Реклама / Ads
4| 6278 |01.08.2015 СВЯТ

Червеняшка прокле сина на Кадафи: Да бъде смъртник 8 години, като нас

.
Валя Червеняшка
Една от петте медицински сестри осъдени на смърт в Либия,Валя Червеняшка изрази мнението си в предаването „Събуди се” по Нова телевизия смъртната присъда на сина на Кадафи Сейф ал Ислам. „Да си чака смъртната присъда 8 години и половина. Да обжалва, да го разкарват, после да го правят каквото искат. Да мине през всичко като нас”, категорична бе тя.
 
Червеняшка разказа колко пъти са ги лъгали, че най-накрая ще бъдат освободени и как той до последно не искал да ги пуска.Оказва се, че ролята на Сейф ал Ислам е доста противоречива. Докато едни смятат, че той има принос за облекчаване на положението на българите там и е желаел приемлив изход от кризата, според други това е било само маска, която да прикрие факта, че самият той има вина за заразяването на стотици деца със СПИН. Както БЛИЦ съобщи, синът на диктатора Муамар Кадафи беше осъден преди дни на смърт заради престъпления, извършени по време на конфликта през 2011 година в Либия.

Валя Червеняшка смята, че Сейф ал Ислам е внасял кръвните продукти от Австрия, с които две години преди заминаването на българските сестри в Либия там е избухнала епидемията от СПИН. Затова тя изпитала възмущение, когато при съобщаването на новината за смъртната му присъда той бил представен като доброжелател или приятел на българските медици.

Мракобесна! Така журналистът Миролюба Бенатова определи ролята на Сейф Ал Ислам, син на Кадафи, в процеса срещу българските медици, които осем години бяха задържани в Либия.

„Той има определена роля в този случай. Той играеше доброто ченге”, заяви журналистът Георги Милков. „Благодарение на него имахме някои неща, които няма как да отречем. Заради ролята на фондация „Кадафи” тези хора бяха изведени от затвора и сложени в едни добри условия”.

Според Миролюба Бенатова обаче трябва да се отбележи, че българските медици бяха задържани невинни и това, че либийската страна ги държеше „уж в добри условия”, не е нещо за което трябва да бъдем благодарни, защото те бяха едни невинни хора.

„Сейф Ал Ислам през 2001 година призна, че е имало насилие. Всички очаквахме да има процес срещу насилниците, но той беше проформа”, коментира Миролюба Бенатова. „Ролята на Сейф Ал Ислам беше мракобесна, но с по-симпатична маска”, допълни журналистката.

„Много пъти ни лъгаха, ние накрая даже не повярвахме, когато ни казаха: „Тръгвате след 3 часа”, спомни си тя. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а, престояха 2 години – от 1999 до 2001 година в затвор при нечовешки условия и мъчения, а от 2001 до 2007 бяха в отделни помещения при малко по-поносим режим. На 24 юли 2007 година те най-накрая се прибраха в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7212 |28.07.2015 Осъдиха на смърт сина на Кадафи Сейф ал Ислам . 30| 7726 |23.03.2015 Янукович се завърна в Украйна, за да погребе сина си . 0| 6022 |28.11.2014 Четирима умряха в Италия от противогрипна ваксина . 0| 4932 |18.11.2014 Четирима души бяха убити при нападение срещу синагога в Йерусалим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads