Реклама / Ads
2| 6543 |09.02.2012 СВЯТ

Европа в плен на арктически студ и снежни бури

.
Арктически студ, силни снеговалежи и бурни ветрове продължава да вилнеят в Европа. Само за 10 дни взеха 500 жертви, повечето от тях в на Балканите и Италия. По данни на АФП, броят на жертвите в България е 28 души.
 

 

Най-силно страда Украйна, където загиналите вече достигнаха 136, а дълбокият сняг наруши движението в южната част на страната, блокирайки стотици автомобилисти. Според метеоролозите в края на миналата седмица температурите са достигнали на места минус 30 градуса по Целзий.


В Полша броят на починалите от хипотермия вече е 80, съобщи полицията. Към тази равносметка трябва да се прибавят около 50 починали от дефектни печки, които излъчват въглероден диоксид, или предизвикват пожари.

 

В Русия вчера температурите бяха близо до минус 22 градуса, но в Москва беше регистрирана температура минус 34 градуса. В Якутия студът взе вече най-малко 110 жертви, като само от началото на февруари са починали 46 души, според министерството на здравеопазването. В тези данни обаче не са включени деца и младежи до 18-годишна възраст.

 

В Литва студът взе 23 жертви, в Латвия 10 и в Естония 1.

 

В Румъния само от 24 януари насам от студената вълна за починали 41 души, а в България до вчера студената вълна и наводненията причиниха смъртта на 28 души и вчера беше обявен ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията в югоизточната част на страната. Жестоки снежни бури все още бушуват в Дунавската равнина, където трафикът е спрян. В цялата страна училищата ще останат затворени до края на седмицата заради снеговалежите, които вероятно ще бъдат последвани от нова вълна сибирски студ, като метеоролозите прогнозират температури под минус 20 градуса.

 

12 са жертвите в Сърбия, 7 в Босна, 3 в Хърватия, по 1 в Черна гора, Македония и Албания. От няколко дни над 70 000 души са блокирани от снега в изолирани селища в Сърбия, Хърватия, Босна, Македония и Черна гора. По Дунав трафикът е спрян на стотици километри в сръбската част на течението на реката. В Гърция от началото на студената вълна до вчера са регистрирани 5 починали, а в Унгария - 16, съобщават спасителните служби.

 

Жертвите на студа в Австрия са 5, а в Германия по неофициални данни - 4, но в края на седмицата се очакват нови снеговалежи. Във Франция от студ са умрели най-малко 5 души, а в Холандия 1.

 

Особено критично е положението в много райони на Италия, където от 1 февруари до вчера има 43 загинали. От студа в Торино се спукаха тръби на водоснабдяването и бяха наводнени 4 станции на метрото. Сериозна е ситуацията дори в южната част на страната, покрита със сняг, който специално в област Базиликата е достигнал 3 метра дебелина. По цялото Адриатическо крайбрежие се очакват нови снеговалежи. Вчера папа Бенедикт ХVІ призова вярващите и католическите организации да окажат помощ на жертвите от студа в Европа.

 

Студената вълна засегна дори Северна Африка и най-вече Алжир, където според властите вече са регистрирани 29 жертви. Прекъснат е трафикът по пътищата, а в североизточната област Кабилия много села са изолирани от дебелия сняг. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5607 |05.02.2012 Иран спира петрола за Европа, цените полудяват . 2| 5406 |04.02.2012 Студовете в Европа косят смъртоносно . 3| 5370 |25.01.2012 ЕК прогнозира умерена рецесия за Европа . 14| 6500 |16.01.2012 Европа е без бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads