Реклама / Ads
4| 6875 |05.03.2010 СВЯТ

Германия предлага да купи гръцки острови: Даваме ви кеш, вие ни давате Корфу

.
Германски депутати предложиха на Гърция да продаде островите си (а и Акропола), за да покрие външния си дълг.
 
Това пък провокира техните отколешни съперници– британците да коментират с присъщия им сарказъм предложението. „Германците често са обвинявани в изнудване на закъсали партньори”, пише Дейли Мейл и продължава: „сякаш за да затвърдят репутацията си на простаци, когато става дума за прилапване на апетитно място под слънцето, те предлагат на Гърция да продаде островите си.”

Германски депутати смятат, че продажбата на острови ще помогне на Гърция да покрие част от огромния си дълг. Предложението на Марко Вандевитц и Франк Шефлер наля масло в огъня на спора между страните за това как точно Гърция ще погаси задълженията си.

„Гръцката държава трябва да продаде дялове от фирми и други активи, каквито представляват нейните острови”, каза хер Шефлер, който е експерт по финансова политика и представител на свободните демократи в Бундестага. Той добави още, че Атина трябва да предложи нещо в замяна на парите, които би получила от ЕС, за да се справи с дефицита си и в този случай островите също са вариант. Това изказване подтикна в-к „Билд” да излезе с голямото заглавие „Даваме ви кеш, вие ни давате Корфу”. Въпреки, че заглавието излезе на шега, гръцката страна е силно афектирана от това, което в техните очи представлява заплаха от бивш противник през Втората Световна война.

Надигнаха се гласове за бойкот на немските стоки и това веднага се отрази на продажбите на авто- къщите, верига супермаркети и дори на дистрибутор на храна за животни. Външният министър Димитрис Дроцас коментира за немски телевизионен канал: „Аз също чух за идеята да продадем Акропола. Подобни предложения са неуместни в този момент”.

Днес ще се състоят работни разговори за обсъждане на ситуацията между федералния канцлер г-жа Ангела Меркел и гръцкият премиер

Гърция притежава около 6 000 острова, 227 от които са необитаеми. През 1996 г. спорът за малкото островче Имия с площ няколко квадратни километра едва не прерасна във война между Турция и Гърция. Корфу от своя страна има почти 110 000 жители, 10 000 от които са британци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5684 |26.02.2010 Германия затвори пазара за BG превозвачи . 1| 5002 |11.02.2010 Германия “принудена” да спаси Гърция . 0| 5539 |21.01.2010 Нов „план Маршал” за Хаити, предлага шефът на МВФ . 1| 5743 |19.01.2010 Холивуд предлага милиони на Агджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads