Реклама / Ads
0| 3985 |05.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 август

.
Вестниците пишат за буря и трус в държавата; за свиването на разходите; за обратното броене за Станишев.
 

Буря и трус в държавата, обобщава катаклизмите Дневен Труд.

Истински бури и трусове разлюляха вчера държавата. На второто си заседание новият Министерски съвет помете буквално като цунами решенията на правителството на Сергей Станишев. На мушката паднаха самолетите на властта, разходите на ведомствата, строежите върху заменени гори и т.н. В същото време и природата не пожали страната. Цяла Източна България бе разлюляна от мощен трус от пета степен по Рихтер.

Земетресение люля Източна България, порои удавиха Западна, продължава по темата Новинар.

Най-силното земетресение у нас от началото на годината – от почти пета степен по скалата на Рихтер, разлюля вчера Североизточна България, докато западната част от страната беше залята от поройни дъждове. Трусът, който уплаши хората по плажовете и вътрешността на страната малко преди обяд вчера, е с епицентър в Черно море, срещу Шабла, на около 41 км от Варна, съобщиха сеизмолозите. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център обаче разлюляването е било с магнитуд от 4,8 по Рихтер. Около 120 сигнала са постъпили на телефон 112, съобщиха от ръководството на специализираното звено. Хората от Добрич, Русе, Разград, Силистра, Варна и много други градове са изпаднали в паника и са напуснали сградите, в които работят или живеят. Кметовете на населените места обаче съобщават, че няма жертви или сериозни материални щети. Градоначалникът на Балчик Николай Апостолов вече назначи комисия, която да оцени щетите. Кметът на Каварна Цонко Цонев пък е разпоредил проверка на детските градини и училища в района. Засега се съобщава само за паднали мазилки на обществени сгради. Няма данни за пострадали сред хората, които в момента са в пещерите край Камен бряг. В Силистра явлението е усетено със сила от трета степен по скалата на Рихтер, обясниха от общината в града. От Геофизичния институт към БАН предупреждават, че тъй като трусът е в морето, може да се очаква по-силно вълнение на водата, но най-много до един бал. Не е възможно да се образуват високи вълни и цунами, тъй като Черно море е затворен воден басейн. Специалистите очакват и нови трусове през следващите няколко дни.

Правителството свива разходите си с още 15%, пише Дневник.

Министерският съвет ще свие разходите си с допълнителни 1.156 млрд. лв., съобщи финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков. Това ще стане чрез съкращаване с 15% на оставащите бюджети в министерствата и агенциите за втората половина на годината, в допълнение на 10-те процента свиване, заложено за целия бюджет 2009. Новият лимит ще обхване плановете за разходи през третото и четвъртото тримесечия, но няма да важи за Министерството на образованието, МВР, Министерството на правосъдието, БНТ и БНР. Целта е да се преодолее очертаващият се дефицит от 2.5 млрд. лв. в края на годината. Той е следствие на прогнозата, че през тази година държавата ще успее да събере 6 млрд. лв. приходи по-малко от заложените в закона за бюджета и недостигът не може да се преодолее чрез досегашните буфери, включително 10-процентното бюджетно ограничение. Обявеното в сряда свиване на разходите ще успее да покрие 46% от назряващия дефицит, обясни Дянков.

Борисов се отказа от новите самолети за властта, научаваме от Дума.


Държавата няма пари да изплаща лизинга на двата самолета, купени от правителството на Сергей Станишев за нуждите на властта. Това стана ясно на вчерашното редовно заседание на Министерски съвет. Кабинетът "Борисов" реши да прекрати договора, с който бяха закупени два еърбъса, които да обслужват президента, премиера, и председателя на Народното събрание. Документите по сделката, освен това, ще бъдат дадени на прокуратурата за проверка, обясни транспортният министър Александър Цветков.
По думите му купуването на машините било "икономически нецелесъобразно" в условията на финансова криза. Двата самолета струват 109 млн. лева. Според Цветков било ненужно и да се поддържа авиотряд с численост 90 души с годишна издръжка от 7 млн. лева. "Авиотряд 28" е специално създаден, за да обслужва държавните лидери, но новото правителство реши, че това не е рентабилно. До месец ще стане ясна съдбата на отряда.

Скъса ли се връзката на властта с бандитите ДАНС работи, казва в интервю за 24 часа анализаторът Стефан Попов.


- Сменя се върхът в ДАНС. Това събитие получи публична окраска с екшъна около заплахата от бомба - всички служители излязоха на улицата, а старият шеф остана в последните си часове сам в службата. Тръгнаха слухове дори, че заплахата не била автентична. Вие как го възприехте?
- Епизодът с бомбата е индикация за смешната ситуация, в която ДАНС се е поставила. Не е възможно най-мощната разузнавателна позиция в системата на институциите на държавата да се окаже жертва на тайно поставяне на бомба. Това не е провинциална гара, метро, магазин. Все едно утре Министерството на отбраната да докладва, че е завзето от вражеска армия - абсурд.
- Как го тълкувате? Има спекулации, че това било "легален" начин МВР да влезе вътре, преди старото ръководство да напусне?
- Не мога да си въобразя точно какъв мотив ще нагласи такава акция. По-скоро ми изглежда смешна. Не може ДАНС да привиква други служби да й помагат, след като има полицейски и разузнавателен ресурс.
- Защо според вас САЩ са отказали визита на г-н Сертов? Или както твърди неговият говорител, визитата не била отказана, а отложена.
- Ако е отказана, това е лош сигнал. Шефът на контраразузнаването в България и на този особен разузнавателен комплекс - ДАНС, трябва да бъде приет от всички западни разузнавателни служби. ДАНС внимателно се наблюдава от структури в ЕС и в САЩ.На нея възлагаха големи надежди, раздухани силно от премиера Станишев и не много споделяни от западните аналогични служби, които са изразявали по дискретен начин съмнения относно тази конструкция ДАНС. И в един момент, когато властта се сменя, е нормално да се отложи визитата. Но ако ДАНС се закрепи, ако се рационализира и стабилизира, следващият председател ще бъде по-добре приет. Освен ако няма персонални трудности. Много е добре ДАНС да се оглави от човек, който няма връзки с бившата ДС. ДАНС трябва да бъде интегрирана вътрешно в останалите структури за сигурност на страната, а не да се възприема като някакво особено животно, така да бъде и международно интегрирана, тъй като и страната ни е интегрирана в международни системи за сигурност. Да не говорим, че България няма този гигантски разузнавателен ресурс, тя трябва да ползва чужди информационни масиви.
- Оставката на г-н Сертов належаща ли беше?
- След толкова много публични скандали и шум около бъдещето на тази институция и толкова много прекършени напомпани публични очаквания за някакъв свръхрезултат не би било нормално въпреки 5-годишния мандат той да остане.

За Станишев вече започна обратното броене, казва в интервю за Дневен Труд Румен Овчаров.

- Всеки ден новата власт вади някакви данни, които са нелицеприятни за старата - че пътната агенция фалира, че строителството на АЕЦ “Белене” не е изгодно. Това притеснява ли ви, г-н Овчаров, че сте в София в разгара на летните отпуски?

- Това е обичайното следизборно говорене - предишните са виновни. Но управляващите започват да се сблъскват с реалностите и малко по малко да изтрезняват. Както виждате, вече не говорим за споразумение с МВФ и няма да се говори за актуализация на бюджета за т.г.
- Как ще коментирате това, че енергийните проекти, свързани с вашето име - АЕЦ “Белене”, “Южен поток”, “Бургас - Александруполис”, са подложени на преоценка?
- Да се преоценяват, е нормално, още повече че през последните две години бяха допуснати грешки и изпуснати предимства. Ненормално е това да се прави дилетантски и повърхностно, да се твърди, че няма технико-икономически анализ за АЕЦ “Белене”. Понеже правя ремонт вкъщи, ми попадна точно този анализ - презентацията, която през 2004 г. беше направена пред енергийната комисия в парламента от тогавашния министър на енергетиката Милко Ковачев. Готов съм да дам този документ на колегите, макар да съм сигурен, че има по-актуален. Компании като ЕОН, ЧЕЗ, РВЕ, ЕНЕЛ, “Електра бел” няма да кандидатстват за миноритарен дял в АЕЦ “Белене”, ако не са видели технико-икономическите данни за ефективността й.
Най-жалкото за България ще бъде, ако провалим “Южен поток”. Той е най-големият ни субективен успех. Успяхме да убедим и руснаците, и италианците, че за тях е по-добре вместо втора тръба по проекта “Син поток” до Турция, да изградят три пъти по-дълга нова до България по “Южен поток”.

Двама ексминистри отиват на прокурор, информира Монитор.

Двама от довчерашните министри ще бъдат дадени на прокурор заради злоупотреби с пари, обявиха вчера техните наследници Александър Цветков и Росен Плевнелиев, които оглавяват съответно транспорта и регионалното развитие.
По думите на Цветков причината ексминистърът Петър Мутафчиев да бъде взет на мушка е сделката за закупуването на двата правителствени самолета "Ербъс А319". Според транспортния министър взетите на лизинг машини не отговарят на изискванията, тъй като не могат да извършват междуконтинентални полети и не разполагат с необходимото оборудване. По-фрапиращото от проверката на сделката обаче било, че участник в организирания търг предложил значително по-изгодна оферта, която била отхвърлена. Така вместо да се купят два чисто нови аероплана от същия модел за по 42 млн. долара, министерството решило да осъществи доставката чрез посредник и в крайна сметка да похарчи по близо 55 милиона, или общо около 109 милиона за двата самолета. В случая посредник между ведомството и германския продавач се явява дружеството "Би Ей еър". На всичкото отгоре очевидно министерството си е правило сметките без кръчмаря, след като новото ръководство е установило, че не разполага със средства, предвидени за погасяване на лизинговите вноски. В петък трябвало да се внесат поредните 2,8 млн. долара, а пари за това нямало. Затова самолетите щели да се върнат на предишния им собственик, въпреки че досега държавата се е бръкнала 14 млн. долара за тях и още 800 хил. долара за обучение на пилотите. Така властта ще продължава да се вози на ветерана Ту-154 и по-компактния "Фалкон 2000". Финансовият министър Симеон Дянков пък увери, че при прекратяването на петгодишния лизингов договор за плащане на неустойки и дума не може да става.

БКП съди БСП за членския внос, твърди Новинар.

Следващата седмица председателят на БКП Владимир Спасов ще заведе дело в съда срещу БСП. С него Спасов ще иска възстановяването на целия членски внос, получаван от БСП, в полза на водената от него комунистическа партия. „Ще поискам членския внос, който тези разбойници изядоха или раздадоха на тези лекета да създават фирми и партии”, поясни Спасов. С иска, който ще подаде в съда, той фактически ще настоява за реституиране на цялото партийно имущество на комунистическата партия. Според Спасов имуществото на БКП е заграбено на два пъти чрез издаването на закони. През 1924 година по време на управлението на Борис III, когато е забранена партията и е конфискувано цялото й имущество. Както и през 1991 година, когато със закон е обявена за незаконна цялата собственост на червената партия и е отнета в полза на държавата. Поради това пред съда той ще поиска реално отмяната на тези два закона.

Радио "Дарик" ще бъде и телевизия, оповестява Дневник.


Компанията "Дарик радио" АД - собственик на едноименното национално радио, получи регистрация за телевизия "Дарик радио и телевизия", която също ще се разпространява с национален обхват по кабел и сателит. Това съобщиха от Съвета за електронни медии. "Радиото няма да спира излъчването си, идеята ни е да намерим още един канал, чрез който да продаваме продукта си," обясни програмният мениджър на "Дарик" Константин Вълков. По думите му пакетът от радио, телевизия и няколко интернет сайта, които "Дарик" вече притежава, ще привлече повече рекламодатели. В същото време на компанията няма да са нужни много средства за продуцирането на телевизионния канал. Намеренията на екипа са да пригоди радиопрограмата си и за телевизионно излъчване. Това няма да е особено трудно технически, а освен това почти всички от водещите ни през деня се изявяват като водещи и в различни телевизионни продукции, обясни Вълков. След време "Дарик" ще изгради изцяло ново студио за програмата си.

“Виктори” от Того за 2,80, а тук - 3,40 лв., изчислява 24 часа.

Родно "Виктори", изнасяно по документи за Того, Бенин, Коста Рика, Чили и Япония, се продава нелегално у нас по 2,80 вместо официалните 3,40 лв. Това установи проверка на "24 часа". Около 600 млн. лв. губи държавният бюджет годишно от контрабандата на цигари, сочат данните на "Булгартабак". Според официални данни само за последната година нелегалната търговия с папироси е отхапала още 9% от пазара у нас. Неофициалните данни сочат, че през последните месеци контрабандата е минала 30%. Въпреки всички мерки на "Булгартабак" да опази продукцията си от нелегален внос той процъфтява, като цигарите влизат обратно в България по различни контрабандни канали.



Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4109 |04.08.2009 Пресата на 5 август . 0| 3910 |03.08.2009 Пресата на 4 август . 0| 4182 |02.08.2009 Понеделнишката преса на 3 август . 0| 4004 |30.07.2009 Пресата на 30 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads