Реклама / Ads
0| 3915 |17.10.2016 Президентски избори 2016

Стотици жени от Варна се преглеждат безплатно за рак на гърдата със съдействието на ГЕРБ

.
Стотици жени от Варна се възползват от възможността да преминат безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата в ДКЦ 1 „Света Клементина”. За поредна година интересът към кампанията, която се организира със съдействието на ГЕРБ, е огромен.
 
Прегледите се осъществяват от доц. Христина Попмихайлова от София. Тя е рентгенолог със специалност мамолог, открила е първия кабинет с мамограф към катедрата по рентгенология в Медицинския университет във Варна. Прегледите се извършват от 9 до 13 ч от 17 до 21 октомври в кабинета на управителя на ДКЦ 1 д-р Иван Иванов (ст. 205, ет. 2).

„Всяка година процентът на жените, които заболяват от рак на гърдата, се увеличава. Това е водещо злокачествено заболяване при дамите. Мамографията е най-добрата профилактика на рака на гърдата. Желателно е жените над 35 г. поне веднъж годишно да си правят профилактичен преглед”, коментира д-р Лидия Маринова, зам.-председател на Общинския съвет във Варна и общински съветник от ПП ГЕРБ, която подкрепя кампанията. Тя бе категорична, че профилактиката е важна, тъй като има много доброкачествени заболявания, които с течение на времето могат да се изродят.

„В България над 3000 жени ежегодно заболяват от рак на гърдата. Мамографията е златният стандарт за прецизно диагностициране на заболяването”, заяви доц. Попмихайлова.  Тя обясни на пациентките, които се възползваха от профилактичните прегледи, че в различните континенти карциномът на гърдата има различна география: „В Европа най-честият карцином е в декадата от 40 до 50-годишна възраст и трябва ежегодно да се правят мамографски изследвания с монограми, а не с ехограф. Късна диагноза е, когато жената опипа бучка”. Попмихайлова добави, че когато навърши 50 г., всяка жена трябва да преминава през мамография на една или две години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7553 |20.06.2022 Политологът Тончо Краевски: Провал на ПП ще върне електорат на ”Демократична България” . 1| 2800 |05.10.2021 Красен Станчев: Ще има политически последици за партии от ”Досиетата Пандора” . 0| 7431 |08.11.2016 Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София . 0| 7673 |08.11.2016 Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads