Реклама / Ads
0| 3732 |09.06.2021 СВЯТ

Албанският парламент гласува за отстраняване на президента от длъжност

.
Илир Мета Източник: БГНЕС
Албанският парламент гласува днес да отстрани от длъжност президента Илир Мета за ”сериозни нарушения” на конституцията по време на изборната кампания за парламентарните избори през април, съобщи албанският информационен сайт ”Екзит”, съобщава БТА.
 

За отстраняването на Мета гласуваха 105 депутати в 140-членния парламент, 7 гласуваха "против", а трима се въздържаха.


Това е първият случай в албанската история, в който парламентът гласува да отстрани президент от поста.


Последната дума обаче ще има конституционният съд, който трябва да се произнесе за законността на днешното решение.


По време на предизборната кампания президентът Илир Мета обвини правителството на социалистите, водено от Еди Рама, че е замесено в подготовка за фалшифициране на изборите и че заговорничи с престъпни групи за купуване на гласове.


Социалистическото мнозинство в парламента започна процедура за отстраняване на Мета веднага след победата си на изборите на 25 април и след като Мета открито се конфронтира с американския посланик в телевизионно предаване. Аргументът за решението на парламента са "сериозни нарушения" на конституцията, една от двете възможни причини за отстраняване на президента наред с "извършването на сериозно престъпление".


Това е вторият опит на социалистите да отстранят президента Мета от поста. През 2019 г. те започнаха разследване заради назначаването на членове на конституционния съд и заради указ за анулиране на изборите от 30 юни. След една година на разследване и след доклад на Венецианската комисия, според който Мета не е извършил сериозно нарушение на конституцията, социалистите се отказаха от отстраняването му.


В словото си в парламента преди днешния вот премиерът Еди Рама обвини Мета, че е "изневерил на дълга си", "унижил конституцията", "разрушил единството на народа", "нарушил разделението на властите" и "опозорил специалните отношения на албанския народ със САЩ".


Конституционният съд трябва да получи решението на парламента в рамките на 5 дни. Не е ясно дали съдът ще разгледа казуса приоритетно или той ще трябва да изчака над 180 други случаи, които чакат да бъдат разгледани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3513 |31.05.2021 Седем партии влизат в парламента на Кипър . 4| 3735 |20.05.2021 Европарламентът спря ратификацията на инвестиционната сделка на ЕС – Китай . 1| 3259 |28.04.2021 Президентът на Молдова разпусна парламента и насрочи предсрочни избори . 2| 3835 |18.04.2021 Македонска депутатка с COVID-19 пристигна в парламента в скафандър и с линейка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads