Реклама / Ads
0| 4052 |08.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 февруари

.
Вестниците пишат за нестандартна преданост към Борисов в Лондон; за двама депутати, готови да ги проверяват; за шеф преди Батко дал на родата поръчки за 143 млн.
 

Банките търсят купувачи на фирми в затруднение, пише Дневник.

Ако сега дете трябва да напише съчинение по мотиви от приказката за неволята, много вероятно героите в него да не са двама братя, а собственик на фирма и банкерът му, а счупената каруца е кредитът, който компанията се затруднява да обслужва. Вместо неволята обаче те викат консултант по придобивания на фирми, който им помага да решат проблемите си. Казано с други думи - заради кризата компаниите в нестабилно финансово състояние се увеличават, което носи загуби и за кредитиралите ги банки. Така те са принудени да се включат в търсенето на изход от ситуацията, пред която са изправени клиентите им. Това води и до създаването на нови методи, чрез които банките се предпазват от увеличението на проблемните заеми.

"Дойче веле": Нестандартна преданост към Борисов в Лондон, цитира Дневник.


Българският премиер Бойко Борисов започна визитата си във Великобритания с футболен мач и среща със сънародници в неделя вечерта. Днес той имаше насрочени срещи с британския си колега Гордън Браун, с представители на британското разузнаване (МИ6) и парламента, за резултатите от които до късно вечерта нямаше информация. Кореспондентът на "Дойче веле" в Лондон описа срещата на Борисов с българската общност: "Борисов пристигна в българското дипломатическо представителство направо от лондонския стадион "Стамфорд бридж", където беше гледал как "Челси" надиграва "Арсенал". И беше видимо доволен, че посещението му на Острова е започнало с футболен мач. Срещата на Борисов с близо 400-те българи, които се бяха натъпкали в трите банкетни зали на посолството, премина горе-долу в същия дух. Няколко души се интересуваха дали София наистина се готви да забрани двойното гражданство - нещо, което беше отречено от външния министър Николай Младенов. Други попитаха дали могат да бъдат отпуснати пари за българската църква в Лондон. Повечето обаче приличаха на тълпа фенове, дошли само да вземат автограф и да се снимат за спомен с Борисов. "Г-н Борисов, аз съм попадията на отец Симеон и ви моля да ни кажете няколко добри думи" - това желание на възрастната жена беше последвано от много други подобни в продължение на близо час и половина.

Двама депутати си дават имунитетите, обявява Новинар.

Двама депутати - Емил Димитров от ГЕРБ и Димчо Михалевски от Коалиция за България, подадоха искане в деловодството на Народното събрание за сваляне на имунитетите им. Димитров се реши на това, след като беше замесен от лидера на БСП Сергей Станишев в скандала с проверяваните от ЕК заменки. Соцшефът обяви, че най-голямата от тези заменки е осъществена от Димитров. Народният избраник от ГЕРБ обаче изтъкна, че не участва пряко във фирмата, осъществила замяна на 900 дка гори, но е добре запознат с нея. Червеният избраник Димчо Михалевски пък се отказа от имунитета си след призив на Емил Димитров. Той е пуснал и молба до главния прокурор Борис Велчев за проверка на проекта "Корекция на река Арда" в района на Кърджали. Периодът на проверката касае времето, когато Михалевски беше зам.-министър на регионалното развитие. Основното обвинение е, че проектът първоначално е бил обявен на цена от 10 млн. лв., а впоследствие е струвал 70 млн. лв.

Двама депутати, готови да ги проверяват, продължава по темата 24 часа.

"Последната крушка е на 15 км. Да виждате ски писти или плажове", попита Емил Димитров и обясни, че замяната е била с цел комасация на гори в Етрополския Балкан. Още тогава той обеща да си свали доброволно имунитета и попита дали и други негови колеги ще имат доблестта да го сторят. Даде за пример бившия зам. строителен министър Димчо Михалевски, сега депутат от БСП. "Престъпник ли е този, който е направил цената на един проект от 10 на 75 млн.", попита Димитров. Така се оскъпило строителството на водното огледало в Кърджали. Вчера Димчо Михалевски също обяви, че хвърля имунитет и е готов да бъде проверяван за проекта. Впървия работен ден от седмицата вчера със защитата си като народни представители се разделиха доброволно Емил Дмитров от ГЕРБ и Димчо Михалевски от БСП. Първият още в събота заведе журналисти в горите край Етрополе, за да покаже къде са и в какво състояние заменени терени от "Фабрика Медикет", в която е участвал индиректно като акционер в друга фирма - "Симеон-2", преди да стане депутат. Поводът беше обвинение от бившия премиер Сергей Станишев, че именно Димитров е участвал в най-голямата замяна от последните 47 г. , за които според сегашния министър-председател Бойко Борисов България е заплашена от санкция от Брюксел до 1,5 млрд. лв.
Емил Димитров, депутат от ГЕРБ: Заменил си гора - доплати. И ревизия кой какво строи!
- Г-н Димитров, как се чувства един депутат без имунитет?
- Отлично. Да не би цял живот да съм бил с имунитет!
- Защо се отказвате от него?
- Казахме, че от ГЕРБ идваме по нов начин, трябва и да го доказваме. След като има каквото и да е съмнение, свалям си имунитета, призовавам за разследване, за да излезем на чисто.
- Колко заменки имате?
- Бившият премиер Сергей Станишев каза, че имам най-голямата. И обвини, че е най-голямата далавера. Попита дали съм престъпник. Затова и веднага поканих всички публично да видят дали съм престъпник.
- Премиерът Бойко Борисов поиска ли ви обяснения?
- Чух се с него веднага, след като разбрах за изявлението на Станишев. Казах му, че нямам никакви притеснения. Независимо че не съм директен участник в тази замяна, аз я познавам и искам да заведа журналисти да видят къде са горите, какви са. Той подкрепи идеята и освен това даде разпореждане да се изсветли всичко, да се мине по всички замени в цяла България, не само от последния списък. Така ще се види къде са терените, кои са ги заменили, как изглеждат, сменен ли е статутът им - строи ли се или не.
- Затова ли обявихте, че ще финансирате тур с автобус по заменките?
- Идеята на премиера беше автобусът да бъде финансиран от партия ГЕРБ, защото тук се бие по нея и по премиера, а не по Емил Димитров. Аз обаче го помолих да поема финансирането и той се съгласи.

Шеф преди Батко дал на родата поръчки за 143 млн, известява 24 часа.


Велико Желев, съветник на двама строителни министри - Валентин Церовски и Асен Гагаузов, е сред най-богатите българи, които дискретно управляват бизнеса си. Поръчки за 143,6 млн. лв. без ДДС са спечелили варненски фирми, свързани с предшественика на Батко. Велико Желев е бил на шефски пост в агенция “Пътища” и министерски съветник от 2004 до 2008 г. В компаниите, получили поръчки за ремонти на пътища, участие имат екссъпругата му Мая и негов бивш съдружник. Член на борда и изпълнителен директор на една от фирмите е бил брат му Иван. Прокуратурата води дело срещу неизвестен извършител. Разпоредена е и проверка на ДАНС.
По-голям от Батко в пътната агенция
Веселин Георгиев е подсъдим, защото като шеф на пътния фонд е одобрявал договори с фирмите на братята си - общо 21за над 120 млн. лв. Практиката държавни пари да изтичат към близки компании обаче е съществувала и преди него, показа проверка на "24 часа". Поръчки за 143,6 млн. лв. без ДДС са спечелили фирми, свързани с предшественика на Батко Велико Желев, докато той е на шефски пост в изпълнителна агенция "Пътища", а по-късно - съветник на строителния министър в тройната коалиция Асен Гагаузов. От 9 април 2004 г. до 5 юни 2005 г. Желев е зам.-шеф на пътната агенция. Назначен е по времето на Валентин Церовски, който оглавяваше МРРБ в царския кабинет. След това става за кратко шеф на агенцията - до 22 декември 2005 г. Във ведомството се издига, след като първо е бил началник на Областното пътно управление във Варна от 1 април до 4 декември 2003 г. 2 г. по-късно, вече когато е на шефски пост в агенцията, варненското управление сключва 16 договора за общо 128,46 млн. с четири близки до Желев компании. Контрактите са от 2005 г., откогато са последните данни в електронния публичен регистър. "24 часа" научи, че с тях са сключвани договори и през 2004 г., когато Желев е зам.-шеф на агенцията. В конкурсите фирмите играят предимно сами.

Размразяват “Супер Боровец, ликува Дневен Труд.


”Инвестиционна новина от Оман стопли мразовития български понеделник.
“Супер Боровец” ще бъде завършен през 2012 г. и в него ще бъдат вложени 800 млн. евро, сензационно предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на анонимен представител на Държавния фонд на Султаната Оман. Фондът е основен акционер в мегапроекта. Съобщението от гр. Мускат обаче изненада кмета на Самоков Ангел Николов и представителя на един от по-малките акционери - “Главболгарстрой”. От думите им се разбра, че засега не се работи по мащабния обект, чиято първа копка бе през октомври 2007 г. Оман размрази “Супер Боровец”, у нас не знаят. Пет години откакто тръгна подготовката за “Супер Боровец” и две години и половина след първата копка, най-сетне излезе съобщение, че мегапроектът може и да види бял ден. “Супер Боровец” се размразява - тази новина долетя от оманската столица Мускат като приказка от “1001 нощи”. Пред агенция Ройтерс представител на държавния инвестиционен фонд на Оман е заявил, че новият ски курорт ще бъде завършен през 2012 г. и ще струва 800 млн. евро. И нищо повече. Фактът, че новината е от анонимен източник, суперкратка (три изречения) и без никаква конкретика, предизвика съмнения. Оказаха се оправдани.

Педофилите с онлайн профили и снимки в нета, описва Новинар.

За създаването на публичен регистър на осъдените за сексуално посегателство срещу деца ще се борят от Националния център за безопасен интернет. Идеята е в този регистър да бъдат публикувани имената и снимките на сексуалните насилници. Така например всеки родител би могъл да провери дали в квартала, в който живее семейството, има такъв човек, обясни координаторът на центъра Георги Апостолов. Ако този вариант не бъде приет от Народното събрание и обобщен в закон, то от центъра предлагат и втори вариант. Този регистър да се ползва за нуждите на училища и други институции, които работят с деца. От година лобираме за създаването на този публичен списък, но ето правителството се смени. Сега започваме отначало, обясни Апостолов. Идеята беше подкрепена и от началника на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. За да може тези хора да се познават от всички и когато някой от тях се появи в квартала ни, да знаем за какво става дума и да се предпазваме, обясни той.

Мопс за кралицата. Единствените невинни, разсъждава К. Кеворкян в Дневен Труд.

Всичко зависи от човешкия материал. Ето с каква глупост започваме днес. Да опитам пак началото на тази дописка. В този момент, в нашия занаят, единствените невинни във всяко отношение сякаш са футболните коментатори на Диема. Тези дни един мой нов приятел разпалено ме убеждаваше, че Иво Инджев има “вълчи билет” отвсякъде, макар че това ми е добре известно. А пък самият Инджев написал в блога си, че веднъж всички репортери отказали да работят с него, понеже знаели какво е намислил и се опасявали от политически натиск. Един писател беше казал, че при някои хора идеалите отдавна са деградирали в представи. А представите им са избирателни. Той, разбира се, има предвид политиците. Но в някаква степен това се отнася и за телевизионния занаят. Човешкият материал уж е един и същи, но отърка ли се до политиката, неизбежно започва да се променя. Футболът/Спортът остава единствената зона, в която това не е валидно. Няма нужда да се харесваш на този или онзи, и на този и на онзи едновременно - това е най-ужасно, да редуваш през няколко години симпатиите си, и пр. Няма нужда да те харесва английската кралица, за да минаваш за добър футболен коментатор какъвто несъмнено е Георги Драгоев от Диема. Човек трябва да го слуша, за да си припомни какви са възможностите на българския език, какви скрити ресурси има той. Трябва да гледаме среща от английското първенство, например мача “Хъл Сити - Челси”, за да си припомним това. Браво, добре сме.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4327 |07.02.2010 Понеделнишката преса на 8 февруари . 0| 3875 |04.02.2010 Петъчната преса на 5 февруари . 0| 4055 |03.02.2010 Пресата на 4 февруари . 0| 4107 |01.02.2010 Пресата на 3 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads