Реклама / Ads
0| 4001 |06.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 май

.
Вестниците пишат за самолета на икономиката, който стремително пада; за нарушения в документите на Юруков за регистрация на СДС; за плаж за хилядарка.
 

И кой враг респектирахме с този парад?, пита Божидар Димитров от страниците на 24 часа.

Нищо чудно, че армията се ползва с най-висок авторитет от всички държавни институции. Нали тя възниква дори преди държавата! За да има един народ държава, трябвало армията му вече да е отвоювала територия и успешно да я отбранява от тези, които искат да си я върнат. Или от други, които искат да я завладеят. Армията е гарант на спокойствието и успешното прогресивно развитие на един народ, опазвайки го от външни врагове. Това е валидно за всички земи и народи. Но трижди по-валидно е за българите, настанили своята държава върху най-оспорвания през вековете ъгъл на европейския континент. Затова още през Средновековието сме може би единственият народ, който има армия, базирана на принципа въоръжен народ, т.е. всеки физически здрав мъж е бил войник. Другаде армията е съставена само от аристокрацията или от определени групи население, ползващи се с по-особен статут. Само при българите човек, когото военната комисия не е взела на служба, се е чувствал дълбоко нещастен. Той не е могъл да се ожени дори, тъй като момите са казвали: "Него в казармата не го взеха, той иска семейство да върти." Затова българите така тачат празника на армията 6 май - Гергьовден.

Самолетът на икономиката стремително пада, констатира в Дневен Труд Лидия Шулева.

Лоша закономерност преследва БСП. Колкото пъти дойде на власт, дали ще изкара пълен мандат или не, кризата в държавата е сигурна. И този път въпреки доброто финансово положение, в което завари страната през 2005 г., и позитивните инвестиционни нагласи след влизането на България в ЕС, управлението, доминирано от БСП, е на път да направи поредния трети опит да срути държавата. Когато управляваш по инерция, на автопилот, и икономиката е във възходящ тренд, нещата са относително лесни. Сложно се оказа в ситуацията, в която трябваше да се мине на ръчно управление, да се вземат бързи и адекватни решения, за да не катастрофира самолетът. Ако продължим с полетната аналогия, ще прочетем в бордовия дневник, че първите симптоми за отклонение от курса не са разчетени - напротив, докладвано е, че няма никаква опасност и дори смело са предприети действия за изразходване на огромна част от резервното гориво - над 5 млрд. лв. се изхарчиха само през декември. Някой да е разбрал за какво отидоха тези милиарди? Тогава от опозицията предупреждавахме, че парите от преизпълнението на бюджета трябва да бъдат спестени, защото светът е обхванат от криза, а българската икономика е особено чувствителна и уязвима, но предизборните харчове се оказаха по-важни. Втората грешка - приемане на бюджет в пълно несъответствие с развитието на световната криза и без отчитане влиянието и върху българската икономика.
Резултат - в края на първото тримесечие на 2009 г. контролните уреди в пилотската кабина на Министерството на финансите засвяткаха в червено и отчетоха - бюджетът е издънен. Преди 2-3 седмици ние от БНД предложихме корекция в курса на полета - три прости мерки - намаляване на разходите минимум с 20%, споразумение с МВФ и влизане в “чакалнята” на Еврозоната. По отношение на първата препоръка сякаш има някаква нагласа за прилагане, но за съжаление липсват яснота и прозрачност, които да гарантират реално изпълнение. Късното вземане на това решение означава, че бюджетите трябва да бъдат орязани с много повече от 20%, тъй като една трета от разходите на годишна база вече са направени.

Половината банки отчитат спад на депозитите от граждани, пише Дневник.

Парите на гражданите, които са решили да влагат в банка, отиват при големите играчи в сектора. По-малките банки (според размера на активите) трудно удържат на конкуренцията в депозитната надпревара. Това показват данните на БНБ към края на март 2009 г. Кредитните институции от топ 10 по привлечени депозити на домакинствата (това са в общи линии и най-големите по размер на активите) обърнаха ръстовете в положителна посока в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Тогава системата претърпя отлив на депозанти и изтегляне на средства както от домакинствата, така и от фирмите и половината банки в топ 10 отчетоха намаление на средствата, а другата половина беше с минимални ръстове между 0.6 и 2%. За първото тримесечие на тази година само две банки сред десетте са с намаление на депозитите от домакинства (виж таблицата) спрямо края на декември 2008 г. В сектора обаче от 30 кредитни институции и клонове на чужди банки половината отчитат намаление на депозитите от граждани. Спадовете са между -22% (БНП "Париба", клон София) и -0.61% (Банка Леуми Румъния). Намалението е основно сред по-малките банки, които трудно успяват да се конкурират с по-големите в борбата за привличане на депозити. Някои от тях се включиха в депозитната надпревара на по-късен етап. Не бива да се подценява и ролята на рекламите и периодичното пускане на промоционални кампании с по-високи лихви по депозити, които привличат вниманието и парите на клиентите. В общи линии банките, обявяващи най-често промоции и с най-високи лихви на пазара, са привлекли и най-много средства - между 26 млн. лв. и 273.3 млн. лв. сред топ 10.

ЦИК откри нарушения в документите на Юруков за регистрация на СДС за изборите, съобщава Дневник.

Централната избирателна комисия за провеждане на изборите за европарламент е признала 14 100 подписа от необходимите 15 000 за регистрация на СДС за евровота, която беше внесена от бившия лидер на СДС Пламен Юруков и бившия главен секретар на партията Пламен Радонов. Това научи "Дневник" от Юруков и източници от СДС. Представители на ЦИК потвърдиха, че е открит пропуск в документите, но заявиха, че комисията не е имала изрично заседание по темата. Ако комисията върне документите, вносителите имат три дни, за да нанесат поправки. Миналия четвъртък Радонов и Юруков внесоха в изборната комисия 18 хиляди подписа и депозит от 50 хил. лв. След справка в ГРАО обаче ЦИК установила, че необходиимите 15 хиляди подписа не са събрани, защото част от подписалите се имена участват и в списъци за регистрация на други партии.Заради внесения в ЦИК документ Юруков и Радонов бяха изключени от СДС миналия петък. Двамата обаче смятат, че заседанието е нелегитимно, защото новото ръководство на СДС все още чака решение на СДС, с което да бъде вписано. От ръководство на партията пък обявиха, че събраната от Радново и Юруков подписка е фалшива. И отново повториха, че има решение на Националния съвет на СДС - разширеното ръководство, за явяване на изборите в рамките на "Синята коалиция".Пред "Дневник" Пламен Юруков повтори, че в новия устав на СДС няма текст, който да урежда изключване от партията, а "прекратяване на членство". Такова решение обаче може да вземе единствено общинската структура, в която членува, а не Националния съвет. Попитан дали е използвал фалшив печат при подаването на документи в ЦИК, каквото е едно от обвиненията към него, бившият лидер на СДС каза, че има права, защото е титуляр и ако иска може да направи десет печата на СДС.

Първанов с критики към новия закон за отбраната, информира Новинар.

Президентът Георги Първанов още днес ще подпише указ за обнародването на новия Закон за отбраната, въпреки че си го е представял „малко по-различно”. Това стана ясно вчера след парада по повод Деня на Българската армия. Заради несъгласие с подготвяните проектореформи, които орязваха правомощията на президента като върховен главнокомандващ, още през септември миналата година държавният глава се закани да наложи вето над закона. Впоследствие текстовете бяха променени. Вчера военният министър Николай Цонев заяви, че е получил уверение от президента, че ще подпише указа за обнародването на закона. Пред журналисти Първанов сподели, че той може да бъде солидна основа за по-нататъшното развитие на Българската армия. По думите му обаче има някои моменти в закона, които трябва да се обмислят по-внимателно при изпълнението му. „Що се отнася до гражданския контрол, аз си го представях малко по-различно – не както е заложено сега в закона. Сега е по-скоро политически контрол или крие риск от политически контрол, дай Боже да не съм прав”, допълни президентът. В словото си по време на парада Първанов заяви, че страната ни има въоръжени сили, които са в състояние да гарантират военната ни сигурност. По думите му обаче армията ни трябва още да работи за „постигане на пълна оперативна съвместимост със силите на НАТО”.

Йосич поръчал убийствата на Пантев, Доктора и Самоковеца, описва Новинар.

Сръбският наркобос Сретен Йосич е замесен в организирането на убийствата на няколко български босове от подземния свят, сред които Поли Пантев, Косьо Самоковеца и Иван Тодоров–Доктора. Това сензационно беше съобщено вчера от няколко сръбски издания, позоваващи се на анонимни източници от съда и полицията. Според информацията органите на реда в Сърбия смятат, че задържането на Сретен Йосич може да разкрие и много от убийствата на мафиотски босове от последните десетина години, свързани с контрола върху кокаиновия наркопазар по пътя от Латинска Америка до Европа.
Според публикациите няколко български ъндърграунд босове са попаднали в черния списък на Йосич и са убити от професионални куршуми на Карибите, в България и Холандия. Според сръбските медии някогашният лидер в българския престъпен свят Поли Пантев измамил Сретен Йосич през март 2001 г. с близо половин тон кокаин, който контрабандирал в Европа. Досега се смяташе, че потърпевши са били хора от колумбийската или руската мафия. Впоследствие Пантев е застрелян на остров Аруба с 4 куршума в лицето от неизвестен мъж. Убийството и до днес не е разкрито.Сръбските вестници подозират връзката на Йосич и със смъртта на „картофения” бос Константин Димитров-Самоковеца, последвал съдбата на Пантев две години по-късно – през 2003 г. в Амстердам. По това време Йосич вече е екстрадиран от българските власти в Холандия, но бизнесът му в България се контролира от неговия партньор Ненад Миленкович.

Анасонът поскъпна, лекувал свински грип, оповестява 24 часа.

Анасонът, който доскоро в Китай се търгуваше по 1,3 долара за килограм, рязко повиши цената си на 2,1 долара, предаде ДПА. Скокът е с над 50%. Причината е, че според китайците растението има противогрипни свойства. Поради това търсенето му нараснало неимоверно след разпространението на вируса на свинския грип по света. Екстракт от анасон имало и в препарата тамифлу, който засега се оказва едно от малкото противодействия на новата зараза. В България анасонът е известен главно с противовъзпалителните си свойства. Народната медицина го използва за лечение на кашлица, болно гърло и стомашно-чревни проблеми. С анетол, извлечен от анасон, се правят популярните напитки като мастика, анасонлийка, йени ракъ, арак, самбука. В перното и другите видове пастис се използва главно китайски звездовиден анасон.

Вирусът на свинския грип, който вече официално се нарича А/H1N1, до момента е засегнал 23 страни по света. Последната е Швеция, където вчера бе регистриран първият случай.

Вземаме плаж за хилядарка, известява Стандарт.

 Дават плаж под наем за малко над хиляда лева на година. Търгът на строителното министерство за временен стопанин на ивицата Райския залив стартира при минимална цена от 1282 лева за година. Плажът край Созопол е с площ от 805 кв. м. В цената е включен ДДС, а срокът на владеене според конкурса е до 31 декември 2013 г. Тръжните документи за конкурса струват почти толкова, колкото и годишният наем. Кандидатите плащат за участие по 1000 лв., става ясно от обявите в сайта на строителното министерство. До края на май трябва да станат ясни новите собственици на над 40 плажа, които ще бъдат отдадени от държавата под наем заради липса на концесии. Договорите за наеми ще бъдат за срок до 5 години, но контрактите могат да бъдат прекратени и предсрочно при готова концесионна процедура, обяви строителният министър Асен Гагаузов. Кандидатите за стопани на ивиците ще наддават на тайни търгове. Най-скъпо е оценена ивицата в курорта Златни пясъци. За плажа с обща площ от 130 845 кв. м държавата е обявила минимална цена от 1,859 млн. лв. с включен ДДС.
Сред атрактивните ивици за отдаване под наем са тази в Елените - при цена от едва 100 942 лв. годишно за 24 365 кв.м. Наематели се търсят и за плажовете в Балчик, Бяла, Каварна, Равда, Созопол, Обзор, Ахелой, както и за къмпинги по родното Черноморие. Въпреки кризата и новите изисквания поне половината от площта на плажовете да остане свободна от чадъри за опъване на хавлии от туристите очакваме кандидати за повечето ивици, обяви Гагаузов.

Пускат метрото за вечното дерби, съобщава Дневен Труд.


Новичка станция на метрото откриват утре, а в събота върху й надвисва лавина от запалянковски заплахи. Ще трошат ли футболните фенове? Ще има ли бой? Най-новата отсечка от “Младост 1” до стадион “Юнак” отваря ден преди вечното дерби ЦСКА - “Левски”. Лентата ще пререже кметът Бойко Борисов утре, а двубоят е в събота на “Васил Левски”. Само на 20 м от стадиона се намира първата метростанция от линията - на традиционно сборно място за фенове.“Предвидили сме го. Ще бъде издадена заповед час преди, по време и около 2 часа след мача, на метростанцията няма да се допускат пътници да влизат, само ще излизат”, успокои шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев. Най-новата отсечка на софийското метро - от стадион “Юнак” до “Младост 1”, ще бъде открита утре, ден преди вечното дерби ЦСКА - “Левски”. Най-големият мач в родния футбол е на Националния стадион “Васил Левски” в събота от 17,45 ч. Първата метростанция от линията е на около 20 м от арената.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4253 |02.05.2009 Пресата на 2 май . 0| 4208 |29.04.2009 Пресата на 30 април . 4| 5349 |28.04.2009 Пресата на 29 април . 0| 4407 |27.04.2009 Пресата на 28 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads