Реклама / Ads
0| 4429 |07.12.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 декември

.
Вестниците пишат за призива на "Газпром": София да не се пазари за "Южен поток"; за това, че корупционният натиск намалява, но всеки четвърти е принуден да дава подкуп.
 

"Газпром": София да не се пазари за "Южен поток", информира Дневник.

Броени дни преди заседанието на българско-руската икономическа комисия в София, която ще обсъжда общите енергийни проекти, Русия предупреди, че няма да се пазари за газопровода "Южен поток".
Тонът на гиганта "Газпром" изглежда изненадващ, защото до момента това изглеждаше най-безспорният проект в сравнение със строителството на АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас - Александруполис, които българската страна продължава да обмисля. Заседанието в София е първото след срещата на премиерите Владимир Путин и Бойко Борисов през септември в Гданск. "Такъв шанс се пада веднъж в живота и сме убедени, че относно този проект здравият разум в България ще надделее", заяви говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов пред телевизионния канал РТ. Той допълни, че подкрепата за газопровода нараства в цяла Европа, че той придобива общоевропейски мащаб "и едва ли някакви задръжки в отделни участъци могат да повлияят на набралия крайцерска скорост проект". "Беше заявено, че българите не се отказват, но им трябва време да помислят. Ние сме уверени, че "Южен поток" не е случаят, в който може да се пазариш", каза Куприянов.

Бавят европарите на земеделците, пише Дневен Труд.

Фермерите не получиха в обещания срок - 5 декември, преките си субсидии, показа вчера проверка на “Труд”.
Сметките на фонд “Земеделие” останаха празни, но от финансовото министерство заявиха, че “най-вероятно” ще пуснат пари до седмица. Към 330 млн. лв. от полагащите се за 2009 г. 771 млн. лв. преки субсидии, както и 60 млн. за животновъдите трябваше да се изплатят през декември. Това обаче едва ли ще стане, защото на 21-во число хазната спира всякакви операции.
Държавната хазна бави парите за фермерите
Земеделските производители не извадиха късмет да получат пари на 5 декември, както обеща министър Мирослав Найденов. Едва ли ще стане за всички и преди Коледа. Вчера сметките на държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) в БНБ останаха празни. “Ние сме готови, чакаме от Министерството на финансите да преведат парите и почваме”, заяви за “Труд” Найденов. От финансовото ведомство обаче имат съмнение в собствените си възможности, защото ни казаха, че “най-вероятно” до края на тази седмица ще успеят да наредят плащанията към ДФЗ. За 2009 г. по схемата за единно плащане на площ фермерите трябва да получат към 771 млн. лева. Пред Комисията по земеделие на НС в началото на септември от ДФЗ съобщиха, че подпомагането ще е 23,37 лв./дка, от които 16,22 лв. от ЕС, 2,04 лв. - съфинансиране от програмата за развитие на селските райони и 5,11 лв. - от националния бюджет.

С докторите се разбрахме, сега по медиите говорят друго, казва в интервю за 24 часа министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

- Основният конфликт с БЛС се очерта липсата на национален рамков договор? Ще го има ли скоро?
- Не виждам защо се насочва лично към мен въпросът за този договор. Аз винаги съм твърдял, че трябва да го има. Но двете страни, които го сключват, са здравната каса и лекарският съюз (БЛС). Когато бях председател на съюза работата по договора се възобнови. Имаше колебания на двете страни какво ще се случи - дали ще има други здравни каси, други осигурителни дружества. А ако има такива промени, рамковият договор също не би могъл да остане същият. 95% от рамковия договор е готов с изключение на някои неща в графата ценообразуване. Проблемът дойде от това, че по закон рамковият договор може да бъде подписан само преди бюджета на НЗОК. Друг вариант бе да се промени законът и договорът да бъде подписан след бюджета. В едната ситуация имаш договор, но не знаеш колко точно пари ще получиш, а в другата - на базата на парите, които имаме, подписваме договора.
- Вторият вариант отпаднал ли е?
- Не е, но зависи какво ще приеме Народното събрание. Аз не мога да се бъркам в неговата работа. Това беше и упрекът към мен, но не от целия БЛС, а от някои негови представители. Мислят, че аз едностранно съм вземал решения за условията на работа с НЗОК. Това не е и не може да бъде така. Второто обвинение е, че сме правели структура в министерството, която да изземе функциите на съюза по продължаващото медицинско обучение. Ние правим звено, което има за задача технически да подпомогне тази работа. Третото е, че с изявления в медиите съм уронвал престижа на лекарската професия. Винаги съм подчертавал колко благородна и важна е тя.

Корупционният натиск намалява, но всеки четвърти е принуден да дава подкуп, съобщава Дневник.

Всеки четвърти българин е трябвало да даде подкуп, за да може да получи определена услуга през отиващата си 2009 г. В корупция под някаква форма са участвали 15-20% от представителите на бизнеса, което е най-ниският показател от десет години насам. Това са един от основните показатели от изследването за корупцията в България през 2009 г., представено в понеделник от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и "Витоша рисърч". Малко преди 9 декември - Международният ден за борба с корупцията, за 12-а поредна година центърът обобщава резултатите от "Системата за мониторинга на корупцията". Тази система отразява не само нагласите, но и реалното състояние на този проблем в страната. Въпреки че към октомври 2009 г. се наблюдава спад в корупционния натиск от администрацията върху гражданите и бизнеса, равнището на корупцията остава относително стабилно през последните три години. Изследването отчита, че опити за корупционни действия към октомври 2009 г. са правени от 25.8 процента от населението. Този процент към август 2008 г. е бил 21.5, а през януари 2007 г. - 31.1 процента.

Жена ми няма бодигард!“, известява Дневен Труд.

Не познавам Милослав Кръстев, нито имам връзки с него. Освен това жена ми не е застрашена, какъв бодигард! Индиректно знам за този човек като българин, подавал молби за консулски услуги, нищо друго.” Това заяви вчера българският посланик в Бразилия Николай Цачев и добави: “Как може да помислите, че аз ще поддържам връзка с такъв човек”. Вчера в. “24 часа” съобщи, че Милослав се хвалел, че е бодигард на съпругата на посланика, че е виждан в апартамент, собственост на българската държава в Рио де Жанейро и се представял за агент на български тайни служби. Посланикът е единственият български дипломатически служител в мисията ни в столицата Бразилиа. Той отговаря за един от двата апартамента, собственост на държавата ни в Рио. Другият е даден за безвъзмездно ползване на почетния консул на България Жоао Ваз. Според отлично информирани източници в последните 3 години Ваз не си е мръднал пръста за нашата страна. Те не изключват и версията именно консулът да е автор на версията за връзка между Кръстев и посланик Цачев. В офиса на Жоао Ваз в Рио вчера никой не вдигаше телефона, за да коментира. Цачев не е получил до този момент уведомление от МВнР, с което да бъде привикан на обяснение при външната министърка Румяна Желева. Повод за това е не Кръстев, а тържество в мисията в Бразилиа, след което, според бразилски медии, имало изнасилено момиче.

РЗС с ултиматум към Бойко Борисов, осведомява Новинар.

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев е поставил ултиматум на премиера Бойко Борисов до 9.00 часа в сряда парламентарната група на партията да бъде възстановена. Ако това не се случело, формацията има потенциала и силата да проведе тежка контраатака, отсече Янев. "В момента едва удържаме избирателите си да не тръгнат към София", изтъкна лидерът на РЗС. той подчерта, че партията му е проект на 200 000 българи и всеки, който се опитва чрез мръсни и непочтени номера да пренебрегне този факт, ще получи съответния отпор. Янев е категоричен, че, ако симпатизантите на РЗС се убедят, че има заговор срещу партията, са готови да преминат към безсрочни протесни действия.

СДС сбърка и с Доган, и с царя, казва в интервю за Дневен Труд Ивайло ТРИФОНОВ, началник на канцеларията на президента Желю Желев (1990-1997).

- Г-н Трифонов, на 7 декември станаха 20 г. от създаването на СДС. Връщате ли се често към спомените си, когато времето беше динамично, страстно, запомнящо се?
- Неизбежно. С приятели и съмишленици гледаме изминалия път с повече разум и критичност.
- Към кое събитие се отнасяте най-критично?
- Към управленията на Любен Беров и Жан Виденов. Пет загубени години за икономическите реформи! Получи се изкълчена, криминална приватизация. Още търпим негативите от изоставането.
- Как оценявате днес прохождането на СДС. Вие сте неговият кръстник.
- Даже съм забравил, че аз предложих името Съюз на демократичните сили. Това беше императив на времето. Освен неформалните организации, създадени преди 10 ноември, с ускорено темпо се появиха и старите партии, ликвидирани от комунистическата партия след 9 септември 1944 г. - БЗНС “Никола Петков”, Социалдемократическата и Радикалдемократическата партия. Основната задача пред възникналата опозиция беше да се свали от власт комунистическата партия, да наваксваме загубеното във времето, да се устремим към демократично развитие и пазарна икономика. Голямото постижение на опозицията беше обединението на силите в Съюз на демократичните сили. Без СДС щеше да се осъществява идеята на хората, свалили Тодор Живков - да се върви по пътя само на перестройката.
- За какво спорехте най-много в СДС в началото?
- О, споровете бяха нескончаеми. Преди изборите за ВНС в СДС членуваха вече 18 партии и организации. Широк спектър от идеи и лични съдби. Имахме старите страдалци - социалдемократи и николапетковисти, чийто живот бе прекършен в затвори и лагери. Младото поколение търсеше решаването на други проблеми. Например - екологични. Ужас беше, когато се правеха листите за ВНС.
- Осъмвахте ли на “Раковски” 134?
- Осъмвахме. Имаше и смешни истории. Соломон Паси беше най-активният, искаше по-челни позиции на хора от Зелената партия. На предложение на николапетковистите зелените скачаха: кажете, какво образование има вашият кандидат? Те: какво образование искате, бе, човекът е лежал 20 г. в затвора. Бай Петър Дертлиев, Бог да го прости, беше нарекъл зелените земеделци с висше образование....
Все пак старото СДС криво-ляво, с грешки, но изпълни мисията си - да притисне в ъгъла компартията и да стартира реформите.

Бабите на Драгоман забогатяха от сръбски вайсрой, твърди 24 часа.

Масово се пренасят нелегално стекове цигари от Сърбия в пътническия влак Белград-София, видя "24 часа". Дори пенсионерки от Драгоман и околните села опитват да пренасят цигари. "Вайсрой" струва в Сърбия 1,60 лв. за кутия, докато тук е 3 лв. Всеки ден мобилните групи на Гранична полиция и митниците ловят десетки стекове сръбски "Вайсрой", скрити във влака. Рекордът на мобилната група е на 22 октомври т.г., когато от влака Белград-София са свалени 2565 кутии нелегални цигари. От началото на годината досега във влаковете от Белград Гранична полиция е намерила над 34 хил. кутии контрабандни цигари.
Баби тъпчат влака от Белград с цигари “Вайсрой”
1,60 лв. за кутия цигари в Сърбия - голяма евтиния, но има риск да те хванат. Ама може и да ти се размине. Така вероятно разсъждават дребните контрабандисти на цигари, които масово прекарват нелегално стекове сръбски папироси в пътническия влак от Белград за София. След закриването на безмитните магазини на родните граници този влак стана Елдорадо за контрабандисти, които използват какви ли не методи да вкарат евтини цигари у нас. Стек "Вайсрой", сръбско производство, струва в Димитровград или Белград 16 лв. У нас с бандерол тази марка е 3 лв. кутията. Качеството няма значение. Разрешеното за внасяне в България количество цигари е един стек. Сърбите дават да изнасяш и до десет стека, стига да имаш касова бележка, че си пазарувал у тях. Разликата в цените блазни доста хора да отидат "на пазар" в Сърбия и после да вкарат колкото се може повече стекове у нас нелегално. "Контрабандистите са много изобретателни. Мушкат кутиите къде ли не във влака - над плафоните за осветлението, под седалките, във всякакви ниши и кухини. Намирали сме къде ли не цигари, дори в тоалетните", разказва главен инспектор Ивайло Трайков, началник на мобилната гранично-полицейска група в регионалната дирекция в Драгоман.

Само един спешен център с една линейка за психично болните, оповестява Новинар.

Всеки шести софиянец е имал досег с хора с психични разстройства или пък познава отблизо подобни случаи. Това сочи изследване на МБМД за оценка на системата за психично здраве в София, поръчано от Столичната община. 38 на сто от жителите на столицата смятат, че хората с психични заболявания са най-пренебрегвани от институциите и обществото в сравнение с хората с друг тип увреждания. Под 3 е оценката на анкетираните за степента, в която институциите удовлетворяват здравните и социалните проблеми на хората с психически разтройства. Около две трети от столичаните пък смятат, че основните проблеми на хората с психични проблеми са парите или ниските социални осигуровки. Според самите болни пък проблем не е липсата на пари или лекарства, а че се чувстват изолирани от обществото и самотни.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4297 |06.12.2009 Понеделнишката преса на 7 декември . 0| 3849 |03.12.2009 Петъчната преса на 4 декември . 0| 4154 |02.12.2009 Пресата на 3 декември . 1| 3923 |01.12.2009 Пресата на 2 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads