Реклама / Ads
0| 5189 |13.06.2010 СВЯТ

В Киргизстан стрелят на месо, обстановката е извън контрол

.
Киргизстан изпраща запасни армейски части и доброволци в размирните южни райони на страната след трета нощ на престрелки, довели броя на жертвите до 82 в най-кървавото етническо насилие в централно-азиатската страна от 20 години насам, съобщава Ройтерс в неделя. Броят на ранените надхвърля 1000.
 

Временното правителство в бившата съветска република, на чиято територия свои военни бази имат и САЩ, и Русия, разреши на войниците да стрелят на месо, за да бъдат потушени сблъсъците между етнически киргизи и узбеки в градовете Ош и Джалалабад и районите около тях. Разпоредбата е валидна в районите, където е обявено извънредно положение, за да се защитят цивилните граждани, както и за самоотбрана и в случай на масово или въоръжено нападение, се казва в декрета.

От днес в Киргизстан е обявена частична мобилизация на резервистите. Същевременно правителството, което дойде на власт, след като свали бившия президент Курманбек Бакиев, узакони създаването на народни дружини и обеща да ги финансира. Президентката на преходната власт Роза Отунбаева е подписала декрет, предвиждащ преминаване на всички части на въоръжените сили на републиката в режим на военно положение.

През последната нощ рязко се изостри обстановката областния център Джалалабад, където в събота избухнаха сблъсъци между местните жители и узбекската диаспора. На градския хиподрум и в района на университета се събирали големи тълпи. Чували се откъслечни изстрели. Местните жители издигат барикади и се обединяват, за да защитят кварталите си от нападения. Градският транспорт не работи, повечето магазини и пазари са затворени, поради което се изпитва недостиг на хранителни продукти.

Плъзнали са слухове, че в един от районите на Джалалабад тълпата е разграбила оръжието в районното управление на МВР и се е отправила към втория по големина град Ош. В центъра на Джалалабад няма електричество и са започнали погроми върху търговските центрове. Над някои квартали се виждат кълба дим.

Междувременно обстановката в Ош, където междуетническите стълкновения избухнаха в нощта на 11 юни, относително се е стабилизирала. Изстрели почти не се чуват, улиците са пусти, узбекското население се е барикадирало в жилищата си.

Според германската хуманитарна работничка Андреа Берг, цитирана от ДПА, в Ош назрява хуманитарна катастрофа с изключителен мащаб.

"Няма нищо за ядене, защото магазините са плячкосани", а от избухването на насилието в четвъртък в населената с узбеки част на града беше спряно газоподаването, съобщава Берг, която е наблюдател на "Хюман райтс уоч".

Според нея е възможно броят на загиналите в насилието да е доста по-голям от обявения досега. "Добре организираната узбекска общност съобщи, че е прибрала 520 трупа. Разбира се човек трябва да се отнася внимателно към подобни цифри, но като цяло ситуацията е много неясна", отбеляза Берг.

Десетки хиляди хора бягат от насилието в Киргизстан през границата с Узбекистан, съобщи Международният комитет на Червения кръст, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Положението става все по-сложно с всеки изминал час. По последни данни десетки хиляди хора се отправят към границата на Киргизстан с Узбекистан, за да се спасят от мародерството и бойните действия", съобщава Северин Шапаз от мисията на Червения кръст в централноазиатската държава.

Европейският съюз ще изпрати експерти в Киргизстан, за да направят оценка на хуманитарната ситуация в страната на фона на насилието в южните райони, заяви българският еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението на кризисни ситуации Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА. Ако е необходимо ЕС е готов да мобилизира помощен фонд в кратки срокове, добави тя.

В събота Русия обяви, че не смята засега да изпраща миротворци в обхванатия от насилие Киргизстан. "Това е вътрешен конфликт и засега Русия не вижда условия за участие в уреждането му", заяви на пресконференция в Москва говорителката на Кремъл Наталия Тимакова. Тя отбелязала, че президентът Дмитрий Медведев следи обстановката и е запознат с обръщенията, които постъпват по негов адрес.

По-рано лидерът на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева призна, че властите не са в състояние самостоятелно да се справят с обстановката в град Ош и се обърна към Медведев с искане за военна помощ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5443 |08.04.2010 Путин предложи помощ на Киргизстан . 0| 4678 |08.04.2010 Опозицията взе властта в Киргизстан, мародери грабят магазини . 2| 5158 |25.11.2009 По-малко месо, по-добра природа и повече здраве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads