Вторник, 24 Октомври 2017, 09:11
Frognews
0| 2526 |21.10.2016

Янаки Стоилов: Промени в ИК дни преди изборите е израз на управленска немощ или опит да не се обсъждат важните теми

.
„Само 15 дни преди изборите продължават промените в изборните правила. Това или е израз на политическа и управленска неспособност на мнозинството, или се повдига въпроса дали темата с квадратчето не е опит да не се обсъждат реалните проблеми на България, това което трябва да прави президентът”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов. Той подчерта, че и двата варианта не са добре за днешното състояние на страната ни.
Стоилов изрази мнение, че две от предложенията направени от управляващите са меко казано спорни, дори и противоречащи на Конституцията. Като първо такова той посочи задължителното гласуване, което е единствено и само право. „Усилията да се каже, че едно право може да се трансформира в задължение, чрез проста законова промяна, е насилие върху Конституцията”, категоричен бе Стоилов.  Като втори спорен въпрос социалистът посочи този със секциите и разделението им в ЕС и извън него. Той обясни, че в Конституцията ни е записано, че всички български граждани имат еднакви права, независимо къде се намират.

Стоилов обясни, че предложенията на ГЕРБ за увеличаване само на броя на урните в избирателните секции в чужбина  при същия състав на комисиите ще доведе до по-трудното им контролиране. По думите му така се отваря възможността за манипулация на изборния резултат. Според него не е случайно и че от 12 законопроекта, ще бъдат подкрепени 3 – на ГЕРБ, РБ и общият им.


 „Правейки тези изменения сме извън всякакви разумни срокове. Последиците и резултатите от тях по отношение на организацията на изборите ще бъдат само негативни”. Това заяви секретарят по законодателството на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. По думите му се е стигнало до тази ситуация благодарение на липсата на логика и разум и наличието на сбъркана философия на творците на този кодекс. „Големият отсъстващ от него е разбирането за правова държава, представителна демокрация и начин на формиране на властта чрез избори”, обясни социалистът.

 

Попов обясни, че правото на избор означава възможност да избираме тези кандидати за органите на властта, които според избирателя отговарят на неговата преценка и виждания. „Възможността да не се подкрепи никой от кандидатите противоречи на избора, като такъв, и се облагодетелства партия или коалиция, която е получила най-много гласове, но не достатъчно за да сформира даден орган или мнозинство в него”, каза още той. Според него това води и до принизяване на влиянието на този орган и авторитета му. „Ние предлагаме то да отпадне”, зави Попов.


„Разбирането за негативен вот е абсурдно. Изборите са механизъм, при който се измерва влиянието на отделните партии и кандидати, а не и място за протест. Протестът не  е унищожаване на гласове, каквото се готви сега, а заявяване на позиции”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков. По думите му е абсурдно при избора да има негативен вот. „Концепцията за негативен вот при избори е сбъркана. Самият опит да търсиш негативизъм при определяне на влиянието на партиите е абсурден и може да доведе до съсипване на демокрацията”, заяви той и подчерта, че това важи особено, когато се стимулират чрез правни норми гражданите да гласуват срещу конструирането на органите, които се избират.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6238 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6341 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10721 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6311 |07.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах