Реклама / Ads
0| 4122 |06.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 април

.
Вестниците пишат за аферата с претопяването на цял вагон с ордени; за това, че Станишев и сие ще са клиенти на Темида; за болниците - пак без пари.
 

Афера! Претопили цял вагон с ордени, възклицава Дневен Труд.

154 663 соцордени и медали е трябвало да бъдат претопени през 2005 г. по времето на финансовия министър Милен Велчев. Причината - задръствали Монетния двор. Тогавашният главен секретар на министерството Тенчо Попов не се съобразил с протестите на музейни работници. Малко след това обаче в интернет е обявена за продажба колекция ордени с начална цена почти 100 000 долара. Прокуратурата проверява Попов и за аферата с ордените. Той бил подозиран също, че е замесен в кражбата на Рибния буквар от музея в Котел.
Подозират Попов, че е поръчал кражбата на Рибния буквар
Арестуваният Тенчо Попов е бил заподозрян от прокуратурата, че е поръчал кражбата на Рибния буквар. Това разкри вчера пред “Труд” Борис Балев, обвинител в Софийската градска прокуратура. “Проверяваме внимателно тази версия”, обясни Балев. Вчера магистрати припомниха, че точно преди година екземплярът от първото издание на Рибния буквар от Петър Берон, е бил открит в нотариалната кантора на съпругата на Попов - Антоанета. Реликвата изчезна от музея в Котел през октомври 2008 г., а за кражбата бе обвинен Станимир Баджаков. След като задигнал историческата книга, 27-годишният антиквар чистосърдечно си признал, че я продал на Попов за 4000 лв. Вероятно заради влиятелния пост, който по това време заемал Тенчо Попов като зам. изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, при разплитането на аферата неговото име не бе споменавано от разследващите. Той, а вероятно и съпругата му Антоанета, са били разпитани само като свидетели. Антоанета е сестра на наказателния съдия от СГС Петър Сантиров, който миналия четвъртък също бе арестуван като посредник при даването на рушвета за бившия военен министър Николай Цонев. “Доколкото имам информация, Тенчо Попов е един от най-големите колекционери на монети в страната. Лично не го познавам. Никога и по никакъв повод не сме се срещали и разговаряли”, коментира вчера пред “Труд” министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. Професорът не успя да си припомни какви точно монети е колекционирал Тенчо Попов, но предположи, че вероятно става въпрос за древногръцки и древноримски.

Министър Цветанов към журналист: Вие вярвате ли на сто процента на българския съд?, цитира Дневник.

"Виждате как решават проблемите си подобни лица с повдигнати обвинения. Когато си откраднал или си участвал в корупционна схема за милиони, не е проблем да направиш богат някой съдия, прокурор, адвокат. Тъй че аз защитавам интересите на обществото и българските граждани, които очакват да има обективна справедливост. Вие вярвате ли на сто процента на българския съд?" Така вътрешният министър Цветанов отговори на въпроса на журналист по време на пресконференцията в Академията на МВР дали не се нарушават конституционни права с начина, по който се извършват арестите, и дали предварителното огласяване на позицията на МВР не е също натиск над съда. Министър Цветанов визираше обвинените в опит да подкупят следователя Петьо Петров - бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър В. Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Задържането им под стража на 1 април и най-вече репликата на прокурора Роман Василев към Цонев се превърна в център и на тази среща на Цветанов с медиите, въпреки че поводът беше националното съвещание на МВР.

Станишев и сие ще са клиенти на Темида, четем в Новинар.


"Станишев и сие, които са внасяли предложенията в Министерски съвет за скандалните заменки, също имат отношение по въпроса. Аз лично смятам, че Сергей Станишев носи вина, но по това ще се произнесе съдът." Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след откриването на Седмицата на гората в Пловдив. По различни оценки щетите от този вид разпоредителни сделки се оценяват между половин и няколко милиарда лева. Преди време Европейската комисия предупреди България, че може да бъде санкционирана заради оказването на неправомерна държавна помощ на купувачите на гори и земи на занижени цени. Той поясни, че е ясно, че бившият шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков не е единственият, който е нанесъл щети на държавата. В този смисъл от това, което е предадено в прокуратурата, се очаква да има и допълнителни виновници, каза Найденов. Експерти от ведомството са изпратили допълнителни материали в прокуратурата, която вече обвини за горските заменки и за разпоредителни сделки със земеделска земя Стефан Юруков и бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов.

Прокуратурата - към правителството, разсъждава Др. Драганов в 24 часа.

Hямам никакво намерение да защитавам бившия министър на отбраната г-н Николай Цонев - в последните 20 г. в министерството му и преди него (а вероятно и по негово време) се вършеха грандиозни далавери с имущество, отнемано от народа в продължение на десетилетия. Не мога обаче да не възроптая срещу действията на зам. градския прокурор г-н Роман Василев. Той се държа по-скоро като другаря Вишинский, ако някои от по-младите си спомнят за него. Та когато в годините на “големия терор” в СССР (терминът е на английския историк Робърт Конкуест) др. Сталин решавал, че еди-кой си е “враг на народа”, а НКВД отивало да го арестува, др. Вишинский (или някой от неговите хора) предварително му обяснявали, че той е “абсолютен престъпник и следователно - легни на земята”. И после съдът просто е бил длъжен да потвърди прокурорската теза, че арестуваният наистина е “абсолютен престъпник”, а не (примерно) ловък мошеник... Да, ама това е било в най-тоталитарната за всички времена на историята държава. И то на отминалия вече ХХ век. А пък, колкото и на др. В. (Василев или Вишинский) да не е известно, от три години и половина ние сме членове на Европейския съюз. Тук оставям настрана друг един прост факт - как е възможно маскирани и въоръжени до зъби лица да влязат в болница и да извършат “операция по задържане”? Доколкото знам, в лечебните заведения (а Военномедицинската академия е едно от образцовите такива) се правят само и единствено хуманни (и с хуманитарна цел) операции. Там например спасиха майка ми от лоша болест. Ами ако по време на свиждане с нея бяха прибрали и мен по този начин? Ми тя щеше да си се възгечне окончателно. Независимо - и въпреки - от иначе майсторското й лечение... Да се върна обаче на темата “България в ЕС”. А може би и още по-назад. Защото преподавам и в Юридическия факултет на Софийския университет и от колегите съм научил старото римско правило, че “всеки е невинен (сиреч, не е престъпник) до доказване на противното”. Това обаче комай вече не важи в България. Обратно - тук всеки е престъпник, щом полицията реши да го задържи (или да го “разпне”, пак според речника на г-н Василев). А на съда май наистина е оставено единствено “правото” да потвърди колко е права полицията.Така стигаме до “междинното звено” - прокуратурата.

КС забрани на кабинета сам да прекроява бюджета, съобщава Новинар.

Конституционният съд обяви за противоконституционни три от общо четирите спорни текста в закона за тазгодишния бюджет, които парламентът гласува в началото на миналия декември. Това се вижда от сайта на институцията, като решението е било взето миналата сряда. Още при гласуването на бюджета от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд, тъй като в сегашния си вид законът позволява правителството да променя бюджета без одобрение на парламента, което според тях е недопустимо. Подготовката отне на опозицията няколко седмици и делото бе образувано на 14 януари. Най-критикуваният от опозицията текст гласи, че при нови по-лоши прогнози за развитие на икономиката спрямо първоначално заложените правителството може да намали разходите по републиканския бюджет под утвърдения им размер. Недоволството на БСП произтичаше от това, че на практика кабинетът получава власт сам да променя параметрите на бюджета, без да иска разрешение от парламента. Въпреки че от самото начало правителството допускаше текстът да бъде обявен за противоконституционен, не се отказа от него.

Стотици хора задръстиха паспортните служби из страната заради личните документи, пише Дневник.


Опашки от хора, желаещи да подадат заявления за нови лични документи, се образуваха днес пред паспортните гишета в страната. В някои градове се оказа, че има срив в системата (Варна и Бургас) и това затруднява приемането на документите. В други населени места пък хората се струпали още от ранните сутрешни часове, като за технически проблеми не се съобщаваше, а обяснението беше, че напливът е прекалено голям. От МВР казаха, че ще проучат случаите и ще съберат данни от областните си дирекции. Над 100 човека чакали пред паспортната служба в Бургас предобед, съобщи "Фокус". От МВР съобщиха, че както във Варна, така и в Бургас има технически проблеми със софтуера. Вътрешният министър каза, че причина за срива във Варна е голямата натовареност на системата, тъй като от началото на издаването на новите документи - 29 март, на ден се обслужват по 12 000 - 13 000 граждани. Досега нормалното натовареност беше по 4000 - 5000 дневно, обясни вътрешният министър.

Ще протестираме, макар някои идеи да ни харесват, казва в интервю за Дневен Труд д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

- Още не е ясно кой ще е новият здравен министър. А на вас предлагали ли са ви поста, д-р Райчинов?

- Не (смее се), слава Богу, никой не ми е предлагал.
- Какво е първото, което трябва да направи новият лекар № 1, в ситуация на вече започнала реформа?
- Трябва да я продължи, и то с ясни стъпки, правила и прозрачност във всичко.
- Не се ли бавят промените? Уж след Нова година неефективните лечебни заведения следваше да са преструктурирани.
- Първите стъпки са направени. А те са доста сериозни. Изяснени са посоката и начинът на промените. Но здравеопазването е сектор, в който не може да се пипа грубо и бързо. Водещото, което трябва да се следва в тази система, е медицинската целесъобразност. Затова е необходимо да има конкретни стъпки, конкретни срокове и не по-малко важно е - гарантирано финансиране за една такава крупна реформа. Защото реформа без пари е ликвидация.
- Одобрява ли БЛС касата да работи с 350 болници и годишно от тях да се точат 400 млн. лв., както показват разчети на финансовото министерство?
- Започвам от последното - изчисленията на финансовото министерство са абсолютно грешни. Такова нещо няма. Не знам как са го сметнали, но 400 млн. лв. не може да изтичат. Това е огромна сума, за да се е изпарила някъде. Може би става въпрос за липсващи средства в системата? Но като за извършена дейност - сигурен съм, че не е така. А дали касата трябва да работи с 350 болници - такива са правилата в момента. НЗОК няма право на избор, защото не тя определя рамката. Така че с колко и какви лечебни заведения да се подписва договор, тепърва предстои да се решава. Има различни форми на регулация и трябва да се намерят най-подходящите. Тези, които действат в останалите европейски страни.

Болниците - пак без пари, установява Дума.

Все още не са изплатени дължимите суми за февруари на болниците в страната, а на някои малки - и за януари. За това алармираха от Асоциацията на общинските и частните болници у нас. От инициативния комитет на организацията призовават към съсловна солидарност всички свои колеги от държавните болници, общопрактикуващите лекари и специалистите да се включат в националния протест и да изразят своето несъгласие с провежданата здравна политика. Парите за февруари трябваше да бъдат преведени до края на март, но това не е направено. Преди Великден са били преведени парите за февруари на общопрактикуващите лекари. Днес лекарите в цялата страна протестират под различни форми. Протестни шествия и от граждани ще има в повечето малки градове, чиито болници са заплашени от закриване. Формата на протеста на работещите в столични лечебни заведения се изяснява. Протестните действия са в изпълнение на решението на 49-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз. На днешното редовно заседание на Министерския съвет се очаква да бъде обявено и името на новия министър на здравеопазването.

Идва терорист от Гуантанамо, изстрелял 7 куршума, информира 24 часа.

Българските специални служби вече са избрали един затворник от американската база в Гуантанамо, който да живее у нас, съобщи вчера дипломатически източник, пожелал анонимност. Става дума за 38-годишния Масум Абда Мохамед, етнически кюрд, роден в Сирия. Той трябва да пристигне до 2 седмици, като вероятно бъдещият му адрес ще бъде пазен в тайна. Масум е заловен през януари 2002 г. без документи с още трима араби на пакистанската граница. Той прекарва в Гуантанамо, облечен в оранжев гащеризон под номер 330, почти 8 години. Обвинен е като боец от групата на Осама бен Ладен, воювал за талибаните в планините Тора Бора. Името му било намерено в списък на хора, изкарали курсове по стрелба със снайпер, а имал и тренинг по експлозиви. Масум обаче твърди, че през целия си живот е изстрелял общо 7 патрона по време на обучението си за полицай в Сирия и че вероятно в списъка, намерен от американското разузнаване, става дума за друг човек с псевдоним Билал. “Отидох в Афганистан, за да си намеря булка и да се оженя, защото е по-евтино. Там жените излизат по 300 долара, а в Сирия са по 3000, и колкото и да работя, не мога да събера тези пари”, обяснява Масум. В досието му пише, че по време на престоя си в Кабул е присъствал на религиозни сказки на шейх Иса - емир на организацията “Египетски джихад” и един от мюфтиите на Ал Кайда. На един от разпитите в Гуантанамо питали Масуд дали участва в джихад? Той казал, че не знае какво е значението на тази дума и според него джихад е име на футболен отбор.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4181 |05.04.2010 Пресата на 6 април . 0| 4190 |31.03.2010 Пресата на 1 април . 0| 4204 |30.03.2010 Пресата на 31 март . 0| 4715 |29.03.2010 Пресата на 30 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads