Реклама / Ads
0| 4044 |24.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на Бъдни вечер

.
Вестниците пишат, че хиляди остават на улицата, други пазаруват като за последно; че чужди туристи плащали по 1000 евро за преглед на морето; че всяко министерство си знаело любовниците.
 

 

Коледа за половин България, тъжен е Стандарт.

Най-светлият празник - Рождество Христово, няма да зарадва хиляди български семейства тази година. Точно в навечерието на Коледа 180 работници от пловдивската "Марицатекс" разбраха, че ще бъдат уволнени. Директорите решиха да спрат производството заради натрупани загуби от 1,4 млн. лева. Кризата вече остави на улицата хиляди металурзи, миньори, химици и шивачи в цялата страна. Догодина пък се очаква лавина от съкращения. Изплашени от финансов срив, много търговци се отказаха от обичайното предколедно зареждане на магазините. Народът обаче се юрна да пазарува като за последно. Защото след Нова година го чака яка секира със сметките за парно, ток и вода. 

Експертите съветват: Внимавайте с коледните промоции!, призовава Новинар.

Внимавайте с промоциите по празниците, там, където има намаление, значи има нещо, което не е както трябва. Това предупреди вчера председателят на комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров. Често пъти чрез рекламни брошури потребителите се захласват по продукти, но отивайки в търговския обект, намират сходни стоки на по-високи цени, но с по-лошо качество, обясни той. Експерти от комисията ще проверяват магазините в цялата страна за нарушения, извършвани от търговците, и в навечерието на коледните и новогодишните празници. 

Ценови удар с още 3% върху парното, информира 24 часа.

С близо 3% отгоре извън планираното ще поскъпне парното от 1 януари. Това стана ясно вчера от окончателното решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Със същия процент допълнително се вдига и цената на газа. Изчисленията регулаторът направил, като взел предвид покачването на курса на долара, понижението в цената на алтернативните горива на международните пазари за последните девет месеца и таксата за съхранение на природен газ в хранилището в Чирен. Включени са и 3% търговска надценка на "Булгаргаз". Именно таксата за съхранение наложи извънредното поскъпване, след като в понеделник "Булгаргаз" извади нови сметки и поиска тя да бъде начислена. Газовото дружество се съгласи да вади гориво от Чирен, което е по-евтино, но да бъдат калкулирани разходите за съхранение. Досега това не е правено. 

1000 евро за преглед на обрив, възмущава се Дневен Труд.

По 1000 евро за преглед на обрив или за консултация при появата на алергии след изгаряне са плащали чужди туристи на морето. Очакваме такива сигнали да завалят до дни и от зимните ни курорти, заяви вчера д-р Ивайло Ваклинов, шеф на отдел в Националната здравноосигурителна каса. Оттам оповестиха вчера нагли случаи на обирджийство на чужди туристи. Така например майка платила 7200 лв. на доктор, за да прегледа нея и двете й деца. А цяла болница работела на Южното Черноморие, без да е получила разрешително. При подобни случаи НЗОК не може да направи нищо, защото тези доктори и лечебни заведения не са нейни договорни партньори. 

Сергей и Бойко скрепиха дружбата с греяно вино, свидетелства Новинар.

Столичният кмет Бойко Борисов и министър председателят Сергей Станишев откриха вчера на чаша вино Южната дъга на околовръстното. Снимка Георги Пашков 01/02 С горещо ръкостискане и глътка червено вино столичният кмет Бойко Борисов и премиерът Сергей Станишев заровиха томахавката и откриха Южната дъга на Софийския околовръстен път вчера. „По-добре и двамата да ни запомнят с добро, а не - и двамата да се издъним”, коментира Борисов стоплените отношения между двамата. Изборите и политиката са важни, каза кметът, но ако се спретнем и не говорим само за избори през тези няколко месеца, можем заедно с правителството да кандидатстваме по европейски проекти и да направим повече за София. Борисов подчерта, че разчита на премиера Станишев да помогне с изграждането в рамките на следващата година на трикилометровата отсечка на Околовръстното шосе до „Камбаните”.

Интелигентни датчици отпушват София, надява се Дневен Труд.

Всичкиавтомобили на територията на София да бъдат снабдени с датчик, който да отчита скоростта и местоположението им, поиска шефът на института по трафик на технологии Цако Станоев. Той предложи план, според който задръстванията в столицата ще намалеят наполовина. Чрез устройствата може да бъде изградена навигационна система. Тя ще информира къде в града има задръствания и по кои обходни маршрути да бъдат избегнати. Такива устройства има на пазара, каза още Станоев. Те струват между 2 и 5 евро. В чужбина се използват като датчици за платени такси. От института съобщиха още, че на територията на столицата има поставени неправилно около 1100 пътни знака. Тяхното коригиране и удължаването на зелените сигнали на светофарите щели да отпушат движението в града.  

Камери ще следят Студентския град, съобщава Дума.

Ще бъдат отпуснати до-пълнителни средства, които ще послужат за изграждането на система за външно видеонаблюдение в Студентския град, стана ясно вчера след среща между министъра на вътрешните работи Михаил Миков и групата на съветниците от БСП в градския парламент в София. По време на нея е било обсъдено как камерите да се прехвърлят към видеонаблюдението на столичната полиция, но затова предстои дискусия и търсене на нормативно решение, обясни министър Миков. Вече има подготвен план за подобряване на осветлението в Студентския град, каза още Миков. Заедно със съветниците той е обсъдил и строителството на сграда за Седмо РПУ, разширяването на Второ и Трето РПУ и съдействието на общината за повишаване на сигурността в столицата като цяло. Съветниците от своя страна обещаха бързо одобряване на проектите. Общината е ощетена с около 60 млн. лв. от измами с терени, каза министър Миков и даде пример с Второ РПУ. На одобрения за него терен е навлязъл друг стобственик, стана ясно вчера. 

София ще връща 22 млн. евро по САПАРД, твърди Дневник.

Открити са сериозни злоупотреби по една от трите спрени в началото на годината мерки по предприсъединителната програма САПАРД и България ще трябва да връща 22 млн. евро, които са предоставени в нарушение за инвестиции в месопреработвателните предприятия. Това съобщи във вторник министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Окончателното решение за размера на сумите, които България ще трябва да върне на ЕС, а Държавен фонд "Земеделие" от своя страна да изиска от некоректните бенефициенти, ще се вземе през януари 2009 г. Цветанов обаче не съобщи повече подробности и имена на фирмите, от които ще се поиска да върнат неправомерно взетите субсидии.  

Всяко министерство си знаело любовниците, твърди 24 часа.

44 закона промени вчера правителството, за да гарантира прилагането на Закона за конфликт на интереси от 1 януари догодина. На висшите държавни служители ще бъде даден едномесечен срок да декларират дали бизнесът на съпрузите им, техни роднини и бивши съдружници не зависи от тяхната служба. Освен семейни двойки конфликт на интереси ще трябва да огласяват и живеещите на съпружески начала и такива в близки интимни отношения, обяви правосъдният министър Миглена Тачева. Питана кой и как ще установява интимната близост на служителите, тя отговори: “В рамките на едно министерство винаги се знае кой с кого поддържа интимни отношения”. Незаконното използване на специални разузнавателни средства, както и използването и съхраняването на информация от тях ще се наказваТ със затвор от 1 до 5 г. и глоба до 5000 лв., предвиждат одобрените промени в Наказателния кодекс. Миглена Тачева успокои, че текстовете се отнасят само за длъжностни лица и няма да се забрани използването на скрити камери и други записващи устройства при журналистически разследвания. 

3 г. затвор за бира на хлапе, пише Стандарт.

Драконовски санкции ще отнасят тарикатите търговци, които продават алкохол на деца под 18 години. Това реши правителството вчера, като прие промени в Наказателния кодекс. Продажбата на бира и водка на младежи ще се наказва не с глоба до 500 лв., а с хилядарка. Когато търговецът обаче бъде хванат системно да пробутва алкохол на тийнейджъри, той ще отнася наказание затвор до 3 години и санкция до 3000 лв. Значително скачат и санкциите за неправомерно наемане на работа на непълнолетни и малолетни - от хилядарка до пет бона. Три години зад решетките чака и онези, които склоняват деца към проституция. Въвежда се наказателна отговорност не само за организатора на порнографски дейности, но и за техните "клиенти", когато съзнават, че децата са били принудени да участват в такива действия. 

 

Frognews.bg  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4332 |22.12.2008 Пресата на 23 декември . 0| 4013 |17.12.2008 Пресата на 18 декември . 0| 3915 |16.12.2008 Пресата на 17 декември . 0| 3915 |15.12.2008 Пресата на 16 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads