Реклама / Ads
1| 5707 |27.11.2014 СВЯТ

Избраха Арсений Яценюк за нов мандат като премиер

.
Арсений Яценюк
Новият украински парламент избра Арсений Яценюк за нов мандат като премиер, предаде Ройтерс.
 

Президентът Петро Порошенко и новата коалиция в народното събрание подкрепиха назначаването му. 341 депутати от 450-местната Върховна рада гласуваха Яценюк да остане начело на правителството. Арсений Яценюк е на този пост от свалянето на бившия президент Виктор Янукович през февруари.

 

Бившият заместник-премиер Володимир Гройсман бе избран за председател на парламента. Съгласно украинското законодателство председателят на парламента поема функциите на президент, ако държавният глава не е в състояние да изпълнява задълженията си.

 

В обръщението си към новия парламент Петро Порошенко заяви, че 100 процента от украинците са за единна държава, без федерализация, предаде Ройтерс. Президентът каза саркастично:

 

Това са нашите топли пожелания към онези на Изток или Запад, които ни съветват за федерализация.

 

Порошенко заяви също, че руското участие в украинския източен сепаратистки конфликт е насърчило украинците да подкрепят идеята за бъдещо членство в НАТО.

 

Днес беше първото заседание на новия украински парламент, след като прозападните партии спечелиха изборите миналия месец. Депутатите в новата Върховна рада изпяха националния химн, преди да запазят минута мълчание в памет на убитите при протестите в Киев и в конфликта в Източна Украйна. Те прочетоха заедно клетва да служат на украинския народ.

 

Проевропейските политици спечелиха мнозинство на изборите през октомври и миналата седмица се споразумяха да съставят нова коалиция, водена от партиите на Яценюк и президента Петро Порошенко. Коалицията се закле да се придържа към прозападна траектория на Украйна, на фона на руската подкрепа за кървавия сепаратистки конфликт на изток, и обеща да се приеме закон, който да потвърди желанието на Киев да се присъедини към НАТО.

 

Над 4300 души бяха убити в сраженията между проруските бунтовници и правителствените сили от месец април насам.

 

Кризата изостри отношенията между Русия и Запада, като ги изпрати до най-ниското им ниво от времето на Студената война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5312 |21.11.2014 Арсений Яценюк остава премиер на Украйна . 14| 6234 |06.04.2014 Яценюк плаши "Газпром" със съд заради цената на газа . 10| 6065 |13.03.2014 Яценюк: Киев няма да се предаде . 2| 5572 |28.02.2014 Вашингтон ще подкрепя Арсений Яценюк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads