Реклама / Ads
0| 3316 |08.06.2022 СВЯТ

Криза: Шри Ланка се нуждае от 5 млрд. долара за стоки от първа необходимост

.
Източник: БГНЕС
Премиерът на Шри Ланка разкри, че страната се нуждае от поне 5 милиарда долара през следващите шест месеца, за да плати за стоки от първа необходимост, тъй като е изправена пред най-тежката икономическа криза през последните 70 години.
 

Ранил Викремесингхе заяви пред парламента, че парите са необходими за основни продукти като храна, гориво и тор.


През май Шри Ланка не изплати задълженията си към международни кредитори за първи път в историята си. Страната проведе спасителни преговори с Международния валутен фонд.

 

Викремесингхе, който е и министър на финансите на страната, разкри пред парламента, че тази година са необходими повече пари за покриване на основните нужди на Шри Ланка.


Той каза, че държава му, която има население от около 22 милиона, изисква 3,3 милиарда долара за внос на гориво, 900 милиона долара за храна, 600 милиона долара за торове и 250 милиона долара за газ за готвене.

 

Законодателите на Шри Ланка приеха заем от 55 милиона долара за торове от индийската Exim Bank.


Организацията на обединените нации също планира да отправи световен призив към Шри Ланка и обеща 48 милиона долара за храна, селско стопанство и здравеопазване, добави Викремесингхе.

 

Той също така предупреди за забавяне на държавните плащания към бизнеса и работниците в цялата страна, тъй като средствата се пренасочват за плащане на хранителните доставки.

 

Икономиката на страната беше силно засегната от пандемията, покачващите се цени на енергията и популистките намаления на данъците.


Недостигът на лекарства, гориво и други неща от първа необходимост също помогна за повишаване на разходите за живот до рекордно високи нива.


Официалният темп на инфлация в Шри Ланка, този, с който се повишават цените, се е повишил с 39,1% на годишна база през май. В същото време цените на храните в най-големия му град Коломбо нараснаха с 57,4%.

 

Викремесингхе е готов да представи междинен бюджет следващия месец, тъй като е изправен пред предизвикателството да намали общите държавни разходи, като същевременно осигурява социални плащания.


Миналата седмица министърът на земеделието на Шри Ланка призова фермерите да отглеждат повече ориз, тъй като "ситуацията с храните в страната се влошава".
 
Правителството също така обяви незабавно увеличение на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 8% на 12%. Очакваше се този ход да увеличи приходите с 65 милиарда шриланкийски рупии (181 милиона долара).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3648 |12.04.2022 Протести и масов глад: Шри Ланка фалира . 0| 3270 |28.10.2021 Тежка политическа криза: Увеличава се възможността за разцепване на Босна и Херцеговина . 0| 2977 |07.06.2021 Десетки жертви след наводнения и свлачища в Шри Ланка . 2| 4979 |24.10.2020 Ердоган: Макрон се нуждае от психиатрично лечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads