Реклама / Ads
0| 4338 |08.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 април

.
Вестниците пишат за това, че предизборно Станишев иска да чисти вместо Борисов; за това, че ДПС се самонадскочило на последните избори; за НДСВ пак в следващото НС.
 

Сергей обявява криза в София, Бойко - в Москва, известява Новинар.

 

Правителството обмисля да обяви криза в София заради столичния боклук днес на заседанието на Министерския съвет. Кабинетът реши да атакува Столична община чрез закон за управление по време на кризи, според който държавата трябва да се намеси при екстремни ситуации дори и в дейностите на местната власт. Неадекватното поведение на Столична община спрямо сметоизвозването застрашава националната сигурност, пише в официалното становище на МС. Позицията на правителството се базира на специално поръчания от премиера Сергей Станишев доклад на Министерството на околната среда и водите. От своя страна столичният кмет Бойко Борисов сравни София със Сталинград по времето на Втората световна война. Изявленията той направи от руската столица Москва, където е заради дните на София. По думите му по същия начин сега столицата ни се намира под обсада, но от правителството. Искат да превърнат София в гето, оплака се Борисов на московския си колега Юрий Лужков, при когото е на гости. Криза с боклука няма, София никога не е била по-чиста, каза още Борисов в отговор на обвиненията на премиера Сергей Станишев, че положението с боклука в столицата е бедствено.

 

Предизборно Станишев иска да чисти вместо Борисов, пише Дневник.

 

Министерският съвет може да изземе функциите на общината по почистването на София, ако реши да обяви кризисно положение в града заради ситуацията с боклука. На днешното си заседание кабинетът ще обсъжда мярката, предложена в доклад на министерствата на околната среда, здравеопазването и регионалното развитие. Документът беше представен само 24 часа след като премиерът Сергей Станишев нареди написването му. Събитията се развиха мълниеносно, но две седмици след като събирането на отпадъците беше подновено и години, откакто столицата има проблеми със сметта. Ако министрите подкрепят идеята, държавата ще изземе изцяло функциите на общината при управлението на отпадъците. На гласуване от министрите ще бъде подложено и предложението за обявяване на сметището в Суходол за национален обект, което означава, че и то ще се ръководи от централната власт. Ще се търси и алтернативно депо, се разбира от доклада. Разпоредбите в Закона при управление при кризи дават право на кабинета да сключи договор с фирма или фирми, които да поемат почистването на града на мястото на избраните преди две седмици от общината осем дружества. Посоченият от правителството чистач може да работи до отменянето на кризисното положение, което отново става с решение на Министерския съвет. Правителството може да изиска от общината като "причинител на вредите" да плати за услугите на избраната от него фирма. Сред социалисти се говори, макар и неофициално, че единствената фирма, която е в състояние да поеме чистенето на цяла София, е "изгонената" преди по-малко от месец от кмета Бойко Борисов "Новера". От правителството не поясниха дали това са намеренията им, а от министерството на околната среда отказаха коментар. Имаме готовност да започнем да чистим веднага, каза пресаташето на "Новера" Димитър Димитров, но уточни, че засега никой не е поискал подобно нещо.

 

Парламентът гласува в четвъртък промените за следенето в интернет, информира Дневник.

 

Депутатите в четвъртък трябва да гласуват на първо четене промените в Закона за електронните съобщения, осигуряващи на МВР безконтролен достъп до данните за интернет трафика и телефонни разпечатки. В сряда споровете по измененията продължиха повече от два часа. И опонентите, и привържениците на текстовете прогнозираха, че те ще бъдат одобрени на първо четене. По неофициална информация председателят на парламента Георги Пирински още преди седмици призовал НДСВ, които са против промените, да не спъват с процедурни хватки приемането им. Поел ангажимент между първо и второ четене да се намери компромисен вариант. В сряда Пирински заяви, че не е нужно да се приемат всички поправки, а просто да се разшири кръгът престъпления, за които МВР ще има право на достъп до данните - не само за тежки престъпления, а и за такива, които се наказват с 1 година лишаване от свобода. От НДСВ и от опозицията обаче подозират, че щом поправката веднъж е одобрена на първо четене, може и да не бъде орязана достатъчно и на практика да осигури безконтролен достъп на службите.

 

ДПС се самонадскочи на последните избори, казва в интервю за 24 часа проф. Саймън Хикс от Лондонското училище по икономика и политически науки.

 

Той и проф. Майкъл Марш от колежа "Тринити" в Дъблин са автори на статистическия модел за представяне на националните партии в изборите за Европейски парламент. Методологията на изследването се основава на анализ на броя на гласувалите за всяка национална партия на изборите за Европейски парламент след 1979 г., както и на проучвания на общественото мнение, модифицирани с информация за вота на гласувалите за съответната партия на предишните национални избори - дали партията е представена в правителството, дали е с антиевропейска насоченост и дали европейските избори са проведени в годината на предишните национални избори. "Целта на изследването е да предугади резултатите от изборите за Европейски парламент в целия ЕС, не да даде точни резултати за всяка страна поотделно. Методът, който използваме, се основава на последните социологически проучвания и на статистическия модел, който служи за коригиране на резултатите от допитването. Този модел е съставен въз основа на резултатите на предходните европейски избори. Изучавайки ги, установихме, че управляващите партии губят позиции в европейския вот, когато той съвпада с края на националния управленски цикъл. Също така установихме, че малките, антиевропейки настроени партии се представят по-добре на европейски избори, отколкото на национални. За нашите прогнози вземаме предвид размера на партията, управлява ли тя в момента, кога са следващите национални избори, как се е представила на предишния вот и какви са резултатите от последните социологически анкети. Що се отнася до ДПС, смятаме, че те са се самонадскочили на предишните европейски избори. 20% е много повече, отколкото тази партия нормално получава. На предходните парламентарни избори в България ДПС има 13% от гласовете, което е много по-малко от резултата от европейските. А в последните социологически допитвания получават около 11%. Ние прогнозираме, че ДПС ще се представи малко по-лошо, защото сме установили, че управляващите партии се представят по-слабо от резултатите, които имат в националните допитвания, казва професорът за 24 часа.

 

Десните притеснени заради АЕЦ “Белене”, установява 24 часа.

 

Парламентът да наложи мораториум върху всички действия на правителството на Сергей Станишев, които ще задължат финансово следващото управление на страната. Това поискаха лидерите на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов. 
Десните настояват президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който да анализира рисковете от едностранно обвързване с Русия. Повод били действията на правителството за договаряне в Москва на кредит за строеж на АЕЦ "Белене" и ново споразумение с "Газпром". Минимумът от средства, които трябват за "Белене" за тази година са между 260 и 300 млн. евро и те са необходими за да не спре работата. Това каза вчера координаторът на проекта Иван Атанасов. "Атомстройекспорт" предлагали да продължат работата, а да им се плати следващата година. За по-дългосрочни кредити се водели само предварителни разговори.

 

НДСВ пак ще влезе в парламента, прогнозира Милен Велчев в Дневен Труд.

 

Нашето решение е ясно - да се явим самостоятелно и на изборите за Европейски парламент, и на тези за Народно събрание. Оценяваме протегнатата ръка от нашите либерални партньори в коалицията, в редица области с тях споделяме общи ценности, но смятаме, че е по-честно към българския избирател като цяло и в частност към нашите избиратели, да се явим със собствено лице на тези избори. Нашите проучвания сочат, че НДСВ ще вземе между 4 и 5%. Ние твърдо вярваме, че ще можем отново да направим убедителна предизборна кампания и да спечелим нови гласове, както това сме го правили на всички парламентарни избори. Нямам никакво впечатление, че нашият лидер смята да изостави България, независимо от това дали сме в управлението, в опозиция или някъде другаде. Той е посветил целия си живот на служба на България и на мен лично никак не ми се вписва в неговите планове завръщане в Испания. В последно време той получава доста атаки на най-различни теми, една от които са имотите му, но никой не може да оспори факта, че той даде простор за развитие на редица професионалисти в своята област, които се утвърдиха като политици в България. Аз не мога да си представя как бих влязъл и бих се утвърдил в политиката, ако не беше неговата постоянна подкрепа. Залагането на професионализма, а не само на партийното начало и на лоялността, е негова запазена марка и аз смятам, че това донесе успех не само на НДСВ, но и на България, казва още Велчев.

 

Броят богатите и на борсата, информира Дневен Труд.

 

Държавата подгони и богатите борсови спекуланти. Паралелно с проверките на собствениците на скъпи имоти, коли и яхти, които правят Националната агенция за приходите, ДАНС и прокуратурата, вчера Комисията за финансов надзор подгони и клиентите на инвестиционните посредници и управляващите дружества. В писмо до тези компании тя е поискала да разкрият информация за клиентите си (български и чужди физически лица), които имат покупки за над 100 000 лв. в последните пет години. В отговор на акцията Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и тази на управляващите дружества вчера разпространиха гневно писмо, с което порязаха мераците на институцията.Всяко разкриване на данни за наши клиенти противоречи на закона. Затова носим административна и гражданска отговорност, заявяват в съобщение до медиите от асоциацията. “Ако други държавни органи търсят такава информация, това следва да става само със съгласие на клиента или със съдебна заповед”, казват още инвестиционните посредници. Днес предстои среща в комисията, на която двете страни да изяснят тезите си. Не е ясно защо комисията изисква информация за богатите играчи на борсата. По закон сделките с акции на наши и европейски борси са освободени от налог. Ако на срещата с Комисията няма резултат, ще проведем неформални събрания на членовете си и ще обмисляме последващи действия, заканват се от двете асоциации. Оттам недоумяват защо тази информация се иска от тях, след като тя може да се вземе от Централния депозитар. Там се регистрира всяка сделка с акции на борсата и всеки един може да провери на каква цена е сключена, коментират брокери.

 

8 държат Киров в плен, разкрива Монитор.

Осем души държат вносителя на "Бош" за България Киро Киров в плен. Полицията вече разполага с пълен профил на бандата, изграден върху показанията на освободени вече жертви на същите похитители, научи "Монитор". Според разказите на бизнесмена Ангел Бончев и бившия митничар Георги Георгиев-Пурата трима души са преките извършители. Те нападат жертвата и я вкарват в джип с шофьор, с който ги изтегля. Задължително пред тях се движи пилотна кола с двама души. Тяхната задача е да съобщят при възникнала опасност на пътя, за да може джипът да смени маршрута в последния момент. Комуникацията между двата екипа се води по радиостанции, тъй като става най-бързо и лесно, твърдят разследващи. В помещението, където държат заложника, влиза само един от бандата. Той дава вода, храна и опиати на жертвата. Медикаментите трябва да объркат отвлечения, за да изгуби представа за време и пространство. Бончев обаче е успял да разпознае с какви хапчета са го тъпкали. Преди да му подействат, е имал възможност да види за секунда човека, който му ги е давал. Той бил с маска, като има единствено приблизителни данни за ръста му. След първите дни в плен бившият директор на футболен клуб "Литекс" се опитвал да опита стените и пода, за да се ориентира къде се намира. Въпреки това тези данни не са помогнали особено на разследващите. Смята се, че мозъкът на групата е българин, но сред похитителите може да има един-двама чужденци. Руснаци вече са осъждани за подобни престъпления у нас. Преди да започнат да действат в България, бандитите са трупали стаж в Западна Европа, където са отвличали за доста по скромни суми, смятат криминалисти. Засега остава неясно по какъв начин е събирана информация за жертвите. Предполага се, че я доставя човек от службите на средно или високо ниво, който има достъп до данни от финансови разследвания. Оказва се, че бандитите имат идеална представа за полицейската разстановка и за видеонаблюдението. "За толкова време нито веднъж не се "нанизаха" на камерите, въпреки че в София техният брой вече е доста голям", коментира пред "Монитор" разследващ.

 

Галев пред инфаркт, Геле отслабнал 30 кг, констатира Стандарт.

 

Пламен Галев е бил пред инфаркт, докато е спял в ареста на Националното следствие. Това съобщиха вчера лекари пред "Стандарт". В края на март той получил кръвоизлив в дясното око. Забелязал го охранителят на коридора. Час по-късно кръвта в окото се увеличила. "Пламен Галев не се е удрял, аз също смятам, че причина е високото кръвно налягане, от което той страда", коментира адвокатът на дупнишкия бизнесмен Менко Менков. В ареста обаче никой не обръщал внимание и не мерел с апарат кръвното му. Очевидно спокойствието, което излъчваха двамата дупничани, докато ги арестуват, е само външно, коментират запознати. Докато Пламен вдигал кръвно, Ангел Христов-Геле слабеел ударно. "Теглото му вече е спаднало под 100 кг", коментираха близки. Твърди се, че Христов е отслабнал с цели 30 кила. Той влязъл в ареста около 120 кг, сега се движел около 90. "Никой не обръща внимание на Пламен Галев. Не са му пратили дори лекар офталмолог", оплака се адвокатът Менко Менков. "Галев е бил прегледан от лекар специалист. Всичко е документирано", контрира пред "Стандарт" прокурорът от Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов. Пламен Галев бе арестуван на 5 декември м. г., а съдружникът му Ангел Христов - на 20 януари. Двамата се разследват по обвинения за рекет, а Ангел Христов - и за лидер на организирана престъпна група.

Атакуват противозаконни регулаторни режими, съобщава Дума.

Премахване на противозаконно въведените административни режими за регулация на бизнеса, съкращаване на административните срокове, премахване на корупционните практики и безконтролното поведение на администрацията. Това са основните цели, заложени в пакета от мерки за подобряване на бизнес средата в България, предложен от Икономическия и социален съвет (ИСС) и представен пред медиите вчера. Пакетът от мерки се съдържа в становището, което ИСС прие в края на март - "Възможности за намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата в България".
Предложенията са насочени към подобряване на икономическия растеж чрез привличане на повече чуждестранни инвестиции и повишаване конкурентоспособността на българския бизнес. Председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев предложи също така създаването на административен регистър, както и максимално опростяване на всички процедури и услуги.

 

Адвокати и счетоводители най-много пазаруват яхти, установява Новинар.

 

Адвокати и счетоводители купуват най-много яхти в България. Това казаха за „Новинар” собственици на фирми за продажба на луксозните плавателни съдове на яхтено изложение, което беше открито вчера в „Интер Експо Център” в столицата и ще продължи до 12 април. Заможните българи не се притесняват от икономическата криза у нас и пазаруват яхти, като държат задължително да имат кожен салон и голяма мощност, разказаха търговците. Други екстри, които богаташите искат да ползват, са душ, платформа за скачане във водата и мокър бар. По-малките яхти се купуват от истинските любители на яхтения туризъм, а с по-големите лодки заможните българи демонстрират финансовите си възможности, споделиха впечатления продавачи на яхти. Собствениците, които искат да парадират с много пари, държат луксозният им плавателен съд да има плазмен телевизор, климатик, оборудвана по последна мода кухня и мини бар. Българите, които разполагат с повече възможности, наемат капитан, който да управлява луксозната им лодка.

 

Гонят от общежитие студентите купонджии, оповестява Монитор.

 

Гонят от общежитие студентите купонджии, които вдигат врява по стаите след 23 часа. Това предвиждат новите правилници за спазване на вътрешния ред в блоковете, които новоизбраните домсъвети са написали, съобщи вчера председателят на Националното представителство на студентските съвети Георги Илиев. Разпоредбите вече са влезли в сила. "Ограничаваме купоните в стаите на общежитията, защото оттам произтичат повечето проблеми около реда и дисциплината. Почти във всеки блок ще има и отделно помещение специално за купони, където е позволено те да продължават до полунощ", обясни Илиев. Студентите, които не спазват разпоредбите на домсъветите, първо ще бъдат предупреждавани, че ще ги гонят от общежитието. Ако не си вземат поука, вече ще бъдат принудени да напуснат студентската си стая. Това ще стане след разпореждане на ректора на вуза, който стопанисва блока, и след предложение на домсъвета.

 

Забраняват пушенето на обществени места от 2010 г., научаваме от Дума.

От 1 юни 2010 г. да бъде забранено пушенето на обществени места. Това предвиждат промените в Закона за здравето, внесени от правителството. Те бяха обсъдени на първо четене от парламента вчера. Забраната ще важи за закритите обществени места, включително обществения транспорт, и в закритите работни помещения. Това означава, че няма да може да се пуши в закрити заведения, ресторанти и кафенета, в театри, училища, болници и на работните места. Пушачите ще могат да припалват само на улицата и вкъщи. Промените в закона предвиждат още откриването на здравни кабинети в училищата да е задължително. Същото се отнася и за детските градини и специализираните институции за социални услуги. Няма да има възможност обаче за откриване на зъболекарски кабинети. Тяхната дейност по закон е лечебна, а не здравна.

 

Съмнителните вафли нямали опасен меламин, успокоява Стандарт.

 

Шоколадовите вафли, за които Българската асоциация на потребителите алармира, че съдържат опасната съставка меламин, са безопасни. Това съобщение до медиите изпратиха днес от здравното министерство. Изследванията, направени в акредитирана лаборатория на SGS Institut Fresenius GmbH в немския град Фрайбург, не открили опасните съставки - меламин и циануринова киселина. Изпратените проби от съмнителната партида вафли, както и от използваната суроватъчна пудра практически не съдържат вредните съставки. Допустимата норма от Евросъюза за меламин е до 2,5 mg/kg. Немските експерти обаче са отчели нулево съдъражие, тъй като апаратите им могат да отчитат меламин над 0,2 mg/kg и циануринова киселина – над 0,9 mg/kg. Меламинът е широко използван при производство на пластмаси и продукти от тях (чинии, чаши, прибори за хранене, халби и различни други продукти), но е забранен за използване в хранителната промишленост. Когато меламинът се погълне заедно с негови аналози и по-специално циануринова киселина, може да причини увреждане на бъбреците, обяснямат здравни експерти.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3825 |07.04.2009 Пресата на 8 април . 0| 4265 |06.04.2009 Пресата на 7 април . 0| 4935 |05.04.2009 Понеделнишката преса на 6 април . 2| 3813 |02.04.2009 Петъчната преса на 3 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads