Реклама / Ads
0| 4494 |10.02.2015 СВЯТ

Банкери от HSBC са се срещали с клиенти в 25 страни

.
Банкери от швейцарския клон на HSBC са провели стотици нелегални срещи със заможни клиенти в 25 страни в опит да открият недекларирани сметки за тях, съобщиха швейцарските медии.
 

Последните файлове в т. нар. афера "Суислийкс" показват, че през 2004 и 2005 г. банкерите са имали поне 1 645 срещи в 25 страни с настоящи или потенциални клиенти, съобщиха вестниците "Тагесанцайгер" и "Льо Тан".

 

Срещите се провеждали в луксозни хотели в Париж и Тел Авив, пиано бар в Антверпен, летището в Поант-Ноар, Конго и лятна резиденция в Копенхаген.

 

Срещите, провеждани от служители на банката са законни, ако са протоколни, но не и ако се прави бизнес, като например банката придобива нови средства, или помага на клиентите си да избегнат данъци, съобщават вестниците.

 

5 от 25-те страни - САЩ, Франция, Аржентина, Испания и Белгия са започнали съдебни дела срещу швейцарския клон на HSBC.

 

Документите съобщават, че банкерите използвали срещите, за да предложат на клиентите си начини да избегнат европейски данък върху депозитите на европейски граждани.

 

Данъкът, наречен Европейска директива за спестяванията, влезе в сила през 2005 г.

 

Тъй като директивата засяга само сметки на физически лица, от швейцарския клон на HSBC предлагали на клиентите си да създадат офшорни компании и да вложат средствата си в тях според документите.

 

Документите създадоха глобална ударна вълна в понеделник, осветявайки финансовите дела на най-богатите в света и накараха британските законотворци да стартират разследване на лондонската банка. Имената на знаменитости, предполагаеми търговци на оръжие и политици се срещат в документите, но не е задължително това да означава, че те са извършили престъпление.

 

Публикувани през уикенда, документите твърдят, че швейцарския клон на HSBC е помогнал на клиенти в повече от 200 страни да избегнат данъци върху сметки, съдържащи 119 млрд. долара (104 млрд. евро). Ерве Фалчиани, бивш IT специалист, откраднал файловете през 2007 г. и ги предал на френските власти, но досега те не са били обществено достояние.

 

Международният консорциум на разследващите журналисти получили файловете с помощта на френския в-к "Монд" и ги споделил с повече от 45 други медийни организации по света.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4630 |10.02.2015 Британският парламент ще разследва Swissleaks . 8| 5371 |10.02.2015 Американски военни обучават украинската армия . 9| 5386 |09.02.2015 Меркел: Мирът в Европа е на косъм . 0| 4600 |09.02.2015 Генералният прокурор на Украйна подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads