Реклама / Ads
0| 4856 |08.06.2015 СВЯТ

От Г-7 ще ограничават глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий

.
Лидерите от Г-7 подкрепиха поставянето на задължителна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след края на срещата на ръководителите на водещите индустриални държави в замъка "Елмау" в Баварските Алпи.
 

Държавните и правителствените ръководители са се договорили още да набират по 100 милиарда долара годишно за борба с изменението на климата до 2020 година, съобщи БНР.

 

Меркел окачестви консултациите като изключително продуктивни. Германският канцлер заяви, че страните от Г-7 са обсъдили редица теми, сред които ситуацията в Украйна, климатичните промени, световните болести, борбата срещу тероризма и бедността.

 

Меркел се обяви още за политическо решение на украинската криза. Тя заяви, че страните от Г-7 осъждат анексирането на Крим от Русия, което е в нарушение на международното право, ще запазят санкциите срещу Москва и имат готовност да ги засилят, ако това е необходимо.

 

Смятаме, че конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено политически на основата на Минските споразумения. Обединихме се около позицията, че вдигането на санкциите ще бъде обвързано с прилагането на тези споразумения. Готови сме при ескалация на ситуацията, макар че не желаем това, да засилим санкциите.

Позицията бе потвърдена и от президента на САЩ Барак Обама, който също даде пресконференция след края на срещата на Г-7:

 

На срещата на Г-7 решихме, че докато продължаваме да търсим дипломатическо решение (на кризата в Украйна), ще запазим санкциите срещу Русия докато не спре да нарушава задълженията си съгласно Минското споразумение. Подчертаваме ясно, че ако е необходимо, ще въведем значителни допълнителни санкции.

 

Американският президент обяви още подкрепата на Вашингтон на намирането на изход от гъркцата дългова криза:

 

В Европа подкрепяме усилията за намиране на път, който ще помогне на Гърция да извърши ключови реформи и да се върне към растеж в силна, стабилна и развиваща се еврозона.

 

В днешните консултации към ръководителите от Г-7 се присъединиха управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, както и ръководителите на Ирак, Етиопия, Тунис, Либерия, Сенегал и Нигерия за участие в дискусиите за заплахата от "Ислямска държава" и помощта за развитие.

 

На пресконференция след края на днешните консултации британският премиер Дейвид Камерън подчерта значимостта на икономическата и националната сигурност в световен план и обяви конкретни планове за засилване на сътрудничеството с правителството на Ирак в борбата срещу "Ислямска държава":

 

Не може да имаме икономическа без национална сигурност и обратното. На тази среща на върха постигнахме напредък и по двете. Можем да засилим икономическата сигурност с борба срещу корупцията, сключване на търговски споразумения и насърчаване на екологичното производство... От гледна точка на стъпките за по-добра защита на нашите граждани, мисля, че най-голямото предизвикателство е ислямския екстремизъм и насилието.

 

Президентът на САЩ Барак Обама изрази увереност, че групировката "Ислямска държава" в крайна сметка ще бъде разгромена и изгонена от Ирак, но това ще отнеме време. Според него успехът срещу джихадистите ще зависи от ефективна международна коалиция, подкрепяща иракския министър-председател Хайдер ал Абади.

 

Срещата на Г-7 се проведе при безпрецедентни мерки за сигурност с над 20 хиляди полицаи, грижещи се за безопасността на политиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8744 |30.05.2015 В Русия ограничават пиенето на одеколон със закон . 1| 5169 |24.11.2014 Затоплянето може да увеличи значително бедността . 0| 4974 |03.09.2013 Ограничават скоростта в ЕС. Само 120 км/ч . 7| 4898 |14.04.2013 Милиони хора застрашени от глад заради затоплянето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads