Понеделник, 23 Октомври 2017, 05:18
Frognews
0| 2796 |26.10.2016

Паунова ГЕРБ/ЕНП: Хората с увреждания ще имат улеснен достъп до онлайн страниците на публичните институции

.
„Докато за повечето от нас търсенето и намирането на информация онлайн е най-лесният начин за осведомяване, то това е невъзможно за много от хората с увреждания, тъй като електронните страници не са адаптирани към техните нужди“, коментира евродепутатът Ева Паунова по повод гласуването на Директивата за достъпността на уебсайтовете на органите от публичния сектор по време на пленарната сесия в Страсбург.
По настоящем в Европейския съюз над 160 милиона граждани имат някакво увреждане, било то поради възраст или заболяване. Като част от изграждането на Единния цифров пазар, Европейският парламент прие общоевропейски правила за подобряване на достъпността за хората със зрителни и слухови увреждания на уебсайтовете и мобилните приложения на организациите от обществения сектор.

 

„Положителен знак е, че всички участници в законодателния процес сме на менениe, че тази Директива трябва да бъде приложена възможно най-бързо, за да могат хората с увреждания да имат подобрен и по-качествен достъп до интернет страниците и да бъдат приобщени към цифровото общество на ЕС“, посочи Паунова.

 

Днес, (26 октомври) в Страсбург на второ четене беше приета позицията на Европейския парламент за Директивата за достъпността на уебсайтовете на органите от обществения сектор. Тя ще определи минимални условия за достъпност. Заложено е изискване за редовен мониторинг относно спазването на правилата за достъпност. Благодарение на усилията на ЕП Директивата ще се прилага и за мобилните приложения на обществените органи, а също така обхватът се разширява до всички органи в публичния сектор (първоначално Еврокомисията бе заложила само 12 сектора).

 

Директивата също така дава възможност на гражданите да поискат конкретна информация "по заявка", ако съдържанието е недостъпно. Освен това, потребителите могат да уведомят за всички случаи на несъответствие с изискванията на Директивата чрез механизъм за обратна връзка. Държавите-членки на ЕС ще трябва да определят национален орган, отговарящ за наблюдението и прилагането на тези правила.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6237 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6338 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10719 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6311 |07.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах