяви в понеделник председателят на синдикалното дружество в Гранична полиция Искрен Славов. Идеята е на инициативен комитет, от октомври се подготвял устав на новата структура. В понеделник около 30-на служители от София и страната се събраха във ведомственото кафене на Гранична полиция, за да обсъдят вариантите. Полицаите вече на два пъти протестираха мълчаливо срещу условията на труд и заплатите си. На 13 декември над три хиляди служители на МВР се събраха "на по цигара" до сградата на МВР и освиркаха сегашния ръководител на Националния полицейски синдикат Емил Рашев. Критиките им бяха, че не е направил нищо, за да промени материалната база и заплащането им, както и че "играел по свирката на политическото ръководство".

Вълна от протести по жълтите павета в средата на януари, оповестява Новинар.

Вълна от протести ще залее жълтите павета след Нова година, стана ясно след поредните заявки на недоволство от студенти, млекопроизводители и полицаи. Съсловията чакат само празниците да отминат, за да могат ясно да заявят своите искания пред вече заработилите институции. Поредната си форма на протест обсъждаха вчера униформените, които обмислят първата събота след началото на новата пленарна сесия на депутатите да се съберат на мирен протест с понички пред МВР. Полицаите настояват вече повече от месец за увеличение на заплатите, за по-добри условия на труд и за повече пари за консумативи. Вчера пазителите на реда обсъдиха и създаването на нов полицейски синдикат. На среща в Главна дирекция „Гранична полиция” униформените се събраха, за да обсъдят подробностите около новата структура. Недоволни от досега съществуващия полицейски синдикат, оглавяван от Емил Рашев, полицаи, пожарникари и жандармеристи решиха да се обединят, за да водят преговори с вътрешния министър Михаил Миков. Очаква се новият полицейски синдикат да стане факт през февруари месец, с ново лого и устав по немски образец. След като синдикатът е вече легитимен, неговите представители ще започнат открити преговори и срещи с вътрешния министър, за да защитят исканията си. 

Чезнат пари от банка, без да е разбита, съобщава 24 часа.

улбанк в Благоевград олекна със 700 хил. лв. без взлом, въоръжено нападение или хакерска атака, съобщиха от окръжната прокуратура. Сигналът за елегантния обир в местния клона е бил подаден вчера по обяд, уточни говорителят на държавното обвинение Елка Атанасова. Парите изчезнали от трезора на банката, която се намира на ул. "Иван Шишман" в центъра на града. Първоначално плъзна слух за разбит банкомат, но наша проверка установи, че устройството е в изправност. По-късно стана ясно, че клонът не е атакуван от въоръжени бандити, нито е точено по електронен път от сметки. От пресофиса на банката успокоиха клиентите, че няма опасност за парите им. "Обърнете се към прокуратурата. С тях сме се разбрали да дават информация по случая", бе лаконичен директорът на ОДМВР - Благоевград, Константин Титянов "Направен е оглед, все още проверяваме случая, но засега не мога да дам повече подробности. Според сигнала има липса на близо 700 хил. лв., но откраднатата сума може да е и по-малка. Това ще стане ясно на по-късен етап", каза окръжният прокурор Елка Атанасова. Тя допълни, че е образувано дознание за кражба срещу неизвестен извършител. От пресцентъра на "Булбанк" уточниха, че банката не е разбивана и клиентите трябва да бъдат спокойни за авоарите си. "Хората няма да бъдат ощетени, ако са изчезнали пари, защото банката е осигурена", каза Вики Блажева от "Булбанк". Според сигнала сумата е изчезнала от денонощен склад, до който достъпът е външен, без да се влиза в самата банка. Според наши източници, трезорът е бил нает от охранителна фирма "Груп 4 Секюрити сървисиз България" АД. През почивните дни фирмата е оставяла за съхранение оборотите си. Вчера по обяд, когато отворили касата, охранителите установили, че липсват около 700 хил. лв. и подали сигнал в полицията. От половин година управител на благоевградския клон на охранителната фирма е бившият полицай Димитър Димитров.

Пуснаха от ареста близък до Маргените, научил е Дневен Труд.

Софийският апелативен съд изненадващо пусна на свобода под гаранция от 15 000 лв. Иван Иванов, който е сочен от МВР за финансов мозък на братята Маргени. Според прокуратурата Иванов и счетоводителката му Милена Василева направили изключително ефективна схема за източване на ДДС. Двамата са обвинени в укриване на данъци за 102 000 лв. и участие в престъпна група. Разследващите установили, че двамата използвали лични данни на роми, за да регистрират фирми. Така финансистът и счетоводителката можели да въртят сделки с въпросните компании и да оперират с банковите им сметки. Фирмите помагали на Иванов да избегне плащането на ДДС, като извършвали фиктивни продажби на стоки с негови дружества. “Не мога да коментирам освобождаването на Иванов, преди да съм се запознала с мотивите на съда”, заяви вчера пред “Труд” наблюдаващият прокурор по случая Ваня Илиева. 

Шок и ужас на финансовите пазари, описва Дневник.

Изминалата година се превърна в най-драматичната за световните финансови пазари. Кризата, започнала като ипотечна в САЩ, постепенно се превърна в глобална финансова, а сега започва да се трансформира и в световна икономическа. 2008 ще се запомни като годината на черните рекорди - най-големите фалити, най-големите интервенции на централните банки, най-скъпите държавни мерки срещу кризата, най-големите финансови измами в историята. Икономистите единодушно обявиха, че такова нещо не се е случвало със световната икономика от Голямата депресия насам. През декември загубите на финансовите компании от обезценката на рискови активи минаха границата от 1 трлн. долара. Нищо не помогна, за да се предотврати това събитие - правителствата изляха стотици милиарди, за да изкупуват токсични активи, но цените продължиха да падат и да разрушават балансите на финансовите дружества. Стигна се дотам държавите - флагмани на пазарната икономика, да трябва да национализират изпаднали в ликвидна криза банки, за да удържат ефекта на доминото. В САЩ правителството пое контрола над някои от най-големите компании от сектора, включително застрахователят AIG и ипотечните гиганти "Фани Мей" и "Фреди Мак". В Европа белгийско-холандския концерн "Фортис" беше одържавен, а Исландия започна тотална национализация на банковата система.

Искат Бузлуджа на концесия, информира Дума.

Преди около месец компанията “Кълвача Инвестмънт” АД е допозирала писмо за намерение да възстанови полуразрушения мемориален комплекс на връх Бузлуджа, научи ДУМА от директора в дружеството Петър Пепелешков. Дружеството е изпратило писмото до премиера Сергей Станишев, до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов - в качеството му на принципал на обекта, и до областната управа на Стара Загора. Засега няма изготвен проект с финансови разчети, колко ще струва евнтуалната инвестиция, но компанията би искала да вземе обекта на концесия за най-малко 30 години, обясни Пепелешков. Фирмата има намерение да възстанови комплекса, да го превърне в туристическа дестинация, както и има интерес към прилежащи терени, каза директорът в дружеството.  

Обвиниха екскмет, точил от САПАРД, пише Дума.

Бившият кмет на община Белоградчик Людмил Антов, както и главният архитект Стефчо Каменов са обвинени за източване на пари по програма САПАРД. Видинската окръжна прокуратура обвинява двамата за пренасочване на близо 109 000 лева по САПАРД. Фирма "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД спечелила дело в началото на декември във Видинския окръжен съд срещу община Белоградчик за неполучени около 90 000 лв. Парите са по договор по програма САПАРД за ремонт на пътя между селата Чифлик - Стакевци. Той допълни, че обвинението е повдигнато по чл. 254 б, ал.2 от НК, който предвижда максимално наказание с лишаване от свобода до 6 години и забрана за упражняване на професията, уточни Влашев. От общината тогава заявили, че ще обжалват решението на съда, тъй като направените разходи не са признати от фонд "Земеделие" по изпълнение на проекта по САПАРД от предишното ръководство. 

По-платените татковци ще отменят съпругите си, научаваме от 24 часа.

От 1 януари бащите в държавата получават право на 15 дни платен отпуск при раждане на дете, предвиждат поправки в Кодекса на труда, публикувани в "Държавен вестник" на 19 декември. Идеята е от самото начало мъжете да се ангажират с отглеждането и възпитанието на бебето, вместо да се мобилизират баби и дядовци. Отпускът ще се брои от датата на изписване на новороденото от родилния дом. Условието е таткото да има брак или да живее в общо домакинство с майката на детето. Трябва и да е осигурен. За да се възползва от новия ред, той трябва да подаде писмено заявление до шефа, като посочи началната дата, и да декларира, че е женен или че живее заедно с майката на детето. Задължително е да приложи и документ с датата на изписване на бебето. Работодателят не може да откаже. За тези 15 дни таткото ще взема 90% от заплатата си. Същите пари мъжът получава, ако се заеме с отглеждането на бебето от 6-ия до 12-ия му месец. В този случай жената трябва да прехвърли майчинството си и да се върне на работа. Схемата е изгодна за семействата, в които мъжът е с по-голямо възнаграждение. Тя дава възможност на майката бързо да компенсира пропуснатото на работното място. 

50 лева глоба за невзета касова бележка, отбелязва Дневен Труд.

Ако доскоро сте забравяли касовата бележка в магазина, вече трябва да внимавате. Вашата разсеяност може да ви струва 50 лв. Досега глобата за клиент, който не занесе до вратата на магазина фискалния бон, беше 5 лева. Националната агенция за приходи обаче иска тя да се увеличи десет пъти, заяви шефката на териториалното подразделение в Бургас Румяна Дулева. Друго предложение на данъчните е за невзети касови бележки да глобяват и общински служители, Комисията за защита на потребителите и дори полицаите. За целта трябва да се промени Законът за ДДС. 

Психиатрите очакват вълна от депресии след празниците, предизвестява Новинар.

Стрес и масови депресии сред българите очакват психиатрите след края на новогодишните празници, предупреди вчера директорът на столичната психиатрична болница „Св. Наум” проф. Иван Миланов. Основна причина за психическите кризи ще бъде охарчването покрай празниците и притесненията заради финансовата криза. Възможно е дори някои хора да станат по-агресивни или мнителни. В момента покрай еуфорията българите харчат и последните си спестявания за приятно изкарване на почивните дни. В началото на годината обаче ще усетят, че нямат пари, и това ще ги потисне емоционално. Психиатрите предвиждат, че българите по-трудно ще се справят с депресията от кризата в сравнение с други страни. Едва започнахме да преодоляваме мрачните мисли след прехода, а отново има опасност от подобни сътресения, каза проф. Миланов. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3964 |28.12.2008 Понеделнишката преса на 29 декември . 0| 4045 |24.12.2008 Пресата на Бъдни вечер . 0| 4332 |22.12.2008 Пресата на 23 декември . 0| 3929 |21.12.2008 Понеделнишката преса на 22 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads