Реклама / Ads
0| 3985 |04.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 5 декември

.
Вестниците пишат за родното ФБР; за групите, занимаващи се с отвличания; за изнасянето на проститутките и топенето на България; за новия курс в туризма; за продажбата на шарани с полиция.
 

Отцепници на царя искали 2-ма министри, разкрива 24 часа.

Депутатите, които напуснаха парламентарната група на царя, поискаха две министерски кресла, без значение кои, а в замяна ще подкрепят всички решения на управляващите. Това разказа вчера важен фактор от тройната коалиция. Така отцепниците щели да постигнат отстраняване на царя от властта, смяна на сегашните жълти министри и публично признаване на парламентарната група, която ще се учреди днес.

Президентът ще назначава родното ФБР, четем в Новинар.

Обсъждането на второ четене на проектозакона на Държавната агенция национална сигурност (ДАНС) предизвика вчера лавина от недоволство сред депутатите от опозицията. Причина за разгорещените спорове се оказа член 8 от закона, който урежда въпроса с назначаването на ръководството на агенцията. В проекта е заложено, председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок от пет години. Това предложение е противоконституционно, бе реакцията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов по време на дебатите. Според него по Конституция премиерът отговаря за националната сигурност и даването на правомощия на Първанов означава отнемане на част от правата на Министерския съвет. Ако президентът назначава ръководителя на агенцията, само той има право да го освобождава, което означава прехвърляне на управлението на ДАНС на Първанов, бе мнението на Атанасов. Подобни бяха опасенията и на Яне Янев от ОДС. Според него този член от закона е капан за предизвикване на институционни кризи. За опасност от дисбаланс между институциите се изказа и депутатът от ДСБ Асен Агов. Абсурдо е на обсъждането да не присъстват президентът и премиерът, възропта и Иван Сотиров от ОДС. Първанов и без тези промени е иззел функцииите на правителството и парламента, категоричен бе той. Петко Сертов, който е бивш служител на Второ главно управление, ще е новият шеф на българското ФБР.  

Тихомир Безлов: Полицаите понякога отказват да регистрират престъпленията, казва за Новинар един от най-добрите анализатори на наркотрафика и българската организирана престъпност.

Говори се, че в София две групи се занимават с този престъпен бизнес, във Варна се споменава поне една. Друг е проблемът дали тя е точно варненска, или е с национален произход. Има такъв проблем с отвличанията - едно е отвличане с планиране като бизнес и друго е примерно да бъде отвлечен някой, защото дължи пари и това е някакво средство за натиск срещу него. Вероятно могат да се направят различни типове техники и мотиви за отвличане, но имайте предвид, че много малко се знае за това, защото обикновено основното изискване на една професионална група за отвличания е да не се тръси помощта на полицията. Преди години на 7-8 хил. откраднати коли 2/3 от тях се връщаха с откупи. Сега са по-малко. Като си представим при такава ситуация колко хора търсят и помагат на полицията, можем да прогнозираме как стои въпросът с отвличанията на хора. Процентът при тях е значително по-голям. В единия случай рискуваш някакво желязо, в другия - близък човек. Единични са случаите, за които знаем, и те обикновено са свързани с трагичен завършек. Да се опитаме да сметнем дохода, който получава една такава група. Ако приемем, че печели, колкото е случаят с Вилхелм Краус или Рубин Коцев, или с Венци Стефанов, то става дума за 200-300 хил. евро. Това означава, че една операция не им е достатъчна на година, ако са трима-четирима човека. И ако се сравни с бизнеса с автомобили, където пак се плаща откуп, виждаме, че те трябва да правят седмично по три-четири откупа, за да гарантират на бригадата доход от порядъка на 3-4 хил. евро на месец.

"Забележка" за градината, където деца гълтат хапчета, учудва се 24 часа.

Забележка ще има за директорката в детската градина, където 14 малчугани пиха дружно хапчета, без да ги забележи никой. "Директорката Богдана Иванова работи там от 20 г. и досега не е имало никакви проблеми, а според Кодекса на труда не можем да наложим по-сериозно наказание", обясни вчера зам.-кметът по образованието на София Йорданка Фандъкова

Студентите остаряха в очакване на кредити, не изненадва Стандарт.

Студентите ни ще взимат суперизгодни кредити за обучение. Те ще са с ниска или нулева лихва. Ако са отличници, може изобщо да не връщат парите. Заемите ще се отпускат от специално създаден фонд, финансиран от Евросъюза, през търговските банки. Ще е нужен само един подпис на кандидата. Няма да се изискват ипотеки, нито документи за доходите на родителите. Гарант ще бъде държавата. Обещанията на просветния министър Даниел Вълчев звучат като приказка за много от младите хора, които сега се чудят дали да ходят на лекции, или на работа, за да се издържат. Студентското кредитиране трябваше да стане факт още за тази учебна година. Проектът обаче се забута някъде по канцелариите на образователното ведомство. Нито главният му секретар, нито заместник-министрите знаят нещо за съдбата му Вълчев обаче обеща, че проектът ще бъде представен този петък във Велико Търново. Но засега никой не може да даде отговор на няколко въпроса. Първият е откъде ще дойдат парите? Образователният министър категорично заяви, че няма да иска от бюджета, а от ЕС. Той обаче не уточни кои са еврофондовете, които предлагат подобна мярка. Ако все пак се намерят пари, те ще минават през търговските банки. Трезорите обаче все още изобщо не знаят каква ще бъде тяхната роля. "Дайте ни проект и ще коментираме", заявиха няколко банкери пред "Стандарт". Третата въпросителна е кой ще гарантира студентските кредити. Защото правилата на валутния борд изрично забраняват това да е държавата.  

15-годишните със знания под средните за света, съобщава Дума.

Знанията на 15-годишните български ученици по природни науки ги подреждат на 42-а позиция в международната програма PISA 2006, в която са участвали над 400 000 ученици от 57 страни. В предишно изследване, но за четивната грамотност, българчетата са били на 32-о място от 42 позиции. Това съобщи вчера Светла Петрова, национален координатор за България на изследването. В него от 15 януари до 25 февруари са участвали 4600 осмокласници от 181 училища. Проучването има за цел да изследва знанията на учениците по природни науки. Според резултата с най-добри постижения са учениците от Финландия със среден бал 563 точки. България е на 42-о място с 434 точки. По този показател страната ни е в една група със Сърбия, Турция, Йордания, Тайланд и Румъния. Момчетата са постигнали среден резултат 426 точки, а момичетата - 443 точки. Изследването показва още, че България се отличава със сравнително голяма разлика между най-високите и най-ниските постижения на учениците. У нас най-високият среден резултат е постигнат в профилираните гимназии - 531 точки, следвани от професионалните - 420 точки, и средните - 414 точки. Школата, в които има прием с изпит, учениците са се представили по-добре, както и децата, които изучават 4 и повече часа седмично природни науки. От изследването става ясно, че 75,5 % от учениците учат с остаряло лабораторно оборудване. Петрова подчерта, че семейната среда оказва много силно влияние върху постиженията на децата в училище. Учениците на по-образовани родители и с по-висок социално-икономически статус имат по-високи резултати. Тази тенденция се наблюдава и в Белгия, Франция и САЩ.

140 лева за застраховка на масовите коли, изчислява Дневен Труд.

В разгара на кампанията по сключване на застраховка “Гражданска отговорност” цените на полиците за най-масовите автомобили се движат между 129 и 300 лв. в различните компании. Основните играчи на пазара обаче я предлагат по около 140 лв., което е с около 25 на сто повече от м. г. По-високи са и цените за рисковите шофьори.

Бъдещите работници намаляват, увеличават се пенсионерите, информира Дневник.

"Дупката" между поколенията се увеличава, дългосрочно все по-малко хора ще работят и ще издържат повече пенсионери, сочат прогнозите на Националния статистически институт. Експертът Иван Балев съобщи, че през 2010 г. на всеки 100 души, които излизат от работната сила, ще се падат само 73-ма, които да заемат местата им. През 2020 г. се очаква съотношението да се влоши на 100:69. Причината е бумът на раждаемостта през 50-те и 60-те години, последван от спад в средата на 90-те. Така изведнъж ще се пенсионира многобройно поколение, което няма да има с кого да бъде сменено. Сега у нас на 100 души, способни да работят, се падат 44 зависими от тях - деца, пенсионери, инвалиди, каза Балев. През 2020 г. на двама работещи ще се пада един, който не може да се труди. Увеличава се и "дупката" между младите и възрастните, каза експертът. През 2010 г. на 100 души над 65-годишна възраст ще се падат 74 деца под 16 години, а десет години по-късно - 67 деца, показват статистическите прогнози. Очакванията са още през тази година населението на страната да намалее с нови 40 хил. души. При това разчетите не включват емигрантите, които според експертни оценки са около 20 хил. души годишно.

Проститутките се изнасят, България се топи, добавя по темата Новинар.

Ако забраним проституцията, това ще доведе преориентирането на занимаващите се с бизнеса с проституция към сенчестия бизнес и до излизане на всички сводници и проститутки от България. Те ще се насочат към други държави от Европейския съюз, където има условия да реализират такъв тип работа. Това каза вчера Величко Гочев, експерт в Главна дирекция “Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция” към МВР, по време на дискусия за легализирането на проституцията у нас. Гочев допълни още, че в групата, която обсъжда закона, са пред дилема, защото ако се разреши платената любов, това ще предизвика отрицателна реакция в обществото. От друга страна, ако я забранят, това ще доведе до голям трафик на хора. Междувременно италианските медии съобщиха, че 19-годишна българка е новата Чичолина. Нашенката с артистичен псевдоним Чери била новата звезда в италианската порноиндустрия. Тя е последното откритие на краля на порното Рикардо Скики. Той е човекът, намерил Чичолина, Моана Поци и Ева Хенгер. Докато проститутките заплашват да напуснат страната ни, националната статистика разпространи и друга обезпокоителна новина. С близо половин милион души ще намалее България след десет години, ако страната ни запази отрицателния си прираст.

Вече мамят освен по GSM-а и на вратата, предупреждава 24 часа.

Дръзки мошеници пробват нови схеми. Парите са за “операция” на внука или за документи за “пенсия”. Телефонните измамници вече пробват нови схеми, алармираха читатели вчера. Мошениците вече звънели директно на вратата и прибирали пари от лековерни хора под различни предлози. Неотдавна вдовица от Горна Оряховица била ужилена от мним адвокат, потропал направо в дома й.

Продават шарани с полиция, научаваме от Стандарт.

Полиция пази евтините шарани ден преди Никулден. Заради цена от 4 лева за килограм търговци стигнаха до бой в Благоевград. В мелето край местния рибарник се включиха и десетки редови клиенти, дошли да си напазаруват за празника на по-тънки цени. Наложи се полицията да озаптява тълпата. "Блъсканицата е страшна. Причината е, че от тук до магазина шаранът скача с 2-3 лева", обясни собственикът на рибарника Никола Николов. Той е приготвил 40 тона, но се притеснява, че няма да стигнат. Стълпотворение има и край другите рибарници в страната. Търговци от големите градове пълнят цели камиони с евтина риба, която после препродават на двойна цена.

Отчитат тока на три месеца, информира Дума.

Икономиите на дружествата ще бъдат приспаднати от цената. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  ще позволи на енергодружествата да правят тримесечно отчитане на тока, за да се намалят разходите. Това ще започне след юли 2008 година, обяви шефът на регулаторната комисия Константин Шушулов. Според него обаче нито едно от електроразпределителните дружества няма готовност по-рано да премине към по-дългите срокове. Икономиите от тримесечното отчитане след това ще бъдат приспаднати от поскъпването на тока, обясни Шушулов. Бих се съгласил да има отчитане и на по-дълъг период, каза още той.

По-изгодно е да пазаруваме в Гърция, сравнява Монитор.

Напоследък се забелязва увеличение на пътуванията от югозападната част на България към Гърция с цел покупката на хранителни продукти и стоки за бита. Това е особено силно изразено в Пиринския край. Хората от Сандански, Петрич, Кулата и Благоевград вече предпочитат да си направят малка екскурзия до Гърция, като съчетаят приятното с полезното и обиколят тамошните магазини. Най-купуваните продукти от българите в южната ни съседка са олио, зехтин, захар, макарони, ориз, маслини, риба. При някои от тях, като зехтинът и рибата, цените са много по-ниски, отколкото на българските пазари. Евтини са също перилните препарати и изобщо битовата химия. Излиза изгодно, като се има предвид, че и цената на горивата е по-ниска, а само на 20 км от Кулата е първата гръцка бензиностанция. От някои наши градове дори се организират специализирани автобусни превози, чиято крайна спирка е до най-привлекателните пазари в северната част на Гърция. Обикновено това са “Алекс парк” край Серес, Lidl, GS и някои хипермаркети, разположени в покрайнините на Солун и Кавала. Изгоден за българските потребители е и пазарът в Солун, където цените на стоките по-принцип са едни от най-ниските в Гърция. Естествено търговците от южната ни съседка забелязват наплива от България. В магазините от северната част на Гърция голяма част от клиентелата е българска и това кара продавачите да се опитват да привлекат максимален брой купувачи от страната ни, като им предложат именно по-атрактивни цени на стоките. В някои магазини дори се позволява и плащане в левове. Всичко това навежда на мисълта, че в Гърция е по-евтино. Но дали в действителност това е така? С изключение на гореспоменатите продукти, които са най-предпочитани от нашенците, пазаруващи там, цените на продуктите от потребителската кошница са като цяло по-скъпи в Гърция, отколкото в България.

Новият курс в туризма: назад към българите, съобщава Дневник.

След като години наред се стараеха да привличат чужди туристи, за пръв път собствениците на хотели и агенции се обърнаха към българите. От Съюза на инвеститорите в туризма във вторник съобщиха, че предлагат 10% отстъпка от най-ниската договорена на едро цена за българите, които от 1 януари до 31 март си резервират почивка за някой от останалите месеци на годината. Офертата беше направена в началото на кампанията "България - рай за българите", организирана от "Травъл тв", която също цели да върне българските туристи в българските курорти. Инициативите започват на фона на все по-трудното запълване на хотелите в големите летни и зимни курорти, застроени през последните години. След борсата в Лондон през ноември стана ясно, че чуждите туристи за зимния сезон няма да са повече от миналогодишните, а в същото време легловата база в Банско, Пампорово и Боровец се е увеличила с 20%. Подобна е ситуацията и при летните курорти, в които не спира да се строи на фона на сериозния спад на основните туристически пазари - германския и британския, през последните два-три сезона. Това принуди и хотелиери, и туроператори да започнат да обмислят различни ценови схеми, за да върнат обратно онези българи, които започнаха да ходят на море в Гърция и Турция и да карат ски в Австрия и Италия на цени, подобни на предлаганите в големите ни курорти, но срещу по-качествен продукт.

Заливат ни коли от италиански морги, разкрива Монитор.

Хиляди италиански автомобили, предадени от собствениците им за вторични суровини, са внесени в България. Вместо да бъдат претопени или унищожени, те са били продадени у нас, съобщи сайтът на италианския седмичник “Панорама”. Според изданието Финансовата гвардия в Анкона е разбила международен канал за трафик на използвани автомобили, които отивали за вторични суровини само на хартия. Хиляди коли с италианска регистрация са били товарени на пристанището в Анкона, откъдето след това са отпътували през Патра, Гърция за България. Измамата на гърба на италианската държава била осъществена от 45 фирми, поддържащи “гробища" за стари автомобили в девет области в Централна и Северна Италия. Организиран по този начин, трафикът успявал да избегне и плащането на ДДС за износ на коли, тъй като транспортните средства преди това били обявявани като отиващи за вторични суровини, съобщи електронното издание за новини от Италия-ProntoSofia. Гумите и акумулаторите пък били обявявани за претопени от собствениците на въпросните автомобилни гробища.

Дете оцеля, падайки от 6-ия етаж, пише Дневен Труд.

12-годишната Божидара вчера смяташе, че вече живее втори живот. Момиче на 12 г. от Бяла Слатина полетя от 6-ия етаж на дома си, вися по въжета за простиране и по кабели, но оцеля. Отърва се само с уплаха и без особени наранявания. Чудо! Така местнита хора определиха невероятния късмет на шестокласничката Божидара Иванова, която в понеделник сутринта тръгнала да излиза от дома си в жк “Сребреня”. Метнала на гръб тежката ученическа раница и затърсила ключа от дома си. След като не го открила по джобове и рафтчета, излязла на балкона и се навела през перилата, за да извика на помощ някой съсед. Но раницата я повлякла и тя полетяла от терасата.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3984 |03.12.2007 Пресата на 4 декември . 1| 4262 |28.11.2007 Пресата на 29 ноември . 0| 3862 |27.11.2007 Пресата на 28 ноември . 0| 4207 |26.11.2007 Пресата на 27 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads