Реклама / Ads
0| 4504 |09.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 август

.
Вестниците пишат за заразата, ударила Цар Калоян; за сляпото космическо око на Емел Етем; за главоломно растящото недоверие към кабинета; за мерките срещу спекулата.
 

Зараза удари Цар Калоян, описва Стандарт.

Цар Калоян се превърна в град на призраците. Споходените от две цунамита хора бродеха цяла нощ като сенки по улиците на града. Едни търсеха изчезналите си роднини, а други - къшей хляб и каничка вода.Жертвите на потопа вече са 8. Спасителите откриха вчера тялото на 7-годишното изчезнало дете и другата жена. Хлапето бе намерено в тинята на улицата. А другата възрастна жена бе починала в двора на къщата си под калта. Спасителите търсят още една жена. Четвъртият загубен пастир Георги Стоянов се прибра вчера вкъщи по живо, по здраво заедно с чардака си овце и кози. Професията му, която го обрича да обикаля баирите, спасила живота на овчаря, радва се семейството му. Два дни след потопа водата вече се е изтекла в коритото на реката, но улиците са препълнени с кал, от която стърчат остатъци от разпилените домакинства. На тротоара пред училището, където заседава кризисният щаб, двама мъже, баща и син, се щураха около разрушената си къща. Сама с малко вързопче в ръка из града с бавни стъпки ходеше Хюсне Салиева. Бабата бе взела шепа шарена сол от комшиите и отиваше на пункта, където раздават хляб. Нямам вече ни къща, ни добитък. А съм гладна, сама на себе си редеше старицата. Малко встрани от нея Абибе Мустафова разпитваше съгражданите си нямат ли подръка бял чаршаф. На смаяните им погледи жената обясни: "Да погребем Джелял." Племенникът й е един от петимата удавени от пороя. Мъжът страдал от психично заболяване и за него се грижели близките му. Сега с тъжния ритуал се е заела стринка му като единствена жена в семейството. Сестра му Айше живее в съседното Езерче, ама дотам сега път няма, кротко нареждаше леля Абибе. Видяла близо до себе си районния мюфтия на Разград, жената хукна да го ангажира с погребението на племенника си. Трети ден духовникът Мехмед Аля прекарва сред бедстващите в Цар Калоян. 

Космическото око на Етем сляпо за бедствията, "вижда" Дневен Труд.

Центърът за аерокосмическо наблюдение, който шумно бе открит от премиера Сергей Станишев и вицепремиерката Емел Етем на 16 юли т.г., остана сляп за потопа в Разградско, който взе 9 човешки жертви в неделя. Свръхмодерната сателитна система на центъра не е могла да даде прогноза за огромните количества валежи, признаха пред “Труд” от министерството на бедствията. Причината е, че центърът не е доизграден. За да предвижда и следи точно валежите, той трябва да се дооборудва със специален софтуер. Компютърната програма струва над 1 млн. евро и тепърва ще се търсят пари за нея от Евросъюза.

Бойко дава 2 млн. лв. за щети от пороите, научаваме от Стандарт.

По настояване на кмета Бойко Борисов 2 млн. лв. от преизпълнението на столичния бюджет ще отидат за ликвидиране на последиците от наводненията, включително и от 2005 г. 500 хил. ще бъдат отделени за почистване на речните корита. 1,5 млн. лв. ще отидат за премахване на незаконните сметища, които са главно от строителни материали. Районните кметове ще получат 2 млн. лв. за подобряване на зелените площи. Предвидили сме част от парите да са за ремонт на детски градини и училища, съобразени с изискванията на противопожарната безопасност, за поддръжка на някои от гробищните паркове, обясни зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. За преизпълнението на бюджета са помогнали по-добрата организация при събирането на местните данъци и такси. Събрани са и 21 млн. лв. стари задължения.

Недоверието в кабинета расте главоломно, установява Новинар.

Недоверието в правителството главоломно расте, показват данните от последното проучване на "Алфа Рисърч", направено между 27 юли и 2 август сред 1056 души. 67 на сто от анкетираните дават отрицателна оценка на дейността на кабинета, а 30% го подкрепят. Мнозинството от избирателите са на мнение, че последните промени в правителството няма да имат особен ефект. Оптимистите за подобряване на управлението са едва 24 на сто, предимно симпатизанти на БСП и ДПС, и в по-малка степен от НДСВ. За сметка на недоверието към кабинета доверието в премиера Сергей Станишев расте и достига 43%, като промяната идва основно от традиционно левите избиратели от по-малките населени места и възрастните. Най-одобряваните министри са Ивайло Калфин, Пламен Орешарски, Стефан Данаилов, Даниел Вълчев и Гергана Грънчарова.

Мерките срещу спекулата се оказаха спекулация, заключава Сега.

Само ден след като комисията за наблюдение на цените набеляза спешни мерки за борба със спекулата на пазара, се оказа, че голяма част от идеите не могат да се приложат на практика. Една от тях бе да се дава редовно информация на гражданите къде в страната се предлагат стоки на най-ниски цени. "В никакъв случай нито Комисията за защита на потребителите, нито МИЕ не може да се занимава с антиреклама, каквато са списъците, които казват къде да се купува. Ако това нещо се направи, всички частни структури ще се обърнат към съда за защита срещу такъв род нелоялна атака", обясни обаче вчера министърът на икономиката Петър Димитров. Именно той председателстваше заседанието на комисията "Антиспекула" оня ден. От Комисията за защита на конкуренцията коментираха за "Сега", че в закона няма изрична забрана за подобно обявяване на цените. Все още никой не се наема да каже и как могат да се санкционират търговците, които продават стоките на значително по-висока цена от тази на производителя. "Все пак търговците са свободни и сами определят цените. Нямаме някакъв полувоенен механизъм за наказание при съществено отклонение от себестойността на стоката, няма и наредена рентабилност, за да обвините някого и да го отведете в съда за това, че рентабилността му примерно е повече от 19%", обясни Петър Димитров. Всъщност единствената мярка, която може да се приложи на практика за сваляне на цените, е да се увеличи количеството зърно в страната, като фермерите го купят от т.нар. интервенционни агенции на страните-членки на ЕС.

Българинът се отказва да пести до идната година, установява Сега.

"Сега е неблагоприятно време за спестяване. Най-вероятно няма да мога да спестя пари и през следващите 12 месеца. Засега свързваме двата края. Няма да мога да купя кола през следващите 2 години, нито пък ще мога да отделя пари за жилище в този срок. Няма да мога да платя голяма сума, за да си сложа централно отопление вкъщи или да ремонтирам санитарните възли в следващите 12 месеца." Така изглежда финансовото състояние на масовия български потребител според юлската анкета на Националния статистически институт. Тя отчита повишен песимизъм както по отношение на настъпилите промени в бюджета на домакинствата за изминалите 12 месеца, така и на очакванията им за идната година. Хората оценяват сегашната ситуация като по-неблагоприятна спрямо април за спестявания. Над 90% казват, че е малко вероятно или съвсем невероятно да спестят и през идната година. Сега не е точното време и за покупка на мебели, телевизори, перални машини, смятат 46% от анкетираните. Други 33% пък дават уклончив отговор на този въпрос. Българинът смята, че цените непрекъснато се покачват и това ще продължи и занапред, показва още анкетата.

Сушата качи цените на Балканите, сравнява 24 часа.

Голяма вълна на поскъпване на основни хранителни продукти предизвиква сушата, която през юни и юли обхвана Балканите, съобщи агенция Макфакс. Пилешкото месо в Сърбия досега е поскъпнало с осем процента, на места цената на свинското месо се увеличи с 15%, а предстои и поскъпване на хляба, брашното, олиото, млякото и други продукти. Сръбските власти заявиха, че ще се намесят с продажби от държавния резерв, ако се стигне до по-голямо увеличение на цените на дребно.

Разговорите между СДС и Бойко Борисов зациклиха, информира Новинар.

СДС-София още не е постигнал конкретна договорка със столичния кмет Бойко Борисов за предстоящите местни избори. Председателят на най-голямата организация Борислав Бориславов, който е основен преговарящ, вчера беше с изключен телефон. Видни представители на структурите отказват каквато и да е информация преди предстоящото днес заседание, на което се очаква да бъде взето решение за явяването на партията в столицата. На сбирката районните структури ще дадат своите предложения за кандидати за общински съветници. Сини обясниха неофициално, че решението за начина на явяване в столицата ще бъде оповестено буквално преди подписването на споразумение. След срещата на Пламен Юруков с Бойко Борисов шансовете на СДС за общо явяване с ДСБ рязко намаляха.

Не виждам кой може да победи Б. Борисов, казва в интервю за Дневен Труд проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на СУ “Св. Климент Охридски”.

Закъснели сме, но само преди месец беше създадено нашето Движение за национална демокрация. Т.нар. “професорска партия” не е партия, а гражданско сдружение, в което влизат хора от научните среди, от средите на културата, обществените науки, техническите дисциплини, хора от бизнеса с дясно мислене. Всички те досега не са участвали в обществения живот освен с гласуване. Това е огромен потенциал, който несправедливо беше отстранен и незабелязан от СДС. Много от тези хора, които познавам, се чувстваха пренебрегнати и обидени и тяхната реакция беше отказ от участие в избори. Ако те бъдат привлечени, ще променят визията на десницата. Целта на клубовете, които започваме да създаваме в 15-16 от по-големите градове, е да си сътрудничат с гражданските и политическите структури в издигането на лицата, които местното население одобрява и за които би гласувало. Разполагаме с малко време и с недостатъчна екипност и организация. По-вероятно е да участваме пълноценно на парламентарните избори. Сигурно ще стигнем и до такива моменти, но нашата цел е да потърсим сътрудничество с десните партии. Обаче няма да се ръководим от това, кого те са посочили, а кого искат местните хора. Това е смисълът на предварителните избори, казва още Бакалов.

Гладни пчели връхлитат аграрното министерство, предупреждава Новинар.

Стотици хиляди разярени и гладни пчели ще бъдат пуснати в земеделското министерство на 15 септември. 35 000 пчелари ще донесат кошерите си пред ведомството, за да протестират и да поискат компенсации заради сушата. Това заплашиха вчера от Националния браншови съюз на пчеларите (НБСП). Пчелари обясниха за "Новинар", че в един кошер има 60 000 пчели. Пчелите ще жилят наред, тъй като са гладни. Причината е сушата преди седмици, заради която изсъхнаха растенията, с които се хранят животинките. Пчелният бизнес е сериозно заплашен от ликвидиране, коментираха производители на мед. Според тях 70% от пчелите нямало да преживеят зимата заради липсата на храна. Затова пчеларите настояват да им бъде отпуснато по 20 кг захар, което е 1,5 млн. лв. общо за всички 754 000 пчелни семейства. Производителите искат министерството на Нихат Кабил да им отпусне или захар, или левовата равностойност на захарта. Членове на съюза на пчеларите вече са изпратили писмо до ведомството с молба за помощ, но ако тя не бъде изпълнена, ще се премине към жилещата форма на протест.

По 370 лв. натрупани за втора пенсия, обнадеждава Сега.

Средно по 370 лв. е натрупал българинът по партидата си за втора пенсия. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на юни. Мъжете са с предимство пред жените, защото са натрупали средно по 404 лв., докато в партидите на нежния пол фигурират по 335 лв. Разбираемо, най-младите - до 24-годишна възраст, са акумулирали най-малко средства - по 120 лв., докато хората между 35 и 54 години имат по 470-520 лв. средно, сочат още данните. За всеки месец от полугодието средно вноската за частен фонд за втора пенсия е била около 25 лв. Това е доста по-добре от месечните вноски през миналата година, които бяха средно по 17 лв.

46 катастрофи на един завой!, изчислява 24 часа.

Само за 12 месеца край с. Саранци. От 20 г. лош наклон и асфалт убиват хора. Няма пари дори за знак с черна точка  46 катастрофи годишно стават на участък от само три километра, известен като саранския баир. Той е на подбалканския път към морето след село Саранци, община Елин Пелин. Причините за многото катастрофи са опасният завой, който буквално завлича шофьорите, и извиращите по време на дъжд мазни петна по асфалта. Това прави настилката направо полирана.

София в плен на едно кръстовище, прави навигация Дневник.

Ремонтът на ключово за трафика в София кръстовище - Орлов мост, блокира движението в почти целия град. Той започна в сряда и по план трябва да приключи в събота през нощта. Движението по "Цариградско шосе" от хотел Плиска до Орлов мост и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до Военната академия стана невъзможно. Бул. "Цар Освободител" също е затворен за основно преасфалтиране. Това от своя страна натовари други основни артерии в града. Пътуването до центъра за жителите на кв. "Младост", "Дружба" и "Студентски град" беше комбинация от много обикаляне, задръствания и нерви. Мнозина ходеха пеш от хотел "Плиска" до Ректората на Софийския университет, защото придвижването по обиколните шосета отнемаше повече от час. Обходните маршрути - бул. "Ситняково" и бул. "Драган Цанков", бяха запушени с коли от край до край в пиковите часове на деня.

"Изиджет" идва през ноември с билети от 76 евро до Лондон, осведомява Дневник.

Дългоочакваното навлизане на големи европейски нискоразходни превозвачи на българския пазар вече е факт. "Изиджет" (ЕasyJet) обяви в сряда, че през ноември ще започне да лети от Лондон до София. Полетите по една от най-конкурентните за българските и чуждите авиокомпании линии ще се осъществяват три пъти седмично от летище "Гетуик" от 6 ноември - във вторник, четвъртък и събота. Цената на билетите ще е 75.77 евро в двете посоки с таксите, съобщи компанията. "Изиджет" ще продава билетите на различни цени според времето на покупката. Колкото по-рано е направена резервацията, толкова по-евтин ще е билетът. По линията София - Лондон летят "България ер", "Бритиш еъруейз", "Хемус ер" и "Уиз ер". Цената на билетите на традиционните превозвачи се движи от 200 евро нагоре. От есента всеки ден до летище "Лутън" ще оперира и "Бритиш мидланд". "Виждаме голям потенциал в българския пазар и се надяваме скоро да обявим откриване на още нови дестинации от България", каза в сряда маркетинг мениджърът за България на "Изиджет" Питър Воец.

Бум на хотелски измами по интернет, разследва 24 часа.

Най-малко пет несъществуващи хотела рекламират нощувки по Българското Черноморие и събират авансови суми по банков път. В схемата, която е подготвена професионално, са източени хиляди левове и със сигурност участват и други фантоми. Разследване на "24 часа" разкри, че "Пираня" в Китен, "Ина" в Несебър и "Ванеса" в Приморско не съществуват, но събират пари за нощувки чрез реклами в сайта pochivka.bg. В отлично подготвените и богато аранжирани със снимки обяви е посочен мобилен телефон за връзка 0889421906, както и електронен адрес maxmobil1@abv.bg. От няколко дни телефонът е включен на телефонен секретар. Електронната поща пък освен в туристическите сайтове е посочвана за връзка и в електронния магазин auction.bg. Там измамникът се е опитал да продаде една DVD система, два монитора, три мобилни телефона "Нокия" и дори светлоотразителни жилетки.

Левски прави нов дрийм тим, обещава Стандарт.

Приказката ще продължи, търсим шампиони, обеща Тодор Батков Дрийм тимът на Левски се изчерпа. Време е за нов, приказката ще продължи. Това обяви собственикът на "синия" клуб Тодор Батков ден след провала срещу Тампере. Той лично се извини на вярната публика и благодари за невероятната подкрепа. Продаваме няколко играчи на големи отбори в Европа, други преотстъпваме и почваме нова селекция, обяви собственикът на Левски. Той призна, че още след първия мач е решил да не подновява договорите на някои от звездите в тима. "Даже се чудех дали да не ги сваля от лимузините и да ги кача на велосипеди", пошегува се Батков. Той увери, че остава зад треньора Стоилов и няма проблеми с изпълнителния директор Сираков. "Направих обаче грешка, като пуснах Наско в отпуск за мачовете с Тампере", каза още шефът на "сините".

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4435 |08.08.2007 Пресата на 8 август . 0| 4176 |02.08.2007 Пресата в четвъртък . 0| 4344 |20.06.2007 Пресата на 20 юни . 0| 4184 |19.06.2007 Пресата на 19 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads