Реклама / Ads
10| 4308 |27.08.2021 СВЯТ

Байдън: Ние няма да простим, ние няма да забравим. Евакуацията от Афганистан продължава

.
Джо Байдън Източник: БГНЕС
”Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите”. Това са думите на американския президент Джо Байдън в обръщение към нацията след двете експлозии на летището в Кабул в четвъртък. По думите му евакуацията от Афганистан ще продължи, но не спомена нищо за промяна на крайната дата - 31 август. По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници. Това съобщи Ройтерс.
 

"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката - б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза още Байдън.

 

Американски представител е казал пред Ройтерс, че още един американски военнослужещ е починал в резултат на нападението, с което общият брой на жертвите сред американските сили на летището в Кабул достигна до 13. По-късно Пентагонът потвърди информацията. Ранените американски военни при атаката са 18, съобщава БТА.

 

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август. Тя каза, че няма краен срок за ангажимента да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, дори след военното изтегляне.


Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.


Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете. Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 хиляди души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.


Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3559 |24.08.2021 Путин твърди, че Русия няма да се меси в Афганистан . 0| 3496 |24.08.2021 Кремъл: Русия няма да се меси в събитията в Афганистан . 2| 3555 |11.08.2021 НАСА: Няма да има кацане на луната през 2024 г. . 0| 3482 |09.08.2021 Талибаните: Няма споразумение за примирие в Афганистан с правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads