Реклама / Ads
9| 7586 |15.03.2011 СВЯТ

"Фукушима-1" извън контрол, eвакуират 750 души

.
Две 8-метрови дупки са се появили на външната обшивка на четвърти реактор на ядрената централа Фукушима, където пламна пожар тази нощ.
 
Компанията „Токио електрик пауър” е евакуирала част от служителите си и в централата са останали само 50 човека, които се опитат да се справят с кризата. 750 от персонала са изведени на безопасно разстояние.

Премиерът Наото Кан заяви, че заради възникнал пожар в четвърти реактор, който по-късно беше потушен, е имало изпускане на радиация с висока концентрация.

Той призова населението в радиус от 30 км. от реактора да не напуска домовете си и да затвори вратите и прозорците. Властите започнаха евакуация на живеещите в 20-километровата зона около реактора.

Съобщава се за повишение на нивото на радиацията с 10 пъти над нормата в префектурата Чиба, близо до Токио.

Междувременно е регистрирано земетресение от 5,3 по Рихтер на източни бряг на остров Хоншу, съобщава агенция Киодо.

Посолството на Франция в Токио разпространи съобщение, според което радиационният облак може да достигне японската столица за 10 часа, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра. По-късно обаче френските дипломати опровергаха тази информация.

102 страни са предложили досега помощ на Япония. РИА Новости съобщи, че в префектурата Фукусима, където ситуацията се усложнява заради аварията в АЕЦ, е пристигнал отряд от 25 руски спасители. В Япония се намират общо 50 сътрудници на Министерството на извънредните ситуации, смятат да увеличат броя им до 180.

В момента в Япония се намират и 144 спасатели от САЩ с 12 кучета. В пострадалите от цунами райони работят пожарникари от Великобритания и Тайван.

Южнокорейският филиал на Червения кръст заяви, че ще предаде на Токио един милион долара, като обещава и по-нататъшна финансова помощ. С пари са помогнали също Виетнам и САЩ.

По-рано Тайланд изпрати на острова хуманитарни помощи за 6,6 милиона долара. Китай изпрати храни за 4,6 милиона долара.

По-рано днес агенциите съобщиха, че взривовете в първи, втори, трети и четвърти реактор на АЕЦ "Фукушима-1" заплаха за нов инцидент има в 5 и 6 реактор.

Според генералния секретар на японското правителство Юкио Едано температурата там е започнала "малко да се повишава", като това не изключва тя да достигне до застрашителни равнища.

Именно проблемите с охлаждането породиха необратими процеси в другите 4 реактора на АЕЦ-а. "Повишаването на температурата не е значително, но все пак трябва да се обърне внимание", обяви Едано пред агенция "Киодо".

Противно на твърденията на правителството, че ситуацията се нормализира, Би Би Си разпространи информация, според която радиацията в района на АЕЦ "Фукушима" е достигнала ниво, надвишаващо 400 пъти годишната норма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5521 |30.09.2010 Новият шеф на шахмата посещавал извънземни . 0| 5167 |13.06.2010 В Киргизстан стрелят на месо, обстановката е извън контрол . 2| 6300 |31.05.2010 Турция призова за извънредна среща на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads