Реклама / Ads
0| 4080 |03.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 юни

.
Вестниците пишат за бой, кръв, псувни и арести на "Армията"; за откритието на БСП, че цените скачали; за това, че Иво Прокопиев не се учел за премиер; за усмихнатата полиция.
 

След отнетия лиценз за Европа и "А" група: Бой, кръв, псувни и арести на "Армията", описва мелето Новинар.

С уникален бой завърши вчерашният кошмарен ден за ЦСКА. След като стана ясно, че клубът е изхвърлен от Европа, както и пратен във "В" група, над 200 човека обсадиха "Армията" и тръгнаха да линчуват Александър Томов. Първоначално водените от Димитър Ангелов-Дучето ултраси взривиха заплануваната пресконференция, на която в продължение на 30 минути засипаха с псувни и клетви политика. "Ще те обесим да висиш за назидание пред стадиона бе, боклук! Поне веднъж като мъж кажи истината, стани и си излез! Тоя път няма да ти се размине, ще те намерим и изкормим където и да си!", крещяха обезумелите цесекари. Политикът се опита на няколко пъти да разкрие "долен заговор от страна на БФС и УЕФА срещу клуба", но бе посрещнат с поредна порция зловещи псувни. "Ще те запалим в пещите на "Кремиковци" и "Ти погреба ЦСКА, ние ще погребем теб!" бе отговорът на феновете. Видимо притесненият Томов напусна залата и се скри в кабинета си. Пред главния вход обаче тълпата растеше, като запалянко се опита да уцели със запалена факла отворения прозорец на кабинета на боса. В яда си ултрасите потрошиха и витрина пред сектор "А" на "Армията", на която грееше усмихнатият лик на Томов с шампионската купа. За успокояване на страстите бяха пратени 10-ина патрулки и конна полиция, но градусът на напрежението растеше с всяка изпита бутилка бира. "Заклевам се в децата си, ще го убия и после ще го излежа!", редеше с обезумял поглед фен на ЦСКА. Томов обаче се опита да излезе от кабинета си и настана масово меле. Няколко души успяха да го докопат и забият удар в главата, друг пък го уцели с бутилка минерална вода. В мелето "червеният" управник бе залят с бира, а няколко удара отнесе и Емил Костадинов, който се опита да предпази работодателя си. За финал неколцина бяха арестувани, а по паважа останаха кървави следи. С шут бе изкривена и лявата врата на автомобила на политика. "Нека всеки, който обича ЦСКА, да намери изрода и да го пребие", кълняха ултрасите. Те останаха като попарени, след като разбраха, че "Левски" ще заеме мястото им в Шампионската лига. "Погребаха ни, срам!", единодушни бяха те. 

След анализ БСП откри: Цените скачали, оповестява 24 часа.

Властта обеща да вдига така заплати и пенсии, че да не ги изяде инфлацията.Три основни причини довели до скока на цените у нас. Първата е повишаването им на международните пазари на горива и храни, втората - че с ръста на доходите при това правителство у българина останали много свободни пари. Третата причина е бързият растеж на родната икономика. Така властта обясни поскъпването. Анализа направи секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев след заседанието на соцръководството вчера. Левите готвят още по-обстоен анализ и обещават, че ръстът на доходите ще изпреварва инфлацията.  

Полицията в София - вече усмихната, установява Дневен Труд.

Подобряване на управлението на структурите, контрол върху лоялността на служителите, разширяване функциите на полицейското разследване, увеличаване на възнагражденията и на първо място на ченгетата на улицата, модернизация на работните места. Тези задачи постави вчера главният секретар на МВР Павлин Димитров пред новите шефове на Столична дирекция “Полиция”. Както писа “Труд”, със заповед на вътрешния министър Михаил Миков за полицай № 1 на София от понеделник бе назначен временно досегашният началник на люлинското Девето РПУ комисар Николай Янев. А за негов заместник - колегата му от Осмо РПУ в кв. “Дружба” комисар Николай Василев. Вчера двамата нови началници бяха представени на служителите на СДП от главсека Павлин Димитров. Напускащият шеф на СДП комисар Румен Стоянов не присъства на церемонията, за да чуе добрите думи, с които го изпращат в пенсия след 8 години на този пост. 

Брюксел ни пришпори за тел. 112, съобщава Дума.

Комисарят Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество, призова вчера България бързо да направи европейския телефон 112 за спешни обаждания, достъпен навсякъде от страната ни. България сега е единствената страна в Европейския съюз, където има ограничен достъп (само от София) до този телефонен номер и поради това през октомври миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура. Милиони европейци, които тръгват на ваканция, трябва да помнят един телефонен номер - 112. Призовавам всички страни да направят номера по-познат и достъпен, каза още Рединг. 

Погват Добрев и за щатските БТР-и, научаваме от Стандарт.

В сделката има нарушения, заяви министър Николай Цонев. Командващият Сухопътните войски ген. Иван Добрев най-вероятно ще бъде проверяван и за един от най-важните проекти за модернизацията в армията. Той даде благословията си за покупка на нови БТР-и за пехотата на стойност 14 млн. лв. В Дирекция "Управление на доставките" не са открити нормативни, но има косвени нарушения, съобщи военният министър Николай Цонев преди седмица. Най-показателен е случаят със специалната обществена поръчка за доставка на бойни бронирани колесни машини, заявена от Щаба на Сухопътните войски. В подготовката на процедурата за покупката техническото задание е променяно четири пъти, а цялата документация за машините се включва за обсъждане и приемане от експертен съвет непосредствено преди самото заседание и без възможности за подготовка и анализ. Всичко това поставя под съмнение обективността на процедурата, при която търгът спечели щатската фирма "Текстрон", заяви Цонев. По думите му Щабът на СВ е променял заявените показатели, докато не стигне до условията "на този, който трябва да бъде". Председател на комисията, която определи техническите параметри и направи подбора на фирмата, бе шефът на пехотата ген. Иван Добрев. Потърсен за коментар часове след изявлението на военния министър, Добрев каза: "Щом министърът е казал, той знае." Още при обявяването на търга избухна скандал. Турско-британската компания FNSS Savunma Sistemleri A.S. изпрати протестно писмо до всички институции срещу процедурата и поиска дисквалификация на избрания от военните за доставчик на бронираните машини. Ръководството на фирмата изброи редица нередности в провеждането на конкурса. Според тях има несъответствие между заданието за търга и продукта на избрания доставчик.  

Иво Прокопиев: Не се уча за премиер! Някой отстрелва всеки разпознаваем, казва в интервю за 24 часа Иво Прокопиев.

По-евтино ще е за данъкоплатците, ако партиите се финансират от бюджета, твърди бизнесменът. Със сигурност в моя случай димът идва от нечий друг огън. Проектите, които в момента реализираме чрез фирмите в рамките на групата “Алфа Финанс”, не са обект на конфликти, напротив. Много внимателно избираме бизнесите, в които участваме, и гледаме да сме по-далеч от държавата. Освен че участвам в капитала на “Икономедиа” АД, която издава “Капитал” и “Дневник”, аз практическине участвам във формирането на редакционната им политика. Според мен информациите, че се готвя за премиер, се дължат по-скоро на някакъв метод на изключване - всеки, който е видим и разпознаваем, да бъде вкаран в оборот превантивно, за да бъде елиминиран, казва Прокопиев.  

Милен Велчев обясни как се влиза в парламента с 2,8%, разкрива Дневен Труд.

НДСВ скрои номер на бившите си съпартийци, сега от Българска нова демокрация, измъквайки им под носа шефа на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. По предварителна информация още от миналата седмица вчера той трябваше да се яви при депутатите от БНД, които го сезираха за картелни споразумения между фирмите за горива. Вместо при БНД обаче Николов се яви при НДСВ, където даде спешен брифинг по темата в жълтата централа. Така царистите “удариха под кръста” бившите си съпартийци, които чакаха шефа на КЗК по същото време. На своята пресконференция бившите жълти поискаха 10% ДДС върху храните и лекарствата. Ако парламентарните избори бяха днес, НДСВ щеше да влезе в 41-ото народно събрание, прескачайки само с една десета 4-процентния минимум, сочи анкета на “Алфа рисърч”, изготвена по поръчка на царистите. В социологическото проучване, раздадено на журналисти, фигурираше обаче 2,8% подкрепа. Как те рязко скачат на 4,1%, обясни зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев, наречен от говорителя на жълтите Станимир Илчев “нашия главен счетоводител”. Велчев разясни, че от 1022 души 31, 4 на сто заявили, че изобщо няма да гласуват, така че сметките били на база отговорите на 68,6%. 

София ще налива пари в градския транспорт чрез безплатни карти, информира Дневник.

Дори и след увеличението на билетите за градския транспорт от 70 ст. на 1 лв. от 1 юли ще има недостиг в бюджета на Столичната компания за градски транспорт, заяви зам.-кметът Велизар Стоилов. Дефицитът щял да е около 7-8 млн. лв. За да бъде намален, Стоилов предложи пред бюджетната комисия да се раздадат безплатни месечни карти за пътуване на служителите на Столичната община и районните администрации, на общинските съветници и техните семейства. Така ще се прехвърлят около 5 млн. лв. от бюджета на общината към компанията за градски транспорт, а и ще стимулираме служителите на администрацията, тъй като не можем да им увеличим заплатите, обясни Стоилов.

В столичния градски транспорт: Общинарите гратис, останалите - за лев, добавя по темата Новинар.

Безплатно ще се возят и съпрузите на подчинените на кмета Борисов, гласи предложението на заместника му Велизар Стоилов. В доклада за новите цени на пътуване в градския транспорт от 1 юли билетът ще стане един лев, а месечните карти ще струват 50 лв. за редовните пътници. Общинските съветници обаче няма да се возят безплатно, въпреки негодуванието на Мита Георгиева и Илия Илиев от ГЕРБ. Администрацията на Столична община в момента е 2711 души. Всеки ден напускат добри кадри, които аз не мога да задържа със заплати от 300-350 лв., коментира за “Новинар” кметът Бойко Борисов. 

Касата харчи половината от бюджета си за 5% от болните, четем в Дневник.

Половината от бюджета на Националната здравноосигурителна каса отива за лечението на 5% от болните. Ако се подобри състоянието на тези пациенти, които са с хронични заболявания като диабет, хипертония и астма, и могат да се лекуват в извънболничната помощ, ще се намалят драстично и разходите на осигурителната институция. Това каза вчера Джеймс Серкон, представител на "Саниджест" - изпълнител на проект на Световната банка за българското здравеопазване. Изследването на "Саниджест" показва, че с 400% са нараснали болничните разходи за последните 7 години заради увеличената хоспитализация. Всеки пети българин е лежал в болница миналата година, като средният разход за лечение от 106 лв. през 2000 г. е станал 443 лв. Подобно увеличение на пациентите няма в останалите европейски страни. Парадоксът е, че в същото време населението определя здравословното си състояние като по-добро в сравнение с 2003 г., посочи Серкон. Недоумение буди и друг факт - болниците са отчели, че са изписали 93% от пациентите с подобрение, след това обаче 40% от тях са се върнали. Това са около 300 хил. души. Изводът на експертите е, че приемането в болници в голяма степен не е необходимо, защото лечението може да се извършва от джипитата и специалистите, но лечебните заведения имат стимул да отчитат пациенти и да получават повече пари от НЗОК. В останалите европейски страни от хората, които се осигуряват в частни фондове, едва 0.5% се пренасочват към болници. 

Географията излъга надеждите на зрелостниците, четем в Дума.

Матурата по география, която бе смятана за най-лесна от зрелостниците, неочаквано ги изненада неприятно вчера. Повечето от излизащите от изпита в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия казаха, че в теста имало няколко много трудни въпроса - "мислиш, мислиш, но няма решаване", каза едно от момичетата. Не се е оказало лесно също да се пише текст за Германия и за Югозападна България. Вариант 2 от три възможни теста бе изтеглен вчера в МОН за втората задължителна матура на 12-токласниците. В тестовите книжки на учениците той е оцветен в синьо, както бе и при първия изпит по български в неделя. Избраният вариант 2 се отнасяше за всичките 13 предмета, на един от които зрелостниците имаха право да се явят за втора матура вчера. Изпит вчера се състоя в цялата страна по математика, история и цивилизация, география и икономика, философия, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, немски, английски, френски, испански, италиански и руски език. Изненадващо най-много ученици се бяха записали за матура по география - близо 24 000. На математика се явяваха 13 000. По данни от общините зрелостниците, които не са се явили на втора матура, са повече от пренебрегналите първия изпит. Те могат да се явят на матури през есента.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4070 |02.06.2008 Пресата на 3 юни . 0| 4161 |28.05.2008 Пресата на 29 май . 0| 3870 |27.05.2008 Пресата на 28 май . 0| 4294 |26.05.2008 Пресата на 27 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads