Реклама / Ads
0| 4424 |28.07.2022 СВЯТ

Германия пред най-голямата си енергийна криза, въвежда такса върху сметките за газ

.
Роберт Хабек Източник: БГНЕС
Германският икономически министър Роберт Хабек определи ситуацията с газовите доставки като „най-голямата енергийна криза“, през която Германия някога е преминавала. Като причини за нея той изтъкна свръхзависимостта на страната му от руската енергия, която се е натрупвала в продължение на десетилетия.
 

„Гарантираме, че до няколко години ще преодолеем тази зависимост“, обяви германският министър, цитиран от БТА.

 

Той също така коментира изследванията и разработките в областта на водородната енергия с думите, че „това е бъдещето“, но и предупреди, че Германия ще трябва да издържи предстоящата зима, както и тази след нея, преди новите технологии да могат да компенсират руските доставки.

 

Хабек алармира, че местните домакинства са изправени пред увеличения на сметките си за отопление през зимата, възлизащи на стотици евро, тъй като доставките от Русия намаляват. Нуждаещите се домакинства ще бъдат подпомогнати, добави той, като отказа да даде подробности как точно ще осъществява помощта.

 

Същевременно стана ясно, че Германия е готова да въведе планирана такса върху всички потребители на газ от 1 октомври, тъй като се стреми да помогне на доставчиците, които се борят с растящите цени на вноса, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на Хабек. Този ход ще облекчи вносителите на суровината.

 

Законът за таксите, представен по-рано този месец, има за цел да сподели допълнителните разходи за диверсификация на руските газови доставки между всички потребители и да предотврати изпадането в несъстоятелност сред търговците.

 

Така нареченият „нетен механизъм за корекция на цените“ ще засегне както домакинствата, така и индустриалните потребители, използващи дългосрочни договори, и ще бъде валиден до края на септември 2024 г., според източници от икономическото министерство, пожелали анонимност.

 

Новата такса върху потреблението на газ за всички клиенти в Германия ще струва на домакинствата няколкостотин евро, коментира въпроса Хабек, като посочи, че очаква размера й да бъде между 1,5 и 5 цента за киловатчас. Парите, събрани чрез таксата, ще бъдат на разположение на всички газови компании, които трябва да заменят руския газ, а мярката има за цел да стабилизира пазара на синьо гориво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3513 |22.07.2022 Русия и Украйна подписаха предложението на ООН за износа на зърно от черноморските пристанища . 0| 3771 |10.07.2022 Митничари на Ибиса конфискуваха картина, за която се предполага, че е на Пикасо . 0| 3920 |20.06.2022 Във Великобритания започва най-голямата транспортна стачка за последните 30 г. . 0| 3952 |12.06.2022 Председателката на Европейската комисия: Трябва да вземем историческо решение за приемане на Украйна в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads