Реклама / Ads
0| 4260 |06.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 февруари

.
Вестниците пишат за България в 10-те "най-най" според новата програма на властта; за внасянето на десетки хиляди работници според Масларова; за трънски баби, които стават милионерки.
 

Властта реди нова програма – България в 10-те най-най, възрадва Дневен Труд.

Правителството ще работи така, че до края на мандата му България да се нареди сред 10-те най-бързо развиващи се страни в ЕС, сред 10-те водещи по чужди инвестиции и сред 10-те държави в ЕС, най-напреднали по състояние на бизнес климата. Това е записано в проекта за актуализирана управленска програма на БСП, НДСВ и ДПС. Съветът на коалицията ще го обсъди на разширената сбирка този уикенд в Хисаря. На сбирката освен тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и заместниците им ще присъстват всички министри и шефове на парламентарни комисии от мнозинството. В проекто-програмата е записано, че до 2014 год. ще бъдат изградени 7 нови язовира, до 2013 год. приходите от туризма да достигант 6 млрд. евро, до 2009 год. 63 % от българите между 15 и 64 години да имат работа, а 75 хиляди души в селските райони да имат достъп до интернет.

Здравната каса само за бедните, пише 24 часа. 

Българите може да плащат с 2 – 3 % по-високи здравни осигуровки от догодина. Здравната каса пък щяла да работи като здравен фонд и да финансира лечението само на бедни и безработни. За останалите щяла да покрива само неотложната помощ. 10 лицензирани здравни фонда трябвало да поемат управлението на останалия финансов ресурс в здравеопазването. Това е един от вариантите за нова здравна стратегия, който съветът на коалицията ще обсъди в Хисар. Идеята идвала от ДПС, НДСВ и част от БСП. “Обсъжда се подобна идея, това е един от вариантите за демонополизация на здравното осигуряване”, коментира зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Всяко второ дете в педофилска мрежа, разкрива Стандарт.

Две трети от децата след училище сядат пред компютъра всеки ден. Повечето от хлапетата ползват глобалната мрежа главно, за да общуват с приятелите си и да се запознават с нови. Много малко от децата сядат пред монитора, за да свалят музика и филми, разказаха още от ДАЗД. Така в чата малчуганите чистосърдечно се представят. Възрастните обаче влизат бързо в "тона и проблемите им", заприказват ги и постепенно стават техни "виртуални приятели". Истински бум на педофилските атаки идва от сайтовете за запознанства, където недобросъвестните типове най-често си търсят жертви, обясни Ширин Местан. Въпреки родителските предупреждения обаче 10 на сто от анкетираните ученици са признали, че са ходили на среща с познати от чата. Виртуалните приятели били по-възрастни, отколкото се представяли. Децата признават, че непознатите имали лоши намерения в 21% от случаите, показва проучването.

Държавата запорира земя на “Кремиковци”, съобщава 24 часа. 

Държавата е запорирала земята на “Кремиковци”, за да бъде защитен комбинатът от продажбата му на парче, научи “24 часа” от изтичници в икономическото министерство. Възбраната на терените е наложена чрез държавните фирми, към които комбинатът е натрупал дългове. Преди седмица икономическият министър Петър Димитров каза, че само към НЕК и “Булгаргаз” задълженията са за над 11 млн. лв. Ведомството прибегнало към мярката, след като плъзнаха слухове, че собственикът на комбината Прамод Митал планира да продаде земята му от над 20 хил. дка. Според някои от версиите, той щял да я предложи на притежателите на облигации, които искат предсрочно връщане на отпуснатия заем от 325 млн. евро.

Разкриха съдия, забравил 90 дела, напомня Дневен Труд. 

Съдията от столицата Димитър Асенов “пропуснал” да напише мотивите си по 90 дела и присъдите му в момента висят – нито влизат в сила, нито могат да бъдат обжалвани. Сред ненаписаните дела има и от 2005 год. Смайващата цифра бе съобщена на заседание на Висшия съдебен съвет. Срещу съдията започна дисциплинарно дело. След приключването му ВСС ще реши как да го накаже. Най-лекият вариант е да му намали заплатата с 10 до 25 %, най-тежкият – да го уволни. Асенов от 5 години работи в Софийския районен съд.

Масларова: Ще внесем десетки хиляди работници, цитира Дневник. 

България планира да внесе хиляди квалифицирани работници за строежа на големите международни тръбопроводи и за АЕЦ "Белене", заради острия недостиг в страната, съобщи социалният министър Емилия Масларова. "Говорим за десетки хиляди работници предимно в строителството, енергетиката и туризма", обяснява тя в интервю за Ройтерс. Агенцията припомня, че чужденци предимно от Турция и Македония вече пълнят дупки по българските пътища и строят хотели и молове, но още от догодина трябва да започне работата по ядрената централа за 4 млрд. евро, а три транзитни тръбопровода за още милиарди са на хоризонта. Според Масларова бързо се изчерпват незаетите квалификацирани кадри и в групата на безработните остават само необразовани е необучени хора. Безработицата е под 7%, населението се топи, а емиграцията към Западна Европа и Северна Америка продължава, посочва Ройтерс.

България води с обиколка в ЕС по енергийна неефективност, четем в Дневник. 

България е енергийно най-неефективната страна в ЕС, твърди разпространеният в сряда доклад на Световния енергиен съвет. Енергийната интензивност (съотношение между по- треблението на енергия и равнището на БВП) на страната е оценена с коефициент 1.769 тпе (тон петролен еквивалент). Следващите в класацията са Словакия (1.368 тпе) и Естония (1.179 тпе). Средно за региона енергийната интензивност е многократно по-малка - 0.208 тпе. Според анализаторите потенциалът за увеличаване на ефектив- ността в новите страни - членки на ЕС, е много голям и това може да доведе до ускоряване на икономическия ръст.

ЕК иска по-ниски цени за SMS-и в границите на съюза, осведомява Дума.

Европейските мобилни оператори трябва да намалят цената за SMS-и и други услуги, свързани с обмяна на негласови данни, предаде EUobserver.com. Това трябва да стане, когато клиентите се намират на територията на ЕС, но не и на територията на своята държава. Европейският комисар по информационната сфера Вивиан Рединг вече заяви, че мобилните оператори имат срок до лятото да намалят цените на споменатите услуги. Ако не го сторят дотогава, ще ги принудя да го направят, добави Рединг. SMS-ите и другите услуги, свързани с обмяна на негласови данни, се използват най-често от хората в бизнес средите. Цената им в ЕС варира, но като цяло е доста висока. Например изпращането на един мегабайт информация от клиент, когато той се намира на територията на своята родна държава, струва средно един цент. Същата операция струва 5,24 евро, когато клиентът пътува на територията на ЕС.

Искат затвор за крадците на парно, уведомява Монитор.

С тлъсти глоби и до 3 години затвор да се наказват крадците на топлоенергия. Това предлагат от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство. Съгласували сме това предложение с всички фирми за дялово разпределение и те изцяло подкрепят тази идея, съобщи за "Монитор" шефът на асоциацията Тодор Кузманов. Още преди две години искахме да се въведе криминализация на кражбата на топлинна енергия, защото зачестиха сигналите за незаконно ползване на парно, но до реален резултат не се стигна, коментира Кузманов. За да влезе в сила това предложение обаче е необходимо да се направят промени в наказателния кодекс, добави той. В момента у нас с глоби и затвор се наказват само кражбите на ток. При кражба на ел. енергия първото наказание е глоба от 10 000 лв. или от 1 до 3 години затвор. При повторен опит затворът може да стигне 8 години, а глобата ­ 15 хил. лева., припомниха от електроразпределителните дружества. Юристите обаче са категорични, че идеята на топлинните счетоводители е абсурдна. Адвокатът на бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров, Марин Марковски обясни, че и в момента в Наказателния кодекс съществуват текстове, които инкриминират кражбата на топлоенергия.

Софиянци теглят по 60 000 евро кредити, известява Новинар. 

Средният размер на кредита, който теглят столичани от банките, вече е 61 545 евро, като за страната заемът достига около 50 000 евро. Това показват данните от анализ на консултантската компания Кредит Център за размера на теглените заеми през януари тази година. Това е с близо 10% повече спрямо размера на изтеглените кредити през най-силния за изминалата година месец ноември. Според анализаторите клиентите предпочитат вече и по-дългите срокове за изплащане на кредити. Според експертите това означава, че българите вече имат по-висока финансова култура и възможности да изплащат вноски по 700-800 лева месечно. Анализът сочи, че намалява делът на заемите със срок на изплащане от 10 години.

БСП с алтернативен бюджет за София, информира Дума.

Споделихме вижданията си за проблеми в София, които не се решават от Столичната община. Това каза пред ДУМА левият общински съветник Жельо Бойчев след среща на групата в градския парламент с Изпълнителното бюро и Висшия съвет на БСП вчера. Алтернативен бюджет за София за 2008 г. ще разработят червените общинари, съобщи Бойчев. Той допълни, че няма да подкрепят сега внесения за разглеждане, който по думите му не е съобразен с важни приоритети за София. Новите цифри се очаква да са готови до 28 февруари. Сегашните сметки за столицата не покриват проблемите в образованието, дефицитът на местата в детските градини, обясни Бойчев. Пред ръководството на партията той и колегите му от съвета са поставили и въпроса за концесионния договор със "Софийска вода". Съветниците са изтъкнали като катастрофален факта, че кметството е изгубило 48 млн. лв. по програма ИСПА. Администрацията явно не иска да се захване и с бумащината около отчуждаването на общински терени, през които трябва да минат нови колектори на водното дружество, коментира левият съветник. Подготвеният проект за бюджет на столицата е оставен на автопилот на общинската администрация и няма ясна визия за проблемите на София. В същото време лидерът на БСП и ръководител на кабинета Сергей Станишев подчерта, че правителството осигурява около 70 милиона лева повече средства в бюджета за 2008 г. в сравнение с бюджета на 2007 г. и към това още допълнителни средства за изграждане на околовръстните шосета на София и стартиране на проекти на Столичната община по оперативните програми. Съветниците пък допълниха, че са припомнили, че все пак Бойко Борисов е кмет на София вече две години и е запознат с тези проблеми.

Молове и казина по границата, предвижда Стандарт.

Малък Лас Вегас ще изникне по границата ни със Сърбия. Вече има планове за мотели, търговски комплекси, молове и дори казина. Бизнесмени броят луди пари за пустеещите ниви в 50-километровата ивица от браздата до Перник. Очаква се тя заедно с 50 км сръбска земя да стане свободна безвизова зона. Предприемачи обикалят местните баби и ги придумват да им продадат изгодно наследствените парцели, съобщиха за "Стандарт" общинари от Трънско. Цената в Пернишкия регион само за месец скочи с 20% и вече удари 235 лв. за декар. До лятото се очаква ново поскъпване с 20 на сто. Земеделската земя се харчи неочаквано добре и в Пернишко, потвърди директорът на Областната земеделска служба Радослав Радославов.

Слай стяга куфари за България, надява се Стандарт.

Силвестър Сталоун ще дойде в България до края на годината за снимките на нов филм. Тези дни слухът тръгна отново из кинаджийските среди. Причината: Слай подписа многомилионен договор с филмовата компания "Ню имидж", която произвежда продукциите си предимно у нас. Той ще бъде режисьор и звезда в два нови екшъна. Ще работи заедно с Дани Димборт, Ави Лернър, Ърнър и Тревър Шорт, продуцентите и на "Рамбо IV". Четвъртата част от кървавата сага за ветерана от Виетнам (25 млн. долара за 10 дни) просто плаче за пето продължение. На масата са и няколко варианта на сценарий за следващ и все така култов "Роки". "Очарован съм, че отново ще бъда с екипа, с който работих в два от филмите за Рамбо", е казал Сталоун при подписването. Така че шансът да видим звездата на родна земя е доста сериозен.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4487 |30.01.2008 Пресата на 31 януари . 1| 4248 |29.01.2008 Пресата на 30 януари . 0| 4029 |28.01.2008 Пресата на 29 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads