Реклама / Ads
1| 4434 |08.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 август

.
Вестниците пишат за цунамито, което глътна цял град; за това, как държавата най-после призна, че има спекула; за поскъпването на храните; за паниката по аптеките; за медиците, които не искат компенсации; за българите - негри на Европа.
 

291 л/м2 = 8 мъртви, издирват 15 За четири часа се изля вода, колкото за половин година, изчислява дебита 24 часа.

Дъжд като в библейския потоп се изля оная вечер над гр. Цар Калоян край Разград. 291 л на кв. м, което се равнява на дъждовете, които падат у нас за половин година, препълни два микроязовира и приливната вълна с височина от 6 метра заля Цар Калоян, с. Писанец и пътя Русе-Варна. 6-има души са били удавени, 4-ма са обявени официално за изчезнали, но според местни в неизвестност са общо 15 души. Други двама - свещеникът в русенското село Нисово и мъж в Монтана също загинаха от обилните дъждове. В Писанец няма жертви, защото хората успели да се евакуират, но са удавени хиляди животни, разрушени са къщи. Втора приливна вълна тръгна след обедните валежи от още 111 л/кв. м. Няма съоръжение, което да може да издържи подобна вълна, казаха от Гражданска защита.  

Цунами глътна град, ужасява се Стандарт.

Вълна убиец помете цял град. Цунами два пъти удари Цар Калоян за 12 часа. Стихията погуби шестима, десетки още се издирват в сринатите и наводнени 300 къщи. Рухнала стена на язовир отприщи водата към градчето край Разград още в понеделник вечер. 6-метрова вълна подмяташе коли и животни като сламки, разказаха оцелели. Докато спасителите търсеха изчезнали майка с дете и ранени в тинята, връхлетя второ цунами от язовира. Всеки втори в града остана без покрив, стотици семейства потърсиха подслон в местното училище. Половин България бе под вода вчера. Потопът взе още две жертви. Свещеник се удави в Русенско, мъж в Монтана загина заклещен в мазето си. Водният ад спира днес, обещаха синоптиците.

Поне 7 жертви в Разградско след чудовищен порой, добавя детайли Сега.

Причината за трагедията е рекордното количество валежи, изсипали се за 8 часа в Цар Калоян. Според метеоролозите вчера там са паднали 291 л/кв.м. По принцип това е половингодишната норма за тоя регион. Голямото количество дъжд доведе до преливането на 2 язовира и няколко рибарника. Стената на язовир "Езерче 2" не издържа и се скъса. Така се образувала над 2 метра висока вълна по р. Хлебаровска, която буквално помела градчето. Според министерството на бедствията и авариите нищо не е могло да предотврати трагедията. Проверка на "Сега" обаче показа, че през 2005 г. р. Хлебаровска е била описана като потенциално опасна. След наводненията през онова лято хората на Емел Етем отпуснали на кмета на Цар Калоян, който е от ДПС, над 600 000 лева за предотвратяване на други бедствия. Не е ясно как точно са похарчени тези пари. Вчера в Цар Калоян пристигнаха президентът Георги Първанов, социалният министър Емилия Масларова и министърът на бедствията Емел Етем. Те обещаха държавата да помогне на пострадалите с подслон, храна и пари. Рекордни валежи вчера имаше и в Монтанско и в още няколко области в страната.

Управниците хукнаха при пострадалите, поставя качулката след дъжд Дневен Труд.

Веднага след като научиха за трагедията, политиците обуха гумени ботуши, метнаха се на мерцедесите и отпрашиха към пострадалия град. Президентът Георги Първанов замина спешно, за да се запознае на място с щетите от наводнението и обявеното бедствено положение. Това съобщи заАгенция “Фокус” Бойка Башлиева, прессекретар на държавния глава. “Труд” попита президентството дали заради кризисната ситуация Първанов ще свика Консултативния съвет по национална сигурност, но не получихме отговор до редакционното приключване на броя.

Ще накажа полицаите, които пуснаха Максим, казва в интервю за Стандарт комисар Павлин Димитров.

По този въпрос вече има досъдебно производство. Много рано е да се говори за заключение на вещите лица, особено по техническата експертиза. Необходимо е време. Става дума за тежко произшествие, трябва много внимателно да се подходи. На този етап нито аз, нито някой от разследващите биха се ангажирали да кажат каквото и да било. Скоростта е въпрос вече на автотехническите експертизи. Маршрутът, по който е пътувал Стависки, е бил сух, нo трафикът в този участък е доста натоварен. Първоначалната ни информация е, че автомобилът е напуснал своята лента за движение и е навлязъл в насрещното платно. Лично с Максим не съм говорил, така че не знам какъв алкохол е употребил.Една от информационните агенции рано в понеделник сутрин посочи, че промилите алкохол в кръвта на Стависки са 1,20. Тези данни обаче не са от полицията. Официално дрегерът е констатирал 1,18 и само половин час след това е взета кръвна проба за химически анализ, която показва 1,10 промила.Максим се е движел плътно зад друг автомобил без необходимата дистанция и заради това е спрян и предупреден да спазва Закона за движение по пътищата. Служителите, които го спрели, твърдят, че не е направил нарушение. От медиите разбрах, че има свидетели, които са видели как Максим е извършил нарушение. Ще бъда благодарен, ако очевидците ми предоставят официално тази информация. Ако тя се окаже вярна и служителите са ме излъгали, ще ги накажа.

Медиците не искат компенсации, информира Новинар.

Медиците няма да съдят България, не са искали политическо убежище от Франция и не настояват за изплащане на компенсации за годините, прекарани в затвора. Това заявиха категорично пред бТВ д-р Здравко Георгиев и Снежана Димитрова. Медицинската сестра подчерта, че никога не е казвала, че ще съди някого, не е разговаряла с френски адвокати и няма да емигрира. Само преди дни синът й Ивайло Николчовски обяви, че държавата трябва да изплати обезщетения на медиците за всеки ден, прекаран в затвора. Снежана обаче отрече тези думи и благодари за грижите към тях. От никого нищо не желая, просяк не съм бил никога и няма да бъда, заяви от своя страна д-р Здравко Георгиев.

Каварна даде по 5 бона на медиците, радва ги Монитор.

Община Каварна отпусна по 5 000 лв. на всеки от седемте медици, които се завърнаха от Либия. Това съобщи за "Монитор" кметът на града Цонко Цонев. Решението е взето на сесия на общинския съвет вчера по предложение на градоначалника. Според кмета на Каварна Цонко Цонев предоставянето на финансовите средства е начин да бъде изразена солидарността и подкрепата към медиците, които в момента са особено важни за тях. Той призова и други общини да подкрепят инициативата. По-рано вчера една от сестрите, Снежана Димитрова заяви пред бТВ, че никога не е казвала, че ще съди някого. Българската държава стигна предела на грижите си за нас, заяви Снежана Димитрова и благодари на България, Европейския съюз и Франция. Снежана Димитрова отрече да е водила разговори с френски адвокат. Тя уточни също, че няма намерение да търси убежище извън България и че няма информация някоя от другите сестри да има подобни намерения. Д-р Здравко Георгиев пък бе категоричен, че от никого нищо не иска и няма намерение да се превръща в просяк. "Ние очакваме просто повече помощ и аз мисля, че заслужаваме тази помощ. Има си други начини, това ни го казаха и европейците, които участваха в преговорите, защото винаги и те са подчертавали, че както жертва на целия този цирк в продължение на осем години и половина са децата, така сме жертва и ние", заяви д-р Георгиев.

Държавата най-после призна, че има спекула, установява Сега.

След шоковото поскъпване на почти всички хранителни стоки през последните седмици комисията "Антиспекула" най-сетне успя да се събере вчера и да установи очевидното - стоките в магазините поскъпват и заради спекула. "Има явни елементи на спекулативно поскъпване на някои стоки, но при други има обективни причини като международните цени", заяви Веселин Божков, зам.-шеф на КЗК и член на Комисията за наблюдение на цените. Сред факторите Божков нареди и нарастването на работната заплата. Членове от комисията дадоха и примери за спекула. Няма причина за увеличение на цената на олиото, защото в момента се преработва слънчоглед от миналата реколта. Огромните разлики в цените на брашното също създават съмнения за спекула. Комисията ще се бори със спекулата, като информира търговците как вървят цените в ЕС и съобщава на потребителите в кои райони на страната храните са по-евтини.

Храните поскъпвали заради високите доходи, установява Новинар.

Повишените доходи на населението са една от причините за поскъпването на хранителните продукти, установи вчера Междуведомствената комисия за наблюдение на цените, която заседава в икономическото министерство. Природните бедствия - сушата, пожарите и наводненията, в началото на лятото пък са първата и основна причина. Изводите на комисията съобщи за "Новинар" Павел Кърлев, който е представял Федерацията за защита на потребителите. По настояване на неправителстевената организация във формулировките на трето място е записано, че има и спекулативно увеличение на цените. Такова е и становището на синдикатите, което бе разпространено вчера със специална декларация. Според КТ "Подкрепа" е очевидно спекулативното поскъпване на стоки, чието производство е от миналогодишни суровини. Българите няма да понесат "европейски цени" на основните хранителни продукти, са категорични от синдиката. Според експертите цените се вдигат и заради увеличаването на туристите от съседни страни и ЕС. Консултативната комисия ще препоръча на правителството да внесе зърно за попълване на Държавния резерв. Ситуацията ще бъде овладяна чрез импорт на приемливи цени и в необходимите количества, като се закупят включително от страни извън ЕС. Недостигът на царевица ще бъде преодолян чрез закупуването й от Интервенционната агенция на Унгария и внос от Украйна. Комисията ще поиска и безмитен внос на зърно в страната като мярка за справяне с недостига на храни и поскъпването им. Синдикатите настояват да се деблокира Държавният резерв, но Европейската комисия няма да разреши това, е заявил представител на Брюксел на заседанието.

Кабинетът овладява цените на зърното, обещава Дума.

Министърът на икономиката и енергетиката да внесе предложение в МС за попълване на Държавния резерв чрез внос на зърно. Това е едно от решенията, което взе вчера Държавно-обществената консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените. Тя бе свикана по разпореждане на премиера Сергей Станишев. По-рано през деня той разговаря с министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров, на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и зам. министър Светла Бъчварова. С тях бяха обсъдени възможните мерки, които държавата може да предприеме на пазара на зърно и състоянието на цените. Недостигът на царевица може да бъде преодолян чрез закупуването й от Интервенционната агенция на Унгария и внос от Украйна. Димитров обяви пред БНР, че вече се водят преговори за внос на царевица от Унгария. Търгът там ще е на 28-29 август. Набелязано е Държавният резерв да внесе пшеница от Украйна или Южна Америка, каза още той. Вносът от Украйна обаче трябва да е политическо решение, тъй като там има забрана за износ. При необходимост правителството ще вземе и други мерки за окуражаване на внос на фуражи, както и за нуждите на хранителната индустрия с цел нормализиране на цените. Димитров ще възложи спешна и масирана проверка от Комисията за защита на потребителите за коректното обявяване на цените от търговците. По време на срещата Бъчварова представи данни за добива на зърно, като според нея количеството хлебна пшеница у нас е достатъчно за осигуряване баланса, за фураж и семена. Близо 40% от него обаче се съхранява в рискови складове и има опасност да влоши качеството си. През 2007-а са произведени 2,2 млн. т пшеница, а остатъкът от 2006 г. е 150 хил. тона. Според членовете на комисията основните причини за скока на цените са климатичните аномалии и свързаните с това очаквания за недостиг на някои стоки, нарастването на потреблението в резултат на повишените доходи от началото на годината, увеличаването на туристите, ръста на цените на хранителните стоки в Европа и в света, цените на петрола и вероятността от спекулативно повишаване, включително елементи на неформални картелни споразумения.

Молим Брюксел за внос на зърно без мито, сочи разковничето 24 часа.

Цените скачали заради туристи и повишени доходи. Разрешение от Европейската комисия за безмитен внос на зърно от държави извън общността ще поиска страната ни, за да се справи с последствията от лошата реколта и отражението й върху цените. Мярката е една от набелязаните вчера от комисията "Антиспекула", научи "24 часа". По искане на премиера Сергей Станишев тя се събра извънредно в сградата на икономическото министерство, тъй като неин председател е министър Петър Димитров.

Парното стресира със суперсметки, пише Дневен Труд.

Стотици абонати на “Топлофикация”-София са като попарени с вряла вода от изравнителните сметки за парно, които фирмите за топлинно счетоводство вече изпращат по домовете им. Някои хора имат да дават по 100, 200, дори по 2000 лв., съобщиха вчера от Федерацията на потребителите. Най-разгневени били тези, които са студували от икономии, а сега трябвало да доплащат.

Риванолът изчезна, паника в аптеките, плаши Стандарт.

От 2 седмици жълтата течност се намира трудно. Причината е, че девет от десетте фирми, които доставяха риванол, са спрели производството му заради липсата на достатъчно добри технологии. Това стана, след като в края на миналата година Изпълнителната агенция по лекарствата глоби някои от тях заради недостатъчно качествени партиди с лекарството. Други пък направо затвори. Инспекторите бяха установили, че в риванола има бактерии, които вместо да помагат на раните да заздравеят, им пречат. Фирмите още не са успели да се справят с проблема и да започнат производството на риванол отново. До средата на юли в складовете все още е имало количества. Вече и те са изчерпани. Работим по подобряването на технологията и затова сме спрели производството на течен риванол, казаха от "Гален Фарма". От "Панацея 2001" обясниха, че са в ремонт. Единствената фирма, която в момента произвежда течен риванол, е "Флора 02" - Пловдив. Работим по заявки от цялата страна и се надяваме да задоволим нуждите на пазара, казаха оттам. Фирмата твърди, че няма да вдига цената на риванола, въпреки че е станала монополист. В момента един флакон на едро е 40 стотинки. Течният риванол няма заместител. Единственият вариант е препаратът да се ползва под формата на гел. От мазилото в аптеките има достатъчно количество. То се произвежда от повечето фирми, защото методът е по-прост и няма опасност от появата на бактерии. Цената обаче е близо два пъти по-скъпа, отколкото на течния.

Сребърният фонд - с реални шансове да тръгне от 2008 г., отчита Дневник.

До една четвърт от бюджетния излишък да се отделя в бъдещия Сребърен фонд в подкрепа на пенсионната система - това ще предложи Министерството на труда и социалната политика в подготвяния проектозакон, който се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет до края на октомври. Фондът се създава по примера на много от европейските държави, за да подпомогне растящите разходи на пенсионната система заради застаряващото население. Законът за Сребърния фонд е част от законодателната програма на правителството за оставащите пет месеца на тази година, която предвижда общо 60 проекта - изцяло нови закони, промени в поредица действащи и ратификации. Експертите на социалното министерство обмислят да предложат да се разширят източниците за попълването на Сребърния фонд, както и условията за инвестиране на натрупаните в него средства. Целта е те да носят по-висока доходност, обясниха от ведомството. Понеже намалява значението на приватизацията като източник на публични приходи, предлага се да се правят отчисления за фонда и от приходите от концесии, лицензионни такси и др. За да се гарантира прозрачността в управлението му, в него ще бъдат привлечени не само представители на отделните министерства, БНБ и Комисията за финансов надзор, но и работодателските организации и синдикатите.

Съдът угаси звездите на "Хилтън", известява Дневник.

Софийският "Хилтън" вече окончателно е без звезди след като загуби делото срещу Държавната агенция по туризъм за отказа й да категоризира обекта с мотива, че не отговаря на минималните изискания за луксозния клас. Преди дни петчленен състав на Върховния административен съд, който е и последната инстанция за решаването на такива спорове в България, отхвърли жалбата на собственика на хотела "Компания за луксозни имоти". Съдът отне звездите въпреки факта, че от няколко месеца е в сила променена наредба за категоризиране на туристическите обекти, която беше коригирана в услуга най-вече на луксозните обекти. През цялото време, докато се чакаше решението на съда, хотелът продължи да работи като петзвезден. Мениджърът на "Хилтън" Жак Брюн отказа да коментира казуса. Той пази мълчание по случая, откакто агенцията по туризъм реши, че ръководеният от него хотел не заслужава пет звезди. "Решението на съда е правилно дотолкова, доколкото се базира на старата наредба, коментира председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. По думите й обаче хотелът може да кандидатства наново за категоризация.

Ще има стачка от 15 септември, пише Дума.

Трите синдиката и организацията на работодателите в просветата не се разбраха с МОН в поредните преговори вчера и дори дадоха отделна пресконференция. Според СБУ, учителската "Подкрепа" и НУС в просветата са икономисани вече 54 млн. лв. и ще бъдат спестени още от закритите 124 училища. Те настояват тези пари да останат в системата и с тях да бъдат увеличени заплатите от 1 октомври. МОН и МФ обаче криели размера на икономиите. Единният стачен комитет поддържа исканията за 100 на сто ръст на заплатите - от октомври и от януари. За целта от октомври ще са необходими около 45 млн. лв. според лидера на учителската "Подкрепа" Крум Крумов, а в бюджет 2008 още 268 млн. лв., уточни шефката на СБУ Янка Такева. За средно, висше образование и наука да се заделят поне 5% от БВП, настояват синдикатите. Министър Даниел Вълчев обаче пак обяснил, че още не е ясна бюджетната рамка, парите за трите сфери можело дори да останат на сегашното равнище 4,2% от БВП. Но за сметка на ръста на самия брутен продукт щели да дойдат 200 млн. лв. От 26 юни досега МОН ни държи пълна неяснота в преговорите, става дума за дискриминация спрямо учителите, от които 86 на сто са жени, твърдят синдикатите. МОН проявява нехайство или нежелание да решава проблемите, заяви лидерът на НУС Аспарух Томов. Стачни комитети са създадени в цялата страна и от 15 септември просветата ще стачкува, категорични бяха те. По сведения на Желязко Христов политици от управляващите вече подкупвали учители в Добрич да работят срещу стачката или ги заплашвали, че ще им издействат 1000 часа натовареност. Според синдикатите премиерът Станишев бил поискал лидерите Желязко Христов и Константин Тренчев да подпишат документ с МС, че образованието е приоритет. Това означава, че МС няма смелост сам да обяви просветата за приоритет, което е направено в цяла Европа, подчертаха лидерите. Според шефа на работодателската организация Самуил Шейнин пред него премиера Станишев е казал, че приоритет за 2008 г. ще са пенсионерите и учителите и това трябва да се отрази в бюджет 2008. Трите синдиката са написали писма за лошото отношение към образованието до просветната и до социалната комисии в Европарламента и до Интернационала по образованието. Продължават да чакат среща с тримата големи от управляващата коалиция.

Българите са сред негрите на Европа, нарежда ни Новинар.

Българите са сред най-отрудените в Европа, сочи класация, публикувана от италианския икономически вестник "Денаро". Проучването, което обхваща всички страни-членки на ЕС, е осъществено въз основа на броя на работните часове годишно, на дните платен отпуск и официалните празници. По първия показател ние се нареждаме в групата на най-продължително работещите - с над 1800 часа за година, прекарани в офиса или цеха. Пред нас в "отбора на натегачите" са Литва, Гърция, Словения, Полша, Румъния, Унгария и Латвия. Абсолютни стахановци обаче са естонците, които се трудят цели 1872 часа годишно. Холандците, португалците, чехите, белгийците, испанците, австрийците и др. са сред умерено стараещите се. В техния актив се трупат между 1700 и 1800 часа зор за година. Малко по-леко я карат италианците, германците, англичаните и финландците, които се придържат към разумната граница на натоварване от 1700 часа. Палмата на първенството като най-мързеливи за пореден път носят французите, които бачкат само 1568 часа в годината. Далеч зад тях са вторите - шведите, с 1631,7 часа. Най-продължителен платен отпуск ползват в Швеция (33 дни), Германия и Дания (по 30), а най-кратък - в Белгия, Ирландия, Кипър, Литва и Словения (20). България е в средата на таблицата редом с Малта, където платеният отпуск е средно 24 дни. Официалните празници - граждански и религиозни, са най-много в Кипър, Литва и Словакия - 13. България заедно с още 7 държави отбелязва 10 такива неработни дни.

Бил Гейтс вече не е най-богатият в света, ожалва го Монитор.

Основателят на компанията "Майкрософт" Бил Гейтс вече не е най-богатият човек в света, съобщи американското списание "Форчън". В поредната класация на "Форчън" на най-заможните хора Бил Гейтс отстъпи челното място на мексиканеца Карлос Слим. Като се позовава на котировките през юли на акциите на компаниите, притежавани от Слим, "Форчън" оценява състоянието му на 59 милиарда долара. Гейтс, който от няколко години оглавяваше рейтинга на най-богатите, минава на второ място със състояние от 58 милиарда долара. На трето място в списъка на "Форбс" е американският инвеститор Уорън Бъфет, който преди това бе втори. Компаниите, които притежава роденият в Ливан Карлос Слим, пише "Форчън", заемат не по-малко от една трета от фондовия пазар в Мексико и осигуряват около пет на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Слим притежава най-голямата компания за мобилни връзки в Латинска Америка - "America Movi". Но деловите интереси на Слим не се изчерпват с телекомуникационния бизнес. Той притежава редица други компании - от вериги ресторанти, до няколко банки. Коментирайки рейтинга на най-богатите, "Форчън" отбелязва, че Гейтс и Бъфет през последните години са използвали значителна част от състоянието си за благотворителни цели. По повод рейтинга на списание "Форчън" самият Карлос Слим заяви, че мечтата му е в Латинска Америка да не остане човек, който да няма мобилен телефон. Някои латиноамерикански медии не изключват възможността с това Слим да намеква, че може да започне да подарява мобилни телефони. Карлос Слим отказа да коментира факта, че е първи по богатство в света и заяви, че изобщо не го интересува какво място заема в рейтинга на "Форчън" на най-заможните хора на Земята.

Турчин с казина у нас пере пари, търсят го за данъци, информира 24 часа.

Суди Йозкан се крие с млада булка на Карибите.Турчинът Суди Йозкан, известен като “краля на хазарта” и собственик на най-големите казина в България, изпирал парите си с помощта на две банкови служителки от турската частна Топракбанк. Това съобщи вчера в. “Сабах”, цитиран от БТА. Според вестника той имал тайни сметки в банката, откъдето прехвърлял авоарите си, спечелени от хазарт, в швейцарски банки.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4176 |02.08.2007 Пресата в четвъртък . 0| 4344 |20.06.2007 Пресата на 20 юни . 0| 4184 |19.06.2007 Пресата на 19 юни . 0| 4077 |18.06.2007 Пресата на 18 Юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads