Реклама / Ads
0| 4717 |30.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 юли

.
Вестниците пишат за откупа за Камелия Бончева, даден от съпруга й на болни от рак; за това, че българинът страдал от липса на справедливост, според премиера; за отрязаните телешки глави за Станишев, Симеон и Доган.
 

 

Ангел Бончев: Давам откупа за Камелия на болни от рак, цитира 24 часа.

Ще дам откупа за живота на съпругата си Камелия – 157 хиляди евро, на фондация за борба с рака на гърдата “Утре за всеки”. От 19 дни, откакто тя е отвлечена, нямам никаква вест за нея. Бог да помотне на семейството ми. Това заяви в специално телевизионно обръщение бившият президент на “Литекс” Ангел Бончев. 60-секундният запис бе излъчен в 19 часа снощи като първа новина в емисията на Би Ти Ви. В него бизнесменът се обръща директно към похитителите на съпругата си. Недвусмисленото послание показва, че Ангел Бончев няма да им плати откуп за живота на Камелия и е по-добре да я пуснат, за да не ги търсят за убийство.

Сергей Станишев: Българинът страда от липса на справедливост,казва в интервю за Дневен Труд премиерът.

Основната причина за общественото недоволство не е икономическа. България икономически е много добре, заявява в интервю за “Труд” премиерът Сергей Станишев. Според него на българите им липсва усещането за спреведливост. За еднакви стандарти за всеки, независимо от неговата позиция. За това, че когато нарушаваш закона, възмездието идва, все едно кой си. Това е жестоката слабост на българската държава и нейните институции, казва Станишев. Премиерът признава, че търкания и напрежение в коалицията може и да има, н в този момент за страната няма нищо по-добро, няма ясна алтернатива с управленски капацитет и потенциал.

НДСВ плаши, че коалицията е трайна, но не и безкрайна, съобщава Монитор.

НДСВ отново се опълчи на коалиционните си партньори. Това стана по време на дебата за шестия вот на недоверие към кабинета, който е за нанесени морални и материални щети на българския народ и загуби от 1 милиард евро от корупция. Искането беше внесено от 86 народни представители на опозицията. Около седем часа депутатите спориха в полупразна зала. Искрата вчера запали царистът Минчо Спасов. "В Банско всички чухме, че Симеон Сакскобургготски казва, че коалицията е трайна. Ако не се вземат мерки обаче, тя ще бъде трайна, но не безкрайна", обясни депутатът. Той избра оригинален начин да опише обстановката в страната и заяви, че обичайната практика при кризисна ситуация се свежда до три точки. Първата е да се преструваш, че нищо не се е случило, втората - да се отрича до дупка, а третата е да се обвини друг. Спасов уточни и че НДСВ приема доклада на Еврокомисията като червена лампа, но царистите нямало да прехвърлят вината на никой друг. 

Горивото за протестите е налице, оповестява Дневен Труд.

Няма съмнение, че правителството опозори страната така, както я беше опозорил Тодор Живков с убийството на десиденти, Андрей Луканов – с фалирането на държавата и Жан Виденов, заради когото европейските страни прекъснаха разговорите за членство в ЕС и вместо това организираха за България хуманитарни помощи, пише в коментар за “Труд” проф. Евгений Дайнов. Според него няма съмнение, че горивният материал за протести е налице. За да не пламне той, се вземат обичайните заградителни мерки. Например, общественото мнение е убеждавано, че “българинът” не излизал на улицата или че днес нямало условия за масови протести. Ако в близките месеци няма протести, това ще означава, че в българското общество достойнството все още е дефицитна стока, е мнението на Евгений Дайнов.

Брюксел настоява за наказания, за да пусне ИСПА, четем в Дневник.

Разяснения за конфликта на интереси в пътния фонд, подробен план за противодействие на измамите, разследвания във фонда и наказателни действия. Това се очаква от България, за да бъде пуснато финансирането по програма ИСПА, съобщи Карстен Расмусен, зам.-ръководител на отдел "България" в регионалната дирекция на ЕК. Тези искания ще бъдат изложени отново в сряда пред група български одитори и служители на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, които са в Брюксел. "Ако властите не вземат тези мерки в следващите четири месеца, България не само ще загуби парите по ИСПА, но това ще говори много зле и за способността й да управлява проекти по оперативните програми", предупреди Расмусен и настоя за "действия с последици, включително и чувствителни политически действия". Той коментира, че преструктурирането на пътния фонд не е достатъчно, а са необходими ясни процедури за противодействие на конфликта на интереси и корупцията.

Имотите на армията - продавани като на битак, информира Дневник.

Срещу бившия министър на отбраната Веселин Близнаков е започнала проверка в Софийската градска прокуратура за сделки с военни имоти. Прокурори обясниха, че ако се докажат престъпленията, имунитетът на Близнаков, който в момента е депутат от НДСВ, може да бъде свален. Разпитан е и Симеон Трифонов, началник на кабинета на предшественика на Близнаков, също от НДСВ, Николай Свинаров. По неофициална информация тече проверка и срещу бившия зам.-министър Радослав Бозаджиев. Той напусна два месеца след смяната на Близнаков, а дотогава отговаряше за продажби и замени на имоти. В правомощията му влизаше и възлагане на оценки на имущество с лицензирани оценители.

Отрязани телешки глави за Станишев, Симеон и Доган, съобщава Новинар.

Кървави телешки глави ще получат от врачанските животновъди лидерите на управляващата коалиция - премиерът Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, защото са допуснали Брюксел да замрази средствата за земеделие. Една отрязана глава ще бъде запазена и за шефа на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев, съобщи за „Новинар” председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски. Животновъди от страната обмислят масови кланета на животни. В сряда фермери от цяла България ще блокират пътища в района на Враца, Пловдив, Плевен, Петрич и други градове.

Публичният одит остана без кадри и независимост, известява Пари.

В последните години държавната ни администрация разполага с огромни средства, а тяхното източване бе в основата на множество скандали. Реформата в публичния финансов контрол, която започна през 2006 г., трябваше да се справи с тези проблеми. Но се оказа, че не само не помага, а по-скоро разклаща устоите му.

Изнасят антики като наркотици, разказва Дума.

Всяка година незаконният износ на културно-исторически ценности от България е за около 50 млн. лв. и е сравним с наркотрафика, съобщи вчера прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Соларов. Напоследък наркотиците започнаха малко да изпреварват, уточни той. Висшият обвинител участва в обществено обсъждане за внесения в НС проектозакон на Нина Чилова за културното наследство. Соларов отбеляза, че санкциите за иманяри остават смешни. Според него либерален режим за антиките и за търговията с тях искат северните европейци, защото България е сред основните “доставчици” на исторически ценности за музеите им. Да не се отнема правото на културния министър да изземва ценности и да не се закрива звеното за борба с незаконната търговия с антики, каквито намерения се усещат, поиска той. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4028 |28.07.2008 Пресата на 29 юли . 0| 4051 |24.07.2008 Пресата на 24 юли . 0| 3960 |22.07.2008 Пресата на 23 юли . 0| 3920 |21.07.2008 Пресата на 22 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads