Реклама / Ads
0| 4102 |07.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 май

.
Вестниците пишат за предизборното бягство на БСП от здравната реформа; за скорошните топовни цени на бензина; за раздаването на части на магистрала "Тракия".
 

Предизборно БСП опитва да избяга от здравната реформа, съобщава Дневник.

БСП даде първия пример как ще засили социалния вектор в управлението през последната година на мандата, като остави същинската здравна реформа за следващото правителство. Въпреки обявените намерения пълната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и по-активното включване на частните здравни фондове в системата няма да са факт до 2010 г., а щели да започнат тогава. Макар премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев да обяви преди дни, че Висшият съвет на партията може да приеме увеличение на здравната вноска от 6 на 8 на сто, но без да се променя общата осигурителна тежест, социалистите не излязоха с конкретно решение. Пленумът само дал мандат на своите представители да водят преговори с коалиционните партньори на разширеното заседание на управляващите през уикенда край Банско по безспорните въпроси на здравната политика, каквито всъщност няма. Най-спорният момент ос- тава демонополизацията на НЗОК, за която настояват от НДСВ и ДПС.

Бензинът скоро 2. 25 лв., предрича 24 часа.

До дни масовият бензин А – 95 у нас може да стигне 2.25 лева за литър, ако петролът се задържи на рекордната си цена от 122 долара за барел. Следим внимателно ситуацията на пазара и реагираме според нея, като се стремим да смегчим отражението на котировките на петрола, заявиха от “Лукойл България”. В момента А-95 е 2.23 лева по големите вериги бензиностанции. Дизеловото гориво пък се продава за 2.40 лева. Дори и след увеличението горивата в България ще са едни от най-евтините в Европа.  

Раздават на части магистрала “Тракия”, информира Стандарт.

До дни концесията на магистрала “Тракия” ще бъде развалена. Причината е, че българо-португалския консорциум “Магистрала Тракия” АД, който бе избран от предходното правителство без търг и конкурс, не може да намери пари за изграждането на оставащите километри от пътя. Затова държавата ще обяви конкурс за оставащите отсечки от трасето между Бургас и София. 100 млн. лева ще бъдат отделени от бюджетния резерв, за да се възложат участъците за строеж, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов преди време. Вероятно участъците ще бъдат дадени на различни компании, за да се свърши работата по-бързо. Процедурата по Закона за обществените поръчки може да стартира до края на месеца.  

Стависки остава с условна присъда, пише Новинар.

Двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки остава с условна присъда. Това реши Бургаският апелативен съд. С решението магистратите потвърдиха присъдата на колегите си от окръжния съд в града. Обвинението настояваше за налагане на ефективна присъда срещу Стависки. В началото на годината той бе осъден на 2,5 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок и 3 години забрана да шофира. Решението на съда може да се обжалва пред Върховния касационен съд в срок от 15 дни.  

Авиокомпаниите ни ще летят свободно над Европа, четем в Пари.

Последната проверка на Европейската агенция за авиационна безопасност показва, че скоро българските авиокомпании ще могат да летят свободно в небето над Европа. От нея потвърждават, че въздушните ни власти са отстранили всички забележки, посочени от Брюксел.

Словакия влиза в еврозоната, България остана в коридора, научаваме от Пари.

Словакия ще бъде шестнадесетата страна, членка на еврозоната от 1 януари 2009 г., докато България трябва да почака още известно време. Това стана ясно от последните доклади на ЕК и Европейската централна банка. Страната ни отговаря на всички критерии за членство в единния икономически съюз освен един - инфлацията.  

Гръцко нашествие на пазара на имоти в България, регистрира Монитор.

Гръцко нашествие се наблюдава на пазара на имоти на Балканите и на първо място в България през последните две години, пише гръцкото бизнесиздание “Имерисия”. Интерес има от страна на гръцки строителни компании, главно такива от Северна Гърция, които строят редица големи жилищни комплекси, търговски центрове и офиссгради в Румъния, България, Хърватска, Албания и в последно време и в Македония. Наред с това стотици индивидуални инвеститори купуват жилища на евтини цени, които или отдават под наем, или използват за почивка. Въпреки значителното увеличение на цените на имотите у нас в последно време те все още се считат за евтини за гръцките купувачи. Никъде в Гърция не може да се намери апартамент за 500-1000 евро на кв. м, нито пък луксозни жилища за 2000-3000 евро на кв. м или ваканционни жилища в живописни курорти като Банско за 2500 евро на кв. м, пише изданието. Значително се е покачило предлагането на ваканционни имоти в България през последните години, като според “Имерисия” в момента на пазара за продан има обявени над 77 хил. имота. Най-търсени от страна на гръцки купувачи са тези във Варна, Бургас и в Банско, като най-скъпите имоти по Черноморието са между 2300 и 2700 евро на кв. м. Тези в планинските курорти са на цени между 570 и 590 евро на кв. м, но в някои случаи за луксозните комплекси може да достигнат и 2500 евро за кв. м. Гръцкото икономическо издание разделя жилищата у нас в три категории. Най-евтините, които се продават на цени около 500 евро за квадрат. В средния сегмент според анализа в “Имерисия” са имотите, продавани за 800-900 евро за квадрат, и по-скъпите, които са от 1200 до 1300 евро за квадрат. Има два квартала в София - “Лозенец” и “Изток”, където цените започват от 1000 евро за квадрат и стигат до 3000-3500 евро, и то за жилища, които са в проект или тепърва започват да се сторят, пише атинският вестник. Най-ниските цени от по 700-800 евро за квадрат според гръцкото издание в София са в кварталите “Люлин”, “Надежда” и “Овча купел”. 

Полиция пази матурите като на избори, установява Монитор.

Полицаи ще охраняват училищата, в които ще се провеждат матурите, превозните средства, с които ще се пренасят изпитните материали, и центровете, където те ще се проверяват. Това съобщи вчера просветният министър Даниел Вълчев. От образователното ведомство вече са изпратили писмо до Министерството на вътрешните работи, за да бъде осигурена полицейска охрана като на избори. Само тестовите книжки с въпросите по български език и литература ще съдържат по три варианта за изпита. Те ще бъдат оцветени в жълто, синьо и червено. Задачите за зрелостните изпити по останалите матуритетни предмети ще бъдат в два варианта. По един от тях ще бъде изтеглен в деня на изпита. Всяка изпитна работа ще има уникален цифров баркод, за да се обработват по-бързо данните, обясни министър Вълчев. Организацията, създадена от просветното ведомство, предвижда всеки зрелостник да получи изпитна книжка, в която ще има указания за решаването на тестовете. По време на изпита учениците ще попълват отговорите на отделен лист. Той не може да бъде заменян с друг, а отговорите ще се отбелязват със знак "хикс" в кръгче. Грешните отговори ще се анулират, като кръгчето се запълни с химикал и се отбележи новият верен вариант. Оценките от матурите ще са ясни до 20 юни, както предвижда министерската заповед. Те ще могат да се видят в интернет и в училищата, където се е провел изпитът. 

Шофьорските курсове скачат със 100 лв., изчислява Дума.

Със сто лева ще поскъпнат шофьорските курсове от лятото. Това прогнозира председателят на Съюза преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. В момента цената за обучението варира между 600 и 700 лева. Според инструкторите причина за новото повишение е влизането в сила на новите методи на обучение, одобрени от Министерството на транспорта, съобщи Дарик. След два месеца влиза в сила Наредба 37. Според нея кандидатшофьорите трябва да полагат повече часове за подготовка, които включват и шофиране по магистрала. Това според Йонко Иванов е причината за по-високата такса. С влизането в сила на промените на пътя ще излизат хора, които действително могат да управляват автомобила по нов, съвременен начин, каза Иванов. 

Бурен развод в Левски, описва Дневен Труд.

Тодор Батков уволни треньора на “Левски” Станимир Стоилов и изпълнителният директор Наско Сираков след половинчасова среща. Двамата предпочели формулировката да бъде “уволнение”. Стоилов обяви, че е прикривал забавени плащания към играчи. А Батков го е излъгал, като му е обещал кредит на доверие до 2009 год. Фенове планират протести в събота на вечното дерби с ЦСКА.  

Бразилците от Левски отиват в трансферната листа, оповестява Меридиан мач.

И тримата бразилци, които Левски привлече по настояване на Станимир Стоилов, вероятно ще попаднат в трансферната листа на клуба и при възможност ще бъдат продадени. Новият треньор Велислав Вуцов не крие лошите си впечатления от тях и определено ще се опита да подсили тима с по-класни футболисти. Проблемът е, че Жеан Карлос, Зе Соарес и Жоазиньо имат перфектни договори, а продажба на всяка цена ще донесе сериозни финансови загуби на клуба, след като за тях бяха платени близо 2 милиона евро. Поне един от тях трябва да напусне, за да се освободи квота за нов класен чужденец, който да подсили халфовата линия.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3954 |06.05.2008 Пресата на 7 май . 0| 4339 |30.04.2008 Пресата на 30 април . 0| 4061 |28.04.2008 Пресата на 29 април . 0| 3991 |23.04.2008 Пресата на 24 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads