Реклама / Ads
0| 3964 |09.06.2022 СВЯТ

Human Rights Watch разкри физическо и сексуално насилие в лагер за мигранти в Беларус

.
Източник: БГНЕС
Международната правозащитна организация Human Rights Watch публикува доклад за малтретиране на мигранти в лагер в беларуския Брузги.
 

Според доклада през март-май 2022 г. активисти за правата на човека са интервюирали седем мигранти в Беларус и двама в Западна Европа. Интервюираните са мъже от Йемен, Ирак и Ира.

 

Миграционната криза започна през лятото на 2021 г. на границата на Беларус с Литва, Латвия и Полша. Мигранти, предимно от страните от Близкия изток, се появиха на границата придружени от беларуските сили за сигурност и направиха опити да влязат на територията на различни страни от ЕС. Стотици мигранти успяха да го направят.

 

Властите на ЕС смятат, че беларуските сили за сигурност и близките на Лукашенко са пряко замесени в трансфера на мигранти и наричат ​​случващото се част от „хибридната война“, която Беларус води с ЕС. Беларуските власти отричат ​​тези обвинения.

 

23-годишен кюрд от Ирак разказва пред правозащитниците, че мигрантите в склада в Брузги, където са били настанени от беларуските сили за сигурност, са спали на дървени палети, в стаята е студено и няма ток. Само едно хранене на ден е безплатно в лагера – бисквитки. А граничарите и полицията са изнасилвали и сексуално тормозели жени и момичета, става ясно от доклада.

 

Трима души  споделили на Human Rights Watch за побои, изнасилвания, изнудване, малтретиране и нападения от служебни кучета в граничната зона и в Брузги.

 

Един от интервюираните, посетил лагера, коментира: "Те се отнасяха с нас като ла*на. Имахме едно хранене на ден и това бяха бисквитки. Трябваше да платиш $20, за да заредиш телефоните си и $40, за да заредиш батериите. Ако нямате пари, не бихте могли да оцелеете там".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3783 |09.06.2022 Американски законодатели приеха строги мерки за контрола на носенето на оръжие . 0| 3804 |08.06.2022 Хърватският президент: Санкциите на САЩ в Босна са „арогантен терор“ . 0| 3348 |08.06.2022 Криза: Шри Ланка се нуждае от 5 млрд. долара за стоки от първа необходимост . 0| 3355 |08.06.2022 При дерайлиране на влак в Източен Иран са загинали най-малко 17 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads