Реклама / Ads
4| 4707 |23.01.2023 СВЯТ

Германия се врътна за танковете ”Леопард-2” за Украйна

.
Говорител на германското правителство опроверга още на другия ден думите на външната министърка Аналена Бербок, че Берлин няма да пречи на Полша да изпрати танкове ”Леопард” за Украйна.
 

Бербок даде в неделя интервю за френската телевизия LCI. На въпрос какво ще стане, ако Полша изпрати своите танкове "Леопард"-2 без одобрение от Берлин, Бербок отговори: "Към момента този въпрос не е повдиган, но ако ни попитат, ние няма да поставяме пречки". Говорителят обаче заяви в понеделник, че въпросът още е дискусионен и предстои да бъде обсъден във федералния Съвет за сигурност, съобщи базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико".


Германия е под засилен дипломатически натиск да изпрати танкове или поне да разреши на държави, които имат от тях, да ги реекспортират за Украйна. Като производител на танковете Берлин има право на вето за техния трансфер.


На срещата на върха в Рамщайн в петък германските представители упорито отказваха да кажат ясно дали ще дадат танкове на Украйна. В неделя полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува Германия за отказа да изпрати техника на Киев. "Позицията на Германия е неприемлива. Вече мина почти година от началото на войната. Невинни хора гинат всеки ден. Руски бомби опустошават украински градове. Атакуват се цивилни цели, убиват се жени и деца", коментира Моравецки. И заяви: "Опитвам се да претеглям думите си, но ще го кажа директно: Украйна и Европа ще спечелят тази война - със или без Германия".


Въпреки надеждите Германия поне да разреши на страни като Полша и Финландия да предоставят своите германски танкове, германският военен министър Борис Писториус бе крайно уклончив. Последно той твърдеше за танковете "Леопард", че "все още не можем да кажем какво ще бъде нашето решение и кога ще го вземем". След излъчването на интервюто с колежката му Бербок, Писториус коментира на свой ред, че "Германия няма да взема прибързано решение, защото правителството трябва да вземе предвид множество фактори, включително последиците във вътрешен план за безопасността на германското население".


Полша има готовност да достави 14 танка на Киев. Моравецки каза, че ако Германия продължава да спира тази инициатива, "ние ще сформираме "малка коалиция" от държави, готови да предоставят модерно въоръжение, включително и танкове".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3612 |10.01.2023 Германия ще премахне 12 хил. телефонни кабини . 5| 7715 |07.12.2022 Блокираха опит за преврат в Германия: 25 арестувани, планирали атака на Бундестага, гражданска война и още . 6| 4022 |07.12.2022 Полицията в Германия разкри крайнодясна терористична група . 0| 3068 |30.08.2022 Годишната инфлация в Германия се е повишила до 7,9 % през август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads