Реклама / Ads
0| 3949 |04.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 5 ноември

.
Вестниците пишат за центъра на София продаден от менте Бойко; за черен списък на болници, лекували по няколко пъти; за туристите – с 30% по-малко.
 

 

Летящ старт за Обама, оповестява Стандарт.

Америка ще има първия в историята си чернокож президент. Това прогнозираха още в полунощ водещите щатски социолози. Обама дърпа пред Маккейн с 53% срещу 42%, гласяха последните анкети на Галъп и в. “Ю Ес Ей Тудей”. Други проучвания обаче до последно посочваха крехка преднина от 7-8 % между конкурентите. Гласуването продължи до 1 часа българско време. Активността би всякакви рекорди и достигна 73%.

Пускат черен списък на болници, лекували по няколко пъти, пише 24 часа.

Здравната каса готви списък на болници, които са лекували едни и същи хора почти всеки месец. Това е косвен показател за качество, обясни директорът на касата доктор Румяна Тодорова. Черният списък обхваща специалности като кардиология, неврология, пулмология и други. Пациентите се засичат по ЕГН – едни и същи се въртят в определени болници през годината, сочат проверките на касата. В най-голямата частна болница в София например бил открит болен, лекуван през месец по 5 клинични пътеки. Сред тях са епилепсия, полиорганна недостатъчност след сърдечна операция – най-скъпата пътека с цена 14 000 лева, и ендоскопски урологични процедури. Търсим пациента да каже наистина ли е бил лекуван от всичко, уточниха от касата.

Центърът на София продаден от менте Бойко, осведомява 24 часа.

Още два нови парцела в идеалния център на София са продадени с фалшив подпис на Бойко Борисов. Измамата е станала по познатата схема с Петър Драшков. Това потвърди районният прокурор Иван Петров, който с криминалисти от МВР разплита случая. Общината е загубила нови 2,5 и 14 декара. Собственик е 67-годишна жена, а кражбата е организирана от бившата деловодителка от районния съд Даниела Малинова и адвокат Стефан Конакчиев. И трите сделки менте са вписани от един съдия. Има още пет такива парцела и затова отидох при Велчев, каза Бойко Борисов.

Туристите – с 30% по-малко, твърди Дневен Труд.

Тежка зима се е задала за българския туризъм, финансовата криза силно е стресирала мераклиите да карат ски по родните писти, признаха вчера туроператори. С 30 на сто по-малко са записванията на скиори от основните пазари за България, съобщи Ветко Арабаджиев, председател на Съюза на инвеститорите в туризма. Най-добре върви продаването на Боровец, но това “най-добре” е с 25 на сто по-слабо от миналата година по това време, съобщи изпълнителният директор на “Балкантурист” Недялка Сандалска. По информация на туроператори от Великобритания, Русия, Ирландия, Сърбия и други страни записванията на скиори като цяло за нашите курорти е с 45 процента по-слабо. Навалица има само по празниците – коледа и Нова година.

Взаимните фондове се свиха наполовина за една година, съобщава Дневник.

Взаимните фондове в България се върнаха с повече от година и половина назад, след като фаталният за капиталовите пазари октомври изтри една значителна част от активите им. През най-коварния месец за световните пазари от 21 години насам средствата под управление на фондовете са намалели с 21%, а на годишна база пазарът се е свил с 57 на сто, показват данните на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и компаниите. Общото намаление за последния месец е със 146 млн. лв., като основна част от него се дължи на срива на капиталовия пазар.

Държавата зове: Не теглете парите си за пенсия, цитира Новинар.

Телефоните на пенсионните фондове прегряват с въпроси на паникьосани осигурени граждани дали не е по-изгодно да изтеглят спестяванията си, научи "Новинар" от фондове. В момента заради кризата те отчитат спад в доходността си, което е нормално, обясниха експерти. Много възрастни хора звънели по няколко пъти на ден, обезпокоени за парите си. Те настоявали служителите във фондовете да им гарантират, че за спестяванията им няма никаква опасност. Хората, които имат пари в доброволни пенсионни фондове, по-добре да не ги теглят в момента, съветват от Комисията за финансов надзор. Причината за това е, че кризата ще свърши и доходността на фондовете ще се възвърне. Не се очакват и фалити на пенсионни фондове у нас, прогнозираха от дружествата.

Топлофикация-София затъна в епистоларния жанр, описва Пари.

Премиерът Сергей Станишев да реши общината или държавата ще получи контрола над столичната Топлофикация. Писмо с тази молба изпратиха софийският кмет Бойко Борисов и председателят на градския парламент Андрей Иванов до министър-председателя. Зовът за помощ идва на дневен ред след повече от тримесечна сага между Министерството на икономиката и енергетиката и Столичната община, по време на която така и не стана ясно в ръцете на коя от двете институции ще остане затъналото в дългове дружество. Освен че си прехвърляха топката, заинтересованите страни така и не дадоха категоричен отговор как ще протече отоплителният сезон за над 400 хил. домакинства и обществени учреждения.  

НДСВ предлага да се гласува в работен ден, пише Дума.

За да увеличим избирателната активност, е добре вотът да бъде преместен в работен ден. Това предложи вчера депутатът от НДСВ Яни Янев. "Предлагаме изборната кабина да бъде с три страни и да се превърне в истински смисъл в гише", каза още той. Според него въвеждането на гише ще предотврати и използването на техника, която произвежда изображения, чрез които след това вотът може да се регистрира и да бъде показван. Точно затова влизането в гишето с такива технически средства трябва да бъде забранено. Нямаме никакви други намерения, освен да се явим самостоятелно на изборите. НДСВ има достатъчно сили и възможности да се яви на изборите, защото смятаме, че такова явяване ще даде възможност на избирателите да изберат в по-чист вид политиката, за която работи НДСВ. Това каза по време на редовния брифинг на партията зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Той бе категоричен, че всякакви други спекулации са безпочвени.  

Спират от работа обвиняеми, информира Дума.

Ако обвиняем е привлечен за престъпление, свързано с професията му, той временно ще трябва да преустанови упражняването й до приключване на делото. Това предвиждат промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които са предложени от МС и бяха представени вчера от министъра на правосъдието Миглена Тачева пред депутатите. В тази група хора попадат например лекари и нотариуси, посочи Тачева. В подобна ситуация ще изпаднат и шофьорите, които са обвиняеми по дело, свързано с пътен инцидент. До приключване на делото те няма да могат да управляват МПС. В законопроекта на МС е предвидено още, ако възникне пряка опасност за живота и здравето на служителите, работещи под прикритие, дейността им да бъде прекратена веднага. Освен това в закона се предлага в разследващите органи да се включат и служители на МВР - т.нар. разследващи полицаи. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3952 |03.11.2008 Пресата на 4 ноември . 0| 3803 |02.11.2008 Понеделнишката преса на 3 ноември . 0| 5833 |29.10.2008 Пресата на 30 октомври . 0| 4099 |28.10.2008 Пресата на 29 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads