Реклама / Ads
0| 3962 |03.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 октомври

.
Вестниците пишат за това как чакат Саркози като арменския поп; как събират по 20 лв. за учителски заплати; как хазартният бос Васил Божков финтира антимонополната комисия; как държавата отнема колите на пияните шофьори.
 

Чакат Саркози като арменския поп, коментира Стандарт.

Хиляди българи чакат Никола Саркози като Месия, който е способен да разреши всичките им проблеми. Спасението на сестрите ни от смъртната присъда в Либия донесе на френския президент ореола на човек, способен на чудеса. Саркози едва ли подозира, че днес ще се озове в ролята на арменския поп. Стачкуващи учители, горски работници и лекари се втурнаха да пишат плакати на френски и английски език. В тях се оплакват от ниските си заплати и молят първия човек в Елисейския дворец да реши проблемите им. Протестиращите ще причакат високия гост пред Паметника на Незнайния войн, където ще е официалното му посрещане. Освен огромни транспаранти стачниците са излъчили и специална група от учители, които говорят френски. Те ще опитат да привлекат вниманието на Саркози и да разменят няколко думи с него, обясниха протестиращите. Ако не успеем да говорим с френския държавен глава на площада, ще отидем в Софийския университет, заканиха се даскалите. Там Никола Саркози ще се срещне с български студенти, които ще му задават въпроси Дано му разкажат за неволите ни, надяват се стачкуващите учители.

Последна оферта към учителите, информира Монитор.

В десетия ден на учителската стачка министърът на образованието и науката Даниел Вълчев покани на преговори синдикатите с последна оферта за прекратяване на уличните протести и отварянето на хилядите неработещи училища. Просветният министър и представители на недоволните учители ще срещнат в петък в сградата на МОН. Вълчев щял да даде 10 на сто повече от обещаваните досега 20 процента увеличение за следващата година, коментираха източници от министерството. Правителството има готовност за поетапно увеличаване на учителските заплати в рамките на година и половина, като за 2008 година планираното увеличение е над 30 на сто. Това заяви премиерът Сергей Станишев пред Годишната среща на бизнеса с правителството в столичния хотел “Шератон".

Събират по 20 лева за учителски заплати; родители се карат дали да помагат на стачниците, твърди още Стандарт.

Софийски школа искат по 20 лв. от родител, за да осигурят заплати на стачкуващите учители. Това алармираха майки и бащи от 20-о, 22-ро и 133-то училище. Според тях учители подсказали на школските настоятелства да започнат да събират пари, тъй като стачката щяла да изяде възнагражденията им. Няма такова нещо, отрече зам.-директорката на 20-о ОУ Снежана Недкова. Искаме подкрепата на родителите, но не с пари. Който желае, се е подписал под декларация, че подкрепя исканията ни, но от никого не сме събирали по 20 лв., категорична бе тя. В много училища родителите водят люти спорове помежду си относно учителската стачка. Докато едни обвиняват даскалите, че заради протеста им учениците са на улицата, други подеха инициатива за финансово подпомагане на стачкуващите. В Разград например бизнесмени започнаха дарителска акция. 1000 лева е получил стачният комитет в местната гимназия "Васил Левски" от търговец, чиито внуци учат в школото. Те ще бъдат разпределени между стачниците, чиито семейства са в най-тежко материално положение, обясниха синдикалисти.

Бизнесът настоя за бързи реформи в публичния сектор, съобщава Дневник.

Публичният сектор се нуждае от драстични реформи, съкращения и преструктуриране, а инвестициите в него трябва да се насочат към подобряване на качеството на услугата, а не просто в заплати. Това бяха основните послания на втората среща между бизнеса и правителството тема "Второ десетилетие на растеж: Рискове и възможности". Нереалистичните искания за увеличение на заплатите в пъти, които зачестиха напоследък, са заплаха за макроикономическата стабилност на България, предупредиха в декларация до премиера всички национално представителни работодателски организации. "В икономиката не стават чудеса, не може за месеци да се навакса изоставане с години", се казва в декларацията. Работодателите напомниха, че производителността у нас е само 35.3% от средната за ЕС, а цените на стоките и услугите са 2-3 пъти по-ниски от средноевропейските.

Прегрява ли икономиката, пита Дневник.

"Прегряването на икономиката е доста очевидно, но вие не забелязвате симптомите. Това се дължи на валутния борд, който задържа инфлацията", предупреди Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания. Подобна опасност за икономиката на България, Румъния и Хърватия прогнозира и австрийския експерт Мириц Крамер. Премиерът Сергей Станишев обаче отхвърли подобни страхове. "Не мисля, че българската икономика прегрява. Имаме достатъчно резерв от време, в който можем да я преструктурираме и да развием други сектори, които да се превърнат в двигател на растежа. Имаме още доста ресурси, свързани и с преките чуждестранни инвестиции, които да захранват растежа", каза Станишев. Периодът на икономически растеж, в който се намира България, не се използва за провеждане на необходимите реформи. Без тях растежът ще продължи не повече от още пет години, посочи още Грос.

НАП ще опростява данъчните декларации, пише Сега.

От средата на следващата година всеки българин ще може да провери в интернет какъв данък дължи, съобщи шефът на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Сега гражданите могат да получат такава справка само на място в офисите на агенцията. От догодина данъчните декларации за доходите, а също и за корпоративното облагане ще бъдат опростени. Приложенията ще се отпечатват отделно, а не заедно с основната част. Ще се попълват само от онези, които са реализирали съответния доход през годината. Например, ако гражданинът освен заплата по трудов договор получава и хонорар, той ще подаде в НАП само две приложения, а не цялата декларация, както сега.

Дискриминират българките и по възраст, алармира Дума.

С трудности на работното място поради факта, че са жени, са се сблъсквали около 34 процента от заетите в България, а проблеми поради това, че са бременни, са имали 44,1 на сто от жените. Това сочат данните от проучване по проекта на Международната организация по труда на тема “Дискриминацията на жените на работното място в страните от Централна и Източна Европа”. Като основни проблеми на заетите жени се очертават сигурността на работното място и възможностите за професионален растеж. Дискриминационните прояви се прилагат най-често в малките и средни предприятия и предимно спрямо възрастните жени. Във всички организации и сектори синдикалните лидери от КТ “Подкрепа” и КНСБ са учредили комисии за работа с жените, за да могат да останат на работа в България, а не да ходят в страни като Гърция и Кипър.

Джакпот за Божков, хазартният крал пак финтира антимонополната комисия, твърди Стандарт.

Хазартният бос Васил Божков удари пореден джакпот. Той става още по-могъщ в залаганията, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сделка между двете му фирми "Еврофутбол" и "Евробет". Едната организира залагания върху резултати от спортни състезания, а другата държи първото частно тото у нас. Според досегашните лицензи на двете игри приемането на залози за тях трябваше да се прави в различни пунктове. Сделката ще позволи това да става на едно и също място. Така "Еврофутбол" ще предостави на клиентите си пълна гама продукти, а "Евробет" ще разшири броя на пунктовете за приемане на налози и изплащане на печалби, гласи официалното съобщение от КЗК. "Антимонополната комисия май се е объркала, че сливането няма да увеличи прекомерно пазарния дял на Божков", коментират юристи.

Държавата отнема колите на пияните шофьори, информира Новинар.

Държавата да отнема автомобилите на шофьорите, заловени да карат пияни. Това предложи шефът на транспортната комисия към парламента Йордан Мирчев. Ако промените в Закона за движение по пътищата бъдат приети от депутатите, ще се наложат и поправки на Наказателния кодекс. Те ще позволят на държавата да отнема в нейна полза колите на шофьорите, които след запой са причинили катастрофа. Не е ясно засега дали трябва катастрофата да е тежка, със смъртен случай или лека, дали има само щети по автомобила, за да се прибягва до тази крута мярка. Мирчев предлага още да се криминализира и всеки случай, в който неправоспособен водач сяда зад волана. Поправките предвиждат и да се криминализира шофирането при концентрация на алкохол в кръвта 1,5 на 1000, а не както до сега 1,2 промила. Това обаче бе отхвърлено от правната комисия с аргумента, че ще предизвика негативна обществена реакция срещу Народното събрание.

Парното няма да поскъпва засега, прогнозира Дума.

Цените на електроенергията и природния газ ще нараснат с още 7 до 10 процента през следващата година. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика. Шоковото повишение на цените на течните горива е основната причина за прогнозираното поскъпване на тока и природния газ през следващата година. Само за последните няколко месеца стойността на горивата на средиземноморския пазар се е покачила с 25 процента, обясни Шушулов. Според него е възможно да възникне значителна разлика между урегулираните цени и цените при свободно договаряне. Тази седмица ще се анализира състоянието на топлофикационните дружества в страната, за да стане ясно дали ще се справят с повишените цени на газа. По-рано Шушулов заяви, че засега няма да има поскъпване на парното заради скока на цената на природния газ с над 9 на сто от октомври. Корекция на цената може да са наложи само за три от топлофикациите, които са в най-тежко състояние - Плевен, Велико Търново и Варна. От топлофикациите в София и Пловдив засега се въздържат от предположения ще има ли скок на цените на топлото, но са категорични, че при новите цени на природния газ ще продължат да трупат загуби.

На 35 ст. падна червеното грозде, показва проверка на “Труд”.

 Лозарите в Южна България закъсаха - няма кой да изкупи гроздето, а ако се яви купувач, плаща 35-40 стотинки за килограм каберне или мерло. Не е по-добро положението и в районите на Велико Търново и Плевен, кабернето се плаща по 40-45 ст./кг при 65 ст. м.г. В най-лозарското пловдивско село Брестовица, където се отглеждат 4000 дка лозя и има четири действащи изби, миналата година се явиха представители на 24 фирми, които изкупуват грозде. Тази есен обаче няма нито един търговец, жали се кметът Георги Митърчев. Гроздоберът е в разгара си, а в района има само 3 изкупвателни пункта в лозята и един в селото. Но няма нито продавачи, нито купувачи на грозде, защото цената на червените сортове е 35 ст./кг и хората не продават. Винпром-Асеновград е смъкнал цената с 10 ст./кг в сравнение с м.г., но намерението е да купи 4000 т. Преди няколко дни плащаха сортовете мерло и каберне по 45 ст./кг, а от вчера - по 40 ст. В Стамболийски и Пазарджик изкупвачите плащат червеното грозде по 40-45 ст./кг при 60-65 до 70 ст. лани.

Новият ВСС тръгна със скандал, съобщава Сега.

Съмненията около избора на 11-те от парламентарната квота в новия постоянно действащ Висш съдебен съвет помрачиха  първото му тържествено заседание. Политическият избор бе направен анблок след пазарлъци и грандиозен скандал в петък. "Не ме карайте да нося чужда отговорност за нечий друг избор. Лично според мен министърът на правосъдието трябваше да присъства на тези разговори", обяви министър Миглена Тачева. Смущаващ е бил изборът и според зам.-шефа на ВКС Румен Ненков. Той припомни, че магистратите са избрали квотата си, като са гласували поотделно за всеки кандидат. И обясни, че вотът анблок е обидно за достойните, защото са били поставени в недостойно положение. Според него изборът на членове на ВСС от парламентарната квота е предизвикал подозрения в обществото. Адвокат Георги Гатев, избран чрез ДПС, каза: "Обади ми се лично Ахмед Доган и аз приех. Той не очаква нищо от мен, защото аз не поемам политически ангажименти". Видимо разстроена, Костадинка Наумова, избрана от квотата на НДСВ, срещу която е имало прокурорски проверки, но не е образувано досъдебно производство, каза, че не е направила нищо лошо и не се срамува, че е член на ВСС.

2000 старци чакат за приют, пише 24 часа.

Близо 2000 възрастни в държавата чакат ред за старчески дом. Това сочат последните данни на Агенцията за социално подпомагане. Кандидатите остават много, въпреки че социалното министерство ограничи приема с изискването прехвърлилите имот на децата си да плащат пълна такса 5 г. Нуждата е голяма, защото младите са в чужбина, в други градове или безработни, които не могат да помагат на родителите си, казват специалистите. Възрастните хора влизат в домовете все по-грохнали и нуждаещи се повече от лечение, отколкото от социална подкрепа. Държавните домове обаче нямат достатъчно пари, персоналът напуска.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3974 |02.10.2007 Пресата на 3 октомври . 0| 3742 |01.10.2007 Пресата на 2 октомври . 2| 4268 |26.09.2007 Пресата на 27 септември . 4| 4769 |25.09.2007 Пресата на 26 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads