Реклама / Ads
0| 4562 |03.12.2014 СВЯТ

Иран нанесе въздушни удари срещу „Ислямската държава”

.
Иран е нанесъл въздушни удари срещу джихадистите от „Ислямска държава”. През последните няколко дни иранската авиация е поразила цели на екстремистите в Източен Ирак.
 

Иран е нанесъл въздушни удари срещу джихадистите от „Ислямска държава”. През последните няколко дни иранската авиация е поразила цели на екстремистите в Източен Ирак.

 

Съединените щати обявиха, че Иран е изполвал самолети Ф-4 „Фантом”. От командването на иранската армия не отрекоха информацията, но подчертаха, че действията на Иран по никакъв начин не са координирани с кампанията на Съединените щати срещу джихадистите. Такива твърдения се появиха по-рано, но бяха отречени и от Пентагона.

 

Иран обвинява Съединените щати за разрухата в Ирак и категорично отхвърля вероятността за коалиция с американските сили. Междувременно в Брюксел се провежда среща на външните министри на около 60 страни, участващи в коалицията срещу групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

 

Битката на международната коалиция с групировката „Ислямска държава” може да продължи с години, заяви от своя странаамериканският държавен секретар Джон Кери, цитиран от БиТиВи.

 

Той отбеляза на среща на високо равнище с членове на коалицията в Брюксел, че „ще се ангажираме колкото е необходимо” за постигане на надмощие. Самолети на коалицията бомбардираха позиции на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, но САЩ се дистанцираха от иранските въздушни удари.

 

Кери заявил на срещата в централата на НАТО, че разнообразието на коалицията е признак на сила. Според него ИД е опасност за интересите и ценностите на всички засегнати страни. Макар че може да са необходими години преди коалицията да вземе надмощие, военните ѝ действия вече имат вредни последици за ИД, отбеляза Кери.

 

На срещата на външните министри на европейски, арабски и други страни участва и иракският премиер Хайдер ал-Абади. Те ще обсъдят най-добрата военна стратегия срещу ИД и как да бъде спрян потокът от чуждестранни бойци към Ирак и Сирия.

 

Запазват се значителните различия между САЩ и Турция, като Турция настоява за установяването на безопасна зона по част от границата си със Сирия преди да позволи използването на военно-въздушните й бази за извършването на въздушни удари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4827 |24.11.2014 Лавров: Преговорите по иранската ядрена програма ще продължат 3-4 месеца . 0| 5285 |11.11.2014 Русия и Иран подписаха договор за изграждане на още два атомни реактора . 1| 6330 |28.10.2014 Екзекутирана иранка дари органите си . 0| 6223 |15.10.2014 Голямо земетресение разтърси Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads