Реклама / Ads
3| 5693 |01.02.2013 СВЯТ

Двама убити при атентата в US мисията в Анкара, нашето посолство спокойно

.
Атентат на улицата на посолствата в Анкара
Двама души загинаха при бомбена експлозия пред американското посолство в Анкара. Жертвите са двама души от охраната. Вече е почти сигурно, че става дума за нападение на атентатор-самоубиец.
 
Съобщава се за различен брой ранени, но най-вероятно са около 4 души. Взривът е избухнал пред входа, където се издават визи. Пострадала е само част от фасадата, а самата сграда на посолството е невредима.

До момента никой не е поел отогворност за атаката. Нападението става в момент, когато Съединените щати, Германия и Холандия разполагат ракети Пейтриът на турска територия като защитна мярка срещу евентуално нападение от страна на  Сирия. Още по-сериозна е версията, че атентатът може да е свързан с нападението на израелски части срещу военен конвой в Сирия. Появиха се слухове, че Вашингтон е знаел за израелската акция.

 

Валията на Анкара Алаадин Юксел инспектира мястото на бомбения атентат в турската столица. Той потвърди, че взривът е станал на територията на посолството на САЩ. Според него, загинали са двама души, от които единият е камикадзето, а един човек е ранен. Според турската полиция е ранена само една жена, но медии събощават за повече ранени. Посланикът на САЩ в Турция Франсис Ричардсън потвърди, че един от служителите на охраната на посолството в Анкара е загинал.

 

“Много сме натъжени от загубата на един от нашите турски охранители. Сградата на посолството е сигурна. Всички служители са невредими”, каза посланик Ричардсън.

Взривното устройство е било задействано, докато мъжът е преминавал през проверка със скенер в кабинката на охраната пред страничния вход на посолството.

Електронното издание “Сабах” пък изрази притеснение, че е възможен втори взрив в посолството. Според журналист, очевидец на инцидента, експлозията е била силна, нанесени са щети на близките сгради и на паркирани автомобили. Взривът е бил в близост до гишето за подаване на документи за визи. Вратата на посолството е напълно разрушена.

По данни на полицията камикадзето е мъж на средна възраст. Все още не е установена неговата самоличност.

Твърди се, че разпръснатите части от човешко тяло са именно на камикадзето. След експлозията намиращите се вътре в посолството са вкарани в убежище. Счита се, че има ранени вътре в посолството. От сградата на дипломатическата мисия вече са изведени трима ранени. Мястото е инспектирано от директора на охраната на посолството.

Районът на американското посолство е един от най-силно охраняваните в турската столица. Намира се на ъгъла на централните булеварди “Ататюрк” и „Париж”. В непосредствена близост са сградите на Генералната дирекция на Турското радио и телевизия (ТРТ) и на Върховния касационен съд, както и централните редакции на вестниците “Милиет” и “Ватан”. В района са разположени и сградите на повечето чужди посолства, включително и това на България.

 

Посолствата в Анкара са подредени по реда на признаване на Турската република на Кемал Ататюрк. България е четвърта поред в този списък.

Турски журналисти посочват, че районът е строго охраняван и поради това оттам не минават хора, които не живеят или не работят в близост. Поради тези специални мерки за сигурност се считало, че подобно дръзко нападение е невъзможно.

Българското посолство се намира на бул. “Ататюрк” 124. От Министерството на външните работи успокояват, че сградата на нашата мисия е достатъчно отдалечена и няма повод за притеснение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5517 |22.01.2013 Канадец уби двама души в съдебна зала . 2| 5218 |09.12.2012 Четирима убити при сблъсъци в Триполи . 0| 4913 |05.11.2012 Ливанският премиер осъди атентата в Бургас . 5| 5226 |25.09.2012 САЩ с висока оценка на службите ни след атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads