Реклама / Ads
0| 3930 |03.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 ноември

.
Вестниците пишат за това, че присъдите за корупция са условни и за дребни риби; за нов граждански политически проект на Гамизов; за събирането на люспите в СДС.
 

 

Заради афера в транспорта: Изгоря заместникът на Бойко в общината, информира Новинар.

Столичният кмет Бойко Борисов разписа оставката на заместника си по транспорта Велизар Стоилов, след като стана ясно, че е предоговарял предварително зад гърба му отдаването на автобусни линии от градския транспорт в София на частници. Скандалът се разрази след публикация в последния брой на сп. „Тема”, където беше препечатана стенограма от тайно записан разговор на Стоилов и още няколко човека във връзка с преотдаването на линиите от градския транспорт. Става въпрос за проведения преди близо година конкурс за приватизация на 15 линии от транспорта. Имената, които се споменават по време на записа – Ивайло, Росен, Асен и Миро, съвпадат с тези на собствениците на фирми, които вече спечелиха конкурсите. Това са шефът на „Юнион Трейд Къмпани” Ивайло Константинов, който се сдоби с 4 линии, на „Карат-С” – Миролюб Столарски, спечелил 9 линии, на „Столичния автотранспорт” Асен Добранов с две линии и на „МТК” – Росен Илиев, който не спечели конкурса. От записа става ясно, че Стоилов ги е събрал преди отварянето на офертите, за да разпредели между тях някои спорни линии. Едни от тях са „тежката” линия 72, към която афинитет имала Таня (предполага се, че е съветничката от БСП Таня Найденова) и особено апетитната 111. Контрактите са за 8 години и възлизат на обща стойност около 250 млн. лв. с ДДС. 

На частните автопревозвачи в София били платени 28 млн. лв., изчислил е Дневен Труд.

Над 28 млн. лв. са получили за превоз на пътници по спечелените от тях 14 автобусни линии фирмите “Карат С” и “Юнион ивкони” от началото на годината до края на октомври, сочи справка на Столичната компания за градски транспорт (СКГТ). Общинската фирма “Столичен автотранспорт”, която обслужва два от разиграните в края на м. г. на конкурс маршрути е получила близо 6,5 млн. лв. Тя вози на цени между 2,86 лв. и 2,79 лв. на километър пробег. Тарифата на “Карат С”, в зависимост от линията, е между 2,88 лв. и 2,91 лв. За 10-те месеца на т. г. е получила 13,5 млн. лева. “Юнион ивкони” работи на цена между 2,80 лв. и 2,92 лв. на километър и е получила близо 3,3 млн. лева. Шефът на СКГТ Николай Костов заяви, че всички автобуси имали система за проследяване. Около 8 млн. лв. бил очакваният дефицит на СКГТ до края на т. г. За 2009 г., след отдаването на още 49 линии на частни оператори, се очаквало дефицитът да скочи на 42-43 млн. лв. В това число и скок на заплатите на служителите с 25%. Костов заяви, че не знае откъде ще се набавят недостигащите средства. По-рано през деня Стоилов заяви, че водел разговори с Министерството на финансите за увеличаване на държавната субсидия за транспорта, която била сега 7 млн. лева. 

Присъдите за корупция - условни и за дребни риби, пише Дневник.

Присъдите за корупция в България като по правило са условни, а най-високопоставените осъдени са кметове на малки градчета, в повечето случаи от партии в опозиция на централната власт. Това показват данните за делата, които преди по-малко от две седмици министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и главният прокурор Борис Велчев отчетоха пред Европейската комисия, а Върховната касационна прокуратура предостави на "Дневник". Първоначалното впечатление, създало се след срещата в Брюксел, че от юни до септември за корупция са осъдени 38 длъжностни лица на високи постове, бързо беше разсеяно - толкова са всички присъди срещу подкупни чиновници и граждани. Едва десет от случаите могат да се впишат в графата на хората по върховете на служебната йерархия, при това с условности. Тринайсет от присъдите са влезли в сила, възможно е другите да бъдат обжалвани. От 10 случая в графата "високопоставени длъжностни лица" на списъка единственият ефективно осъден е бившият директор на общинското дружество "Трамкар" Христоско Вретенаров. Той получи от първата инстанция през септември две години и половина затвор за длъжностно присвояване на 670 хил. лв. и присъдата му е под минимума от три години лишаване от свобода, тъй като направи самопризнания. Всички останали "висши" служители, фигуриращи в статистиката пред Брюксел, са осъдени условно. Повечето са лишени за кратко и от правото да заемат държавни длъжности.

Събират люспите в СДС, установява Монитор.

Всички партии, които са произлезли от СДС, са на път да се върнат в партията майка. Съюзът на свободните демократи, "Демократи за силна България" и "Новото време" са по-близо от всякога до подписването на споразумение за общи действия на предстоящите парламентарни избори. Обстановката беше подгрята с декларация на структурите на СДС и ДСБ в Плевен миналата седмица. Тогава организациите призоваха партийните ръководства да вземат решение за общо явяване на вота следващата година. По неофициална информация с подобни декларации се очаква да излязат в скоро време и организациите в Бургас и Варна. Най-върлите привърженици на коалиция между партиите на Пламен Юруков и Иван Костов били депутатите от ДСБ Константин Димитров, Светослав Малинов и Асен Агов. Коалицията вероятно ще бъде разширена и с "Новото време". Разговорите с хората на Емил Кошлуков се водят още от края на миналата година, когато новоизбраният председател на СДС Пламен Юруков събра на една маса отцепилите се от партията майка с молбата да се върнат в нея под формата на съюзи. Всички партии, които са произлезли от СДС, са на път да се върнат в партията майка. 

Румен и Румен се завръща, твърди Стандарт.

Румен и Румен искат да се върнат на бял кон в БСП. Този сценарий упорито се върти на "Позитано" 20 от няколко дни, довериха висши социалисти. Червени лобита натискали лидера Сергей Станишев да възстанови Петков и Овчаров на замшефските места в БСП. Поправка в устава на БСП ще върне поста зам.-председател. Това ще стане на 22-23 ноември на първото заседание на 47-ия конгрес. Според новата структура всички червени организации ще имат по двама заместници и секретар. Длъжността бе премахната на конгреса миналия юни. Социалистите обясняваха тогава, че това е елегантният начин за отстраняване на Румен и Румен и от ръководството на партията. 

Стефан Гамизов с нов граждански политически проект, научил е Монитор.

Четири месеца след официално обявеното намерение за създаване на Българска гражданска лига бизнесменът Стефан Гамизов обяви, че готви нов граждански политически проект. Пред "Монитор" той отказа да обясни под каква форма ще се реализира този проект, но уточни, че вероятността да се превърне в партия е нищожна. Гамизов е категоричен, че проектът му няма нищо общо с предстоящите през 2009 г. парламентарни избори. Той уточни, че към настоящия момент разчита на твърдата подкрепа на 600 000 съмишленици. Бизнесменът обаче не уточни под каква форма са организирани тези поддръжници в момента. В началото на юли председателят на управителния съвет на фондация "Референдум БГ" анонсира обединението на хора, които практикуват етично и морално поведение. Организацията щяла да се занимава с предотвратяване на порочни практики, като обещава множество съдебни процедури срещу решения на Министерския съвет и другите институции. 

Брюксел: Чака ви 8% инфлация, цитира 24 часа.

Първите удари на световната финансова криза се усещат в България, съобщи вчера Европейската комисия в редовната си есенна оценка на икономиката в общността. Вече се забелязва спад при преките чужди вложения и на инвестиционния ръст, най-вече в строителството. Влошените външни условия ще доведат до ограничаване на инвестициите и ще намалят търсенето. Забавяне се очаква в ръста на доходите, а потреблението ще спадне с 0,6 на сто. Според икономистите на комисията заради цялостното забавяне на икономиката правителството няма да може да задържи нивата от 20% ръст на доходите, постигнат през 2008 г. Недостигът на капитали и големият търговски дефицит ще са основните ни проблеми до 2010 г. Те ще рефлектират в постоянно високи нива на инфлация и покачване на лихвените проценти. Брюксел смята, че заради намаленото потребление инфлацията ще спадне от рекордните 12,5 за т. г. до 8% догодина, но се предупреждава за възможни "вторични ефекти" в резултат на евентуално поскъпване на горивата, енергията и водата. Цената на труда ще нарасне, което ще направи предприемачите по-предпазливи. Това ще се отрази на търсенето на работна ръка и на темповете на увеличение на заплатите, но се очаква безработицата да е под 6%. Растежът на икономиката ще се забави от 6,5% т.г. до 4,5 на сто догодина, а през 2010 г. ще се покачи само с 0,2%. Сред положителните фактори от намалената покупателна способност Брюксел предвижда свиване на вноса и на търговския дефицит, забавяне на инфлацията и задържане на висок бюджетен излишък, макар и под 3% от БВП. 

200 лева повече за разследващите полицаи, съобщава Дума.

200 лева повече върху заплатите си ще получават разследващите полицаи от 1 ноември. Това заяви пред БНР вътрешният министър Михаил Миков. Според Миков това е целта те да бъдат задържани на местата си. Тези безкрайно натоварени хора напускат системата, тъй като са претоварени, има и голямо текучество, обясни вътрешният министър. Според него полицаите се оплакват от ниско заплащане и трябва да бъде въведено диференцирано заплащане. В столицата полицаите са изключително натоварени, с по 250 дела годишно, а това е непосилно, каза още Михаил Миков. Той съобщи още, че за последните 10 години поръчковите убийства у нас са 92. Министърът допълни, че по отношение на убийствата България има много добра разкриваемост. Според Михаил Миков по-сложен е въпросът с т.нар. "добре организирани убийства", тъй като разкриването им е сложно. Според Миков обаче дори и да бъдат разкрити реалните извършители на дадено убийство, то доказването му било трудно в съда.  

Лош вирус идва по Дунав, предупреждава 24 часа.

Опасен чревен норовирус плава по Дунав към България, съобщиха здравните власти в Бавария. Те предупреждават за все по-честите случаи на епидемии на туристическите кораби, извършващи круизи по Дунава между Германия и България. Български експерти ще бъдат поканени на кръгла маса в Пасау от германските здравни власти. На нея вероятно ще бъдат създадени нови правила за речното корабоплаване. Екипажите ще бъдат задължени да дезинфекцират редовно палубите. 

Без повече съкращения в армията, пише Дума.

Повече съкращения в Българската армия няма да има, заяви вчера във Варна министърът на отбраната Николай Цонев. Той посочи, че е доволен от проектобюджет 2009 и смята, че заложените за армията средства са достатъчни. Цонев каза, че очаква допълнителни приходи от продажби на имущество, които ще бъдат насочени към реализирането на социални програми във войската. За бъдещето на завод "Флотски арсенал" министърът коментира, че ще остане държавно предприятие. В момента се обмисля нова стратегия за развитието на фирмата. Най-вероятно основната дейност на завода ще продължи да бъде ремонт на кораби. 

Европа вече е в рецесия, констатира Дневник.

Европа вече е в рецесия, а икономиките на еврозоната и ЕС ще останат "замразени" и през следващата година. Това прогнозира в понеделник Европейската комисия, която насочи вниманието и към държавите от Източна Европа, които ще са следващите жертви на икономическата криза. България не е като трите балтийски републики или Унгария, които ще изпаднат в сериозна криза, но регионът ще бъде разтърсен от забавянето на глобалната икономика, предупреди комисията. Румъния се определя като страна със "забележително влошен бюджетен баланс". Чехия, Полша и Словакия ще имат значителни трудности, но ще избегнат най-лошото, прогнозираха още в Брюксел.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3777 |02.11.2008 Понеделнишката преса на 3 ноември . 0| 5789 |29.10.2008 Пресата на 30 октомври . 0| 4074 |28.10.2008 Пресата на 29 октомври . 0| 4197 |27.10.2008 Пресата на 28 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads