Реклама / Ads
0| 4364 |07.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 януари

.
Вестниците пишат за новия вот на недоверие на опозицията; за скандала за дрога в МВР; за данъчната секира в столицата; за магистрали на режим; за това, че и поповете ще влизат в затвора
 

Опозицията пак готви вот на недоверие, научаваме от Новинар.

Първи за тази година вот на недоверие към кабинета Станишев организира депутатът от ОДС и лидер на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Вчера той разпрати предложението си до опозиционните лидери на парламентарно представените партии. В него се осъжда правителството заради бездействието му, довело до нарушаване на обществения ред и застрашило живота и здравето на хиляди български граждани. Целта на дясната партия е вотът да се внесе в деловодството на НС днес, а обсъждането му в пленарна зала да бъде на 15 този месец, когато е първият работен ден на депутатите.

Скандал за дрога в МВР, описва Стандарт. 

Скандал за дрога разтресе МВР. Натискаха ме да не закачам Будимир Куйович, обяви отстраненият заместник - шеф на разградската полиция Тодор Димов. Той съобщи, че в почивен ден главният секретар Валентин Петров е взел от него разработката срещу наркобоса. Чувствамсе мишена, агентурата е застрашена, продължи Димов. Няма чадър над Куйович, това е смешно, отговори Петров. Той отрече обвиненията на Димов и го даде на прокурор.

Секира – в столицата вдигат данъците за сгради и коли, скача и цената на водата, вещае Дневен Труд.

Голяма данъчна секира надвисна над главите на столичани още в първите дни на Новата година. В понеделник стана ясно, че общината обмисля данъците върху сградите и автомобилите да скочат с близо 25 %. Предвижда се таксата за разрешително за строеж да се повиши с 50% и от 14 да стане 21 лв. на кв.м. От концесионера “Софийска вода” пък обявиха, че ще поискат от март 1.02 лв. за кубик вода, при досегашни 88 ст. По-високи налози и такси готвят за жителите си и други общини в страната.

"Чистачите" на София отлагат претенциите си за още пари, четем в Дневник.

Трите фирми, които почистват София - "Волф", ДИТЦ и "Чистота-София", са поискали увеличение на парите за почистване на града с 22%. Според изчисленията им с допълнителните около 11 млн. лв. годишно над 50-те млн. лв., които получават от такса смет, ще се компенсират разходите им, свързани с инфлацията, увеличението на минималната работна заплата и поскъпването на горивата. Говорителят на фонда "Екуест", който купи бизнеса от Румен Гайтански, потвърди в ранния следобед на понеделник, че компаниите са изпратили писма с това предложение до Столичния общински съвет, които трябваше бъдат обсъждани във вторник от бюджетната комисия. Управляващият съдружник в "Екуест" Георги Крумов обяви , че тези писма не са актуални и фирмите засега се отказват от претенциите си за индексация заради "глобалното решение", което търсят с общината.

Синята зона в София двойно по-голяма, разкрива Новинар.

До края на годината местата за платено паркиране в центъра на столицата ще станат 20 000, съобщи за “Новинар” председателят на общинската транспортна комисия Радослав Тошев. В момента паркинг местата в синята зона са 11 000. За начало се предвижда паркирането в карето между булевардите “Раковски”, “Хр. Ботев”, “Стамболийски” и “Скобелев” да стане изцяло платено. Още не е ясно дали цените за талони и таксите за вдигната кола ще се увеличат. Според шефа на дружеството “Паркинги и гаражи” Николай Александров разходите за гориво и поддръжка на паяците за изминалата година са големи. Това може да провокира обсъждане в СОС за увеличение на цените.

Опашки за аспирин, видя 24 часа.

В разгара на грипа българите се наредиха на опашки за лекарства, уплашени от стачката на аптеките. Българският фармацевтичен съюз призова аптеките да протестират срещу новата наредба за цените на лекарствата. Според нея стойността им трябваше да намалява, но се случва точно обратното. Поскъпването се дължи на принудата аптеките да минат на пределно допустима цена за всяко лекарство. Политиката на здравното министерство води към разбиване на добре функционирашия сектор на аптечната търговия и има опастност от ценови хаос, твърдят от съсловния съюз.  

Болничните влязоха в параграф 22, коментира Дневник.

След административния хаос заради новия начин на изплащане на болничните листове от началото на 2007 г., от началото на 2008 г. те попаднаха и в юридическа клопка, която може да предизвика лавина от съдебни искове. От Националния осигурителен институт обявиха, че не могат да плащат обезщетенията в тридневен срок след получаването на болничния лист, както нареди тричленен състав на Върховния административен съд. От НОИ са внесли молба за отмяната на това решение, но са пропуснали двуседмичния срок за обжалването му и от края на миналата седмица то вече е в сила. Съдът отмени текст от правителствена наредба, която задължаваше осигурителния институт да превежда парите не по-късно от месец след като получи болничния лист. Магистратите изискаха НОИ да превежда сумите в тридневен срок, както е записано в международна конвенция, по която България е страна още от 1929 г. От НОИ обаче твърдят, че това технологично е невъзможно. Това ще доведе до ситуация да няма нито един болничен, платен навреме, и отваря вратата на всички недоволни към съда. Експертите на НОИ тълкуват по различен начин решението на ВАС. Според тях от него следва, че вече изобщо няма срок за плащането на болничните, защото такова изискване е съществувало само в отменения член от наредбата.

"Булгаргаз" е ощетила няколко топлофикации, установява Дневник.

"Булгаргаз" не е доставил достатъчно природен газ за някои топлофикации, съобщи пресдирекцията на министерство на икономиката и енергетиката вчера след среща на министър Петър Димитров с изпълнителния директор на столичната "Топлофикация" Петко Милевски, шефа на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев, шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов и председателя на ДКЕВР Константин Шушулов. В съобщението не се уточнява кои са ощетените топлофикации. В него се посочва, че освен доставките от Русия "Булгаргаз" максимално е използвал хранилището в Чирен, откъдето са извадени 3.2-3.3 млн. куб.м природен газ. Самият холдинг не намери за нужно да информира за състоянието на доставките си. Със заповед Любомир Денчев забрани на шефовете на дъщерните дружества да говорят по проблема и даде това право само на секретарката си и пресаташе Ивелина Бърнева, която "Дневник" се опитва неуспешно да открие в продължение на няколко часа. Министър Димитров е разпоредил доставките на горивото за топлофикациите да са приоритетни. Според източници на "Дневник" на срещата е било договорено да се актуализират договорите между газовата компания и топлоснабдителните дружества. Проблеми с топлоснабдяването има в София, Пловдив, Велико Търново и Враца, се посочва в съобщението на икономическото министерство.

Магистрали на режим, пише Стандарт. 

Да минеш по магистрала става като игра на късмета. Тежки обиколки през околните села очакват всеки, тръгнал да пътува с кола призори или след 18 часа. От вторник аутобаните минават на режим. Сутрин и късно следобед, когато се образуват жестоки поледици, движението по опасните участъци се забранява. Схемата бе изпробвана в понеделник по магистрала "Хемус". Половин ден участъкът Шумен - Варна бе затворен и в двете посоки. Суграшицата и силният вятър превърнаха настилката в ледена пързалка. До решението за частично затваряне на пътищата се стигна след сигнали на шофьори, че преминаването през заледения проход "Витиня" е равно на самоубийство. Не пътувайте преди обяд, призова шефът на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.

Поевтиняват разговорите от фиксиран към мобилен телефон, радва Дневник. 

Цените на едро на разговорите от фиксиран към мобилен телефон ще паднат средно с около 10%, или с около 3-4 стотинки, от 1 февруари, обявиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Решението на регулатора е от вчера и е резултат от срещите, проведени с мобилните оператори през декември миналата година. Очаква се новите цени да се отразят благоприятно върху сметките на абонатите на фиксирани телекоми. Сега минута разговор от стационарен телефон към мрежите на мобилните оператори се таксува между операторите по цени на едро в силен трафик по 38.1 ст., а в слаб трафик - по 36.6 ст. От началото на февруари цените стават по 35 ст. за натоварените часове и по 32.5 ст. за обаждания в ненатоварените часови зони.

Поповете влизат в затвора, проповядва Новинар.

Да бъде регламентирана дейността на свещениците в болниците, армията и затворите със законодателни промени, предложи вчера директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет проф. Иван Желев. Според него статутът на свещениците трябва да бъде уреден, тъй като в противен случай те няма да имат право да работят. Според Желев в повечето страни-членки на ЕС тези дейности отдавна са регламентирани. По думите на председателя на парламентарната комисия по вероизповедания проф. Огнян Герджиков обаче такива промени не са необходими. Подкрепям идеята да има такава служба, но не знам защо това трябва да стане със законодателни промени, каза Герджиков. Дейността на свещениците в затворите никога не е била прекъсвана, съобщи шефът на Дирекция “Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието Петър Василев. Той припомни, че отец Николай преди време е бил щатен свещеник към Софийския затвор. Отец Николай изповядваше Иво Карамански, когато Кръстника бе прибиран на топло в Софийския затвор. Сега обаче нямало щат и отецът идвал да изповядва пандизчиите на добра воля. Осигуряваме свещеници на всички, които държат да изповядват някаква религия, каза Василев. Той обаче е спкептик, че затворниците са религиозни. През 90-те години било много модно лишените от свобода да искат да си изповядат греховете пред поп, сега модата е отминала.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3926 |02.01.2008 Пресата на 3 януари . 0| 4138 |26.12.2007 Пресата на 27 декември . 1| 4724 |19.12.2007 Пресата на 20 декември . 0| 4105 |18.12.2007 Пресата на 19 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads